MáSképp topic SM-es   >>   Fórum   >>   Sclerosis multiplex
Sclerosis multiplex

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © Ildikó2015. jan. 05. 11:59 | Válasz | #4274 
SZINTETIKUS VS. TERMÉSZETES VITAMINOK ‒ Tudtad, hogy a forgalomban lévő vitaminok többsége szintetikus, vagyis vegyi úton előállított? Már hallom a kérdést: „Na és?”

A helyzet az, hogy a szintetikus vitaminok nem pont úgy viselkednek a szervezetünkben, mint a teljes értékű táplálékokban található természetes vitaminok. SOK SZINTETIKUS VITAMIN TÁPANYAGOKAT VESZ EL A SZERVEZETÜNKBŐL, ÉS MEGTERHELI A VESÉNKET, MIELŐTT KIÜRÜLNE. Aki tanult biokémiát, tudja (aki nem, az olvashat róla), hogy a vitaminok több különböző összetevőből épülnek fel – enzimek, koenzimek, kofaktorok–, melyeknek együtt kell működniük ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást elérjük.

A táplálékban természetes formában előforduló vitaminok minden szükséges összetevőt tartalmaznak. A boltokban kapható, nagyrészt szintetikus vitaminok a természetes vitaminoknak izolált részeit tartalmazzák. Jó példa erre a C-VITAMIN. A szintetikus vitamin csak aszkorbinsavat tartalmaz, vagy aszkorbátot, ami az aszkorbinsav kevésbé savas formája.

A természetes C-vitaminban azonban nem csak aszkorbinsav van, hanem rutin, bioflavonoidok (P-vitamin), K-faktor, J-faktor, P-faktor, tyrosináz és aszkorbinogen. Ha csak a szintetikus C-vitamin tablettát alkotó aszkorbinsavat vesszük magunkhoz, szervezetünknek máshonnan (mondjuk a testszövetekből) kell elvennie a teljes C-vitamin komplexum többi alkotórészét. Ha ehhez nem áll elegendő tartalék rendelkezésre, AZ ASZKORBINSAV ÖNMAGÁBAN NEM BIZTOSÍTJA AZOKAT AZ ELŐNYÖKET, MELYEKRE A TELJES C-VITAMIN KÉPES. Némi keringés után a fel nem használt aszkorbinsav a vizelettel kiürül.

Természetesen a legideálisabb az, ha a vitaminszükségletünket teljes értékű táplálékból tudjuk fedezni, már csak azért is, mert a táplálékban olyan ásványi anyagokkal együtt található a vitamin, melyek hasznosulását elősegítik. Ilyenkor merül fel az, hogy „persze, de a mai zöldségek, gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi hasznos tápanyagot, mint korábban". Így van, ezért kell törekedni arra, hogy lehetőleg biotermékeket vegyünk, és piacon, termelőtől talán olcsóbb is, mint a bioboltban. Ha számodra mégsem járható ez az út, vagy valami folytán több vitaminra van szükséged, mint amennyit táplálkozással magadhoz tudsz venni, nagyon figyelj oda az összetevőkre. Lehetőleg ne izolált vegyi anyagot tartalmazzon, hanem az eredeti élelmiszert, C-vitamin esetében pl. acerola cseresznyét. (Forrás: http://www.drbenkim.com, Forrás: bioblog.blogter.hu)

SOKKOLÓ IGAZSÁG A SZINTETIKUS VITAMINOKRÓL

A szintetikus vitaminok, amiket ma majdnem minden egyes gyógyszermárkában forgalmaznak, veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Például a C vitamin (ascorbic acid) szintetikus formája megvastagíthatja az szívartéria falait 2.5-szörösen, ami szívbetegséghez vezethet. Az A, E, B, stb. vitaminok szintetikus formája is legalább ennyire veszélyes lehet.

A legtöbb piacon levő vitamin, amit most gyártanak, inkább szintetikus vitamint tartalmaz, mint teljes vitaminokat, amit zöldségből vagy gyümölcsből nyernek, mivel a szintetikus vitaminokat olcsóbb előállítani. A vitaminok alapvetőek az anyagcseréhez, növekedéshez és az élethez. KUTATÁSOK SZERINT A MAI TÁPANYAGBAN HIÁNYOS ÉTELEK MIATT MINDEN EMBERNEK SZÜKSÉGE VAN MULTIVITAMINOKRA. Ellenkező esetben a testünknek kell pótolnia a tápanyag hiányát. Sok ember elkerülhette volna a szívbetegséget, cukorbetegséget, rákot, és más betegségeket, hogyha megfelelő táplálkozásban lett volna részük. De nem minden vitamin tesz jót nekünk.

Annak érdekében, hogy a szervezetünk fel tudja szívni és fel tudja használni a vitamint, a vitamin minden részére szükség van. Ahhoz, hogy a testünk fel tudja szívni például a C-vitamint (ascorbic acid), a szervezetnek be kell szereznie az egész étel komplex többi részét úgy, hogy „elrabolja" a saját kollagén szövetéből a hiányzó elemeket, még inkább kimerítve így a test vitaminkészletét.

A tört vitaminok (szintetikus vitaminok) kialakítanak egy kábítószerszerű reakciót a szervezetben, és kimutatták, hogy megnöveli a rák, a születési hibák és szívbetegségek kockázatát. Ezek serkentik az idegsejtek működését, kiváltják az eufória és az energia pillanatnyi megnövekedését, de hosszú távú kárt okoznak a testnek. Teljes ételvitaminokra van szükség, olyanokra, amelyek nem rabolják el a szervezetből az értékes tápanyagot, de ellátják az egyedi sejteket tápanyaggal, ezeket pedig a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendben lehet megtalálni. (Forrás: hu.shvoong.com). (Írta Tomi, megjelent: antalvali.com)

 © Ildikó2015. jan. 04. 18:40 | Válasz | #4273 
Legfontosabb szív- és érrendszert erősítő növények

Az érelmeszesedés már viszonylag korán megkezdődik a fajtól, a nemtől és a földrajzi származástól függetlenül is. Ezért már gyermekkortól oda kell figyelni a helyes életmódra és az étkezési szokások reformjára. Összegyűjtöttük a legfontosabb szíverősítő növényeket és vitaminokat!

Gyógyír a növényekből
• A VÖRÖSBOR magas flavonoid tartalma miatt a napi 1, maximum 2 dl mennyiségben nagyon jó antioxidáns (a sejtkárosító szabad gyökök ellen véd) hatású, és gátolja az érelmeszesedést. Az alkohol jó zsíroldó, de a szőlőben ezen kívül található egy rezveratrol nevű gombásodás gátló szer is, ami szintén közrejátszhat a fentiekben. A vörösbor quercetin nevű alkotója a vizsgálatok szerint erélyes immunerősítő és rákellenes hatású. Azok számára, akik nem szeretik a bort, vagy egészségi okokból jobb, ha nem fogyasztják, készítették a vörösbor kapszulát, amit még a májbetegek is használhatnak.

A VÖRÖSHAGYMA ÉS A FOKHAGYMA kéntartalmú vegyülete, a metilallil-diszulfid, az ajoen és a relatív magas acetilszalicil sav gátolja a véralvadást, hígítja a vért, csökkenti a vérzsírokat, a fájdalmat és a gyulladást. Fokhagyma és vöröshagyma kivonatokat tartalmazó készítmények már évek óta kaphatók hazánkban is. Így az érzékenyebb gyomrúak és a kellemetlen lehelet miatt aggódóknak sem kell megfosztani magukat e két fontos gyógytáplálék hatóanyagaitól.
• A GINGKO szintén sok flavonoidot tartalmaz, ezért kiválóan alkalmazható érvédő, szív- és agyi keringésjavító szerként. Jelentősen fokozza az agyi anyagcserét, csökkenti a keringéssel összefüggő fülzúgást és szédülést is.

• A FAGYÖNGY, A GALAGONYA ÉS A KÖKÉNY mindegyike jelentősen fokozza a szívizom erejét, tágítják az ereket, és segítenek a szívritmus szabályozásában is.
• SHIITAKE GOMBA: A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenin tartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében.
• Az omega-3, -6 zsírsavak, a lecitin és a linolsav a legfontosabb érvédő zsírok közé tartoznak. Nagyobb mennyiségben olajos magvakban, szójában, LENMAGBAN, HALOLAJBAN, DIÓOLAJBAN, TOJÁSBAN fordulnak elő. Megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását (a trombus képződést), csökkentik a vérzsírokat és a vérnyomást, védik az érfalat.

Legfontosabb érelmeszesedést és vérnyomást csökkentő zöldségek és vitaminok:
• ALMA: a benne található pektin csökkenti a koleszterint, és megköti az ereket is roncsoló nehézfémeket, pl. az ólmot és a higanyt. Ezen kívül támogatja a szívműködést és csökkenti a vérnyomást is.
• ARTICSÓKA: 6-12 héten keresztüli fogyasztása jelentősen csökkenti az LDL és a triglicerid szintjét, mert fokozza a zsíranyagcserét, és aktiválja a májműködést.
• BANÁN: magas káliumtartalmának köszönheti vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatását, rengeteg A-, C- és B-vitamint is tartalmaz, ezért jó érvédő, de rendszeres fogyasztása a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja.

• EPER: nagy mennyiségű karotint, C-vitamint, folsavat, mangánt és káliumot tartalmaz, ezért védi az érfalat, vízhajtó és vérnyomáscsökkentő is.
• KARFIOL: vízhajtó, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és aktiválja az anyagcserét.
• ZÖLDBORSÓ: nagyon sok magnéziumot és nukleinsavat is tartalmaz a ballasztanyagokon kívül, ezért védi az ereket, a szívet és csökkenti a koleszterinszintet.
• ÉDESKÖMÉNYGUMÓ: a közismert puffadáscsökkentő kitűnő vérzsír rendező, és magas kálium, ill. C-vitamin tartalmának köszönhetően jó érvédő is.
• KÁPOSZTA: A-vitamin tartalma még a brokkoliét is meghaladja, nagy adag gyökfogó B-, E és C-vitamint is tartalmaz, így védi az érfalat. Rostjai aktiválják az anyagcserét, csökkentik a vérzsír szintet.

MIT TEHETÜNK MÉG?
• Tartsunk rendszeresen zöldség-, gyümölcs és léböjt napokat, hogy megtisztuljunk a feleslegtől, csökkentsük a szív terhelését.
• Naponta 1 kg zöldséget és gyümölcsöt együnk meg nyersen, hogy a bennük található rostok megkössék, és magukkal vigyék a felesleges zsírokat, szénhidrátokat, és elegendő vitaminhoz, ásványhoz jussunk.
• Minden nap, vagy legalább heti 3-szor 1 órát mozogjunk, mert a sport csökkenti a súlyfelesleget, a vérzsírokat és a vércukrot, javítja a szív és a szervek vérellátását, fokozza a teljesítményt, relaxál.
• Lazítsunk rendszeresen, hogy a vegetatív idegrendszer által szabályozott szívműködés is egyensúlyba kerülhessen.
• Járjunk el minden héten egyszer szaunába (a szauna SM-ben tilos - Ildikó), mert a hideg és a meleg váltva a legjobb értréning, ráadásul nagyon jól oldja a feszültséget is.
• Előre haladott keringési zavarokban és azok megelőzésében is segít az oxigénterápia és a vér-oxigenizáció. Ilyenkor javul a vér oxigéntelítettsége, és sok sejtvédő enzim termelődik a szövetekben. (Forrás: balaicza.hu)

 © Ildikó2015. jan. 02. 19:10 | Válasz | #4272 
Így tarthatjuk kordában koleszterin szintünket, anélkül, hogy gyógyszert szednénk!

Amennyiben szeretnénk kordában tartani a koleszterin szintünket, de mindezt orvosságok nélkül akarjuk elérni, akkor most adunk pár tippet, hogy milyen természetes gyógynövényekkel, illetve élelmiszerekkel tudjuk mindezt megvalósítani.

1. ARTICSÓKA ÉS VÉREHULLÓ FECSKEFŰ
Az articsóka nagyon jó természetes gyógyszer a koleszterinszint kezelésére, viszont az adagokkal csínján kell bánni. Teát kell főzni belőle, de a kancsóba csak egy fél kanál articsókát szabad beletenni. A kúra két hétig tart. A vérehulló fecskefű is remek gyógyír a koleszterinre, de még májbetegségek ellen is használható. A teáskannába háromnegyed kanálnyi növényt tegyünk, ezt igyuk 3–4 héten keresztül.

2. KUKORICACSÍRA-OLAJ
A kukoricacsírából kinyert olajjal könnyebben vehetjük fel a harcot a koleszterinnel szemben. Csak egy dologra kell odafigyelni, mégpedig arra, hogy természetesen fogyasszuk, használjuk, nem szabad benne sütni semmit. Adjuk hozzá salátákhoz, készítsünk belőle önteteket.

3. MUSTÁRMAG
Félórával étkezések előtt, naponta háromszor nyeljünk le egy kanál mustármagot, majd utána igyunk egy pohár vizet, hogy jobban lecsússzon. Három hét után a koleszterinszint normalizálódni fog, és négy hónappal később pedig a vérben is megfelelő szintre esik vissza.

4. OLÍVALEVÉL KEVERÉK
Az olívafa leveléből készült gyógykeverékkel elsősorban a magas vérnyomást csökkenthetjük, és ha ez sikerült, akkor a koleszterinszint is mérséklődni fog. A levelekből készítsünk teát, napi három kannával fogyasszunk el belőle, 21 napon keresztül. Itt is érvényes az, hogy a teát a fő étkezések előtt egy órával fogyasszuk el.

5. SALÁTA-TINKTÚRA
Válasszunk egy fej olyan salátát, amelyet nem kezeltek semmilyen kémiai vegyszerrel. A tinktúra elkészítéséhez szükségünk lesz egy fél liter, gabonából készül, lehetőleg 50 fokos szeszre. Egy befőttesüvegbe öntsük bele a szeszt, majd tegyünk bele 300–400 gramm, közepes méretű salátalevelet. Hagyjuk érni hét napig, közbe keverjünk egyet-egyet rajta. Hét nap múlva szűrjük le a gyógyitalt, majd tegyünk orvosi veronikából, vagy útifűből készült teába 30 cseppet, és ezt igyuk meg napi háromszor.

6. OLÍVAOLAJ
Ha egy héten keresztül, naponta két kanál olívaolajat beveszünk, máris nagyon sokat tettünk azért, hogy a rossz koleszterinszint lecsökkenjen.

7. LENMAG
A lenmag igencsak gazdag Omega3 zsírsavakban és rostokban is. Reggelire készítsünk magunknak lenmagos, gabonapelyhes joghurtos finomságot. Egy Hollandiában készült kutatás kimutatta, hogy amennyiben naponta két kanál lenmagot fogyasztunk el, közel 18 százalékkal csökkenteni tudjuk a koleszterinszintet. Érdemes a magokat fogyasztás előtt ledarálni, mert a hatóanyagok így hasznosulnak a legjobban.

8. CITROMLÉ
Vegyünk mindennap egy nagyobbacska citromot. Vágjuk félbe, az egyiket facsarjuk ki, a másikat vágjuk fel apró darabokra, majd tegyük bele 250 ml vízbe, melegítsük fel, és adjunk hozzá egy kanál cukrot. Hagyjuk, hogy forrjon fel, mikor ez megtörtént, és a héja megpuhult, vegyük le a tűzről, majd töltsük egy pohárba, ahová az előző fél levét már beletettük. A nedűt osszuk el két egyforma részre. Az egyik felest reggel, étkezés előtt egy félórával, a másikat ebéd előtt egy félórával hajtsuk föl. Két-három hétig végezzük el a kúrát.

9. SZÓJATEJ
Tetszés szerint tegyünk egy turmixgépbe szójatejet, ajánlott legalább egy fél litert. Ezután adjunk hozzá két kanál ledarált lenmagot, vörös zöldségeket, a legjobb, ha frissek, de ha fagyasztva vannak, azok is megteszik. Jól dolgozzuk össze az egészet, majd szépen fogyasszuk el. A szójatejben lévő fehérjék, a lenmagban található rostok segítenek, hogy csökkenjen a koleszterinszint. /Forrás: filantropikum.com/

(A cikk egészséges embereknek íródott. SM esetében minden olajat mellőznék, még az extra szűz olívát is, ugyanis azt is kezelik, mielőtt a boltba kerül... Ildikó)

 © Ildikó2015. jan. 01. 17:02 | Válasz | #4271 
LENMAGOLAJ: A TERMÉSZETES „MULTIVITAMIN”

A lenolaj természetes állapotú, világossárga színű olaj, kifejezetten jellegzetes aromával. A leszüretelt lenmagot tisztítás és szárítás után csigapréssel kisajtolják, így kapjuk a HIDEGEN SAJTOLT LENMAGOLAJAT. Ezután egy tartályban helyezzük el, majd természetes ülepítést követően palackozzuk, így frissen kerül az Ön asztalára. Felbontatlan palackban 7 hónapig megőrzi szavatosságát, fénytől védett hűvös helyen tároljuk!

A jó zsírok, más néven esszenciális zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van. A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj HATÉKONY VÉDELMET NYÚJTHAT A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER SZÁMÁRA azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és hatásos a mell-, a prosztata és a tüdőrák ellen. A lenmag segíti a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Szigorúan hűtőszekrényben kell tárolni. Naponta 1-2 evőkanálnyi lenmagolaj ajánlott. Hevíteni nem szabad, így főzni sem érdemes vele. Ellenben salátákhoz egy kis tökmagolajjal keverve nagyon finom.

A lenmagolajnak igen erőteljes illata és íze van. Meg kell szokni. Legalább napi egy evőkanállal érdemes belőle fogyasztani. Más olajjal is kitűnő, például tökmagolajjal, mákolajjal, dióolajjal. A lenmagból kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 25,8-58%-ban tartalmaz linolénsavat. Az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jódtermészetes forrása.

• Sportolók akkor használnak lenmagolajat, ha diétáznak és a testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából valókra.
• Hatékony szer a hörghurut kezelésére: a mag a betegség lefolyásának könnyítésében, az olaj pedig a görcsös összehúzódások enyhítésében segít. Így nemcsak a hörgőknek enyhítő gyógyír, hanem a tüdőnek is, ezét dohányosoknak kimondottan ajánlott a fogyasztása.
• Serkentheti az agyműködést és a vérerek munkáját (agyban, vesében, szemben)
• Szabálytalan szívverés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője is lehet.
• Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség.

• Az olajban található kéksav glikozidák miatt gyulladásos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes-fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket.
• A linolsav jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
• Fogyasztása segít a fogyókúrában is (gyorsítja az anyagcserét), és a cukorbetegség megelőzésében.

A LENMAGOLAJ FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI:
• A lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt.
• Enyhén kesernyés, pikáns íze miatt felhasználható salátákhoz, zöldségekhez és hidegkonyhai készítményekhez
• A sziléziai hagyományos nemzeti konyhában sarkalatos helyet foglal el a lenolaj. A héjában főtt burgonya lenolajos túróval közkedvelt hagyományos étel, amit a mai napig fogyasztanak a sziléziai vidéken
• Amennyiben salátaöntetet szeretnénk készíteni vele édeskés ízű ecetekkel keverve nagyszerű íz hatást érhetünk el.

LENMAGOLAJ JÓTÉKONY HATÁSAI:
HATÉKONY GYULLADÁSCSÖKKENTŐ: Az Omega3 zsírsavból a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért nagyon értékes a lenmag és a belőle készült olaj, ellentétben a sok Omega6-ot tartalmazó állati és növényi zsírokkal, amilyen a margarin, vagy a kukorica, napraforgó, pálma és mogyoróolaj. Az Omega-6-ban ugyanis gyulladás-megelőző molekulák találhatók. Az Omega3 viszont képes csökkenteni a gyulladásos összetevőkkel is rendelkező betegségek kialakulását, az asztmát, ízületi gyulladást, migrént, csontritkulást.

DIÓT, LENMAGOT, DIÓOLAJAT, LENOLAJAT AZ ASZTALRA A CSONTOK EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉRE: A dióban és a lenmagban található Omega3 zsírsav segíti a csontozat erősségének megőrzését. Táplálkozásunkat mindenképpen az Omega3 túlsúlynak kell jellemeznie az omega-6-tal szemben. Ezt már kísérlettel is bizonyították. A résztvevőket három csoportra osztották, az egyikben az omega-6 fogyasztása, a másikban az Omega3-é volt túlsúlyban, a harmadikban pedig a tipikus amerikai étkezést modellálták, ami szintén omega-6 túlsúlyt jelent. A 6 hétig tartó táplálkozási előírás után megmérték a vér N-telopeptid szintjét, ami a csontozat leépülésének mutatója. Az Omega3 túlsúlyú táplálkozásban ez a szint jóval alacsonyabbnak bizonyult a többinél, tehát érdemes csontozatunk védelmében megfogadni a tanácsot, és asztalunkra helyezni a diót, a lenmagot, vagy dióolajat, lenolajat.

A SEJTEK ÉS AZ ÉRFALAK ŐRE: Az Omega3 további előnyökhöz juttatja szervezetünket. Csökkenti annak lehetőségét, hogy az erekben lerakódások képződjenek. A sejt-membrán rugalmasságát megőrzi. Ezek a membránok a sejt őrei, beengedik a tápanyagot, segítik a melléktermékek távozását. Az Omega3-ban gazdag táplálkozás a vastagbelet megvédi a mérgező anyagoktól, a szabad gyököktől, így segítséget nyújt a rák megelőzésében.
Az INTERMAP nemzetközi tanulmány olyan adatokat gyűjtött össze, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az Omega3-ban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást. Az adatokat számos országban gyűjtötték össze, Amerikától Japánig, így azt is megállapították, hogy valójában mindegy, hogy halakból vagy dióból és lenmagból kapja-e meg a szervezet az Omega3 zsírsavat, a vérnyomásra egyformán jótékonyan hatnak.

A magas koleszterinszint is szinte már népbetegségnek tekinthető. Egy tanulmány során 40 magas koleszterinszinttel rendelkező betegnél hasonlították össze a lenmag és a magas koleszterinszintre ajánlott gyógyszer hatását. Hatvan nap után megállapították, hogy a gyógy-szerekkel egyforma mértékben csökkentette a lenmag az össz-koleszterin szintet és ebből a káros koleszterin százalékát.

RÁKELLENES HATÁS: A lenmagban az Omega3 zsírsavon kívül lignan is található. Ez a kettő együtt jól hat a prosztata daganat növekedése ellen. Egy kísérletbe prosztatadaganatos embereket vontak be, akiket lenmagban gazdag táplálkozásra fogtak, míg a kontrollcsoportban az addig megszokott étrendjüket követték. A vizsgálatok után egyértelművé vált, hogy a lenmagban lévő Omega3 megakadályozza a rákos sejtek összekapcsolódását és halmozódását, és azt is, hogy egészséges sejtekhez tapadjanak. A lignan egy másik hatása pedig meggátolja a rákos sejtek vérellátását és növekedését.

VÁLTOZÓ KORBAN LÉVŐ NŐK SZÁMÁRA: A rákkutatók kifejezetten ajánlják a rendszeres napi lenmagfogyasztást. A benne található Omega3 és lignan jótékonyan befolyásolja az ösztrogén hatásait az említett esetekben. Egyrészt védelmet nyújt a mellrák ellen, ugyanakkor nem hat károsan az ösztrogén csonttömeg–megtartó szerepére. A lignan segíti a petesejtérést, meghosszabbítja a ciklus második, progeszteron-túlsúlyú felét. Ennek számos előnye van. Egyrészt megnöveli a teherbeesés valószínűségét, másrészt a változókor előtt álló nőknél csökkenti az olyan tüneteket, mint a rendszertelen menstruáció, mellben kialakuló ciszta, fejfájás, alvási nehézségek, vízvisszatartás, idegesség, ingerlékenység, hangulatváltozások, súlygyarapodás, szexuális érdektelenség, gondolkodási nehézség, erős vérzés. Mindezek oka valószínűleg az ösztrogén túlsúly. A lenmagolaj fogyasztása azzal, hogy a menstruációs ciklus progeszteron túlsúlyú szakaszát hosszabbítja meg, megteremti a hormonegyensúlyt.

A SOKOLDALÚ LENMAGOLAJ: A lenmagolaj használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral (Omega-3 zsírsav). Hogy ez miért jó, már sokat hallani róla, had említsük meg, hogy szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, kevésbé sebezhetők mindenféle szempontból, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A lenmagolaj 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a tökmagolajban 15 százalék, és a dióolajban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

TARTALMAZ: A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.

GYÓGYHATÁSA: A lenmagolaj nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrása táplálékunknak. A lenmagolaj mind több teret hódít táplálékozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.
SERKENTI AZ AGYMŰKÖDÉST: A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat (Omega3) fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenmagolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

ÍZÜLETI GYULLADÁS: Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez járul hozzá.

BRONHITIS, TÜDŐ GÖRCSÖS ÖSSZEHÚZÓDÁSA: A lenmagolaj kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed liter forró vízbe, tegyünk másfél evőkanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól összeérjen, kiázzon, melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenmagolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

EKCÉMA: A lenmagolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

KÖVEK ÉS HOMOK ELLEN: Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenmagolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

GYOMORFEKÉLY: A gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmagolaj. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

IZOMLÁZ, IZOMFÁJÁS: A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagolajban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el. Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük lenmagolajból is.

PROSZTATA PANASZOK: A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának tartják a tökmagolajat. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos, a lenmagolajban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

RÁK: A rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.

SZABÁLYTALAN SZÍVVERÉS, SZÍVSZÉLHŰDÉS: A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterincsökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

HASZNOS A CUKORBETEGEKNEK: A lenmagolaj olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék-kiegészítő.

SZÉKREKEDÉS, BÉLMŰKÖDÉS: A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos a lenmagolaj, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe a lenmagolajat, akkor rendszeres lesz a székletünk.

ROVARCSÍPÉS: A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk, akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. A lenmagból készített pép képes kiszívni minden mennyiségű mérget a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

GYULLADÁSOS SEBEK: A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

FIGYELMEZTETÉS:
 Az Omega3-zsírsavakat potenciális véralvadásgátló tulajdonságuk miatt véralvadásgátlót szedő, továbbá hemofíliás betegek csak nagy körültekintéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják.
 Műtéti beavatkozások előtt használatuk felfüggesztendő.
 Gyermekek, terhes nők és szoptató anyák esetében használatuk csak a kezelőorvos javaslatára és folyamatos orvosi monitorozás mellett megengedett.
 Cukorbetegek esetében is orvosi kontroll szükséges Omega3-zsírsavakat tartalmazó készítmények szedése alatt.
 Gyógyszerkölcsönhatások: Az Omega3-zsírsavak és a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a fokhagyma illetve a ginkgo biloba közötti kölcsönhatások megnövelhetik a vérzés kialakulásának esélyét, mely ritkán orrvérzéshez, véres vizelethez illetve széklethez vezethet. Ha ezek a tünetek előfordulnak, akkor az Omega3-zsírsavak mennyiségét csökkenteni szükséges vagy alkalmazásuk teljes mértékben felfüggesztendő. (Forrás: tibetigyogyaszat.hupont.hu)

 © Ildikó2015. jan. 01. 12:25 | Válasz | #4270 
Jégcsaplábak: 6 ok, amiért hidegebb a női láb a férfiénál

Te is dugtad már a párod keze közé a jégcsappá fagyott lábad? Sokszor vágyunk testmelegségre, amikor esténként ágyba bújunk, vagy csak leülünk tévézni. Miért „hűlnek ki” hamarabb a szép női lábak? Itt a válasz! A megfejtés egészen egyszerű lehet. Az izomtömegben kell keresni a választ. Míg a férfiak testének 40%-a izom, addig a nőknél ugyan ez az arány 25%. És nemcsak ez szolgálhat magyarázatul, hanem a bőr vastagsága is. A férfiak bőre sokkal vastagabb, mint a nőké, így a legtöbb nőnek gyakran hideg a lába és a keze. Ám a hideg végtagok mögött komolyabb okok is állhatnak.

1. ALACSONY VÉRNYOMÁS: A hideg lábakhoz és kezekhez gyakran társulhat szédülés, szemkörnyéki fekete karikák. A nők vérnyomása 100/60, míg a férfiaké 110/70 érték alatt számít alacsonynak. A vér nem lüktet eléggé, így nehezen éri el a szívtől távol eső testrészeket.

2. PAJZSMIRIGY ALUL MŰKÖDÉS: Hideg lábakat és kezeket eredményezhet a hormonzavar is: ha a pajzsmirigy alul működik, túl kevés hormont termel. A hideg lábak és kezek koncentrációs zavart, kimerültséget és depressziós hangulatot eredményezhetnek.

3. RAYNAUD-SZINDRÓMA: Hirtelen érzünk dermesztő hideget lábunkban vagy kezünkben? El is színeződik a hideg terület? Először kékes árnyalatú, majd piros lesz? A hideg területen bőrünk sápadttá válik. Ezek biztos jelei a Raynaud-szindrómának. Ez kellemetlen, de ártalmatlan állapot. A rendkívül hidegérzet és színelváltozás eltarthat akár fél órán keresztül is, és kísérheti fájdalom, zsibbadás.

Mi válthatja ki a Raynaud-szindrómát? Nemcsak a hideg, hanem a munkahelyi stressz, a rezgő berendezések is (fénymásoló, légkalapács). Gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek.
Te tudod, mi az a Raynaud-betegség? Főleg hideg időben vagy stressz esetén fázó, fájó, elfehéredő, elliluló, majd bepirosodó kézujjak a kis erek kóros összehúzódására, az úgynevezett Raynaud-betegségre utalhatnak, amely elsősorban a 40 év alatti nőket érinti. A tünetek életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők.

4. ÉRELMESZESEDÉS: A hideg láb, vagy kéz gyakran az érelmeszesedés jele. Súlyosabb esetekben még a séta is fájdalommal járhat, mert a láb erei nem szállítják normál ütemben a vért. A dohányzás is okozhat hideg láb érzetet azoknál, akiknek a szervezete kifejezetten érzékeny erre.

5. SZÍVBÉNULÁS: A legyengült szívizom nem tud elegendő vért pumpálni a testbe, így a szívtől távol eső részekbe nem jut kellő mennyiségű vér. Egyéb tünetei lehetnek a szívbénulásnak: nehézlégzés, kifulladás, étvágytalanság, kékes elszíneződött körmök.

6. CUKORBETEGSÉG: A cukorbetegség sokáig észrevehetetlen, de okozhat hideg láb és kéz érzetet az is, ha a cukorbetegségre szedett gyógyszerek rosszul vannak beállítva. A cukorbetegség, és a rosszul beállított gyógyszermennyiségek okozhatnak idegrendszeri károsodást, keringési zavart például lábtájékon.

NINCS TÖBBÉ HIDEG LÁB ÉS KÉZ: Este gyakran zoknit húzunk, meleg takaróba csavarjuk lábainkat, kezeinket, de még ez sem segít, végtagjaink teljesen jéggé dermednek. Mit tehetünk ez ellen? Érdemes vérkeringést segítő alapanyagokkal készült melegítő krémet használni. A vörösborkivonat segíti a vérkeringést, a szőlőmag-olaj és a glicerin hidratálja a bőrt. De segíthet még a lábfürdő is. Masszírozhatjuk vagy mozgathatjuk a hideg végtagokat, ami serkenti a vérkeringést, és a hidegérzet pár percen belül elmúlik.

FONTOS! Mivel a hideg láb és kéz érzete mögött betegségek is meghúzódhatnak, ha a fájdalom és az elszíneződés nem szűnik, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét és vizsgáltassuk ki magunkat. Magas vérnyomásban szenvedőknek, és azoknak, akik vérhígító gyógyszereket szednek, csak orvosi javallatra, vagy egyáltalán nem ajánlottak vérkeringést serkentő készítményeket szedni. /Forrás: noivilag.hu/

(SM-ben is gyakori a jéghideg láb, többek között ez is bizonyítja, hogy nem neurológiai, hanem vénás keringési megbetegedés. Rossz tapasztalatok miatt nem ajánlom keringésre ható gyógyszerek szedését, de persze mindenki maga döntse el, mit szed. Amennyiben nincs pl. magas vérnyomás, vagy más kizáró megbetegedés, nagyon jól kezelhető ginkgo bilobával (9 hét szedés után 3 hét szünet és folytatható így tovább, viszont 6 hónap után le kell állni a kúraszerű szedéssel és 6 hónapig más keringésjavítót szedni. Különösen hatásos a ginkgo és lecitin kapszula dr. Chen-től. Csodás és olcsó szer a cayenne bors, amit nem csak főzéshez lehet használni. A topicon megtalálható a leírása – Ildikó)

 © Ildikó2015. jan. 01. 11:49 | Válasz | #4269 

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.
Egy kedves tagunk mindenkinek nagyon boldog évet kíván! A képet ő készítette, ügyes, ugye?

 © Ildikó2014. dec. 30. 19:44 | Válasz | #4266 
A B3 VITAMIN ÉS A KOLESZTERIN

A fő kérdés inkább még mindig az: Miért akarja valaki csökkenteni az agy egyik legfontosabb alapanyagának, a koleszterinnek mennyiségét a szervezetben? A koleszterin mennyiségét az AGY szabályozza, ha az magas, annak oka van. Mégpedig az agy fokozott működése - pl. stresszes életvitel esetén. Inkább arra kell törekedni, hogy a bennünk lévő koleszterinfélék közül az ún. jó koleszterin (HDL, vagy sűrű) aránya kellően magas legyen, ami elérhető mangalicazsír, vagy hal - főként tengeri hal - rendszeres fogyasztásával.

Ha valakinek sok pénze van, persze szedhet Béres féle Omega-kapszulákat is, de minek, mikor ezred annyiért megkapja a fentieket... De a plakkok megszüntetése ügyében továbbra is mindenkinek Horváth prof.-ot javaslom, kit épp azért utasítottak ki az USA-ból, mert találmánya
veszélyeztette az USA gyógyszerpiacát, ami éves szinten - csak a keringési rendellenességekre vonatkoztatva - 200 milliárd dollár.

A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket
Egy most megjelent tanulmány eredménye sokkolta nem csupán a szakmát, de magát a gyógyszergyártó céget is. Ugyanis feketén-fehéren kiderült, hogy az olcsó b3-vitamin hatékonyabb a koleszterin probléma kezelésében, mint a népszerű koleszterincsökkentő gyógyszereik.

A tanulmány ráadásul azt is felfedte, hogy miközben a niacint (B3-vitamin) szedő csoport érfalán lerakódott plakk csökkent, aközben a Zetia (ezitimibe) nevű (nálunk Ezetrol néven kapható) koleszterincsökkentő gyógyszert szedőkében nem mutatott semmi változást. Ugyanakkor a vitamint szedő csoportban a szív- és érrendszeri problémák miatti események csupán az egy ötöde volt a gyógyszert szedő csoporttal szemben a vizsgálati időszak alatt.

Sajnos a tanulmányt az első eredmények után leállították és eltitkolták a létezését is, ugyanis azt a gyógyszer gyártója finanszírozta. Pedig az is elképzelhető, hogy végre kiderülhetett volna pár dolog a b3-vitaminról: 4000 százalékkal magasabb ár!!! A gyógyszer gyártója, 5 milliárd dollár értékben adott el belőle, és tablettánként közel 400 forint az ára a magyar patikákban. Ezzel szemben egy B3-vitamin tabletta ára kevesebb, mint 10 forint.

Foglaljuk ezt össze:
1. A B-3 vitamin ötször hatékonyabb, mint a koleszterincsökkentő gyógyszer
2. Nem találtak káros mellékhatását, míg a gyógyszernek igen
3. Negyvenszer olcsóbb

Kérdés: mi a csudáért nem ezt ajánlják az orvosok a betegeiknek?
Talán:
1. Az egész egy profitérdekelt üzlet, amiben ők is részt vesznek
2. Semmit nem tudnak a B3-vitamin koleszterincsökkentő hatásáról
A magas koleszterinszint üzlet. Bár senki nem tudja, mi a magas és mi nem a határértéket rendszeresen lejjebb szállítják.

Pár percet szántam arra, hogy a magyar interneten publikáló orvosok szövegeit átolvastam. Annak ellenére, hogy a fenti adat több mint két éve ismert, ma is ezt a szert ajánlották és senki nem beszélt rajtunk kívül a niacinról. Legalább 10 írás van a különböző gyógyszer népszerűsítő oldalakon, mint a Weborvos, vagy a Házipatika a gyógyszerről és egyet sem találtam a B3-vitaminról. Az Ezetrol 10%-át az fizeti, akinek felírták. A 90%-át ÖN, mivel támogatott gyógyszer!!!

Kivonat a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:
"A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Ez az elmélet a 90-es években terjedt el, de megdőlni látszik. A vizsgálatok retrospektív elemzésekor kiderült félreértelmeztük , a koleszterin nem tud érelmeszesedést okozni."

Valamennyien tudjuk, vagy esetleg sejtjük, mennyire profitérdekelt a gyógyszeripar. De hogy a B-3 ötször!!! hatékonyabb a forgalmazott koleszterincsökkentő gyógyszereknél - amelyeknek az ára viszont ennek a 4000-szerese!!! - akkor bizony már kinyílik a bicska az ember zsebében!
Hol a határ - mit lehet még a torkunkon lenyomni - és ha még nem is a koleszterin a ludas? Mert ez is egy nagy ÁTVERÉS volt - mint a többi! (Forrás: blog.xfre, Demecs István, Biopharma)

 © Ildikó2014. dec. 28. 15:41 | Válasz | #4265 
Kókuszzsír ‒ Nem minden zsír egészségtelen!

Görgey Artúr már 1851-ben megírta „A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavairól” címmel értekezését, de napjainkban sokan mégsem ismerik ezt a sütés közben is szagtalan és epebetegek diétájában is használható alapanyagot. Most sok mindent megtudhatunk a kókuszzsír tulajdonságainak részletes megismeréséhez!

A reformtáplálkozásra nyitott, a különböző diétás irányzatok iránt fogékony, a témában jártas olvasók számára nyilván nem számít újdonságnak, hogy szervezetünknek zsírokra is szüksége van a megfelelő működéshez. Gondoljunk csak a legalapvetőbb dologra: több vitamin, például az A-, a D-, a K- és az E- vitamin is zsírban oldódik, ennek hiányában nem tud felszívódni a szervezetben.

Nem mindegy azonban, hogy mit fogyasztunk, a zsírok közt is meg kell találnunk a helyes egyensúlyt, és ezen a területen is célszerű a változatosságra törekedni. A napi teljes energia bevitelünk 30 százalékát kellene zsiradékokból biztosítani, ebből: 10% telített zsír, 12-14 % egyszeresen telítetlen, 6-8% többszörösen telítetlen zsírsavak – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Az egyes zsírok nemcsak az egészségre gyakorolt hatásukban különböznek, de a konyhában is eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Konyhai kisokos a zsírokról: Főként egyszeresen telítetlen zsírsavak alkotják például az olíva olajat, amely a mediterrán konyha rajongóinak kedvelt alapanyaga. Extra szűz változata alig rendelkezik telített zsírsavakkal, emiatt egyáltalán nem alkalmas magas hőmérsékleten történő sütésre. Értékes összetevői akkor kerülnek be a szervezetbe, ha hidegen használjuk fel például salátákhoz, vagy csak nagyon rövid ideig hevítjük fel magas hőmérsékletre.

A kókuszzsír ezzel szemben – az állati zsiradékokhoz hasonlóan – főként telített zsírsavakat tartalmaz, ezért szobahőmérsékleten szilárd a halmazállapota, míg magasabb hőfokon folyékonyra változik. A két anyag közti szerkezeti különbség miatt azonban a kókuszzsír jobban bírja a magasabb hőmérsékletet, és hevítés során nem keletkeznek egészségre káros szabad gyökök sem. Ezzel szemben az extra szűz olívaolaj erőssége a magas antioxidáns tartalom, illetve a benne lévő szterolok gátolják a koleszterin felszívódását.

KOLESZTERINMENTES, JÓL FELSZÍVÓDIK: A kókuszzsír – főként közepes hosszúságú zsírsavtartalma (MCT) miatt –, az epesav és a zsírbontó enzimünk, a lipáz hiányában is felszívódik. Ezért jól alkalmazható epebetegség, hasnyálmirigy betegség, gyulladásos bélbetegségek diétájában. A kókuszzsír és az állati zsiradékok közt alapvető különbség, hogy CSAK AZ ÁLLATI ZSIRADÉKOK TARTALMAZNAK KOLESZTERINT, ezért koleszterin szegény diéta esetén is bátran alkalmazható a sertészsír kiváltására. A kókuszzsír mellett pálmazsír néven is forgalomba kerül hasonló csomagolású termék, de a kettő nem ugyanaz.

A PÁLMAZSÍR sem tartalmaz koleszterint, de szerkezete inkább hasonlít a sertészsíréhoz, mint a kókuszzsíréhoz: főként telített zsírokból áll, ezért jó sütőzsiradék, ám leginkább hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmaz, melynek emésztése sokkal jobban megterheli a szervezetet (SM-ben épp úgy KERÜLENDŐ, mint az állati zsírok, de egészséges embernek sem ajánljuk - Ildikó.

HA MAGAS A KOLESZTERINED, EZ A JÓ ÉTREND! Már jó ideje civilizációs betegségnek számít a magas koleszterinszint, elsősorban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következményeként. Ha értéke tartósan a normál tartományon kívül marad, az akár érszűkület kialakulásához is vezethet. Most elmondjuk, milyen diétával tudod csökkenteni a koleszterinszintedet!

KÓKUSZZSÍR A KONYHÁBAN: A kókuszsírnak két fajtáját különböztethetjük meg: a szűz és szűrt változatot. A szűz változat enyhén kókuszillatú és ízű. Ezt alacsony hőmérsékleten és vegyi anyagok nélkül vonják ki a kókuszdió húsából. A szűrt kókuszzsír teljesen íztelen és szagtalan, a gyümölcs szárított húsából nyerik magasabb hőmérsékleten. Hátránya, hogy értékes fitonutrienseket nem tartalmaz, esetében viszont nem kell attól tartani, hogy az elkészült étel kókusz ízű vagy illatú lesz.
Ennek épp ellenkezője fordulhat elő: a kókuszzsír, stabil szerkezetének köszönhetően ugyan többször is felhasználható, de számoljunk azzal, hogy ez az alapvetően semleges anyag az ételek ízét átveheti. Nagy előnye, hogy rántott ételek készítése során sem keletkeznek kellemetlen szagok a konyhában. Használata ezért előnyös lehet sütésnél, az olaj, vagy más zsírok helyettesítésére, de készíthetünk vele süteményeket is. /Forrás: endokrinkozpont.hu/

(Mint a topicot olvasók számára bizonyára már kiderült, SM-ben AZ ÁLLATI ZSÍROK MELLETT a gyenge minőségű, a kereskedelemben tömegével kapható ÉTOLAJAK OKOZZÁK A LEGDURVÁBB ÁLLAPOTROMLÁSOKAT: a bennük lévő zsírsavak gyulladásban hozzák és tartják az erek belhártyáját, a gyulladás viszont myelin pusztulással jár. A romlás azonban idővel és következetesen visszafordítható, ugyanis a szervezet folyamatosan újjáépíti önmagát. Ki kell minden káros zsírt iktatni az étkezésből, elhagyni pl. az iparilag vagy nagyüzemileg készített ételeket is (a kenyeret nem, de ha valaki otthon süti, ne használjon étolajakat). Most már elérhető alternatíva a kókuszzsír, amiben az anyatej egyik összetevője, a laurinsav is megtalálható. A javító hatása, ‒ ha csak nem különösen érzékeny a beteg ‒ minimum 6-8 hónap kizárólagos használat után érezhető, tehát 1-2 hónap után nem! Ildikó)

 © Ildikó2014. dec. 27. 15:16 | Válasz | #4264 
Elindult a program! Sclerosis multiplexes betegek segítenek sorstársaiknak

Az országos SM Mentor Program online felülete december 19. óta bárki számára elérhető. A Magyar SM Társaság célja, hogy a frissen diagnosztizált betegek ne maradjanak magukra a neurológia falain kívül sem. Különösen az ünnepek közeledtével fontos ez, amikor sokakban felerősödhet a magányosság érzése.

A gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel diagnosztizált SM betegek sokszor elveszítik állásukat, de az sem ritka, hogy a betegség miatt tönkremegy a párkapcsolatuk is és elszigetelődnek. Az országszerte működő SM betegklubok ugyan sok érintettnek adnak támaszt és segítséget, ám a betegség első éveiben sokan még idegenkednek a sorstársközösségtől. Az SM Társaság mentorprogramja olyan személyre szabott segítséget kínál, amely során akár inkognitóját is megőrizheti a segítségkérő, mégis személyes kapcsolatba kerülhet tapasztalt sorstársakkal.

Különösen az ünnepek alatt fontos ez, amikor sokakban felerősödhet a magányosság érzése. A már tapasztalt SM beteg segítőket az érdeklődők megismerhetik és kiválaszthatják az SM Társaság kampányának oldalán. „Az ünnepi hangulat mögött számtalanszor meghúzódik a magány és az elhagyatottság érzése. Éppen ezért különösen fontos most ennek a felületnek az elindulása, hiszen sok olyan SM beteg van, akit nem vesz körül segítő közösség” – mondja Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.
A magány súlyosbítja a gyógyíthatatlan betegséget

Magyarországon mindegy 8 ezer ember él a sclerosis multiplex kórral. Nehezebb megküzdeniük egy gyógyíthatatlan betegség kihívásaival az elszigetelt betegeknek, míg a sorstársak közössége sokat segíthet a családoknak és testi-lelki támaszt nyújt az érintetteknek. Az online felületen bárki megismerheti az SM mentorok történetét: az önkéntesek nemcsak tapasztalataikat, hanem élményeiket és jövőbeni terveiket is megosztják, ez alapján választhatják ki az SM betegek a számukra legszimpatikusabb mentort. Mivel a segítők nagyobb részben maguk is SM betegek, jól ismerik a sclerosis multiplex tüneteit, valamint a diagnózis utáni testi és lelki kihívásokat. Éppen ezért hitelesen, hatékonyan és empátiával tudnak segíteni azoknak a sorstársaknak, akik a közelmúltban szembesültek az SM terhével.

„Azért szeretnék mentorként dolgozni, mert úgy érzem, hogy most már tapasztaltam annyit a betegséggel kapcsolatban, hogy segíthetek másoknak, hogy az ő útjuk az elfogadásig rövidebb legyen, mint az enyém volt. Ha segíthetek másnak, az nekem is jó, erőt ad, hogy hasznos lehetek. Azért hasznos a program, mert első kézből kaphatnak az új betegek lelki támogatást” – fogalmazta meg motivációját az egyik mentor. (Forrás: Piac és profit)

 © Ildikó2014. dec. 27. 10:39 | Válasz | #4263 
BIRS, BIRSALMA, BIRSKÖRTE...

Röviden a birsről: A birsalma formában hasonló az almához, de íze és illata jelentősen eltér attól. Éretten citromsárga színű, fűszeresen fanyarkás ízű, jellegzetesen erős, aromás illatú. Felidézi bennem nagymamám szobáját, ahol a szekrény tetején, télen mindig illatozott néhány birsalma, birskörte. A birsalmát fanyar íze miatt nyersen sajnos ritkán fogyasztják, pedig értékes népi gyógyászati szer! Az viszont közismert, hogy remek gyümölcsleves, kompót, sőt birsalmasajt is készíthető belőle. Nyers levét különböző betegségek kezelésére szívesen ajánlom. Gyógyhatásáról és használatáról lejjebb írok. A birskörte csak formában különbözik a birsalmától, színe, íze, illata, gyógyhatása, felhasználhatósága ugyanaz. Kertünkben van egy birsalma és egy birskörte fa, aminek termését – a család örömére – elsősorban birsalmasajt készítésére használom.

BIRSALMASAJT: A szárítás hosszabb időt vesz igénybe.. A birsalmasajt szárítása: Szépen szárad a birsalmasajtunk, 2–3 nap múlva kiborítjuk a formából. Előfordulhat, hogy kicsit ragaszkodik a formához, ilyenkor egy hegyes kést körbehúzok a szélén és könnyen kicsúszik. Most az alja van felül, ami kicsit még nedves, könnyen ráragad a dió, de bárhogyan díszíthetjük, cifrázhatjuk is ha ahhoz van kedvünk. Gyúródeszkára sütőpapírt terítek, ezen rendezem el a csemegét. Mindegyik tetejére apróra vágott, vagy fél diót teszek, amit előzőleg egy serpenyőben kicsit megpirítok. Jól illik hozzá a mandula, vagy bármilyen olajos mag, amit előzőleg finomra pörkölök.

Ezen az adagon (fotó) a nyári lekvár főzésből megmentett, apróra vágott, pörkölt sárgabarack mag van. Különleges ízt ad neki. A képen már nem látható, de a csillagformával kiszaggatott sajt „hulladékát” kicsi kockára vágtam és beleforgattam a barackmagba..... az aprók gyorsan száradtak... Pormentes, száraz helyen szárítjuk tovább a sajtunkat. Ha szükséges, közben át is fordíthatjuk, hogy az alja is megszáradjon. Ez eltarthat 2–3 hétig is, főként a vastagabb daraboknál. Természetesen közben már szeletelhető, fogyasztható, ajándékozható... Teljes száradás után – ha még maradt belőle – papírdobozban, száraz helyen tároljuk. Celofánba csomagolva, a tetején kis szalaggal átkötve kedves ajándék is lehet.

Vitaminok, ásványi anyagok
Mire jó a birs?: A birsalma szervezetünk számára értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, ásványi sókat tartalmaz. A, B1, B2, E–vitamin tartalma jelentős, ráadásul C- vitaminból 15 gr-ot tartalmaz a nyers gyümölcs 100 grammonként. Tartalmaz ezen kívül még P vitamint is, ami a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

A nyers birsalma illetve birsalma lé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén is segít a birsalma. Remek görcsoldó – menstruációs fájdalmakra is használható –, a bélgyulladást is gyógyítja.
Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2–3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.

Nyers birsalma tápanyagtartalma 100 gr-ban
Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
– Cukrok 12,53 g
– Rost 1,9 g
– Zsír 0,10 g
– Fehérje 0,4 g
Víz – 83,8 g
A-vitamin ekviv. 40 μg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,2 mg 1%
B6-vitamin 0,04 mg 3%
Folsav (B9-vitamin) 8 μg 2%
C-vitamin 15,0 mg 25%
Kalcium 8 mg 1%
Vas 0,7 mg 6%
Magnézium 8 mg 2%
Foszfor 17 mg 2%
Kálium 197 mg 4%
Nátrium 4 mg 0%
/Birsalma, nyers, a százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak. Forrás: USDA tápanyag adatbázis/(Olvastam: Natura gyógynövény)

 © Ildikó2014. dec. 25. 19:18 | Válasz | #4262 
Dr. Mark Sircus: A magnéziumhiány tünetei és diagnózisa /Forrás: Dr. Mark Sircus: Magnesium Deficiency Symptoms and Diagnosis, Fordítás, kivonat: Mezei Elmira/

A nyugati népesség folyamatos magnéziumhiányban szenved, pedig a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely rendkívül összetett szerepet játszik testünk működésében. A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, mert nem mutatkozik meg a vérképben, mivel a szervezet magnézium tartalékainak csupán 1%-a tárolódik a vérben. A legtöbb orvos és laboratórium nem is veszi bele a magnézium státusz meghatározását a vérképbe. Ezért az orvosok nagy része nem is tudja, ha a páciense magnéziumhiányos, noha a vizsgálatok kimutatták, hogy az amerikaiak többsége magnéziumhiányban szenved.

Fontoljuk meg Dr. Norman Shealy kijelentését, miszerint "Minden ismert betegség összefügg a magnéziumhiánnyal", illetve, hogy "a magnézium a legkritikusabb mértékben szükséges ásványi anyag a szervezet minden egyes sejtjének elektromos stabilitásához. A magnéziumhiány több betegségért lehet felelős, mint bármelyik egyéb tápanyag."

A Dr. Shealy által felfedett igazság tátongó űrt leplez le a modern orvoslásban, ami sok mindent megmagyaráz az iatrogén (orvosi tevékenységből származó ártalom) halállal és betegségekkel kapcsolatban. Mivel a magnéziumhiány fölött általában átsiklanak, több millió amerikai szenved értelmetlenül, vagy a tüneteiket drága gyógyszerekkel kezelik, miközben meggyógyulhatnának magnéziumpótlás által.

Mivel a nyugati orvoslás nem teszi, ezért magunknak kell felismernünk a magnézium szomj vagy éhség jeleit. Valójában itt egy éhségnél és szomjúságnál sokkal enyhébb érzésről van szó, de azért hasonlítható. Bár, egy olyan világban, ahol az orvosok és a páciensek egyaránt nem figyelnek oda a szomjúságra, és a hidratáltság fontos kérdéseire, nincs túl sok remény arra, hogy sokan fel fogják ismerni a magnézium szomjat és éhséget, ami a magnéziumhiány drámai kifejezése.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a magnéziumnak milyen óriási szerepe van a szervezetünkben. A magnézium messze a test legfontosabb ásványi anyaga. Az oxigén, a víz, és az alapvető élelem után, A MAGNÉZIUM lehet a legfontosabb elem, amire szervezetünknek szüksége van; NÉLKÜLÖZHETETLEN, és mégis alig ismert. Fontosabb, mint a kalcium, a kálium, vagy a nátrium, és mindhármat szabályozza. Nap mint nap milliók szenvednek magnéziumhiánytól, anélkül, hogy tudnának róla.

Valójában, amit mi szomjúság érzésnek tartunk és az elektrolit hiány között kapcsolat van. Emlékszem, valaki ezt kérdezte: "Miért vagyok vízhiányos és szomjas, miközben annyi vizet iszom?" A szomjúság nemcsak a vízhiányt jelezheti, hanem azt is, hogy valaki nem kap elég tápanyagot és elektrolitot. A magnézium, a kálium, a bikarbonát, a klorid és a nátrium néhány alapvető példa, és ez az egyik ok, amiért a magnézium klorid annyira hasznos.

Azokban az években, amikor az orvosok azt hajtogatták pácienseiknek, hogy "ez mind csak a fejedben létezik", na, azokban az időkben az orvosi szakma megmutatta tájékozatlanságát. Magnéziumhiányosnak lenni így vagy úgy, kínszenvedés. Még a lelkes sportolóknál is, akiknek romlik az atlétikai teljesítménye, a magnéziumhiány megzavarja az alvást, a háttérstressz szintet, és egy sor egyéb dolgot, ami hatásal van az életminőségre. Az orvosok nem a megfelelő teszteket használják a magnéziumszint megállapításához, mert a vérszérum tesztek csak torzítják a képet.

A MAGNÉZIUMHIÁNY TÜNETEI: A kezdeti hiánytünetek általában enyhék, és mivel a legtöbb magnézium a szövetekben tárolódik, lábgörcs, lábfejfájdalom, vagy izomrángások lehetnek az első jelek. Egyéb korai tünetek az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság, és gyengeség. Ahogy a magnéziumhiány súlyosbodik, zsibbadás, bizsergő érzés, görcsrohamok, személyiségbeli változások, abnormális szívritmus, és szívkoszorúérgörcsök léphetnek fel.

A magnéziumhiány teljes körű leírását nagyon szépen mutatja be Dr. Sidney Baker, egy friss cikkében. "A magnéziumhiány lényegében a test összes szervrendszerét érintheti. A vázizomzatot illetően, tapasztalhatunk rángásokat, görcsöket, izomfeszülést, izomfájdalmakat, hátfájást, nyakfájást, fejfájást, és állkapocsízület diszfunkciót. Ezen kívül érezhetünk mellkasi szorítást, vagy egy olyan furcsa érzetet, hogy nem tudunk mély levegőt venni. Van, amikor az illető sokat sóhajtozik."

"A sima izomzat elégtelen összehúzódásának tünetei lehetnek a székrekedés; húgyúti és menstruációs görcsök; nyelési nehézségek, vagy gombócérzés a torokban, amit különösen a cukorevés provokál; fényérzékenység, különösen a szembejövő vakító autófényszórókhoz való nehéz alkalmazkodás, anélkül, hogy szembetegségünk lenne; érzékenység a hangos zajokra, ami a stapedius izom (a dobüreg hátsó falától a legbelső hallócsont, a kengyel nyakához futó kis izom) feszülésétől jön létre".

"Folytatva a magnéziumhiány tüneteit: a központi idegrendszert határozottan érinti, amely megnyilvánulhat álmatlanságban, szorongásban, hiperaktivitásban, és állandó mozgással kísért nyugtalanságban, pánikrohamokban, agorafóbiában, és premenstruális irritabilitásban. A perifériás idegrendszert érintő tünetek közé tartozik az érzéketlenség, a zsibbadás, és egyéb abnormális érzetek, akaratlan mozgások, vibráció."

"A szív- és érrendszeri tünetek közé sorolhatjuk a heves szívdobogást, az aritmiát, és az anginát, ami a koszorúér artériák görcseinek köszönhető, a magas vérnyomást, és a mitrális prolapsust. Tudatosítsuk, hogy bár közülük számos együtt jelentkezik, nem szükséges az összes tünetnek együttesen jelentkeznie a magnéziumhiány feltételezéséhez. Például a mitrális prolapsussal rendszerint együtt jár a szapora szívverés, a szorongás, a pánikrohamok, és a premenstruációs szindróma. A magnéziumhiányos emberek gyakran tűnnek "feszültnek". Egyéb általános tünetek lehetnek a só kívánása, a szénhidrátéhség és szénhidrát intolerancia, (különösen csokoládé), valamint a mellek érzékenysége."

Magnéziumra a testünk minden sejtjének szüksége van, beleértve az agysejteket is. Az egyik legfontosabb ásványi anyag, aminek a pótlására szükség van, mert több száz enzim funkcióban játszik nélkülözhetetlen szerepet, a sejtmetabolizmustól a fehérjeszintézisen át, a zsír- és szénhidrát felhasználásig mindenben. Magnéziumra nem csak specifikus méregtelenítő enzimek termeléséhez van szükség, hanem a sejtméregtelenítéshez kellő energiatermeléshez is. (Forrás: Tények és tévhitek)

 © Ildikó2014. dec. 25. 17:12 | Válasz | #4261 
Az öngyógyítás jegyében – keleti filozófia, nyugati gyógynövények felhasználásával

A megerőltető testmozgás melegebb időben is káros hatással lehet az emberi szervezetre, mivel „izomgörcsökhöz” vezethet. Ennek oka a testben lévő elektrolit-egyensúly felborulása, amely a testmozgás követő 18 óra elteltével is jelentkezhet. Elsősorban a nők és az idősebb korosztály van veszélyben, de nem zárható ki mások esetében sem, ezért figyeljünk oda a jelekre, amelyek elsősorban a végtagokban okozhatnak kellemetlen érzést.

Néhány tényező, ami izomgörcsöt okozhat:
1. Egyes nyomelemek (például: magnézium és B6-vitamin) hiánya.
2. A Yang qi nagymértékű, gyors elpárolgása, romló keringés, túlzott víz és sóveszteség a nyári időszakban.
3. A helytelen étrend, amely előidézheti a kalcium-, és a magnéziumhiányt. Ennek következtében hányás vagy hasmenés alakulhat ki.

4. A környezeti hőmérséklet hirtelen változása is okozhat izomzat és az inak helytelen működését, amely könnyen sérülésekhez vezethet.
5. Túlfeszített érzelmek.
6. A krónikus sorvadásos betegségben szenvedők, valamint a terhes nők körében is számottevő az izomgörcsök előfordulási gyakorisága.

A következő, hazánkban is fellelhető gyógynövények segíthetnek az izomgörcsök megelőzésében, kezelésében:
1) Cickafark: különleges illatú gyógynövény, amely nyugtatja a merev izmokat, fokozza a vérkeringést és megakadályozza az izomgörcsök kialakulását. Fogyasztása izzadást idézhet elő, amely a szervezet védekező mechanizmusának része, ugyanis ekkor távoznak az ott felhalmozódott méreganyagok. Megfázásos betegségek esetén a cickafark tea fogyasztása egy kanál mézzel ajánlott.

2) Fekete nadálytő: hatóanyagai miatt elsősorban bélpanaszok kezelésében játszhat fontos szerepet, ugyanis a benne található sikonin és acetil kedvező hatással van a bélműködésre. E gyógynövény felhasználásából akár gyógyhatású olaj is előállítható, amely az érintett testrészen alkalmazva, gyógyírként szolgálhat az izomgörcsök kezelésében.

3) Orbáncfű: széleskörűen használt gyógynövény; az izomgörcsök oldása mellett fájdalomcsillapításra, valamint lelki eredetű problémák kezelésére is ajánlott. Hatóanyag tartalmának köszönhetően emésztési zavarok és gyomorgörcsök kezelésében is szerepet játszhat. Felületi égési sérülések, nap égette bőrfelületek kezelésére is ajánlott. Az orbáncfű elsődlegesen antidepresszánsként ismert, segít a lelki eredetű problémák, a szorongás okozta álmatlanság kezelésében, a kellemes hangulat fenntartásában. Hatékonyan javítja a feledékenységet és a figyelmetlenséget.

4) Rozmaring: külsőleg alkalmazva elsősorban mozgásszervi problémákra javasolt. Görcsoldó hatása révén kedvezően hat az izomgörcsökre, valamint hozzájárulhat a köszvény és ízületi fájdalmak enyhítéséhez. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít, kikapcsolódást nyújt a merev izmoknak. Harmonizálja a légzőrendszert, hurutoldó, illóolaját inhalálásra használhatjuk. Jó vizelethajtó és egyben a húgyutakat és a veséket is fertőtleníti.

5) Zsurlófű: hatékonyan enyhíti az izomgörcsöket és -fájdalmat. A zsurlófűből készült krém megelőző és terápiás hatással rendelkezik. Erős menstruáció és izzadás elleni szerként is alkalmazzák. /Dr. Chen patika/

 © Ildikó2014. dec. 25. 11:16 | Válasz | #4260 
Naponta egy alma... Ez egy olyan régi mondás, hogy bárki be tudná fejezni a mondatot. De miért ennyire univerzális gyógyszer az alma?

Hogyan kell almát enni és miért? Az egyik legcsodálatosabb tápanyag az almában a pektin. Ez igazából az ember számára nem tápanyag, mivel emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára kitűnő táptalajt biztosít. Ezek pedig hálából jó állapotban tartják az immunrendszerünket. A szervezetbe kerülve a pektin megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére alkalmazható.

Az alma magja tartalmaz kis mennyiségben b-17 vitamint vagy amigdalint, ami a rákos sejtekben enzimatikusan lebomlik és glükózzá, benzaldehiddé és hidrogén-cianiddá esik szét. Ez utóbbi két vegyület mérgező és azonnal megöli a rákos sejtet. Szerencsére az egészséges sejtjeink nem tartalmazzák a lebontáshoz szükséges enzimet, ezért a b17 vitamin vagy amigdalin alapvetően veszélytelen. Az alma magja egy keveset tartalmaz ebből a kitűnő rák elleni szerből és ha magostól esszük meg, hozzásegít a rák távol tartásához. Viszont az egész almamag emészthetetlen. Egészben lenyelve, egészben is jön ki. Legalább félbe kell harapni, hogy valami hatást várjunk tőle.

Vitaminokban is gazdag az alma. Elsősorban c-vitamin tartalmát emelném ki, de magas ásványi-anyag tartalma miatt is célszerű fogyasztani. Igaz, hogy a citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit) több c-vitamint tartalmaznak, de az alma olcsó. Tehát egyen több almát, és adjon a gyerekeinek is, unokáinak is. És ha elmúlt 40 éves, feltétlenül egye meg a magját is, legalább félbeharapva. (forrás: naturhirek.hu)

 © Ildikó2014. dec. 23. 12:29 | Válasz | #4259 

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Csodás ünnep a karácsony,
A földre eget varázsol.
Fenyőágon gyertya lángja,
Csillagot visz kis szobánkba.
Főként Nektek azt kívánom:
Békés, Boldog Karácsonyt!

 © Ildikó2014. dec. 23. 10:48 | Válasz | #4257 
Karácsonyi egészség tippek

1. Elege van már a hideg, nyirkos időjárásból?
Melegítse fel egyszerre a testét és a lelkét gyömbérgyökérből készült teával. Csak vágjon apróra egy ujjperc méretű gyömbért és forrázza le. Ha szükséges ízesítse steviával vagy cukorral, de a nélkül is kellemes az íze. Belülről kifelé fogja felmelegíteni a testét. Készen is kapható filterezve a gyógynövényboltokban, de házilag is könnyen elkészíthető.

2. Miért fogyasszon olajos magvakat egész télen?
Itt az ideje a diónak, mogyorónak és a mandulának. Két oka is van ami miatt ezt tanácsolom. A bennük található telítetlen zsírsavak csökkentik a vérünk LDL “rossz” koleszterin szintjét, ami segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. Másrészt lassan felszívódó, de hőt adó energiával látja el a testünket. Nem fogunk fázni ha naponta megeszünk egy marék diót vagy bármilyen olajos magot. Persze a fenti jó hatásokat csak a pörköletlen nyers magok eredményezik. Ilyet vegyél a piacon.

3. Miért ne melegítse a mézet?
A méz sok fontos hatóanyaga, elsősorban az egészségünket támogató enzimek már 50 Celsius fok hőmérsékleten tönkremennek. Ezért vásároljon olyan mézet, ami biztosan nem volt melegítve és ön se tegye ezt vele. A teába is csak akkor kell beletenni, amikor annyira kihűlt, hogy iható. Egyes mézek hamar kristályosodnak (repce, napraforgó). Az ilyen méz beltartalmilag éppen annyira értékes. Nem érdemes melegíteni.

4.Hogyan gyorsítsa emésztését?
A papaya az egyik legjobb emésztésgyorsító táplálék. A benne található enzim képes helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, így megkönnyíti az emésztést, a legújabb kutatások szerint pedig koleszterincsökkentő és vércukor-szabályozó tulajdonsága sem elhanyagolható. Használja a fenti tippeket és őrizze meg egészségét az Ünnepek alatt is! (Forrás: Vitaking)

 © Ildikó2014. dec. 22. 16:36 | Válasz | #4256 
5 dolog, amiért az antibakteriális szappan mérgező

Ma már szinte minden háztartásban megtalálható az antibakteriális címkével ellátott kézi szappan. Ez sajnos hosszú távon nem szolgálja az emberek egészségét, sőt inkább károsítja azt, és még a környezetet is rombolja. Az antibakteriális szóhasználat az emberekben úgy csapódik le, hogy ezzel a készítménnyel a testünk, az otthonunk teljesen tiszta lesz, egy darab baktérium sem lesz többé, ezért sokan meg is vásárolják a szappant, ami voltaképpen többet árt, mint használ. Ez a típusú szappan használatával egyes baktériumtörzsek még ellenállóbbak lesznek és nem pusztulnak el.

A gyerekek immunrendszere gyengébb lesz, ha ilyen szappannal mosnak túl gyakran kezet, hiszen az immunrendszer nem fog találkozni azokkal a vírusokkal, kórokozókkal, amelyeket később le kellene győznie, amelyek által meg kellene erősödnie.

1. Nem véd a betegségekkel szemben: Az antibakteriális szó hallatán úgy gondolhatjuk, hogy ez a szappan megvéd a betegségekkel szemben. Az influenzát okozó vírusok azonban a levegőben terjednek, így kézmosással ezek nem igazán kerülhetőek el.
2. Környezetromboló: Az ilyen szappanokban lévő triklozán nem csak a bőrünkre káros, hanem a vezetékek csapjait is károsítja, így a környezetet is. Minnesota államban be is van tiltva a triklozán tartalmú szappan forgalmazása. Gond az is, hogy a vízből nem lehet kiszűrni a triklozánt, így az bejut a folyókba, tavakba, ahol algásodást okoz.
3. Baktériumrezisztenciát okoz: A baktériumtörzsek képesek alkalmazkodni, és idővel teljesen ellenállhatnak a fertőtlenítőszereknek.
4. Megöli a jó baktériumokat is: Állítólag a szappan elpusztítja a kézen található baktériumok 99,9 százalékát. De ebben benne vannak a jó baktériumok is, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez lenne elengedhetetlen.
5. Felborítja a hormonháztartást: A már említett triklozán a szervezet hormonháztartásának megbolygatásában is ludas lehet, ezért is érdemes kerülni az ilyen szappanokat. A nemi hormonok termelődése is sérülhet, kevesebb tesztoszteron és ösztrogén kerül így a véráramba. Legközelebb gondoljuk meg, hogy milyen szappant emelünk le az üzletek polcairól. (Forrás: filantropikum.com)

 © Ildikó2014. dec. 21. 12:38 | Válasz | #4255 
Sayer Ji: ALATTOMOS HORMONHATÁSOK ÉLELMISZEREINKBEN ÉS KÖRNYEZETÜNKBEN /Fordította: Czárán Judit Forrás:Sayer Ji: Bisphenol A (BPA) Causes 100x More Harm Than Previously Imagined GreenMedinfo, 2014 dec. 6./

A biszfenolok szinte elkerülhetetlenül jelen vannak életünkben, és ezek és a hozzájuk hasonló vegyületek jelentősen befolyásolják korunk emberének nemi tulajdonságait. Férfiak elnőiesedést, nők férfiasodását, hormonfüggő rákokat, terméketlenséget és fejlődési rendellenességeket okoznak. Csak fokozott tudatossággal lehet az ártalmakat csökkenteni.

Egy nemrég közzétett kutatás során a tudósok arra a riasztó következtetésre jutottak, hogy a biszfenol A nevű vegyület, amely ezer és ezer termékben megtalálható, és annak kevésbé ismert, de terjedőben levő változatai, a biszfenol S és a biszfenol F nagyságrendekkel jobban károsítja a fejlődésben levő fiú magzat endokrin rendszerét, mint amennyire azt a toxikológiai kockázatbecslések alapján eddig gondolták.

A vizsgálat eredményét a Fertility and Sterility (Termékenység és terméketlenség) című folyóiratban tették közzé "Új fejezet a biszfenol A történetében: a biszfenol S és biszfenol F sem biztonságos alternatívái a vegyületnek" címmel. A tanulmány szerzői a miatt aggódnak, hogy míg a biszfenol A bizonyítottan toxikus hatását egyre több fogyasztó ismeri, és ezért az kezd kiszorulni a piacról, a gyártók egyre szélesebb körben helyettesítik a biszfenol A-t más biszfenol vegyületekkel, amelyeknek káros hatása kevésbé köztudott. Ezzel aztán sikeresen félre is vezetik azokat a fogyasztókat, akik lelkiismeretesen megvásárolják a látszólag "BPA-mentes" termékeket, és ezzel hamis biztonságérzetbe ringatják magukat.

A vizsgálat során egy újszerű "szervspecifikus szövettenyésztési" rendszert használtak, amelynek során egerek, patkányok és emberi magzatok heréiből vettek szövetmintát egy olyan kísérleti modell számára, amely pontosan reprodukál bizonyos működési mechanizmusokat, amelyek csak in vivo (élő szervezet alapú) rendszerekben figyelhetők meg, hagyományos in vitro (sejt alapú) modellekben nem. Ezt a kísérletet magzati here vizsgálati (FeTa) rendszernek nevezték. Ennek során arra a nyugtalanító eredményre jutottak, hogy A BISZFENOL A HORMONÁLIS-KÁROSÍTÓ TOXIKUS HATÁSA - különösen az a képessége, hogy gátolja a tesztoszteron által elősegített maszkulinizációs (férfiasodási) folyamatot a magzati fejlődés során -– LEGALÁBB SZÁZSZOR NAGYOBB LEHET, MINT KORÁBBAN HITTÉK.

De vajon hogy lehetséges ez?
Egy új vegyület, esetünkben a biszfenol A toxikológiai kockázati elemzését hagyományosan rágcsálókon végzik, és ezek eredményét (halálos dózis 50%/LD50) kivetítik emberekre, kizárólag a testsúlykülönbséget alapul véve. Vagyis nem veszik figyelembe a különböző fajok sejtjei közti alapvető különbségeket. Ahogyan az akut halálos dózis (LD50) meghatározásánál sem számolnak azzal, hogy nem feltétlenül áll fenn lineáris összefüggés a dózis és a hatás közt.
Ma már egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a józan észnek teljesen ellentmondva egy vegyület úgy is hathat a hormonrendszerünkre, hogy kisebb dózisban nagyobb kárt okoz, mint nagyobb mennyiségben.
A dolog annyira irracionális, hogy feltétlenül alaposabb magyarázatra szorul. Például ha X kémiai vegyület 1 mg mennyiségben programozott sejtelhaláshoz vezet, viszont 0,1 mg ugyanebből a vegyületből rákos elváltozást indít el a sejtben, akkor hosszú távon az utóbbinak (tehát a kisebb mennyiségnek) lesz végzetesebb a hatása, mivel a sejtelhalást egy őssejt által közvetített differenciált sejtpótlás követheti, míg a kémiailag kiváltott karcinogenézis az egész érintett szerv pusztulásához vezet.

Pontosan ez a helyzet, ugyanis a rég ismert szintetikus ösztrogénszerű anyag, a Diethylstilbestrol, embernél 10 000 nmol/l dózisban nem befolyásolta a tesztoszteron kiválasztást, viszont a BPA esetén már ennek a század része (100 nmol/l) csökkenti a tesztoszteron kiválasztást. Továbbá, patkányoknál és egereknél ez utóbbi töménység nem befolyásolta a tesztoszteron termelést. Azaz: a rágcsálók adataiból nem következik, hogy embernél is ártalmatlan ez a kis dózis.
A tudósok azt is megfigyelték, hogy ha a fejlődésben levő fiúmagzatot a terhesség 6,5 és 14. hete közt teszik ki biszfenol hatásának – ezt szokták a kritikus időszaknak tekinteni a "maszkulinizációs programozás" szempontjából – akkor ez nagyobb valószínűséggel vezet olyan világszerte vészesen terjedő férfi szaporodási rendellenességekhez, mint a „hypospadias” [abnormálisan elhelyezkedő húgycsőnyílás], a cryptorchidism [rejtett heréjűség], a prosztata és az ondóhólyagok fejletlensége vagy teljes hiánya, az anogenitális távolság (AGD) [a végbélnyílás és a nemi szervek távolságának] illetve a pénisz hosszának a csökkenése.

Nyilvánvaló tehát, hogy a hagyományos toxikológiai szemlélet, amely abból indul ki, hogy egy toxikus anyag káros hatása egyenesen arányos azzal, hogy az illető anyag milyen koncentrációban van jelen, ma már nem tartható. Egy élő szervezet sokkal dinamikusabban működő és sokkal összetettebb rendszer annál, semhogy előre megjósolható lenne, hogy egy idegen vegyület miként fog hatni rá. Bármely biológiailag nem kompatibilis vegyi anyag, amely egy kritikus fejlődési fázisban éri a szervezetet, rendkívüli káros lehet. Ez azt jelenti, hogy jobb elkerülni minden szükségtelen találkozást az efféle anyagokkal, mint tartani magunkat ahhoz a szinthez, amit a hivatalos szabályozás „még elfogadható ártalomként" határoz meg.

Itt az idő tehát, hogy szót emeljünk minden biszfenolt tartalmazó termék betiltásáért. Hiszen mikor 3,4 millió tonnát állítanak elő belőle évente, és ennek 20%-át epoxigyantaként konzervek és fém italdobozok bevonására használják, nem tehetünk úgy – ismerve a legújabb tudományos eredményeket – mintha ezek a termékek nem okoznának masszív egészségkárosodást az érintett populációban.
A tudósok szerint: „A biszfenol A (BPA) széles körben ismert és használt belső elválasztású mirigyeket károsító vegyület, amelyet manapság próbálnak biztonságosabb anyagokkal helyettesíteni. Ezek közül a biszfenol S-et (BPS) és a biszfenol F-et (BPF) már használják, vagy nemsokára használni fogják a BPA alternatívájaként. Egy általunk kifejlesztett tenyésztési rendszer használatával már korábban kimutattuk, hogy humán magzati hereszövet tesztoszteron kiválasztását már 10 nmol/l BPA csökkenti, míg egerek és a patkányok csak százszor ekkora BPA-ra reagálnak csak. Az is kiderült, hogy az emberi embrió heréjében 10 nmol/l BPS vagy BPF elég hozzá, hogy csökkentse a tesztoszteron-kiválasztást."

VIGASZTALÁSUL...: Bár a BPA-hoz hasonló vegyületek rendkívül károsak az egészségre, számtalan vizsgálat szól arról, hogy az általuk okozott károk csökkenthetők és/vagy ellensúlyozhatók, még ha teljesen nem is küszöbölhetők ki. Az Azonos Jogokat Mindenkinek missziójával összhangban összegyűjtöttünk címszavakat a PUBMED-ből azzal kapcsolatosan, hogy bizonyos élelmi anyagok és étrend-kiegészítők képesek a károkat csökkenteni. Például:
• Genistein: Természetes vegyület, amely élettanilag jelentős koncentrációban, a szójában, a vörös herében és a kávéban található, és képes mérsékelni a biszfenol A okozta káros hatásokat.
• Alfa liposav: Egészségboltokban kapható vegyület, amely csökkenti a biszfenol A herékre gyakorolt toxikus hatását.
• Probiotikumok: A bifidobaktérium breve és a laktobacilus casei hasznos baktériumtörzsei csökkentik a biszfenol A felszívódását a belekből.
• Folsav: Ez a vitamin (bár szintetikus, hacsak lehet folátot használjon) enyhíti a biszfenol A káros epigenetikus hatásait, amilyen pl. a DNA hypometilációja.
• Fekete tea: természetes növényi anyag, amely ugyancsak csökkenti a biszfenol A sejtekre gyakorolt káros hatását.
• Kimchi probiotikum: Az ebben a fermentált káposztakivonatban található baktérium törzs gyengíti a biszfenol A hatását.
• Méhpempő: A méh dolgozók állítják elő a királynő számára ezt a pompás elixírr, amely ugyancsak gátolja a biszfenol A ösztrogenikus és sejtosztódásra gyakorolt (potenciálisan rákkeltő) hatásait.

ÖSSZEFOGLALVA: Legjobb, ha messziről elkerüljük a biszfenolokkal való találkozást. Ám ez sokszor nagyon nehezen megvalósítható, hiszen elég, ha csak elfogadunk egy hő papíros nyugtát egy bevásárlás alkalmával, vagy elfogyasztunk egy ételt, amelynek alapanyagai közt tartósított élelmiszerek is vannak. Mindazonáltal reméljük, hogy ez a tanulmány talán elindít egy mozgalmat, amely előbb-utóbb arra fogja kényszeríteni a gyártókat és a hatóságokat, hogy a biszfenolok kerüljenek tiltólistára. (/Megjelent: Tények és tévhitek)

 © Mihály2014. dec. 20. 16:43 | Válasz | #4254 
A megfelelően megválasztott ételek mellett a napi 1 evőkanál lenmagolaj fogyasztása az megfelelő? Mert ezt viszont már régebben alkalmazom.

Válasz: Kedves Mihály az állapottól függ, és a bevétel ideje is befolyásolja a hatást (lásd: Szervóra). Mivel mindenki más genetikájú, más-más hajlamokat örökölt, úgy tapasztaltam, hogy hatásosabb a napi 3x1 - rosszabb állapotban pedig 3x2 - teáskanál lenmagolajat közvetlen étkezés előtt bevenni. Ez egyébként elmulasztja az SM-ben jelentkező szörnyű fejfájásokat is. Még jobb ennél a mélytengeri halolaj és a krillolaj fogyasztása, az olcsó halolajak szörnyű kotyvalékok, kerülendők, ugyanis tele vannak mérgekkel és másféle szennyekkel. Ezekbe azért tesznek E-vitamint, hogy ne legyen avas bűzük - Ildikó.

 © Ildikó2014. dec. 20. 15:34 | Válasz | #4253 
Teflonban főzöl? Akkor ezt tudnod kell!

Pajzsmirigy problémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. De hogyan segít mindebben a brazil dió és miért együnk vagy ne együnk brokkolit? Dr. Bérczy Judit endokrinológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa sorba vette a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban!

Brazil dió és szelén-pótlás
A pajzsmirigy elváltozások népbetegségnek számítanak, különösen nők körében jelentkezik gyakran a pajzsmirigy-gyulladás. A gyulladás megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a megfelelő ásványi anyagpótlás – magyarázza a doktornő. E szempontból a szelén különös jelentőséggel bír, mely amellett, hogy kiváló antioxidáns és antivirális hatású ásványi anyag, nagy jelentősége van a pajzsmirigy hormonképzésben, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásait napi 200 mikrogramm szelén pótlással biztosíthatjuk, mely mindössze két brazil dió fogyasztásával megoldható.

Dobjuk ki a régi teflon edényeket!
A Scotland’s Sterling University kutatói szerint a sérült, karcos teflonbevonatú edények rendszeres használata megduplázza a pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát. Az elhasználódott konyhai eszközökből ugyanis két veszélyes vegyi anyag, a perfluoroktán szulfonát (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA) jut a szervezetbe, melyek a pajzsmirigy hormonok szövetekbe való beépülését gátolják. Megelőzés céljából bánjunk óvatosan a teflon bevonatú edényekkel, de amint sérülést látunk rajtuk, egészségünk érdekében ne habozzunk megválni tőlük!

Káposztafélék: csak alaposan főzve
Az egészséges táplálkozás alapvető elemei, a pajzsmirigybetegek számára azonban mégsem minden zöldség fogyasztása javasolt. Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogén, vagyis golyvaképző hatásúak, ezáltal meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Jó hír azonban, hogy a goitrogének igen érzékenyek a magas hőre, így alapos főzés után már fogyaszthatók a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogások is.

Fogamzásgátló és pajzsmirigy
A Case Western Reserve University kutatóinak megfigyelése alapján a fogamzásgátlót szedő hölgyek több mint 30%-ánál jelentkeznek pajzsmirigy rendellenességre utaló tünetek. A tabletták hatására ilyen esetben idegesség, memóriazavarok, fáradtság, hízás tapasztalható. A készítmények ösztrogén tartalma ugyanis befolyásolja a máj működését, olyan fehérje előállítására ösztönzi, amely megakadályozza, lassítja a pajzsmirigyhormonok szövetekbe történő felszívódását. Ha a panaszok a tabletta szedését követő első három hónapon belül jelentkeznek, mindenképp érdemes alaposabb kivizsgálás során utána járnunk, mi áll a tünetek hátterében. Ilyen esetekben a fogamzásgátló tapaszok jelenthetnek megoldást, melyek a máj érintése nélkül, közvetlenül a véráramba jutnak, ezáltal sokkal kevésbé valószínű, hogy pajzsmirigy problémákat okoznak.

A palack alját is nézzük!
A BPA( biszfenol-A) a szervezetbe jutva az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, ilyen módon pedig beavatkozik a hormonrendszer természetes működésébe. A BPA kioldódását elősegíti a magas hőmérséklet, az erősen savanyú vagy lúgos pH és a hosszú ideig tartó tárolás. A polikarbonátból készült edényekbe és üvegekbe emiatt nem javasolt forró ételt vagy italt beletölteni. A biszfenol-A eddigi egyik fő forrásainak azokat a műanyag palackokat tekintették, amelyek polikarbonátból készültek - arról, hogy van-e egy ásványvizes palackban BPA, a flakonok alján található, háromszög alakú jelölés tájékoztat. Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor BPA is lehet a műanyagban. (Szerző: Candy, forrás: endokrinkozpont.hu)

 © Ildikó2014. dec. 20. 12:08 | Válasz | #4252 
Kedves SM-es barátaim! Ha jót akartok magatoknak, messziről kerülitek az Amerikában - ahol hollywoodi diétadivatként volt jó biznisz egyeseknek - már nem véletlenül rég elfeledett Paleo étrendet. Kevés betegségekben annyira káros, mint a sclerosis multiplexben, ugyanis ez az étrend GYULLADÁSKELTŐ zsírsavakon alapszik, amik rombolják az állapotot. (Az az állítás abszurd, hogy így étkeztek az őskorban. Egyrészt a régészeti leletek nem támasztják ezt alá, másrészt ÚGY lehetetlen volna étkezni, mert akkor még minden tiszta és bio volt, tele a szervezetnek fontos tápanyagokkal, de Ma minden - föld, víz, levegő - szennyezett, az állatokat antibiotikumokkal etetik, a növényekben TIZEDANNYI tápanyag is alig van, mint akár csak a mi gyermekkorunkban volt). - Ildikó


Első ... 15 16 17 [18] 19 20 21 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől