MáSképp topic SM-es   >>   Fórum   >>   Sclerosis multiplex
Sclerosis multiplex

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © Ildikó2013. máj. 25. 19:47 | Válasz | #3804 
SZÍVÜNK CSÜCSKE A MÁJ – Az életveszélyes kórképek hátterében

A máj tárolja a vért és a szív szállítja
Manapság az egészségügyön belül az érdeklődés középpontjában a szívvel kapcsolatos megbetegedések( anginák, szívritmuszavarok, szívelégtelenség, infarktusok) kerültek, de az egyetemi orvoslás és a közvélemény egyáltalán nem gondol arra, hogy mind ezek az élet veszélyeztető kórképek mögött az esetek legnagyobb részében a kínai orvoslás tanai szerint a máj funkciózavarai állnak. A mindennapi gyakorlat egyértelműen arra mutat, hogy ha általánosan figyelembe vennénk a hagyományos kínai orvoslás (hko) öt elem tanát és abban a májszerepét, a szívproblémák nagy részét el lehetne kerülni.

A kínai orvosi rendszerben a máj és az epehólyag a fa elemhez tartozó szervek, s ennek következtében feladatuk az, hogy ,, anyjukat” , a tűz elemhez tartozó szívet támogassák, táplálják. A táplálást nem csak energiával, hanem elsősorban a vér útján biztosítja a máj. A Tang dinasztiában élő orvos,Vang Ping kommentárjában ezt így fogalmazza meg: ,,a máj tárolja a vért és a szív továbbítja azt.” Mindenekelőtt a vér szilárd alkotórészeit juttatja el, szív-anyjához”. Ennek az élettani folyamatnak a zavara esetén például a szívnek gyorsabban kell vernie, hogy a kevesebb kapott vérből is megfelelő mennyiséggel lássa el a szervezetet. Amennyiben a gyorsabb szívverést ( tachycardiát) ilyen esetekben béta-blokkoló szerekkel lassítjuk, az egész szervezet vérellátása, következésképp teljesítőképessége lecsökken.

A MÁJ MEGÉRTÉSÉNEK KULCSA A SZEMEKBEN VAN – tartja az ősi kínai mondás. Ha a máj harmonikus, akkor a szemek képesek megkülönböztetni az öt színt. A máj-vér hiányában a látás zavaros, tompa, homályos, farkasvakság, pillaremegés, zöld hályog alakulhat ki. Mivel a máj pangásra igen hajlamos, benne öngyógyulásos tűz alakulhat ki, fájdalmas, vörös szemekkel. Ennél súlyosabb a májszél elszabadulása, amely a magyar nyelvben igen jól kifejezett ,,szélütés” tüneteit fogja adni. További zseniális megfejtés volt a hagyományos kínai orvoslás részéről az a szerep, amelyet a májnak az inak és az izmok ,,öntözésében” szántak.

A modern élettan megállapította, hogy az izmok működéséhez glikogént a máj tárolja és izommunka esetében szükség szerint juttatja a keringésbe. Az inak és ízületek máj-vérrel való ellátása tehát megszabja a mozgékonyságot, az ín– és izomrendszer terhelhetőségét. Ugyancsak ezzel kapcsolatos, hogy ,,A MÁJ FÉNYESSÉGE A KÖRMÖKÖN TÜKRÖZŐDIK”, vagyis az egészséges körmök a máj harmonikus működésének jelzői.

Májunknak természetesen a hko-ban is fontos szerep jut az emésztéssel kapcsolatban, de az összefüggések egészen más alapon, más értelmezésben jelennek meg. A táplálék feldolgozás és elosztás két szerve, a gyomor és a lép a föld elemhez tartoznak, és ezeket az öt elem ciklusában a fa elem ellenőrzi, miként a fák gyökerei is megtartják a földet vagy mállasztják a sziklát. A klinikai gyakorlatban ez sok esetben igazolódik be. A nem alkoholos eredetű zsírmáj – amely sem a legmodernebb képalkotó eljárásokkal, sem a vérből nem mutatható ki megbízhatóan (78 százalékban normális májfunkciós értékeket kapnak) – cukorbetegek esetében az átlag kétszerese, amint az ebből adódó halálozás is. A cukorbetegségben szenvedőknél az egyik vezető halálok a máj funkcióinak végletes leromlása. Két és félszer gyakoribb, mint más betegeknél. Fordítva, májcirrózisban mindig kimutatható a szénhidrát –anyagcsere zavara, mely a májfunkció zavarával párhuzamos romlást mutat. Az alkoholizmus is – amiről a közvélemény úgy tartja, hogy a májat teszi tönkre, elsősorban a hasnyálmirigyet, nevezetesen az inzulint előállító béta-sejteket támadja meg a klinikai tapasztalatok szerint.

Ugyancsak érdekes a fa-máj és a föld-lép kapcsolatára utalnunk egy ma már ,,divatossá vált” betegségben, a refluxban. Ez a gyomor panaszokkal, a nyelőcsőben előforduló savas-maró érzéssel járó tünetkép egyre több ember életét keseríti meg. Elsődlegesen itt is a máj funkciózavaráról van szó, amely nem engedi meg, hogy a gyomor energiája lefelé, a lépé pedig felfelé áramoljon. Ezekben az esetekben az orvosok savlekötőket (protonpumpagátlókat) írnak fel, amely az amúgy is legyengült gyomor működését még jobban gátolja, s ezért a legtöbben a mellékhatások következtében vagy egyáltalán nem bírják a szereket szedni, vagy panaszaik megmaradnak. Az oki kezelés ilyenkor is a máj energetikai funkcióinak rendbe tétele (LENNE).

Amint a természetben a víz táplálja a fát, úgy a víz elemhez tartozó vese és csontok is táplálják a fa elemhez tartozó májat, pontosan úgy, ahogy azt az anya teszi a fiával. Ha a család egyik tagjában energetikai probléma adódik, azt a másik családtag feltétlenül megsínyli. A víz és a fa elem diszharmóniája következtében például a májrákok leggyakrabban – a tüdő mellett – a csontokba adnak áttéteket, vagy olyan májzsugorban szenvedő betegeknél, akiknél még nincs észrevehető epepangás, a csontritkulás már jelentős mértékű lesz. Ugyancsak megfigyelték, hogy májátültetésen átesett betegek egyötödénél romlik a korábban fennálló ,,családi betegség”, a máj és a vesék egyidejű zavarával járó hepatonerális szindróma.

Májunk biztosítja az egész szervezetben a szabad folyást – ahogy a kínaiak mondják: ,,szabaddá teszi a víz útjait”, és ennek következtében ez a szervünk a legérzékenyebb a pangásra. A mindennapi életben is azt látjuk, hogy a májban torkolló kapuvéna gyűjti össze az alsó test fél vénás vérét, így ha ebben a – kínaiul ,,puha, finom, lágy és könnyű” – szervünkben keringési akadály lép fel, visszérgyulladásokra, trombózisra, nemi szervi gyulladásokra, aranyérre vagy hasvízkórra lesz hajlamos az illető. nem véletlen, hogy egy hagyományos kínai gyógynövénykeveréknek, amely a máj funkcióját hivatott javítani, az a neve, hogy "szabadon és akadálytalanul vándorló”.
A máj irányít ezen kívül szervezetünkben minden ritmikus tevékenységet is, amelyek közül a legfontosabb a menstruációs ciklusok és az alvás. A havi vérzés zavarainak a legtöbbje a májfunkció meghibásodásából, a vér pangásából adódik. Az sem véletlen, hogy a legtöbb ember éjszaka 1 és 3 óra között ébred fel, amikor a máj energetikai maximum ideje érkezik el.

ÉRZELMEINK TÁBORNOKA: A hko-ban a máj felelős az indulatok leküzdéséért, az érzelmek harmonizálásáért, az ellazulásért vagy is a nyugodt lelki miliőért. ,,A máj szereti a rendet és nem szereti a zavartságot”– hangoztatják a kínaiak. A máj diszharmonikus állapota közvetlenül kihat kedélyállapotunkra, és fordítva, minden hirtelen emocionális változás, de legfőképpen visszafojtott érzelem kihat a máj működésére. A máj legfőbb érzelme a düh, a harag, amelyik a máj energiáját (csíjét) az élettanival ellenkező irányba, vagyis felfelé áramoltatják, aminek következtében ,, felmegy bennünk a pumpa”, magasba szökken a vérnyomás.
A HARAGON KÍVÜL MINDEN NEGATÍV ÉRZELEM, ÍGY AZ AGRESSZIVITÁS, A FÉLTÉKENYSÉG, AZ IRIGYSÉG, A CSALÓDOTTSÁG, A NAGYFOKÚ BÁNAT MIND-MIND MÁJKÁROSÍTÓ HATÁSÚAK.

Több évtizedes tapasztalatom alapján egyértelműen állíthatom, hogy ezek a pszichét érintő kóros lelkiállapotok az elsődleges okai a rengeteg lárvált és manifesztálódott hepatitisnek, cirrózisnak (mivel az alkoholizálás csak a fenti érzelmi szemétdomb következménye), de a máj diszharmóniájának köze van az öt elemhez kapcsolódva egyéb népbetegségeinkhez is.
Ilyenek a hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbetegség (föld elem), a szívritmuszavarok, a magas vérnyomás (tűz elem), a csontritkulás, a hepatorenális szindróma (víz elem), vagy a krónikus hörghurut, hörgőtágulás, az asztma (fém elem).

A pszichoszomatikus energetika (PSE) igen finom mérési módszereivel azt látjuk, hogy a szervek közül kimagaslóan a leggyakoribban gyengélkedő szervünk a máj, amely így relatív vagy abszolút működési elégtelensége következtében nem képes megszabadítani bennünket a belénk – illetve ránk – zúduló testi – lelki mérgek sokaságától. Még ennél is jellemzőbb, hogy amikor még a PSE szervtesztje nem jelez, akkor is megállapítható az orto-bionómia gerincvizsgálatával, hogy csaknem mindenkinél a májat beidegző vegetatív szelvények halványabban működnek, vagyis valamilyen finom korrigáló beavatkozásra már szükség van.

ŐRIZZÜK MEG A MÁJ HARMÓNIÁJÁT!: A fent vázoltak ismeretében egyértelmű, hogy májunkat is testi és lelki aspektusból is felügyelnünk kell azért, hogy mérgektől mentesen, elégedetten élhessünk a genetikai adottságainknak megfelelő lehető leghosszabb ideig. A TÁPLÁLKOZÁS SZEMPONTJÁBÓL néhány alapvető szabályt illik (illene) betartanunk. A máj leginkább a húsok – elsősorban a vörös húsok – és az állati eredetű zsírok támadásától szenved, így azokat a lehető legnagyobb mértékben ki kell zárni étkezésünkből. Az előbb említettekben előfordul telített zsírsavakkal szemben A HALAKBAN, AZ OLÍVAOLAJBAN, A HIDEG SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJBAN MEGLÉVŐ TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK IGEN ELŐNYÖSEN BEFOLYÁSOLJÁK A MÁJFUNKCIÓT.

Amikor például valaki azt tapasztalja, hogy étkezés után vagy étkezéstől függetlenül feszülés vagy nehézségérzés jelentkezik a jobb bordaív alatt vagy a mellkas két oldalán, akkor javasolt, hogy kezdje komolyan venni a máját. Igen hasznos reggelente 3–4 dl grépfrút és egy evőkanál extra szűz olívaolaj egyidejű bevétele, a délelőtt folyamán sok ananász evése, májtisztító teakeverékek ivása, májtáji meleg pakolások például máriatövis- és szúrós-gyöngyajak- teák alkalmazásával. A kínai orvoslásban a máj stimuláló íze savanyú, viszont az édes íz az, amely elutasítja. ENYHÉN SAVANYÚ ÉTELEK (ALUDTTEJ, SAVANYÚ KÁPOSZTA, CITROM, JOGHURT STB.) GYAKORIBB ÉTRENDBE ÁLLÍTÁSA SZINTÉN JAVÍTHATJA A MÁJFUNKCIÓT.

Rendkívül fontos a napi rendszeres torna. Elsősorban a csi-kung és a jóga az, amelynek speciális, a májfunkciójára ható, könnyen kivitelezhető gyakorlatai vannak. Érdemes kellő akaraterővel mindennap erőt venni lustaság hajlamunkon, mert valószínűtlenül sok bajt tudunk ezek révén megelőzni- nem beszélve arról, hogy egyszerűen jól fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

Külön fejezetet érdemelnének a meditációs, imaginációs gyakorlatok, amelyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a máj pozitív tulajdonságai, a jóság és könyörületesség uralkodóvá váljanak mindennapi cselekvéseinkben. A májat és a tüdőt a kínai orvoslás az érzelmi tengelyünk az alsó és felső részének nevezi. Ennek az érzelmi tengelynek a karbantartása, a negatív érzelmek, indulatok következetes lecsapolása, kiiktatása, a pozitív érzelmek térnyerésének lankadatlan elősegítése az, amely hosszú távon magunk és emberi környezetünk számára meghozhatja az igazi harmóniát. /Dr. Simonics Péter, Forrás: Természet gyógyász magazin, 2010. október XVI. évfolyam 10. szám/

(A sclerosis multiplexes beteg állapota is kedvező szinten tartható, ha ügyel a májára, kivált, ha gyógyszer/ke/t szed, az injekció is ide tartozik. Méregtelenítésre legjobb a máriatövis, amit kúraszerűen kell szedni. A Szervóra szerint a máj maximuma 01-03 óra, de aligha kel föl az ember hajnalban, hogy bevegye a kapszulát. Szerencsére este 21 és 23 óra – nyári időszámítás idején 22 és 24 óra – között bármi bevehető, akkor ugyanis a szervezet minden energiapályája nyitva van.)

 © Ildikó2013. máj. 24. 19:31 | Válasz | #3803 
A SZÍV- ÉS ÉRVÉDŐ SZELÉN ÉS Q10-VITAMIN

Egy 5 éves tanulmány eredményeként egyértelműen kijelenthető, hogy a szelén és a Q10-vitamin tartós szedése radikálisan csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. Svéd kutatók a Linköpingi Egyetemen és a Karolinska Intézetben egy kettős vak kontrollált, randomizált és placebó kontrollált tanulmányt folytattak 443 idősebb férfi és nő részvételével. A vizsgálatban résztvevőket véletlenszerűen választották két csoportra: egyik részük 200 mg Q10-vitamint (ubichinont) és 200 mikrogramm szelént kapott, a másik részük pedig placebót.

A tanulmány végére a placebót szedők 12,6 %-a, míg az étrend-kiegészítőt szedőknek csak 5.9%-a halálozott el. A vizsgálatok során mért egyik marker, a B típusú natriuretikus peptid (a szívelégtelenség mérőfaktora, ami a szívfal feszülését mutatja) a szereket szedőknél jelentősen alacsonyabb volt, mint a placebó-csoportban.

Ezen kívül a szívultrahang szerint a vitamint és nyomelemet szedők szívmunkája sokkal jobb volt, mint a nem szedőké. Ezek alapján a kardiológus szakorvosok azt a konzekvenciát vonták le, hogy a Q10-vitamin és a szelén együttes szedése hosszú távon egyértelműen képes csökkenteni a szív-érrendszeri betegségek kialakulását és az azokból eredő halálozás kockázatát. Forrás: https://www.worldhealth.net/news/selenium-and-coenyme-q10-improves-heart-function-a/

A Q10-vitamin szerepe a szervezetben

A Q10-vitamin a sejtek energiatermelő egységeiben (a mitochondriumokban) hidrogént (elektronokat és protonokat) szállít más biokémiai folyamatok segítőihez (koenzimekhez), miközben átadásuk során nagy mennyiségű energia keletkezik (ADP-ből ATP lesz). Amennyiben az elektronok e szabályos továbbadásába hiba csúszna be, pl. ha kevés a Q10-, a C-, A-és E-vitamin, akkor az elektronok energiája az oxigénre tevődik át, és abból szabad gyök keletkezik.

Ezen hiperaktív oxigéngyökök hatására a környező fehérjék és zsírok közötti kapcsolat tönkre megy, a sejtek szétesnek, miközben gyulladáskeltő anyagok (prosztaglandinok) keletkeznek, a szövetek elveszítik rugalmasságukat, és az immunrendszer aktivitása is megváltozik. Nem ritka azonban az sem, hogy a génállomány sérül, ilyenkor idegen struktúrájú sejtek keletkeznek, és feltartóztathatatlanul elszaporodnak, vagyis daganat képződik. A Q10-vitamin képes az elektronokat megkötni, és azok energiáját helyes mederbe terelve a szervezet hasznos energiatermelését segíteni, ezáltal csökkenti a szabad gyökök keletkezését is.

Milyen tüneteket okoz a Q10 hiánya?
40 éves korunkig szervezetünk maga is képes jelentős mennyiségű ubichinont termelni, ill. azt az ételből (tojás, hús, hal, zöldségek) felvenni. Azonban a kor előre haladtával a saját termelés fokozatosan csökken: 40 éves korra a szövetek átlagos Q10-vitamin tartalma 25-30%-kal csökkent, a 70 éveseknél pedig már 45-60%-kal kevesebb található a vérben.

A csökkenő Q10-vitamin mennyiség jele lehet:
- nagyfokú fáradékonyság, kimerültség, gyengeség
- heves szívdobogás, szívritmuszavar, légszomj, mellkasi szorítás
-ingadozó vagy magas vérnyomás, korai érelmeszesedés, magas vérzsírok
- szédülés, alvászavarok, koncentrációs zavarok
- visszatérő gyulladások, fertőzések
- allergiák, immunrendszeri gyengeség
- májfunkciós eltérések
- törékenyebb csontok, nehezebben gyógyuló sebek
- gyorsuló öregedési folyamatok, korai klimaktérium, heves hőhullámok

A szelén legfontosabb hatásai

A Se az egyik legfontosabb regulátor a seleno-cystein tartalmú enzimek működése során. Ezen enzimek szerepe többek között:
* a peroxidázokkal a salaktalanítás
* az antioxidans anyagok (pl. C-vitamin) regenerálódása
* a pajzsmirigy-hormonok termelésének aktiválása
* az érbelhártya védelme

Egyéb hatásai:
immunrendszer aktiválása
daganatgátlás
gyulladáscsökkentés
az E-vitamin regenerálása, és azzal együtt a nehézfémekkel szembeni védelem

A Q10-vitamint és a szelént érdemes mindenképpen együtt, sőt akár más antioxidáns anyagokkal is együtt szedni. Ilyenek az E-vitamin, a béta-karotin és a C-vitamin. Ezek ugyanis egymás hatását nemcsak kiegészítik, hanem az egyes élettani folyamatok során az átalakulást, regenerálódást is fokozzák, így hatásuk a szinergiaelv alapján megsokszorozódik. Dr. Balaicza Erika Belgyógyász főorvos /forrás: balaicza.hu/

(Nem véletlen, hogy az SM-re igen jó a Q10. A topicon meg tetszenek találni az erről szóló információt.)

 © Ildikó2013. máj. 23. 16:14 | Válasz | #3802 
Óvja ereit evéssel az öregedéstől! Mediterrán, öregedést lassító diéta az erek védelmében: mit, mivel, hogyan?

Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz - számos, az életet korán veszélyeztető betegséghez - vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetőek. Az étrend öregedést lassító hatásáról beszélt dr. Babai László, a Trombózisközpont életmód orvosa.

Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítő anyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat, az energiatermelésben részt vevő fehérjéket. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabad gyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja ezek sérülésekeit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.

Anti-aging diéta az ereknek: Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Erre egy kiváló eszköz a mediterrán diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban, míg szegény vörös húsokban, tejtermékekben. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti az étkezést követő oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok szintjét, mint a lipid-peroxidok, hidrogén peroxid, tumor nekrózis faktor, valamint növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének, a SOD-nak aktivitását.

Mozgás és étrend: A mediterrán diéta védő hatása elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő antioxidánsoknak - polifenoloknak, rezveratrolnak, omega 3 zsírsavnak köszönhető. A mediterrán étrend, különösen rendszeres mozgással kombinálva, fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiséget.

A hosszú, teljes élet titka: Az étrend sejtvédő hatását mutatja az a megfigyelés is, mely szerint az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS szálak végén lévő "farok", mely hossza az életkorral fokozatosan csökken. Gyorsabb csökkenés gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diéta telomer-hosszt megtartó hatásában a többszörösen telítetlen zsírsavak - elsősorban a linolsav, a C és E vitamin, a béta-karotin játszanak szerepet.

A mediterrán diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást, párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat, lassítja a öregedést. Az erek védelmével pedig amellett, hogy segít megelőzni a szívinfarktust, agylágyulást, javítja - többek között a szexuális képesség fiatalon tartásával - az életminőséget. /Forrás: Trombózis Központ/

(Nem fontos az én véleményem, mindenki hasonlítsa össze az SM tüneteit a szív- és érrendszeri betegségekével, és rá fog jönni: Zamboninak igaza van! A közel három évtized betegség alatt sokat tapasztaltam, rengeteg orvost ismertem meg, ortodox gondolkodásút éppúgy, mint rugalmas elvűeket, akik más megközelítést is ismernek, mint amit az egyetemen beléjük sulykoltak. De felháborított az a begyepesedett gondolkodás, amiről egy pár hónapja diagnosztizált, szemtünetekkel küzdő sorstársunk számolt be: a területileg illetékes neurológiai osztály egyik orvososa közölte vele, bármit eszik, iszik, az rosszabbodás akkor is bekövetkezik, mert az SM ilyen, csak a gyógyszer/injekció hatásos.

Jókora ostobaság, hogy egy neurológus nem tudja, mit(k)től rosszabbodik az SM. Mit várhat ettől a szerencsétlen beteg, aki ilyen logika alapján folyamatosan eheti a zsíros cubákokat, keményen alkoholizálhat is, hiszen az illető orvos szerint az SM-re sem étel, sem ital nincs hatással, csak a gyógyszer?! Akkor minek eszünk? Ő miért táplálkozik? Elegendő volna bekapni néhány gyógyszert, belőni magunkat pár szurival, és minden betegség megszűnne a Földön, nemde bár? Szerencsére vannak rugalmas hozzáállású, empatikus orvosok is. Az ilyen orvost ott kell hagyni, nem fog javítani a beteg állapotán. )


 © Ildikó2013. máj. 22. 12:16 | Válasz | #3801 
KARCSÚSÍTÓ FALATOK

Az alábbi tápláló falatok erősítik a csontokat, megelőzhetnek egyes krónikus betegségeket, javítják a látást, még az elmét is tisztán tartják. De azt tudta-e, hogy bizonyítottan segítenek leadni a kilókat?
Fekete bab: Egy csésze fekete babban 15 gramm fehérje van, de más fehérjeforrásokkal szemben zsírt nem tartalmaz.

Zab: A zab gazdag rostban, így egész nap teltségérzetet biztosít. Fél csészében 4,5 gramm ún. rezisztens keményítő is van, ami serkenti az anyagcserét és zsírégető hatású.

Avokádó: Igaz, hogy zsírt tartalmaz, de ez az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Napi fél avokádó, és eltűnik a deréktáji zsír.

Lazac: Sovány fehérjét tartalmaz, sajnos, kevesen fogyasztanak eleget belőle.

Kék áfonya: Öregedés ellen is hatásos, de egy csészényi mindössze 80 kalóriát tartalmaz, és 4 gramm rostot, így kiváló fogyókúrához is.

Brokkoli: Akár nyersen, akár főve, ez a kiváló keresztesvirágú zöldség rákmegelőző hatásáról ismert, de mivel rostban gazdag és kevés kalóriát tartalmaz, nagyszerű fogyókúrás étel is.

Barna rizs: Egészségesebb, mint a fehér rizs a rezisztens keményítő tartalma miatt.

Bor: A szőlő héjában található resveratrol nevű antioxidáns megakadályozza a zsír lerakódását.

Grépfrút: Ha semmi mást nem változtat is az étrendjében, az étkezések előtt fél grépfrút hetente fél kilótól megszabadítja.

Vörös bab: Adagonként több mint 5 gramm rostot és fehérjét tartalmaz, magas a rezisztens keményítő tartalma is.

Mandula: A diófélék közül legjobban segíti a fogyást.

Körte: Egyetlen körtében megtalálja a szükséges napi rostmennyiség 15 százalékát, de csak akkor, ha a héjával együtt fogyasztja.

Zöld tea: Hidratál, ami teltségérzetet okoz, így könnyebb a fogyás, antioxidáns tartalma miatt pedig zsírégető hatású.

Lencse: Kiváló fehérje- és rostforrás, megtalálható benne a rezisztens keményítő is.

Banán: A zöldes héjú banán serkenti az anyagcserét, valamint keményítőt tartalmaz.

Tojás: Nem kell félni a koleszterinttől, bizonyított, hogy nem emeli meg a rossz koleszterin szintjét, viszont sok fehérjét tartalmaz, ami étvágycsökkentő.

Keserű csokoládé: Lassítja az emésztést, ezért kevésbé érezzük magunkat éhesnek a következő étkezéskor. Egészséges zsírokat is tartalmaz.

Narancs: Minimális kalóriát tartalmaz, de igen gazdag rostokban, ami teltségérzetet okoz.

Burgonya: Igaz, hogy magas a szénhidrát-tartalma, de telítettségérzést okoz, valamint gazdag rezisztens keményítőben is.

Fehérbab: Hasonlóan a vörös babhoz, ez is kiváló forrása a rostoknak és a rezisztens keményítőnek.

Sajt: A friss kecskesajt és a feta sajt zsírégető hatású zsírsavakat tartalmaz.

Csicseriborsó: Félcsészényiben 2 gramm rezisztens keményítő van, gazdag rostokban, fehérjében és egészséges zsírokban is.

Árpagyöngy: Rost- és, rezisztens keményítő-tartalma miatt ideális fogyókúrás eledel. (Forrás: Health.com, InforMed)


 © Ildikó2013. máj. 21. 17:31 | Válasz | #3800 
A gyulladáscsökkentő táplálkozás

Sokan szeretnék a kényelmetlenséggel járó egészséges életmódot vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel helyettesíteni. Sajnos azonban a több évtizeden keresztül végzett önpusztítás káros hatásai nem tehetők semmivé néhány tabletta vagy csepp pár napon keresztül történő szedésével.

Ha már kialakult a betegség – elhízás, infarktus, rák stb. –, amit az egészségtelen ételek, a rossz minőségű alkohol, a mozgáshiány, a stresszes életmód, az agresszív törtetéssel kompenzált, szeretethiányban töltött élet okozott, akkor sokan hajlamosak étrend-kiegészítőkhöz nyúlni.

Ez legtöbbször eső után köpönyeg: még a legjobb kiegészítők (és természetesen a gyógyszerek) sem képesek pl. az infarktus során elhalt szívizmot újjáéleszteni. A beteg általános állapotát és túlélési esélyeit javíthatják, de a teljes gyógyulásra ilyenkor már nincs esély.

A megelőzés az, ahol a kiváló minőségű étrend-kiegészítők csodát tudnak tenni, de csak akkor, ha szedésüket életmódváltás is kíséri. Az alábbiakban az egészséges életmód talán legfontosabb összetevőjéről: az egészséges táplálkozásról lesz szó.

A Life Extension kutatói évtizedeket töltöttek azzal, hogy feltárják az egészséges táplálkozás mögött rejlő folyamatokat. A kutatási eredmények messze vannak a ma oly divatos és jól jövedelmező diétás rendszerek ajánlásaitól. Nem támogatják ezek az eredmények pl. azt, hogy együnk vacsorára csülkös babot, nem tudni, miből kikotyvasztott, szénhidrátmentes kenyérrel.

Azt sem ajánlják a Life Extension kutatói, hogy táplálkozzunk úgy, mint annak idején az „ősemberek”. Senki nem tudja ugyanis pontosan, hogy mit ettek az „ősemberek” 40.000 évvel ezelőtt, sem azt, hogy az emberi szervezet milyen étrendre lett kitalálva – bár ennek ellenkezőjét sokan állítják magukról. Az alábbiakban tehát megpróbálom érthetővé tenni az utóbbi évtizedek tudományos eredményei alapján az egészséges táplálkozás néhány főbb szempontját.

Az öregedéssel megjelenő betegségek, például a szívbetegségek, a legtöbb rákos megbetegedés vagy az Alzheimer-kór közös gyökere a szervezetben jelen levő krónikus gyulladás. Bizonyára Ön is tisztában van a gyulladás mibenlétével, ha az a test felszínén fordul elő: jelei a fájdalom, a forróság, a duzzanat és a bőrpír. Amiről azonban lehet, hogy még nem hallott, az az, hogy a gyulladás a test belsejében is előfordulhat, és ilyenkor veszélyezteti igazán az egészséget.

A gyulladás tulajdonképpen fokozott véráramlást jelent a fertőzött vagy sérült testrészben. Ebben a folyamatban a szervezet immunsejteket, tápanyagokat küld a sérülés helyszínére, hogy meggyorsítsa a gyógyulást, ami tehát hasznos folyamat. Ha azonban a gyulladásos állapot tartósan fennáll és krónikussá válik, az már károsítja a szervezetet, és súlyos betegségeket okoz.

Mi okoz krónikus gyulladást?
A főbűnösök a stressz, a mozgáshiány, a genetikai hajlam és a környezeti mérgek. Ezek mellett létezik még egy legalább ugyanilyen fontos tényező: a táplálék. A modern ember él-hal a gyulladáskeltő ételekért. A „modern” étrend állati fehérjében gazdag, ezért tele van arachidonsavval, egy többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavval, melynek erős gyulladáskeltő hatása van. Az arachidonsav számos gyulladáskeltő anyag termelését fokozza a szervezetben; ezek közül legfontosabbak a – szinte kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű – prosztaglandinok, prosztaciklinek, leukotriének és tromboxánok.

Az alábbi rövid lista azokat at ételeket tartalmazza, melyek a gyulladásos folyamatokat erősítik. Az egészséges táplálkozás jegyében érdemes ezért étrendünkben csökkenteni vagy teljesen elhagyni ezeket:

– Vörös húsok – különösen a zsíros vörös húsok
– Fehér húsok – csirke, kacsa stb.
– Tej, tejtermék – bármely állati tej
– Tojás
– Sajtok – különösen a kemény sajtok

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az egészséges táplálkozás az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő egyensúlyát feltételezi. Az omega-3 zsírsavak mérsékelik a gyulladásos folyamatokat, a legtöbb omega-6 zsírsav viszont fokozza azokat. Mai modern étrendünk túlzott mennyiségű omega-6 zsírsavat és minimális mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ennek az arányeltolódásnak a megszüntetése nagy lépés a krónikus gyulladás csökkentése és az egészséges táplálkozás felé.

Melyek a gyulladáscsökkentő ételek? Szerencsére a természet számos olyan táplálékot kínál nekünk, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ilyenek többek között a zsíros tengeri halak, az olajok közül pl. az olíva - vagy a szőlőmagolaj, olajos magvakból a lenmag, a tökmag, a dió, gabonafélékből a barna rizs, a zab, a tönköly, a rozs, a kukorica vagy a köles. Gyümölcsökből pl. a meggyet, a cseresznyét, az epret, az áfonyát, a szedret vagy a ribizlit érdemes fogyasztani.
(Szerző: Szimpatika, Forrás: Dr. Antal Dezső, http://www.drmineral.hu/)

 © Ildikó2013. máj. 20. 18:01 | Válasz | #3799 
Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Kezd virágozni a bodza, itt az ideje a bodzaszörpnek is. Mivel a szörpöket nagyjából ugyanúgy kell csinálni, arra gondoltam, egy füst alatt kipróbálom a citromfűszörpöt is, úgyis tele van vele a kert.
Új módszert vezettem be a bodzához, mert egy barátunknál ittunk a múlt héten, és annyira finom volt az övé, hogy úgy gondoltam, átveszem a receptjét. Szilvi azt is elmondta, hogy ha citromfűből is csinálok italt, érdemes mellé más fűszernövényeket is tenni, ő mentát és zsályát szokott. Ha már, akkor viszont mellédobtam még két ágacska levendulát is. Ez utóbbi határozottan felnőttszörp lett, a citromfű ízét sokkal kevésbé érezni benne, mint a mentát és a zsályát.

Első lépés a cukorszirup: Mielőtt nekilátnánk a növényeket gyűjtögetni, csinálni kell egy cukorszirupot. Ez nálam úgy nézett ki, hogy liter vizenként fél kg cukrot számoltam, és ezeket főztem össze, de van, akik 1:1 módszerrel dolgozik, de tudok olyanról is, aki viszont csak 25 dkg cukrot tesz egy liter vízhez.

A vizet felforraltam, és miközben folyamatosan kevertem, lassan beleszórtam a cukrot. Addig kevertem, míg elolvadt, aztán erősen forraltam pár percig. Amikor ez megvolt, lefedtem, és félretettem, hogy lehűljön. Ebben a receptben fontos, hogy a cukorszirup tényleg hideg legyen majd, amikor belekerülnek a virágok, különben erjedésnek indulhat később, ami hasmenést okoz. Amikor már szoba hőmérsékletűre hűlt, betettem a hűtőbe még egy-két órára.

A bodzavirágok: Keressenek nem tetves bokrokat, olyan helyről, ahol lehetőleg nincs nagy autóforgalom, és jobb a magasabban fekvő, kevésbé poros ágakról gyűjteni. Amikor a bodzát szedjük, érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebb virágport rázzunk ki a tányérokból. Vagyis nem tépjük, hanem finoman, ollóval vágjuk. Ehhez természetesen három kéz kéne, eggyel lehúzzuk az ágat, a másikkal levágjuk a virágot, a harmadikkal meg alátartjuk a tálat. Segítő híján én próbáltam úgy helyezkedni, hogy a levágott virágok az edénybe pottyanjanak.

Aggódósok a virágtányérokat óvatosan megmoshatják, de ezzel távozik belőle az íz egy része is. Bevallom, én nem mosom. A szedés után félre szoktam tenni egy időre, hogy ha esetleg került bele pici bogár, az kimászhasson.

A fűszernövények: A levágott fűszernövényeket a bodzával ellentétben jó alaposan lemostam, kiráztam, és szétterítettem a konyhapulton, hogy kicsit leszáradhasson. A citromfüvet még virágzás előtt a legjobb szedni.

A szörp:
2 liter víz
1 kg cukor (fele nálam nádcukor volt, ettől lett sötétebb)
A bodzához: 1 kezeletlen héjú citrom, megmosva, felkarikázva, 1 lime, ugyanígy
A bodzához: 1 nagy tál bodzavirág, kb 20-25 tányér, a vastag zöld szárról levagdosva
A citromfüveshez: egy jó nagy csokor citromfű, 2 szép ág menta, 3 levél zsálya, 2 ág levendula

Ha megvannak az alapanyagok, jöhet a szörp. Én a cukorszirupot kettévettem, és innen párhuzamosan haladtam tovább. Nem feleztem, a bodza jóval több lett, mint a citromfű.

1. A hideg cukorszirupba belenyomkodtam a bodzát/fűszernövényeket. Annyi növény kell bele, hogy szinte kitöltse az egész szirupot. A bodzaszörpbe belekarikáztam egy megmosott, kezeletlen héjú (bio) citromot és lime-ot is. Elkevertem, lefedtem, és visszatettem a hűtőbe.

2. A szörpnek már 1 nap ácsorgás után is íze lesz (a bodzának intenzívebb, mint a zöld fűszeresnek), de jó hagyni ázni két napig. Ha türelmesek, akár 3-4 napig is állhat, naponta egyszer keverjék át.

3. Amikor úgy érzik, eleget ázott, jöhet a leszűrés. Nagyon-nagyon sűrű szitán vagy tiszta, mosószert, öblítőt nem látott textilen kell átengedni. Kis mennyiségnél jó a papír teafilter is.

4. Ha nem túl sok készült, azonnali fogyasztásra, készen is van, üvegben mehet a hűtőbe.

5. Ha sokat csináltak, és el fogják tenni, a szűrés után forralják fel, rotyogtassák pár percig (mondjuk 8-10), töltsék steril üvegekbe (steril üveg, steril kupak, steril merőkanál, steril tölcsér), lezárás után állítsák fejre pár percre, aztán jó sok takaró alatt dunsztolják ki.

Érdemes belőle valamennyit tartalékolni, mert hamarosan jönnek a bodzás-gyümölcsös édességek, de mire az eper-málna igazán jó és megfizethető lesz, a bodza már elvirágzik, úgyhogy marad a szörp. (Koncz Andrea, forrás: Dívány)

 © Ildikó2013. máj. 19. 11:46 | Válasz | #3798 
(Nem jellemző mindez az SM-re is? Ez is bizonyítja, hogy igaza van Zamboninak, orvosaink mégis hárítanak, sőt - tisztelet a kivételnek! - gúnyolódnak, vádaskodnak... Ugyanezt tették anno Semmellweissel is. A nyugati orvostudományban hívő betegek meg kínlódjanak... Neuropátia ellen mellesleg igen jó az ALA, vagyis alfa-liponsav és a Milgamma kapszula is - Ildikó)

Érszűkület: figyeld a négy jellegzetes tünetet

Milyen tünetek esetén gondoljunk érszűkületre és mit tegyünk ezután? Köztudatban az érszűkületet a végtagzsibbadással vagy a végtagok hidegségérzésével és fázásával kötik leginkább össze, és a terhelésre jelentkező lábfájdalmat kevéssé tartják számon, pedig valójában ez utóbbi tünet a jellemző erre a betegségre - mutat rá Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa arra, hogy miért kerül a betegség sokszor későn felismerésre és kezelésre.

Az érszűkület a verőerek - artériák - falának kóros átalakulása, merevvé válása, melyet a belső átmérő, így a keringő vérmennyiség csökkenése jellemez. Következésképpen csökken az ellátott szövetek tápanyag és oxigén-ellátottsága, mely kezdetben járáskor kialakuló lábfájdalomhoz súlyosabb esetben a szövetek elhalásához is vezethet. Ez utóbbi a lábak kisebesedését, a lábujjak elfeketedését okozhatja, ami már a végtagot is veszélyezteti.

Az érfal szerkezetének átalakulása már a 30-as életkorban elkezdődhet, többszörös kockázati tényezők fennállásakor akár érszűkület is kialakulhat. A betegség a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. Kockázati tényezőkként a dohányzás, az cukorbetegség, a magas koleszterinszint, magas vérnyomásbetegség, öröklött hajlam szerepelnek.

Milyen tünetek esetén gondoljunk érszűkületre?
Láb-fájdalom: a legjellemzőbb tünet. Terhelésre - pl. gyaloglás, lépcsőzés - jelentkező feszítő vagy görcsös lábikra vagy combtájéki fájdalom, mely pihenésre múlik. Kezdetben e tünet csak nagyobb megterheléskor - hosszabb gyaloglásnál, sietésnél - jelentkezik. Később, az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken. Mozgásszervi betegségek gyakran egészen hasonló tünetekkel járnak, emiatt egy már meglevő reumatológiai betegség késleltetheti a diagnózist.

Hideg végtagok: a nagy erek keringési zavarára nem jellemző, leginkább kisérkeringési zavart esetén léphet fel ez a tünet. az elégtelen kis-keringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek hűvössége. A hidegség érzés, a zsibbadás mellett azonban gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak, a polineuropátiának is.

- Töredezett körmök: elégtelen kisérkeringés gyakori tünet
- Végtagi fekély: Mind a lábakon mind a kezeken akár traumára akár anélkül kialakuló nem vagy nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, és érszűkület irányában azonnali kivizsgálást követel, különösen dohányosokban, cukorbetegekben, vagy akiknek a fekély megjelenését megelőzően már voltak járáskor jelentkező lábikrafájdalmai.

Az érbetegségek az egész érrendszer területét érinthetik, emiatt egyidejűleg fennállhat a szívkoszorúerek v agy az agyat ellátó erek betegsége is. A korábban szívinfarktust vagy agyi infarktust szenvedett betegeknél az érszűkület tüneteit különösen komolyan kell venni.

Mit tegyünk a tünetek észlelése esetén?
Érszűkületre utaló tünet vagy akár már gyanújel esetén is indokolt az orvosi kivizsgálás. A korai felismerés fontos az időben megkezdett kezeléshez. A betegség következményei súlyosak lehetnek, emiatt végtag amputáció elkerülése céljából mind a beteg mind az orvos részéről a fegyelmezettség, rendszeresség fontos elemek.

A kivizsgálást követően a kezelés a járásgyakorlatot, a rizikótényezők csökkentését a gyógyszeres kezelést, szükség esetén érfestést, érsebészeti beavatkozás elvégzését jelenti. /Forrás: Weborvos/

 © Ildikó2013. máj. 18. 18:21 | Válasz | #3797 
Egy újabb ok, amiért ne egyél sok vörös húst Kiderült: a vörös húsban található karnitin összefüggésben van a szívbetegségekkel.

Milliószor hangoztatták már a táplálkozási szakértők, hogy a vörös hús egyáltalán nem szívbarát a benne található rengeteg telített zsírsavnak és koleszterinnek köszönhetően. A Cleveland Klinika legújabb kutatásai során más okot is találtak, amiért szívünk védelmében jóval kevesebb vörös húst lenne tanácsos fogyasztani.

A Natural Medicinben megjelent kutatásban a vörös húsban található egyik tápanyagot, a karnitint vizsgálták, amelyet a szervezetünk magától termel, hogy az energia anyagcserét segítse. Fontos adat, hogy saját magunk elég karnitint termelünk, így egyáltalán nem szükséges extra bevitele az ételekből. Néhány bélbaktérium tápanyagként használja a karnitint, amely előidézi az artéria elzáró vegyületet, a trimethylamine-N-oxidot, azaz a TMAO-t.

Elősegíti a szívroham és az agyvérzés kialakulását: „A TMAO megváltoztatja a koleszterin anyagcserét, hozzájárulva a koleszterin felhalmozódásához az artériafalon belül” - mondja Stanley Hazen, a tanulmány társszerzője. Dr. Hazen és csapata 2600 olyan páciens véreredményét vizsgálták meg, akik átestek már szívbetegségen. A kapcsolat pedig egyértelmű volt: szoros összefüggés van a karnitin és a szívroham, az agyvérzés vagy a halál kockázata között.

A kockázat a TMAO szintjétől függ, amelyre az étkezés van hatással. A kutatás másik részében így a vegánok, a vegetáriánusok és a húsevők véreredményeit vizsgálták, miután számottevő karnitint vittek be a szervezetükbe különböző táplálékokból. Míg a húsevőknek jelentősen nőtt a TMAO szintjük, addig a vegánoknak és a vegetáriánusoknak egyáltalán nem. Dr. Hazen szerint nekik egyszerűen nincs mikrobájuk a bélrendszerükben, hogy megemésszék azt.

Az eredmény megerősítéseként a kutatók egy hetes antibiotikum kúrára fogták a húsevőket, hogy a baktériumot eltávolítsák a szervezetükből. A kúra hatására nem is találtak TMAO-t, azonban egy hónappal az antibiotikum szedése után a húsevők bélrendszere újra benépesült vele. „Ez volt a bizonyítéka, hogy a bélmikrobák szerepet játszottak a karnitin anyagcserében, hogy artéria elzáró vegyületeket termeljenek” - állítja Dr. Hanzen.

Pár pirula a steak mellé nem segít: Az antibiotikum természetesen nem kezelése a szívbetegségeknek, így nem kaphatsz be pár pirulát a steak-kel, hogy elpusztítsd a karnitint. A mikrobák gyorsan antibiotikum-rezisztenciát váltanak ki. A bélflórát azonban egy-két hónap alatt lehetséges szívvédő irányba terelni vegán vagy vegetáriánus diétával. Érdemes baktériumszintet nézetni vérvizsgálattal, hogy kiderüljön, szükség van-e a diétára. Egészséged érdekében tehát figyelj arra, hogy a telített zsírsavak, a koleszterin és a karnitin beviteled korlátozd úgy, hogy minél kevesebb vörös húst fogyasztasz! (Váczy Anikó Wellness Café)

 © Ildikó2013. máj. 17. 15:43 | Válasz | #3796 
Szorítsa ökölbe a kezét, javul a memóriája!

Egy vizsgálat szerint, melyet a Montclair State University, Montclair, New Jersey kutatói a PLOS ONE folyóiratban közöltek, a memória javítható, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. A jobb kéz 90 mp-ig tartó ökölbe szorítása segíti az emlék rögzítését, míg a bal kézé javítja annak felidézését, mondják az amerikai pszichológusok.

Egy kísérlet során 50 felnőttel végeztették el ezeket a mozdulatokat, és azt találták, hogy a vizsgáltak jobban emlékeztek szavakra egy hosszú listából. A kutatók úgy vélik, hogy a kéz ökölbe szorítása azokat a speciális agyi területeket aktiválja, melyek az emlékezési folyamattal kapcsolatban állnak.

A kutatás vezetője szerint egyszerű mozdulatok azáltal javíthatják a memóriát, hogy ideiglenesen megváltoztatják az agyműködést. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a jobb kéz a bal agyféltekét, a bal kéz a jobb agyféltekét befolyásolja. Ezt az érzelmekkel azonosították, például a jobb kéz ökölbe szorítását az örömmel vagy haraggal, míg a bal kézét szomorúsággal vagy szorongással. Az emlékezés folyamata a kutatók szerint mindkét agyféltekét egyaránt használja, a bal az emlékezés rögzítéséért, a jobb az emlékek előhívásáért felelős.

A jövőbeli kutatások azt fogják vizsgálni, hogy vajon a kéz ökölbe szorítása javít-e más agyi folyamatokban is, például szóbeli vagy térbeli készségek, képek és helyek, valamint szavak esetén. Még sok teendő van addig, míg az eredmények bizonyossággá válnak. Szükség lesz a vizsgálat megismétlésére több személy bevonásával és funkcionális MRI vizsgálatra is az agyi aktivitás és a vérkeringés változásának kimutatására. (BBC, InforMed Glanz, J.)

 © Ildikó2013. máj. 17. 11:39 | Válasz | #3795 
Megint változnak a gyógyszer felírási-kiváltási szabályok

Fellélegezhetnek a krónikus betegek, az orvosok ismét rendelhetnek egy recepten, kötelező kiváltási dátum megjelölése nélkül három hónapra elegendő gyógyszeradagot. Az opiát tartalmú erős fájdalomcsillapítók neve pedig a jövőben nem kábítószer, hanem fokozottan ellenőrzött szer.

Nemigen vált be a tavaly márciusban bevezetett gyógyszerfelírási rendszer, amelynek értelmében ugyan felírhattak az orvosok három havi gyógyszeradagot, ám ezeket kizárólag külön vényen rendelhették, pontosan meghatározva, hogy mely időszakra – nagyjából egy hónapra – szól a felírás. A MedicalOnline információja szerint a július elsejétől életbe lépő módosítás nagyjából visszaállítja a korábbi rendszert, vagyis az orvosok akár egyetlen vényen is rendelhetnek három havi gyógyszeradagot krónikus betegeiknek, s ezen a recepten már nem kell szerepeltetni a havi bontás időpontjait.
A drága medicinák esetében azonban nem lépnek vissza, bár azt nem tudni pontosan, hogy az érintett készítményeknél a tavaly márciusi rendszer marad-e életben – három recept, időpont megjelölésekkel -, vagy havi rendelésre kell átállni. Egyelőre ráadásul azt sem tudni, hogy milyen értékhatártól számít majd drágának egy-egy gyógyszer.

Mivel ettől kezdve a gyógyszer kiváltásának korlátját kizárólag a recept érvényességi ideje határozza meg, módosítanák ezt is, bár azt nemigen tudni, hogy a jelenlegi 90 nap illetve a tervbe vett három hónap között mi a lényegi különbség. Ugyancsak a vényeket érinti a receptek tartalmi elemeinek módosítása. Erre egyébként azért van szükség, mert míg Magyarországon kizárólag a 12 éven aluli gyermekek kezelésére szolgáló gyógyszerek receptjein kell feltüntetni az érintett teljes – év, hónap, nap – születési dátumát, az ennél idősebbek esetében pedig elegendő a születési év, az uniós országok többségében teljes dátumot kérnek. Igaz, nem mindenhol, ám annak érdekében, hogy az itthon kiállított receptet a hiányos születési évszám miatt ne dobják vissza uniós patikákban, teljes születési dátumot kell írni. Ez egyébként összefügg a határon átnyúló egészségügyi ellátások ősztől érvényes új rendszerével.

Úgy tűnik, meghallgatásra talál a gyógyszerészek azon kérése, hogy módosítsák a patikák működtetéséhez szükséges személyi feltételekről szóló, még 2011 nyarán elfogadott rendelkezést, amely egyébként csak 2013 szeptember elsejével lépne életbe. A hatásvizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy a gyógyszertárak majd 40 százaléka – 926 egység – képtelen eleget tenni a szigorú személyi feltételeknek. A tervbe vett módosítás – amelyet a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége egyaránt kezdeményezett – több könnyítést tartalmazna.

Így például helyettesíthető lenne a gyógyszerész, az expediáló valamint a gyógyszertári szakasszisztens. Igaz, csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak éves munkaóráinak 30 százaléka erejéig, miközben a helyettesítésről a patika vezetőjének nyilvántartást kellene vezetnie. A gyógyszerészi gondozáshoz egyelőre nem kell külön gyógyszerészt alkalmazni, s enyhítették a vénydarabszámhoz kötött – egy patikus 2000 recept – szakember igényt is, 3000 receptenként kell új gyógyszerészt vagy expediáló szakasszisztenst foglalkoztatni. Ugyanakkor eltörölnék azt is, hogy milyen arányban kell egy-egy gyógyszertárban patikust-szakasszisztensnt-asszisztenst foglalkoztatni.

A fenti módosítások eredményeként mindössze a patikák alig 5 százaléka nem felelne meg az előírásoknak. Ugyanakkor kötelezővé tennék, hogy a fiókgyógyszertárak is rendelkezzenek internetes kapcsolattal, s külön e-mail címmel. Ami ez utóbbit illeti, a jövőben az e-mail cím változását be kellene jelenteni az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak. Ez azért fontos, hogy például egy rapid közegészségügyi rendelkezés minden egyes patikába gyorsan eljuthasson. Azt is lehetővé tennék, hogy a patikákban ismét megjelenhessenek a gluténmentes készítmények, amelyeket egyébként betiltásukig, 2011 augusztusáig már árusítottak a gyógyszerészek. (Horváth Judit, forrás: Medicaoline)

 © Ildikó2013. máj. 16. 18:02 | Válasz | #3794 
A GYOMOR MERIDIÁNÓL

A TCM szerint 30 éves korunkig felhasznált energiánk nagy részét szüleinktől örököltük. Azonban 30 év felett energiánk pótlása tőlünk függ, melyet étkezési szokásainkkal, egészséges életvitelünkkel hozhatunk egyensúlyba. Mai meridan a cikkünk a Gyomor meridianról szól.

A kínai táplálkozás tanai szerint a fő étkezések helyes időpontjai reggeltől délig tartanak. Ebben az időszakban a gyomor, a lép és a hasnyálmirigy a legaktívabbak. Lehetőleg fogyasszunk friss, kiadós, gazdag meleg ételt. Próbáljuk a gyomor kiegyensúlyozottságát, védelmét erősíteni.

A gyomor feladata összetett: tápláléktároló, -keverő, -adagoló funkciója mellett fertőtlenítő, fehérje- és zsírbontó tulajdonságokkal is rendelkezik. Naponta kb. 1-1,5 liter gyomornedv termelődik, amely vizet, ásványi sókat, sósavat és enzimeket tartalmaz. A fehérjebontáshoz savas környezetre van szükség.

A pepszin az egyetlen enzim, amely képes megemészteni a kollagént, amely a húsok fő alkotóeleme. A gyomorban levő sósav a fertőzések elleni védelemre is szolgál, elpusztítja a legtöbb baktériumot. A megemésztetlen szénhidrát erjedni kezd, ami gázképződést, puffadást eredményezhet. Ezért is szükséges melegen és egészségesen tartani gyomrunkat, hogy támogassuk gyomrunk bonyolult emésztési folyamatát, hatékony működését a megfelelő irányba.

A hagyományos kínai orvoslás szerint reggel 7 órától 9 óráig tartó időszak kiemelten fontos a gyomor hatékony működése szempontjából! Fontos a kiadós reggeli elfogyasztása, mely langyos, meleg, puha, folyékony és könnyű legyen, mely hozzájárul a gyomor karbantartásához, egészségéhez. Ne fogyasszunk kemény, nehezen emészthető, hideg, csípős ételeket. Az alkohol, a cigaretta különösen káros a gyomor egészségére.

További segítség lehet sárga színű (rizskása, kukoricadara kása), vagy pirított aromás növények (pl. pirított kenyér, pirított árpamag tea, pirított szezám mag, pirított galagonya tea) fogyasztása. Mindig tartsuk gyomrunkat meleg állapotban, és soha ne lakjunk jól teljesen, kb. 70 % jóllakottság az ideális. Étkezzünk naponta rendszeresen, lassan és többször, mely fontos a gyomor egészsége szempontjából. Jó egészséget! (Forrás: Dr. Chen Patika, Facebook)

 © Ildikó2013. máj. 15. 16:45 | Válasz | #3793 
A tavaszi szezon egyik legnépszerűbb gyümölcse - Ismerd meg az eper fantasztikus hatásait

Ismét egyre több helyen lehet kapni a tavaszi szezon egyik legnépszerűbb gyümölcsét. Azonban az eper nem csak egy nagyon finom gyümölcs, hanem rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre is. Lássuk, miért is érdemes minél többet fogyasztanunk belőle.

A tavaszi hónapok első igazi idénygyümölcse az eper, így érdemes közelebbről is megismerkednünk vele, hiszen nagyon sok olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre különösen nagy szükségünk van, hogy a szervezetünket feltöltsük a nyári hónapokra.

Vitaminok: Az eperben többek között megtalálható a B-, a C- és A-vitamin is. Ráadásul olyan magas a C-vitamin tartalma, amely akár a napi szükségletünket is fedezheti, emellett pedig nagyon fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Főleg vas, magnézium, kalcium és kálium tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztanunk belőle. Nem utolsósorban pedig a benne található flavonoidok miatt antioxidáns hatással is rendelkezik a legtöbb bogyós gyümölcshöz hasonlóan.

Baktériumölő: Az eper nem csak rendkívül jó antioxidáns, hanem nagyon hatásos baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik, ezen kívül pedig érdemes még megemlítenünk a vértisztító hatását is, amelynek a méregtelenítésben van nagyon fontos szerepe. Ezért az eper szinte bármilyen fogyókúrás programba beilleszthető, hiszen segítheti a fogyásunkat is.

Serkenti a vérkeringést: Nem csak a méregtelenítésben segíthet az eper fogyasztása, hanem a különböző szív és érrendszeri betegségeket is megelőzhetjük a fogyasztásával. Ugyanis az eper javítja a vérkeringésünket, ráadásul védi az ereket a különféle gyulladásoktól is. Az érrendszeri betegségek mellett pedig a magas vérnyomás elkerülésében is nagy segítségünkre lehet ez a gyümölcs.

Bőrápolás: A szervezetük belső védelme mellett nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az eper rendkívül jó kozmetikum is. Nem csak nagyon finom illata van a különféle arckrémekben és pakolásokban, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így például akár a napégés kezelésére is érdemes kipróbálnunk. De egyes leírások szerint a pépesített eper akár a fogak fehérítésében is nagy segítségünkre lehet, ha hetente átdörzsöljük vele a fogainkat. (Írta: Fazekas Éva, FemCafé)

 © Ildikó2013. máj. 14. 11:35 | Válasz | #3792 
TÜSSZENTÉS, FULLADÁS: MEGLEPŐ MÓDSZEREK A TAVASZI ALLERGIA ELLEN

Az allergiaszezonban fellépő orrfolyás, tüsszentés, tompult agy hamarosan elkezdődik, és évről évre egyre korábban. Ez azt is jelenti, hogy egyre tovább tart a nyomorúság azok számára, akik pollenallergiásak.

NEHÉZ TAVASZ VÁR AZ ALLERGIÁSOKRA: A klímaváltozás nagyban hozzájárul az egyre intenzívebb allergiaszezonhoz, mert az enyhébb hőmérsékleten megnyúlik a növények növekedési ideje, így az is, amikor polleneket küldenek a levegőbe. Egy Harvard-egyetemről származó egészség levélben Dr. Stacey Gray, allergológus azt írja, hogy a korábban fellépő allergia szezon azt jelenti, hogy az embereknek előbb kell cselekedniük, ha tüneteik vannak.

Az első dolog tudni, mire allergiás az ember. A tavaszi allergia áldozatai jellemzően a fák pollenjére allergiás, úgyhogy csukja be az ablakokat, ajtókat otthon, de az autó is fontos. Aki már látta a rengeteg virágport a kocsiján tavasszal tudja, hogy ha belélegzi, tünetei lesznek. Antihisztaminok, orrspray-k, nyálkahártya duzzanatcsökkentők segíthetnek a tünetek enyhítésében, de más módszerek is vannak. Íme, néhány új alternatív megoldás.

ALLERGIA ELLENI CSEPPEK A NYELV ALÁ: Ha valaki allergiás valamire, nem tűnik jó ötletnek, ha kiteszi magát a kiváltó tényezőnek. Mégis vannak kutatók, akiket felbátorított a nyelv alatti immunterápia, melynek során koncentrált allergén cseppeket helyeznek a nyelv alá. Ezt a kezelési módszert széles körben alkalmazzák Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

A kezelés eredményeiről beszámoló áttekintő tanulmány, mely a Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy a betegek 40 %-ában csökkentette az asztma és a szezonális allergia tüneteit. A kezelés úgy hat, mint az allergiaoltás, kiteszi a betegeket kis mennyiségű allergénnek, azt remélve, hogy immunrendszerük megtanulja elviselni az allergént, és nem alakít ki immunválaszt velük szemben.

A vizsgálat felnőtt és gyermek résztvevői nemcsak tüneteik enyhüléséről számoltak be, hanem kevesebb allergia elleni gyógyszerre is volt szükségük. Még több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, milyen adagolás a leghatásosabb és a legbiztonságosabb, mielőtt a klinikai gyakorlatban is alkalmazni lehet, de az eredmények biztatóak.

GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐK: Ha Ön nem is kedveli a recept nélkül kapható allergia elleni gyógyszereket, mégis számos olyan természetes szer kapható a gyógynövényboltokban és patikákban, amit érdemes megpróbálni. De tartsa fejben, hogy fontos minden kiegészítő szedését megbeszélnie orvosával, meggyőződni arról, hogy a szedett gyógyszerekkel ezek nem lépnek kölcsönhatásba. A legtöbb ilyen szer csökkenti a gyulladást.

C-vitamin: Csökkenti a hisztamin termelést, mely az orrviszketést és a könnyezést okozó kémiai anyag. Adagja 500–1000 mg néhányszor naponta.

Quercetin: Növényből kivont bioflavonoid, mely képes megakadályozni a sejtekből a hisztamin felszabadulását és gyulladás ellenes hatása van. Az alma és bogyófélék, teák és a vörösbor quercetint tartalmaz, de kiegészítőként is forgalomban van. Adagja 500 mg napi háromszor.

TESTMOZGÁS: A mozgás nem gyógyítja a tavaszi allergiát, de segíthet a panaszok enyhítésében. A mozgás ajánlatos a jól működő immunrendszer érdekében, fokozza a vérkeringést és segíti káros anyagok eltávolítását is. Az orr erei begyulladnak, és orrdugulást okoznak allergiás reakcióban. A mélyebb légzés és a meggyorsult vérkeringés erős testmozgás során segíthet ezen, legalábbis egy ideig. Az edzett állapot erősíti az immunrendszert, és segít megnyugtatni a hiperaktív immunrendszert is.

Természetesen annak, aki pollen allergiás, a szabadban végzett futás nem tesz jót, súlyosbítja tüneteit. A teremben végzett testmozgás a tavaszi hónapok alatt jobb megoldás, de aki nem tud ellenállni a meleg időnek, legalább kerülje az erdős, virágzó növényekkel benőtt területeket, mert súlyos tünetei lehetnek. A szabadban végzett testmozgás időzítése is segíthet: a pollen szint legmagasabb reggel 5 és 9 óra között.

ALLERGIA ELLENI ÉTELEK: A szezonális allergia az orr- és toroknyálkahártya gyulladását okozza, és azok az ételek, melyek ezt a folyamatot csökkentik, némi megkönnyebbülést okozhatnak. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vitamindús, omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás enyhíti a szezonális allergia tüneteit. Egy 2007-ben megjelent tanulmány szerint a görög gyerekeknél, akik mediterrán diétát esznek, mely tele van gyümölccsel, zöldséggel, hallal, olíva olajjal és dióval, ritkábban fordulnak elő allergiás és asztmás tünetek, mint másoknál, akik ezekből a tápanyagokból kevesebbet esznek.

Sok antioxidánst és természetes antihisztamint, pl. quercetint tartalmaz a zöld tea, valamint a vörös gyümölcs-zöldség, mint az alma, vöröshagyma, szőlő és a málna. A halak, mint a lazac és a tonhal, sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Egy terheseken 2007-ben publikált vizsgálat szerint azoknál a gyerekeknél, akiknek anyjuk a terhesség alatt sok almát evett, ritkább volt az asztma vagy spasztikus állapot, mint az almát kevesebbet fogyasztók gyerekeinél.

Ajánlatos még a joghurt, mert probiotikumokat tartalmaz, melyek ugyancsak segítik a megfelelő immunválaszt azzal, hogy segítenek a belekben lévő hasznos baktériumok egyensúlyának fenntartásában, és csökkentik az allergiás reakciót.

AKUPUNKTÚRA: A legtöbben ismerik az akupunktúra fájdalomcsillapító hatását, de valóban alkalmas a szemviszketés és tüsszögés ellen is? Bár még kevés a bizonyíték erre, a kutatók tanulmányozzák az ősi keleti gyakorlatot, hogy dokumentálják az allergia kezelés hasznát és kockázatait.

A placebo hatás is szerepet játszhat néhány allergiától szenvedő embernél, mint azt az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közölt egyik újabb tanulmány állítja. A vizsgálatban a behelyezett tűk, még ha találomra kiszemelt pontokba szúrták, segítettek olyan betegeken, akinél a gyógyszer nem volt hatásos.

Egy 422 emberből álló csoporton végezték a vizsgálatot. A résztvevők pollen allergia teszt pozitív volt, tüsszögtek és folyt az orruk. A vizsgáltak egyik része antihisztaminokat és valódi pontokban végzett akupunktúrát kapott, mások része antihisztaminokat és találomra kiszemelt pontokba behelyezett tűket, a többiek csak antihisztaminokat. Mindkét akupunktúra csoportban két hét múlva kevesebb volt a panasz, mint a csak antihisztamint kapott csoportban.

Több vizsgálat szükséges még annak eldöntésére, hogy az akupunktúrának pszichés szerepe van-e az allergiás reakció mérséklésében, de végül is, a kezelés csökkenti a tüneteket és nem ártalmas. hasznos lehet, mondta a tanulmány szerzője a berlini Charité egyetemi kórház professzora. (Forrás: TIME, InforMed)

 © Ildikó2013. máj. 13. 15:45 | Válasz | #3791 
A napozás csökkenti a vérnyomást, de nem csak a meleg révén

A napozás csökkenti a vérnyomást, ám nem csak melegítő hatása, hanem ultraibolya sugárzása révén is, mit több, ez utóbbi tartósabban alacsonyabban tartja az értékeket. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói húsz percen át ultraibolya-sugárzású, közkeletűbben UV-lámpáknak tettek ki 24 önkéntest. Méréseik szerint az alanyok vérnyomása a lámpázás hatására csökkent, és csak egy óra múlva emelkedett vissza a lámpázás előtti szintre. A kutatók ezek után a lámpák puszta hőhatásának tették ki az alanyokat, azaz ultraibolya-sugárzás nem érte őket, csak melegebben voltak. Vérnyomásuk ekkor is csökkent, ám gyorsan visszaemelkedett a korábbi szintre.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a bőrsejtek, amelyeket ultraibolya-sugárzás ér, salétrom-oxidot szabadítanak fel, ez a vegyület pedig közismerten ellazítja az ereket. Nina Goad a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének részéről felhívta a figyelmet arra, hogy az ultraibolya-sugárzás a bőrrák fő okozója is, és hogy a napozás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata még csupán gyerekcipőben jár. "A napozás egészségügyi előnyei lehetségesek, az viszont biztos, hogy összefüggés van az UV-sugárzás és a bőrrák között" - idézte Goadot a The Daily Telegraph című brit lap. (Forrás: InforMed)

 © Ildikó2013. máj. 11. 12:35 | Válasz | #3790 
6 testi szövet, amelyet táplálkozással regenerálni lehet

A test alapértelmezett állapota a szüntelen regeneráció. Anélkül, hogy a sejtek állandó megújuláson esnének át és a testen belül az élet és halál szüntelenül összefonódna – az emberi test csodája nem létezne.

Betegség esetén, a regeneratív folyamatokat a szervezetnek nem sikerül produkálnia, így azok degeneratívvá válnak. Ez az, ahol a gyógyszer betölthetné legnemesebb feladatát, és a test újra egyensúlyba kerülne élelmiszerek, gyógynövények, tápanyagok, gyógyító energiák segítségével. Ma azonban a “gyógyszer” ipar olyan vegyszereket használ, amelyek egy szemernyi regeneratív potenciált sem hordoznak, sőt ellenkezőleg, majdnem mindig befolyásolják a test önmegújító funkcióit annak érdekében, hogy elnyomják a tüneteket, amelyek ellen alkalmazzák azokat.

Annak ellenére, hogy a modern orvostudomány nyíltan eretnekségnek tartja a természetből eredő, gyógyulást és regenerációt támogató természetes megoldásokat és az általuk okozott spontán remissziót, mi összegyűjtöttünk egy sor jelentős tanulmányt a témában …

Ideg regeneráció – Valójában számos természetes eredetű vegyületről bizonyított ideg-regeneráló hatása. A 2010-ben a Rejuvenation Research című folyóiratban közölt tanulmány szerint az áfonya, zöld tea és karnozin keveréke neuritogénikus (azaz elősegíti a neuronális regenerációt). Bizonyítottan őssejt-regeneráló hatással is rendelkezik, amint azt egy állatkísérletes modell is bizonyította. Más, neuritogénikus vegyületet tartalmazó élelmiszerek:

Kurkumin
Oroszlánsörény gomba
Apigenin (Zöldségek, mint pl a zeller tartalmazzák)
Áfonya
Ginszeng
Huperzin
Natto ( japán fermentált szójabab)
Piros zsálya
Rezveratrol
Méhpempő
Teanin
Ashwaganda
Kávé ( trigonellin)

Van egy másik osztálya is az ideggyógyító anyagoknak. A remyelinizáló vegyületek neve onnan ered, hogy serkentik a védő myelin hüvely regenerálódását az axonok körül, amely gyakran megsérül neurológiai okok és / vagy működési zavar következtében, különösen autoimmun betegségek vagy vakcina indukált demielinizációs rendellenességek miatt. Azt is meg kell jegyezni, hogy még a zenehallgatásról és a szerelemről is kimutatták, hogy lehetséges tényezők a neurogenezisben, az idegsejtek regenerálásában és / vagy javításában.

Máj regeneráció - glycyrrhizin, az édesgyökérben található vegyület, amelyről állatmodelleken kimutatták, hogy a máj regenerálódását segítette elő. Egyéb máj regeneratív anyagok a következők:

Karvakrolt (oreganoból nyert illékony vegyület)
Kurkumin
Koreai Ginseng
Rooibos
E-vitamin

Béta-sejt regeneráció- sajnos, az orvosi közösség még nem használja ki a cukorbetegség gyógyításában a természetes vegyületek potenciálját. A következő vegyületeket kísérletileg bizonyítottan képesek az inzulintermelő béta-sejtek regenerálására.

Gymenna Sylvestre (“a cukor romboló”)
Nigella Sativa (“fekete kömény”)
D-vitamin
Kurkumin (a kurkuma hatóanyaga)
Arginin
Avokádó
Berberin (megtalálható a keserű gyógynövények, mint az aranygyökér és borbolyában)
Keserű dinnye
Répa (igen, a zöld leveles zöldségek)
Kukorica selyem
Sztevia
Szulforafán (különösen brokkoliból, kelbimbóból nyerve)

Hormon regeneráció – vannak hormon szekréciót elősegítő vegyületek, amelyek növelik a belső elválasztású mirigyek azon képességét, hogy hormonokat válasszanak ki, és vannak olyan anyagok, amelyek valóban képesek regenerálni olyan degradált hormonokat, amelyek elektronok emittálása folyamán potenciálisan rákkeltő “tranziens hormonokká” metabolizálódtak. Az egyik ilyen anyag a C-vitamin. Egy erős elektron-donor, ennek a vitaminnak megvan az a képessége, hogy elektronokat adjon például az ösztradiol (ösztrogén, E2), progeszteron, tesztoszteron nemi hormonoknak és regenerálja funkciójukat. A C-vitamin kiváló kiegészítője és alternatívája lehet a hormonpótló terápiáknak.

Szív sejt regeneráció- Nem is olyan régen, úgy hitték, hogy a szív szövetei és sejtjei nem képesek regenerálódni. Egy új, de gyorsan növekvő kísérleti kutatás most azt mutatja, hogy ez egyszerűen nem igaz, és léteznek szív-szövet regeneráló vegyületek, neokardiogén anyagok.

Rezveratrol
Szibériai Ginseng (Eleuthero)
Vörösbor kivonat
Geum japonicum
N-acetil-cisztein

Porc / Izület / Gerinc regeneráció – a kurkuminról és a rezveratrolról kimutatták, hogy segít felépülni gerincvelő sérülésből. Degeneratív ízületi betegségek, azaz csont-ízületi gyulladást regeneráló anyagok listája megtalálható az osteoarthritis kutatásával foglalkozó oldalon. A regeneratív gyógyászat kezdi aláásni a nagyon gazdaságos és modern, csupán tüneteket kezelő- őszintén szólva - degeneratív egészségügyi rendszert. Forrasok: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20586644, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21814301 (Williams Matt NaturaHirek.hu)

 © Ildikó2013. máj. 10. 17:11 | Válasz | #3789 
A GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS A GYÓGYSZEREK KÖLCSÖNHATÁSAI

A leggyakrabban használt gyógynövény-kiegészítők alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek a más gyógyszerrel együttesen történő bevétel esetén előfordulhatnak. Sajnos, igen kevés tudományos információ áll csak rendelkezésre arról, hogyan lépnek interakcióba a gyógynövények és a gyógyszerek.

Minden esetben közölje orvosával, ha betegségére vagy egészségének megőrzése céljából valamilyen kiegészítőt szed. Minden műtét előtt legalább két héttel abba kell hagyni a legtöbb ilyen termék fogyasztását. Gyógyszerésze további felvilágosítással szolgálhat az alábbi és más kiegészítőkről, amelyek befolyásolhatják a vényre felírt gyógyszer hatását, vagy károsan hathatnak az egészségre.
A következő táblázatban összefoglaljuk az egyes gyógynövények általános felhasználási területeit, a lehetséges mellékhatásaikat, illetve hogy mely gyógyszercsoportokkal léphetnek kölcsönhatásba.

Gyógynövény- kiegészítő: ANGELIKA
Általános alkalmazása: Menopauza tünetek, PMS, szabálytalan menstruációs ciklus
Lehetséges problémák: Fokozza a vérzést
Interakcióba léphet: Véralvadásgátlókkal

Gyógynövény-kiegészítő: ARANYPECSÉTFŰ (Hydrastis canadensis)
Általános alkalmazása: Enyhe antibiotikum torokfájásra és felső légúti fertőzésekre
Lehetséges problémák: Fokozza a folyadék-visszatartást, megemelheti a vérnyomást, émelygést, idegességet okozhat
Interakcióba léphet: Vizelethajtókkal, vérnyomáscsökkentőkkel

Gyógynövény-kiegészítő: ECHINACEA
Általános alkalmazása: Nátha, megfázás, enyhe fertőzések (különösen a felső légutaké)
Lehetséges problémák: Májkárosodást, gyomor/bélbántalmakat okozhat
Interakcióba léphet: A májra káros gyógyszerekkel, szintetikus hormonokkal, egyes rákellenes gyógyszerekkel

Gyógynövény-kiegészítő: EFEDRIN
Általános alkalmazása: Asztma és köhögés, a súlycsökkenés elősegítése
Lehetséges problémák: Rohamokat, valamint szívpanaszokat (szabálytalan szívritmus, magas vérnyomás, stroke vagy szívroham) okozhat
Interakcióba léphet: Bizonyos szívgyógyszerekkel, általános érzéstelenítőkkel, egyes antidepresszánsokkal, vérnyomásemelő és pangás elleni gyógyszerekkel,stimulánsokkal

Gyógynövény-kiegészítő: ÉDESGYÖKÉR
Általános alkalmazása: Hepatitis, savas fekély
Lehetséges problémák: Megemelheti a vérnyomást, csökkentheti a vér káliumtartalmát, duzzanatokat okozhat
Interakcióba léphet: Vérnyomáscsökkentőkkel, valamint fokozhatja a szteroidok hatását

Gyógynövény-kiegészítő: FOKHAGYMA
Általános alkalmazása: A koleszterinszint csökkentése és a vérrögösödés megakadályozása
Lehetséges problémák: Fokozza a vérzést
Interakcióba léphet: Véralvadásgátlókkal

Gyógynövény-kiegészítő: GINKGO BILOBA
Általános alkalmazása: A keringés (különösen az agy vérkeringésének) fokozása, memóriavesztés, szédülés, fejfájás ellen
Lehetséges problémák: Fokozza a vérzést, görcsöket és/vagy izomgörcsöket okozhat
Interakcióba léphet: Véralvadásgátlókkal

Gyógynövény-kiegészítő: GINZENG
Általános alkalmazása: Az energia fokozása, a stressz csökkentése
Lehetséges problémák: Fokozza a vérzést, szabálytalan szívritmust okozhat és/vagy megemeli a vérnyomást, mániát okozhat
Interakcióba léphet: Véralvadásgátlókkal, stimulánsokkal,vérnyomáscsökkentőkkel, egyes antidepresszánsokkal, digoxinnal (szívgyógyszer), valamint fokozhatja a szteroidok és ösztrogének hatását

Gyógynövény-kiegészítő: GYÖMBÉR
Általános alkalmazása: Az émelygés megszüntetése
Lehetséges problémák: Fokozza a vérzést, hat a központi idegrendszerre, leviheti a vérnyomást, szabálytalan szívverést okozhat, csökkentheti a vércukor-szintet
Interakcióba léphet: Véralvadásgátlókkal, vérnyomásemelő és szívgyógyszerekkel, vércukorszint-csökkentőkkel, valamint fokozhatja a nyugtatók hatását

Gyógynövény-kiegészítő: KAVA KAVA
Általános alkalmazása: Szorongás, idegesség, álmatlanság
Lehetséges problémák: Hányingert, májkárosodást és/vagy sárgás elszíneződéssel járó allergiás bőrreakciót okozhat
Interakcióba léphet: Fokozhatja a nyugtatók, izomlazítók, érzéstelenítők és antidepresszánsok hatását

Gyógynövény-kiegészítő: ORBÁNCFŰ
Általános alkalmazása: Enyhe depresszió, szorongás vagy évszakhoz köthető pszichés rendellenesség
Lehetséges problémák: Fokozza a vérzést
Interakcióba léphet: Interakcióba léphet: Fokozhatja az antidepresszánsok hatását, csökkenti a szervátültetésen átesettek gyógyszereinek hatását

Gyógynövény-kiegészítő: SAM (S-adenosyl-L-methionin)
Általános alkalmazása: Depresszió, osteoarthritis
Lehetséges problémák: Bágyadtságot, szédülést, álmosságot, émelygést és/vagy gyomorpanaszokat okozhat
Interakcióba léphet: Fokozhatja egyes antidepresszánsok hatását

Gyógynövény-kiegészítő: VALERIANA (macskagyökér)
Általános alkalmazása: Álmatlanság, szorongás
Lehetséges problémák: Bágyadtságot, szédülést, emésztési zavarokat okozhat
Interakcióba léphet: Fokozza a nyugtatók hatását
(Megjelent: AAOS Committee on Complementary and Alternative Medicine, InforMed)

 © Ildikó2013. máj. 08. 12:25 | Válasz | #3788 
Akiknek mindenképpen kell a napszemüveg - Az UV sugárzás az élet során összeadódva számos szemészeti problémát okoz.

Évek óta közismert, hogy az UV-sugárzás veszélyezteti a szem egészségét. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa azokat a kockázati tényezőket vette számba, amelyek megléte esetén feltétlenül ajánlott a szem fényvédelme.

Kik a veszélyeztetettek?
- Csecsemők, kisgyerekek
Már a babákat is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet.
- Szemműtéten átesett páciensek
Bármilyen típusú szemműtét után kiemelten fontos a szem védelme, ezért a frissen műtött betegeknek minden időjárási körülmény közt ajánlott a valódi UV-szűrős napszemüveg viselése.
- Szürke hályog betegek
A súlyos látásromlások közel felének hátterében a cataracta (szürke hályog) nevű betegség húzódik meg. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürke hályog kialakulásának kapcsolatát, így megelőzésképpen és a kezelés részeként is fontos a szemvédelem.
- Sárgatest sorvadással élő betegek
A sárgatest sorvadás (makula degeneratio) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. Számos vizsgálat igazolta, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.
- Bizonyos gyógyszereket szedők
Egyes gyógyszerek (például fogamzásgátlók, vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók) fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét.

Milyen a jó napszemüveg?
Már a tavaszi napsugárzás is megterhelheti a szemet, így érdemes már ezekben a napokban is jó minőségű napszemüveget viselni. Sőt fátyolfelhők esetén is ajánlott hordani, ugyanis ilyenkor is lehet erős az UV-sugárzás. Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni, mert azok nem garantáltan UV-szűrősek. Majdnem minden esetben elmondható, hogy ami fillérekbe kerül, szinte biztosan nem szűri meg az UV-sugarakat. Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük egy optikába a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B ill. UV-C védelem.

Védelem szempontjából nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben – vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, és így több ultraibolya sugár jut a szembe. (Ma már a lágy kontaktlencsék nagy része is tartalmaz UV szűrőt, azzal együtt, hogy ránézésre színtelenek.)
A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

A tüneteket csak szakorvos értékelheti
- Az UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet – figyelmeztet dr. Tóth Eszter. – A komolyabb szemészeti betegségek elkerülése és az állapot romlásának megfékezése miatt minden szokatlan tünettel érdemes szakorvoshoz fordulni, illetve évente részt venni egy szemészeti szűrésen. (Forrás: Weborvos)

 © Ildikó2013. máj. 08. 12:03 | Válasz | #3787 
Érdekes írást olvastam az MTI–től (Jeszenszky jelenlétében szedték ízekre állításait, 2012. november 21., szerda, 20:16), ebben Czeizel Endre orvos-genetikus közölte: (...)hogy a vele született zöld hályog gyakoribb A ROMA GYERMEKEKNÉL, ugyanakkor ISMERETLEN NÁLUK A SCLEROSIS MULTIPLEX BETEGSÉGE...

HA IGAZ, HOGY A ROMA NÉPESSÉGBEN NINCS SM BETEGSÉG, MIÉRT NEM KUTATJÁK ENNEK AZ OKÁT?! TALÁN CSAK NEM AZÉRT, MERT HA GYÓGYÍTHATÓ LENNE, A GYÓGYSZERIPAR MILLIÁRDOS BIZNISZTŐL ESNE EL?!

 © Ildikó2013. máj. 07. 18:47 | Válasz | #3786 
Nyugtató ételek és italok

Ha stresszes, fáradt, ingerült, ne nyúljon azonnal gyógyszerhez, nézzen körül a piacon vagy a kamrában! Az alábbiakban olyan ételeket és italokat sorolunk fel, amelyek csökkentik a test és a lélek feszültségét.

Joghurt: A joghurt sok B12-vitamint tartalmaz, ez a vitamin segíti a többi B-vitamin munkáját, a pánik és szorongás csökkentésével pedig lelki egyensúlyt teremt.

Avokádó: Az avokádó is kiváló B12-vitaminforrás.

Zöld tea: A zöld teának számos előnye van, teanin tartalmának köszönhetően stresszcsökkentő hatású is.

Cseresznye: Egyes gyümölcsök, mint például a cseresznye, alacsony glikémiás indexűek, ezért szabályozzák a várcukor- és stabilizálják az energiaszintet. A benne levő szénhidrátok fokozzák a hangulatjavító szerotonin-termelést.

Paprika: A legtöbb zöldséghez hasonlóan a paprika is alacsony cukortartalmú, és stabilizálja a vércukrot, szénhidráttartalma miatt pedig hangulatjavító hatású.

Földimogyoró: Fehérjében gazdag, ami meggátolja a vércukorszint ingadozását, így stabilizálja a hangulatot. A benne levő B6-vitamin serkenti a szerotonin termelődését.

Keserű csokoládé: A keserű csokoládé megemeli a relaxációhoz szükséges neurotranszmitterek, a szerotonin, az endorfinok és a dopamin szintjét.

Szójatej: A szójatej B1-vitamint tartalmaz, ami elősegíti az egészséges idegműködést, a szénhidrátokat pedig energiává alakítja át.

Csirke: A csirkehús B6-vitaminforrás, a szerotonin előállításában van szerepe.

Héjában sült krumpli: A benne levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani. Minden olyan táplálék, ami az agyműködést segíti, egyszersmind csökkenti a szorongást is.

Napraforgómag: Izomlazító hatású magnéziumot tartalmaz.

Tészta: Meggátolja, hogy a vércukorszint hirtelen megemelkedjen. A tészták rostban is gazdagok, ami a hormonális egyensúly megtartásában játszik szerepet. (More.com, forrása: InforMed)

 © Ildikó2013. máj. 06. 11:47 | Válasz | #3785 
B13-vitamin - Mit érdemes tudni róla?

A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében. A napi ajánlott beviteli mennyiségét még nem állapították meg. Kalcium-orotát és magnézium-orotát formában kapható. Természetes forrásai a tejsavó és a gyökérzöldségek.

Miért van rá szükségünk?: Egyes szerint javítja a koncentráló- és emlékezőképességet, segíti a sclerosis multiplex kezelését, oldja a stresszes, szorongásos állapotokat.

Hiánya: A hiánytünetek még nem egyértelműek, kevés tudományos kutatás és eredmény áll rendelkezésre erről a vitaminról. (Szerző: WEBBeteg - Barta Anikó Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)


Első ... 15 16 17 [18] 19 20 21 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől