Custom Myspace Clock
A fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak.
Fórum indítása: 2005.április. 06.
margit2.hu   >>   Fórum   >>   Fruzsika és Ede konyhája

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © Ede2009. jún. 09. 09:48 | Válasz | #1637 
Kálás torta





 © Timie2009. jún. 05. 22:15 | Válasz | #1636 
Fruzsika: tudom, hogy egy virágszöget ad, ezért mondtam, hogy ha 4 db 900 ft akkor 1 db kb 220 ft :)
Hát igen, ez jó nagy átb..ás ez az akció dolog, inkább rendelem egyesével.

 © Fruzsika2009. jún. 05. 20:42 | Válasz | #1635 
Timi, nem jól számolsz. Csak 1 db virágszög van.
A 26-os darabosban az összes cső közül csak 26 db van, ebből 24 db 180 Ft-os, az (4320 Ft) és összesen 2 db 240 Ftos van, azaz 480 Ft-ot adjál hozzá, az mindösszesen 4800 FT!
A 26 darabos készlet tehát ha darabonként veszed, akkor csak 4800 FT. Ezzel szemben 5880 Ft-ot fizetsz.
PLUSSZBAN 1080 Ft-ban számol még 4 db eszközt:
-1db csõtartó (ez a cupler)-legyen 400 Ft
-1db virágszög (rózsaszög)-legyen 600 Ftm de nincs annyi
-1db csõtisztító ecset (legyen 100 Ft, nem több)
-csõtartó doboz.

Na, esetleg ezt adja ingyen (a dobozt, a csomagolást)

 © Fruzsika2009. jún. 05. 20:10 | Válasz | #1634 
Na de a 30 csőben ezek közül a drágábbak közül nincs ám sok.

 © Timie2009. jún. 05. 19:45 | Válasz | #1633 
A liliomszög 4 db 900 ft, tehát kb +220 ft még.
A tisztító ecset és a doboz árát nem találtam, de egy helyen van doboz 11 ezer, gondolom nem az :)

 © Timie2009. jún. 05. 19:41 | Válasz | #1632 
4800 ft-ig számoltam, mert ezek : 1db csõtartó
1db virágszög
1db csõtisztító ecset
+csõtartó doboz árát nem találtam még meg, de ahogy nézem nagyjából csak a 180 ft-osokból vannak összerakva.

 © Timie2009. jún. 05. 19:32 | Válasz | #1631 
Hát ahol fel vannak sorolva, hogy sima csövek azon belül van 10 azok 180 ft, de van nagyobb cső aminek más az ára.

 © Fruzsika2009. jún. 05. 19:23 | Válasz | #1630 
Ja értem. Nem láttam, hogy van drágább.

 © Timie2009. jún. 05. 18:31 | Válasz | #1629 
Fruzsika: de nem mindegyik 180 ft, van 240 és 360 ft-ért is. Ezt kell kiszámolni

 © Fruzsika2009. jún. 05. 18:11 | Válasz | #1628 
Timike! :-)
Mit adsz össze?
Szorozni kell!
180 Ft/db x 30 db= 5400 Ft.
Errefel az 5880 Ft-ra azt mondja, hogy akciós :-) (fölfelé?)

 © Timie2009. jún. 05. 17:33 | Válasz | #1627 
Hát sztem én is később neki fekszek ennek a témának, mert nem értem tényleg hogy miért akció, majd összeadom az összeset.

 © Fruzsika2009. jún. 05. 17:18 | Válasz | #1626 
De nem adnak hozzá ingyen, hanem megfizettetik + 480 Ft-al drágább, mintha darabonként vetted volna meg :-) Érted? Akkor ne hirdesse akcióban :-)

 © Fruzsika2009. jún. 05. 17:14 | Válasz | #1625 
Most megyek kutyázni, majd jövök. Addig doktorálj le Sőregiből. :-)
Nem lesz könnyű...

 © Timie2009. jún. 05. 17:14 | Válasz | #1624 
Hát gondolom az hogy adnak hozzá egy dobozt amit lehet külön is fizetni.

 © Fruzsika2009. jún. 05. 17:11 | Válasz | #1623 
Timi, nem értem mi az akció.
Ahhoz képest sem olcsőbb készletben megvenni, mintha egyenként
180 Ft/db-áron vásároltad volna meg. Szorozd be 30 db-al, nem 5880 Ft, hanem csak 5400 Ft. Akkor hol az akciója? erre kérdezz majd rá.

 © Timie2009. jún. 05. 17:06 | Válasz | #1622 
Jahhh értem :( Hát de ha a nevünk marad az is jobb lehet. Nahh majd megmondja Margitka mi legyen.

 © Fruzsika2009. jún. 05. 17:02 | Válasz | #1621 
Sajnos nem tudja kitörölni. Illetve a dumánkat szerkesztő módba én is ki tudnám törölni, de nevünk, a fejlécünk ott marad minden hsz-nél sajnos.

 © Fruzsika2009. jún. 03. 19:17 | Válasz | #1620 
Ó, köszönöm.
Akkor azért lassult itt a fórum?
Elküldés után jó pár percig semmit sem látni...

margit22009. jún. 03. 15:10 | Válasz | #1619 
Fruzsika!

Guszta lett!
Csak az fw-re tudtam feltenni eddig, mert még mindig nem működik az extra feltevési funkciója.... Biztos karbantartás van ott...
Az fw-n már láthatod: Sült csirkemell fantázia töltelékkel
... De majd nézegetem az extrát is, hogy mikor lehet feltenni...

 © Fruzsika2009. jún. 03. 14:35 | Válasz | #1618 
Margitka, a 1617-et is felteheted a vastagított címtől

 © Fruzsika2009. jún. 03. 10:28 | Válasz | #1617 
Na, megyek a csirkemellet megtöltöm fantáziatöltelékkel, (amit a munka közben fogok kitalálni) és egészben borsosan lesütöm és csinálok hozzá zöldbormártást, meg jázminrizst.

Majd hozom a produktumot.
Nálunk 12-re, harangozásra ebéd kell.
A férjem el van kényeztetve :-)
...............
Közben elkészült a mű.
Nagyon finom lett a töltelék.

Sűlt csirkemell fantázia töltelékkel

Kis vajon megdinsztelek egy kis fej hagymát, pár szem gombát (erdeit a mélyhűtőből), kis bors bele, petrezselyemzöld, beleütök egy egész tojást, egy kicsavart kiflit vagy zsemlét, és a tűz fölött összeállítom, a végén beletettem a maradék ricottás gombakrémet is, kb 2 evőkanálnyit, majd a felszúrt (előzőleg fél óráig sóban állt) mell mindkét oldalába betöltöttem.
Kis forró olajon vagy vajon megkérgesítem mindkét oldalát, majd lefedem, és lábosban a tűzön irtó lassan párolom saját levében 1 órát, fordítgatva. A végén zsírjára sütöm.
Most nem volt időm rendesen megpirítani, mert megérkezett az éhes páciens, és adjam de máris.
Közben csináltam hozzá kis tejszínes beshameles zöldborsmártást citromosan. A maradék töltelékgolyókat morzsába hempergetve kisütöttem, és nagyon fincsi jázminrizzsel tálaltam. (amit sikerült kicsit szétfőzni)








 © Fruzsika2009. jún. 03. 10:24 | Válasz | #1616 
:-)
Hogy ez nekem nem jutott eszembe!

Láttad a 1593 hsz-ben a betett linket a fonásokról? Már azt is tudom, hogy az 5:00 perc után van a hatos fonás. Be-berohangáltam és mégis belegabalyodtam.

 © dorothy622009. jún. 03. 10:15 | Válasz | #1615 
Ennek örülök, néztem a fonott kalácsodat,nagyon szép a belseje is, ott a fonás közben kicsit elkalandoztál,:))). Volt már olyan, hogy bevittem az asztalt a számítógép elé, és úgy fontam.:)

 © dorothy622009. jún. 03. 10:12 | Válasz | #1614 
A lényeg! 2-3 szelet pirítóst teszek mellé, toastkenyérből készítem. És eredetileg talpas üvegkehelyben tálaljuk, a tetején egy szelet tojással, amit félretettünk a készítés közben, körbeszórva apróra vagdalt zöldszínű salátalevéllel, ezt én ollóval csinálom.

 © Fruzsika2009. jún. 03. 10:12 | Válasz | #1613 
ÓÓÓ, nagyon szépen köszönöm a receptet.
Egyszer megcsinálom, mert a férjem imádná (az ananász a kedvenc gyümölcse) :-)
Le is mentettem.

 © Fruzsika2009. jún. 03. 10:07 | Válasz | #1612 
Igen, ahhoz képest, hogy első ilyen kalácsom -hála Böbsikének - jól sikerült. A férjemnek ízlik is, de hiányolja a mazsolát belőle. Nem mertem tenni bele, mert nem tudtam, hogy nem zavarja e a fonást.
Nagyon izgultam a fonás miatt, el is rontottam sajnos. Pedig sokszor megnéztem a videót.

Legközelebb úgy csinálom a hatos fonást, mint Maxnál láttam, két hármas fonatot tesz egymásra...

 © dorothy622009. jún. 03. 10:07 | Válasz | #1611 
Szeretjük nagyon, de csak 3 féle módon esszük, szégyen nem szégyen,húsleves,csirkepaprikás, rántott csirke ( a melle húsa ilyenkor aszalt szilvával, vagy mindegy mivel töltve és rántva), meg ezeket már a gyerekeim "fejből főzik" nem kellett feltennem a blogba.
Ezt a receptet viszont gyakran csináltam a munkahelyemen:
Ananászos jércemellsaláta
1 szelet 18 dkg jércemell lapon sütve, argentin fűszerezéssel.
2 szelet ananász, vagy ennek megfelelő mennyiségű darabos konzervananász
1 db keményre főtt tojás
150 gr zöldsaláta mix (ez gyárilag zacsóban van a TESCÓ-ban amúgy van benne jégsaláta, rukola, lollo, meg amit fel sem ismerek) helyettesíthető otthoni salátával
Annyi majonéz és tejföl keveréke (arány3:1), hogy jól keverhető krémes legyen a saláta.
A húst nagyon kevés olajon sütjük, kissé kikloppfolva, fűszerezve, nem nyomkodjuk szurkáljuk, ha eléggé forró a lap, vagy serpenyő akkor gyorsan fog sülni és lédús, omlós marad.
A tojást közben megfőzzük keméynre.
mindent összevagdosunk és a majonézes tejfölhöz adjuk, + pici só.
Ha hígítani szeretnénk akkor ananászlével 1 ek. elég, a fűszeres olajból is mehet 1 ek. amiben a hús sütöttük.Persze a majonézbe kell bele keverni és nem utólag ráloccsantani.
Argentin fűszerkeverék kapható én még csak a munkahelyemen láttam ilyen fél literes műanyagdobozban.Érdemes kipróbálni, mert nagyon jó ízt ad. Ha valaki rátalál és megírja nekem megköszönöm.

margit22009. jún. 03. 09:53 | Válasz | #1610 
Fruzsika!

Gyönyörű foszlós lett a bélzete!

 © Fruzsika2009. jún. 03. 09:31 | Válasz | #1609 
Foszlós fonottkalács-Böbsi receptje

A hatos fonást elrontottam. Belegabalyodtam félidőben. Hiányzik a fölső fonatgubicsok a második felében.



 © Fruzsika2009. jún. 03. 08:44 | Válasz | #1608 
Nem szeretitek a csirkét? :-) Nem találtam.

 © Fruzsika2009. jún. 03. 07:45 | Válasz | #1607 
Szia! Hajrá dorothy!
Remélem megmutatod az eredményt?
Most megyek a blogodba valami csirkemell receptet keresek.

 © dorothy622009. jún. 03. 06:55 | Válasz | #1606 
Szia Fruzsika, ezt nekem ki kell próbálnom, egészen éhes lettem rá, amikor megláttam.:)

 © Fruzsika2009. jún. 02. 13:53 | Válasz | #1605 
Szervusz Katikám! Szerintem megér egy próbát!
Én minden habart levesbe amiben ecet is van, teszek egy pici cukrot is, hogy kompenzálja az ecet ízét. Nem sokat, csak éppen hogy kiérezzem. (mondjuk ecetet sem sokat, csak éppen hogy)

 © Hmv.2009. jún. 02. 13:21 | Válasz | #1604 
Fruzsika, ez a leves felkeltette az érdeklődésemet, bár egyáltalán nem vagyok leveses.
Viszont ami édeskés-savanykás, azokat szeretem!

 © orban rozalia2009. jún. 02. 10:25 | Válasz | #1603 
Magát a levest hivjuk igy,a tojásrántottát pedig amit belevágunk kisebb kockákra,palacsinta tojásrántottának hívjuk.

 © Fruzsika2009. jún. 02. 10:14 | Válasz | #1602 
Cibre? Nem hallottam még :-) A tojásrántottát hívjátok így?

 © orban rozalia2009. jún. 02. 10:06 | Válasz | #1601 
Szia Fruzsika !
Mi ha saláta nélkül készítjük akkor ,cibre levesnek hívjuk.
Ugyanugy készül mint a saláta csak ez saláta nélkül van.

 © Fruzsika2009. jún. 02. 09:55 | Válasz | #1600 
Noémi, én még nem ettem sóskalevest. Leírnád hogy kell csinálni?
Irtó finom lehet. Imádom a sóskát!
(pedig vagy 30 évig nem ettem meg)

 © Noémi2009. jún. 02. 09:36 | Válasz | #1599 
Fruzsika, én ilyen betétet szoktam tenni a sóskalevesbe is, finom úgy is.

 © Fruzsika2009. jún. 02. 09:35 | Válasz | #1598 
Itt a Tojásrántottás levesem. Nagyon ajánlom kipróbálásra, mert egy gyors és nagyon kellemesen savanykás habart leves, szezonban forrázott zsenge salátalevelekkel (de ez még előtte készült tavasszal)
Mi nagyon szeretjük.

Tojásrántottás leves - saláta leves

Télen saláta nélkül készül, akkor tojásrántotta levesnek hívjuk :-)

Felteszek egy kis fazékban 2-3 szelet szalonnát apró kockára vágva és lassan rózsaszínűre pirítom. Kihalászom a pörcöket, egy kistányérban félreteszem.

A fazékba beleöntök 1 liter vizet forralni, megsózom, beledobok 4-5 fokhagyma gerezdet. Jól belefőzöm kb 20 percig, majd kiveszem belőle.

Egy evőkanál liszttel és egy pohár tejföllel behabarom, lassan összefőzöm, 5-6 percig. Az utolsó 2 percben beledobom a zsenge salátaleveleket, egyet rottyan, (van aki nagyon megfőzi, mi nem), majd lehúzom a tűzről.
Ekkor ízesítem egy kicsi ecettel és cukorral kellemesen pikánsra, édes-savanyúra.
Amíg fől a leves, csinálok 3 tojásból a nagyobb palacsintasütőben kemény rántottát, (kb 1 cm magasat), mindkét oldalát megsütüm megfordítva, majd egyben deszkára teszem és 1x1 cm-es szabályos kockákra vágom, és beledobom a levesbe betétnek. Belezuttyantom a félretett piritott szalonnát is. KÉSZ.
Szóval, ez egy leves, de mi salátalevesként langyosan esszük saláta pótlóként rántott húsos főfogáshoz is.
Sőt, gyerek koromban amikor anyukám úgy terített, hogy a mélytányér nem a lapostányéron volt, hanem mellette jobbra, akkor tudtam, hogy a kedvenc ebédem lesz, rántotthús sűlt krumplival és salátalevessel.
(egyszerre ettük a levest a másodikkal) :-))))




 © Fruzsika2009. jún. 02. 06:53 | Válasz | #1597 
Nekem is az :-) Már régóta készülök. Még a sütése nem tökéletes, legközelebb légkeveréssel sütöm (gőzösen, hogy ne száradjon ki) Az én sütőm úgy jobb.

Most a második varit, az igazi túrós rétest sütöttem, de azt a zsemléset is próbáld ki!

 © Edit2009. jún. 01. 18:16 | Válasz | #1596 
Fruzsika ez a retes nagyon jol nez ki...,meg soha nem sutottem, egyszer ki fogom probalni en is...ez nekem olyan kihivas fele

 © Fruzsika2009. jún. 01. 17:54 | Válasz | #1595 
Rusztikus zsömlebuci (EMargit receptje alapján)

Ez nem túl nagy adag, bucinként 2 zsemle, vagyis a négy buci nyolc zsemlényi adag.
Kb másfél-vagy dupla adag kell egy négytagú családnak.

25 dkg BL 55-ös!!!! liszt (a fehérebbsége miatt)
10 dkg rétesliszt
1,5 ek sikér (javítani a BL55-t)
1 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt)
1 ek burgonyapehely
15 dkg kovász
1,5 dkg élesztő
0,75 dl víz
0,75 dl tej
1 ek vaj
1,5 kk só
2 kk cukor (én nádcukrot tettem bele)
1 ek tejsavópor (el is maradhat)


Sorban mindent bele az üstbe, én a folyadékokkal kezdem, majd a cukor, belemorzsolom az élesztőt, a vajat, aztán az üstöt mindenestől a mérlegre teszem, és belemérek 15 dkg aktív kovászt, vagy (öregtésztát, mindegy). Ezután a liszteket összekeverve alaposan a sikérrel, savóporral, krumplipehellyel és a sóval, majd meglangyosítom és beleszóróm az üstbe, s beindítom tészta programon dagasztani.

A dagasztás végeztével leállítom, és fél órát kelesztem. Beindítom a gépet és mégegyszer dagasztom, majd lekapcsolva hagyom alaposan a duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, hosszúkásra formázom és 10 percet pihentetem. Ezután 8 felé vágtam (mérve) és kicsit hosszúkás zsömléket formáztam belőle.
Négyet kilapogattam téglalap alakúra, akkorára, hogy egy másik darab elférjen benne. Ráteszem a másikat felhajtom a széleit, egy kicsit átfedve.
Alaposan lisztezett deszkára lefordítom (a felső részét ahol a szélek vannak), és leborítottam a négy hosszúkás bucit egy tállal (vagy ruha is jó) és kb. fél órát kelesztem.
Ezután óvatosan felfordítjuk és egy tepsire tesszük, most a szélek kerülnek felülre.
190 fokra előmelegített, gőzös sütőben sütöttem 35 percig. (illetve én most magas jénai alatt)




margit22009. máj. 31. 14:52 | Válasz | #1594 
Fruzsika!

Nagyon jó ez a videó!... Tényleg tanulhatunk belőle! ....

 © Fruzsika2009. máj. 31. 14:09 | Válasz | #1593 
Kalácsfonás (3-4-5-6)
Kalácsfonásról egy jó videó
(Max konyhájában láttam hatos fonat készítést egyszerűen is. Két hármas fonat egymásra téve.)
Kalács fonások

 © Fruzsika2009. máj. 30. 12:49 | Válasz | #1592 
Az ízével nincs semmi baj, de a sütésével megint eltóltam ezt is. Nem tudom miért égette meg, amikor az én sütőm még semmit sem égetett meg.

margit22009. máj. 30. 10:14 | Válasz | #1591 
Fruzsika!

Szívesen megkóstolnám! ...Látom, hogy csak rászántad magadat! ...Jól tetted, mert tényleg, hogy sikerélményed lett! ...

 © Fruzsika2009. máj. 29. 14:31 | Válasz | #1590 
Jelentem életem első házirétesét sütöttem. Túrós!
Az egyik rúd áfonyás csokigolyós túrós, a másik csak sima mazsolás vaniliás citromhéjas. (ez utóbbi mindegyikben van.)
Kerek három órát dolgoztam vele 2 x fél óra sütéssel együtt. Sajnos rögtön dupla adagból készült, kétszer kellett nyújtani, tölteni, ezért volt ilyen hosszú.
Másodszor csak egy nagy hajtott rudat csinálok 25-30 deka lisztből. Most fél kiló volt a liszt és a túró is.

 © Fruzsika2009. máj. 29. 08:56 | Válasz | #1589 
Lányok, egyszer ezt a rétest próbáljátok ki. Isteni! Nekem ez volt az első és nagyon bevált. Túró nélküli túrós rétes :-) Végre megtaláltam a receptet. Kipróbálásra nagyon ajánlom mindenkinek.
Majd ha megsütöttem, hozok képet is hozzá!
RÉTESEK

Omlós tejfölös-zsemlés rétes
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap kell hozzá

- Házi rétestészta alaprecept hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, (mehet bele sikér is 1 ek), 1 tojássárgája, 1 evőkanál ecet,(bele a langyos sós vízbe) 3 + 5 dkg olvasztott zsír, vagy 10 dkg teavaj, kb 3-4 dl langyos sós víz.
/Nekem 340 ml folyadék ment bele ek ecettel együtt./
Elkészítése:
Ezt géppel jól kidagasztani, kétfelé osztani, még jól átgyúrni, csapkocni, majd lekenni olvasztott zsírral, tállal lefedni és pihentetni 20-25 percet. Lisztezett abroszon az asztal közepén sodrok egy kör alakot, majd lisztezett ököllel alányúlok, s a közepétől kezdem az egészet fölemelgetve nyújtogatni verni (nem az egyes ujjakkal, hanem az egész kéz fejével nyúlva alája), majd az asztal szembeni oldala felé haladva kihúzogatni előbb az egyik felére, majd szemben, és majd a két szemben lévő oldalán is ugyanígy. A kihúzott tészta lógjon le kb 10-15 centire körben. Olvasztott teavajjal vagy zsírral kenőtollal meglocsolni a tetejét. Körben az asztal körül haladva levágni, letépkedni a széleket, majd a fele töltelékkel (nem kell vastagon) megtölteni és az abrosszal lazán felcsavarni úgy, hogy előbb körben a négy szélét fölhajtom,-leszegem vele- majd a hosszabb oldaláról lazán felcsabarom./

Töltelék:
- Hozzávalók:
15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 8 dkg mazsola, 5 tojás, 6 zsemle, 2 dl tejföl, 4 dl tej, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom héja.
- Elkészítése
A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzátesszük a tejben áztatott, kicsavart és ledarált zsemléket. Hozzáadjuk a tejben áztatott, kicsavart és ledarált zsemléket. Hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát, és vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A rétest ezzel a keverékkel megtöltjük, feltekerjük, és a szokásos módon megsütjük. 20 percnyi sütés után ráöntjük a megmaradt, forrásban levő tejet és addig sütjük, míg a tejet beissza. Melegen porcukorral meghintve tálaljuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá. (de ez nem feltétlenül szükséges)
--------------------
Különböző finom rétes töltelékek

2. Áfonyás vagy meggyes, vagy epres, vagy mazsolás túrós rétes

30 dkg sovány túró, 15 dkg áfonya, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dkg búzadara, 2 tojás, 1,5 dl tejföl.
Megmosom az áfonyát és kettévágom őket. Egy keverőtálban elkeverem a vajat a porcukorral és a tojássárgájával. Hozzáadom a grízt, az áttört túrót, az áfonyát, a tejfölt és a porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Lazán összekeverem és az előkészített réteslapokat ezzel töltöm meg.

Megjegyzés: A búzadarát nemcsak bele kell tenni, hanem alá is kell szórni vékonyan a zsírral csepegtetett tésztára a töltelék alá.
Sütés:
Nekem sok volt statikusan a 200 fokon 30 perc (az alját megégette)
Legközelebb 180 fokon 35 percig sütöm statikusan, vagy légkeverve 160-165 fokon 30 perc.

















 © Fruzsika2009. máj. 27. 18:49 | Válasz | #1588 
Editke, te is ötletadó voltál (szamóca mellett), mert mindent megvariálsz kis teljeskiőrlésűvel és magokkal. Hasonlót te is sütöttél.
Ez nem a vajas hajtogatott leveles tészta, ez maga a hajtogatott töpörtyűs pogácsa tésztája, csak nem kerekbe, hanem csavart rúddá formázva (elfi-szamóca után szabadon.)
Majd írom a receptjét.

 © Edit2009. máj. 27. 16:10 | Válasz | #1587 
Huu Fruzsika nagyot alkottal! En is szoktam ilyet csinalni sajtosan meg olasz fuszerekkel megszorva, de en azt bolti leveles tesztabol csinalom...lehet ra kenni pizza szoszt is es arra sajtot..nagyon fini ugy is

 © Noémi2009. máj. 27. 14:20 | Válasz | #1586 
Fruzsika nagyon guszta.

 © Teri2009. máj. 27. 14:09 | Válasz | #1585 
Fruzsika!

Annyiraaaa guszták!!!!
Ugyi beírod a recit is hozzá? Léccciii!
Nagyon be tudnék vágódni az uracskámnál, ha ilyet tennék elébe. No, meg persze meg is érdemli!!!!

 © Fruzsika2009. máj. 27. 13:22 | Válasz | #1584 
Töpörtyűs leveles csavart rúd és sajtos bukta
- Elfi és Edit ötlete alapján)
Alaptészta
(este bekevertem egy dupla adag gyorskovászt, hogy maradjon másra is)
30dkg BL80
10 dkg tk tönkölyliszt
belekevertem
1 ek sikért
1 ek burgonyapelyhet (elmaradhat)
1 ek édes tejsavóport (elmaradhat)
2 kk sót
Üstbe bele raktam
250 ml langyos tej, egy ek nádcukor
1 dkg élesztő
10 dkg kovász
1 ek étolaj
1 ek tejföl
Töltelék
15 dkg darálttöpörtyű
15 dkg reszeltsajt
1 ek lágy vaj
1 ek tejföl
2 ek. magmix (csak a tetejére

Ezeket a géppel kidagasztattam, majd lekapcsoltam, és hagytam benne felkelni a tetőig (kb 35-40 perc)

Lisztezett deszkán két cipóra osztottam.
Külön hajtogattam és kentem a tölteléket, mert az egyik töpörtyűs lett, a másik sajtos.
Kinyújtottam az egyiket kb fél cm vastag nagy négyzet alakra (addig a másik cipó ruha alatt kelt tovább).
Megkentem tejföllel vékonyan, majd a lágy sózott és enyhén borsozott töpörtyűkrém felét rákentem a tészta jobbról bal felé a 2/3-ad részére.
(minden hajtogatásnál képzeletben harmadoljuk a tésztánkat)
1. kenés és hajtogatás:
az üres bal oldali egyharmadot visszahajtom jobbra a megkent rész közepéig, és a jobb szélét erre rá. Aztán alulról is fölhajtom a képzeletbeli kétharmadig és fölülről visszahajtom rá a maradék egyharmadot.
Megy pihenni addig, amíg a másik cipóval is eljutok az első hajtogatásig ugyanígy, csak a kinyújtott részt lágy vajjal kenem meg és meghintem a sajt felével, s ugyanígy harmadolva hajtogatom, előbb oldalról, majd alulról fölülre felülről vissza.
2. kenés és hajtogatás
Kinyújtom amennyire csak tudom (fél centis közelire, a jobb kétharmadot megkenem kemény tejföllel (vékonyan), rákenem a maradék töpörtyűt és ugyanolyan irányból (balról jobbra (az öres részt) és jobbról visszahajtom erre rá, majd aztán alulról fel és fölülről le, és pinenni hagyom, amíg a sajtossal is megcsinálom ugyanezt.
3. lépés (már nem hajtogatom) újra, hanem a töpörtyűst kinyújtom, de most kb 1,5 centi vastag négyzet alakúra és éles recés késsel hosszában fölfelé kb 2 centis csíkokra vágom, s kereszt irányban elfelezem (így dupla sor nagyjából egyforma hosszú rúd lesz (kb 12-13 cm hosszú), amiket megkenek tojással és tepsibehelyezés közben kettőt tekerek rajta. (a tojás összeragasztja és nem engedi kelés közben a csavarást kisimulni) Lett a fél adagból egy nagy sütőméretű papírral bélelt tepsivel.(nem is fért bele)

A sajtosat is kinyújtom kicsit vastagabbra (2 cm), de azt kb 3,5 cm széles és 7-8 cm hosszú kis buktaforma hasábokra vágom, amelynek a közepébe ejtek egy fél cm mély vágást (a két széléig, azt nem végig vágva)
Tepsibe helyezem, megkenem tojással, meghintem magokkal és kevéske reszeltsajttal.

Hagyom még fél órát kelni őket, majd a töpörtyús rudakat újra lekenem tojással, meghintem pár maggal, kicsit megsprézem forró vízzel és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben kb 10-12 percig sütöm. (hagyományos sütőben 210 fokon.

Töpörtyűs rudak és a Leveles sajtos 'bukta'




Itt Elfi (szamóca) oldalán van egy nagyon jó leírás a hajtogatásról.
Én is így szoktam harmadolva csinálni, csak annyi különbséggel, hogy a kenéskor nem az egész kinyújtott tésztát kenem meg, csak a kétharmadát, hogy a hajtogatáskor csak a üres egyharmad boruljon a megkentre, ne pedig két megkent duplán egymásra.

http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/alapreceptek/tesztahajtogatas


margit22009. máj. 23. 07:52 | Válasz | #1583 
Fruzsika!

A kertészti topikba nézzél be, ha jössz. Vagy már láttad a 3092-esben a hajnalkát?

margit22009. máj. 23. 07:51 | Válasz | #1582 
Ede!

Fini lehet a somlóid így. Guszta a szeletelt adag!

 © Ede2009. máj. 20. 10:14 | Válasz | #1581 
Somlói galuska


A vaníliás piskótához:
4 tojás
8 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 kiskanál vaniliás cukor

A kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg porcukor
7 dkg liszt
3 dkg kakaópor

A diós piskótához:
4 tojás
8 dkg porcukor
5 dkg liszt
5 dkg darált dió

A vaníliakrémhez:
10 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
16 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor

A rumos cukorsziruphoz:
6 dl víz
15 dkg cukor
0,5 dl rum

A tésztához valókból a hagyományos módon háromféle piskótalapot sütünk, sütőpapírral bélelt, normál méretű tepsiben, és hűlni hagyjuk.
A tejből, a vaníliás pudingporral, a cukorral meg a vaníliás cukorral ízesitve krémet főzünk.
A vaníliás piskótát visszatesszük a tepsibe, amit ismét kibélelünk sütőpapírral.
A vizet a cukorral felforraljuk és a tűzről levéve a rumot beleöntjük. Ezzel a sziruppal a piskótát alaposan meglocsoljuk és a még langyos vaniliakrém felével megkenjük.
A kakaós piskótát ráfektetjük, a rumos sziruppal ezt is átitatjuk és a maradék krémmel beborítjuk.
A tetejére a diós piskótalap kerül, amelyre a maradék szirupot ráöntjük.
A tetejére kakaóport szitálunk és az egészet letakarva a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kockákra vágjuk, vagy szeletekre, csokoládéöntettel nyakon öntjük és tejszínhabbal díszítjük.

A mártás hozzávalói:

8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 k.kanál liszt
1 ek.kakaópor
1 ek. rum
10 dkg étcsoki
2,5 dl tej

A kétféle cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, majd a lisztet, a kakaóport meg a rumot is beledolgozzuk.
A csokoládét a tejbe tördeljük és felforraljuk.
A cukros masszát először egy kevés forró csokoládés tejjel simára keverjük, majd így öntjük a többi tejhez. Élénken kevergetve felforraljuk, hogy mártásszerűen besűrűsödjön.



 © Ede2009. máj. 20. 10:10 | Válasz | #1580 

 © Fruzsika2009. máj. 19. 12:15 | Válasz | #1579 
Ma nagyon fini tojásrántottás levest főztem és szaftos majoránnás sertéscomb szelet újkrumplival és kovászosubival!
Majd hozom a receptet és a fotókat.

 © Ede2009. máj. 19. 08:42 | Válasz | #1578 
Fruzsi!
Nem, kétféle fűcsomó van rajta: a kicsik, amiket úgy csináltam, hogy csak egyszerűen átnyomtam a fondantot egy kicsi szűrűn és a nagy bozótos, amit Lili gyurmanyomójával készítettem :)
Még van egy adag belőle, majd lefotózom és adom a receptet is.
A héten nekilát Ata, remélem hamarosan kész lesz, már alig várom! :)


Első ... 2 3 4 [5] 6 7 8 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Google
Keresés az Interneten Keresés az SG fórumokban

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker