Fórum   >>   Az orvos válaszol
Kérdezzen Dr. Schröder Zsuzsanna háziorvostól
Figyelem! A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

Ez a téma le van zárva!

Listázás fordított időrendi sorrendben


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:11 | Válasz | #1846 
Kedves Barbara

Az Otosporin fülcsöpp Neomycin (antibiotikum) tartalma miatt nem javasolt terhesség első 4 hónapjában - mások szerint végig nem, ill szoptatás alatt.
A neomycin ugyanis átjut a placentán és foetotoxicus hatású.

Szerintem 3 nap alatt nem szívódott föl annyi, hogy baj legyen.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:15 | Válasz | #1847 
Kedves Cenci

A vérzés a gyógyszer elmaradása miatt jelentkező, idő előtti áttöréses vérzés .Ha folyamatosan szedi a gyógyszert , hónapok óta, terhességre nem kell gondolni.

Menjen el a nőgyógyászához, nézesse meg magát, és beszéljék meg a további gyógyszerszedést!


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:18 | Válasz | #1848 
Kedves Nórika

Mivel én is háziorvos vagyok, így elsősorban a saját háziorvosát ajánlanám, aki ismeri Önt.

Alapvető vizsgálatokat ő is meg tud csinálni, majd ellátja a szükséges beutalókkal és tanácsokkal, hová forduljon az ön lakóhelyén.


 cenci2006. ápr. 12. 15:18 | Válasz | #1849 
Köszönöm a gyors és megnyugtató válaszát!

Üdvözlettel,
Cenci

 Újfalviné2006. ápr. 12. 15:25 | Válasz | #1851 
Tisztelt Doktornő!

Először is köszönöm válaszát!
Talán rosszul írtam meg előző kérdésemben hogy a májgyulladásom 2003 decemberében volt.A most mért GGT 130umol/l aggaszt.Okozhatja ez a szédülésemet?Már voltam neurológiai,fülészeti,pszichiátriai,kardiológiai vizsgálaton.Minden negatív,de a szédülés még mundig tart.Szedek Betaserc-et de nem igazán érzem hogy segítene.Ezért kérdeztem hogy a májenzim érték emelkedése összefüggésben lehet-e a szédüléssel?Vannak még laboreredményeim ezekről is szeretném ha mondana valamit.
tBil:16umol/l; kBil:4,1umol/l;GOT 23umol/l;LDH:304U/L; GPT:35 U/L;GGT 130U/L;AP:220 U/L; KE:8,65kU/L
FVS:11,41 Giga/L; VVT:4,17 Tera/L; HGB:127 g/l; HTC:0,38-; MCV:91,9fL MCH:30,5pg;MCHC:332 g/l; RDW%:13,1%; THR:333Giga/L; MPV:10,6fL; PDW:45,6fL; NEUT%:74,4%; LYMP%:19,8%; MONO%:3,9%; EOS%:0,7%; BASO%:0,3%; LUC%: 1,0%; NEUT#:8,49Giga/l; LYMP#:2,26Giga/l; MONO#:0,44Giga/L; EOS#:0,08Giga/L; Baso#:0,04Giga/L; LUC#:0,11Giga/L; MPXI:-2,8; LI:2,24
Mit mutatnak ezek az eredmények?Lehet egy újabb májgyulladásom van?Ha igen mitől?Nem iszom soha egy korty alkoholt sem,nem szedek semmilyen gyógyszert.Ezért nem értem mitől lett ilyen a GGT.
Mit ajánlana a Doktornő szédüléssel hova forduljak még?(májszakrendelésre járok,most csinálják az újabb vírusszerológiát ami 2 éve negatív lett).

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:31 | Válasz | #1852 
Viszont kívánom

 Barbara2006. ápr. 12. 15:32 | Válasz | #1853 
Kedves Doktornő!

Köszönöm a gyors válaszát!

A foetotoxikus azt jelenti, hogy a magzatra mérgező?

A 12. heti uh-on, illetve a 16. heti AFP-n esetleg kimutatható, ha az Otosporin elváltozást okozott?

Remélem, hogy nem lesz semmi probléma, de nem értem, hogy a fülcsepp betegtájékoztatóján miért csak úgy tüntetik fel az ellenjavallatot, hogy Grav.IV.

Nem biztos, hogy mindenki megérti, hogy ez a terhességre vonatkozik.
Ha ez a fülcsepp ártalmas, nem szerintem kellene ráírni közérthetően, hogy Terhesség alatt alkalmazása tilos! Az orovsok sem kérdezhetnek meg minden egyes beteget, hogy nem terhes-e, nem szoptat-e stb.

Köszönettel:

Barbara

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:38 | Válasz | #1854 
Kedves Újfalviné

Majdnem biztos vagyok benne, hogy a szédülése nem függ össze a GGT érték emelkedésével.

Nem rossz a vérkép - kivéve ezt az értéket.

Véleményem szerint inkább egy neurológiai (agyi vérkeringési zavar), nyaki gerinc (nyaki gerinc meszesedés?) + gégészeti (belsőfül betegség) kivizsgálás kellene - gondolom vérnyomás - vérzsírok - vércukor rendben van, dohányzik Ön?

Ha a fennti értékek rendben vannak, akkor elméletileg a Betaserc 16mg-os, 2x1 Nootropil 1200-as tablettával és zsírszegény diétával kombinálva rendbe kellene hozni ezt a bajt 6-8 hét alatt.




 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:45 | Válasz | #1855 
Kedves Barbara

Teljesen igaza van, nem igazán érthető ez a megfogalmazás.

Igen, azt jelenti, amit ír, (plusz szteroid is van a csöppben), ha baj lenne, az kimutatható az UH-al.

De: ennyi idő alatt és ilyen kis mennyiségben nem okoz problémát, nem szívódik a fülből annyi föl, hogy ártalmas legyen - ne idegeskedjen !




 Újfalviné2006. ápr. 12. 15:51 | Válasz | #1856 
Kedves Doktornő!
Köszönöm gyors válaszát, részben megnyugtatott. Nyaki gerinc röntgen felvételt már készítettek, amely erednénye: a nyaki lordosis mérséklődött. A corpusok magassági átmérője megtartott. A porcrések egyenlő tágasságúak. Nyaki borda árnyéka nem látható. A csontszerkezetben körülírt eltérés nem mutatkozik.
Fül-orr-gégészeten voltam, eredménye negatív lett. Pontosan mit takar a belső fül vizsgálat? Szemrevételezéssel a fülem is meg lett vizsgálva. Neurológiai vizsgálaton is átestem, az orvos a vizsgálat után azt mondta, hogy kitölti a sárkányrepülős papírom. Agyi vérkeringési zavart ulrtahanggal lehetne vizsgálni? Vérnyomás alacsony ( ami mindig az volt), de nagyon ingadozó az alacsonyon belul is. Vérzsír, vércukor rendben van. Sajnos dohányzom, napi kb 1 dobozzal. Betasercet szedek 8mg-s , 3*1db. Nootropil vényköteles? Ez pontosan mire való, és a háziorvos kiírhatja? Még kérdésem lenne, ha ezek eredménye mind negatív, mégis hol( milyen szakrendelésen, osztályon) tudják megtalálni a szédülésem okát?
Előre is köszönöm a válaszát!

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 12. 15:56 | Válasz | #1857 
Kedves Újfalviné

Neurológiára menjen, plusz hagyja abba a dohányzást, amig nem késő.

Sárkányrepülésnél nem szédül?

A Nootropilt a háziorvosa is felírhatja (agyi keringészavar - és egyéb eltérések th-ja)

Jobbulást!

..és egy cikket is ajánlanék a figyelmébe:

http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=115


plusz olvassa el a 1777# válaszomat is!



 Újfalviné2006. ápr. 12. 16:03 | Válasz | #1858 
Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen gyors válaszát!
A sárkányrepülést az orvos mondta, viccből.:-)
További jó munkát kívánok!
Üdvözlettel: Újfalviné Márta

 Barbara2006. ápr. 12. 16:09 | Válasz | #1859 
Köszönöm szépen a megnyugtató válaszát, most már nem tartom fenn munkájában.

Tisztelettel:
Barbara

 Vica2006. ápr. 12. 16:15 | Válasz | #1860 
Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a hüvelyemben észrevettem (nagyon belül), egy lelőgő vmit... Mi lehet az?? Beteg vagyok v. terhes??

 andi2006. ápr. 12. 16:23 | Válasz | #1861 
kedves doktornő, köszönöm válaszát a gyermek hallásvizsgálattal kapcsolatban. nem tudtam, hogy 3-4 hét a teljes gyógyulásfülfeszúrás után. nagyon megnyugtatott ez a része. meg az is, hogy 6 éves kor után összébb megy az orrmandula. egyébként mintha leheletnyit javult volna a hallása az utóbbi 3 napban. viszont tegnap hazahozatták velem annát az oviból, felhívtak, hogy nagyon köhög meg hőemelkedése van. most itthon tartom jövőhét keddig, akkor megyünk a hallásvizsgálatra. a gyerekorvosunk is azt mondta, hogy mindenképpen nézessem meg az orrmanduláját, hogy nem nagyobb-e. de azt mondta, hogy nem baj ha elhúzódik a taknyossága. de ezt nem igazán tudom elfogadni. már egy hónapja taknyos-köhögős, és most kezd rosszabodni megint. nem lázas, de nagyon taknyos és rondán köhög. az orvosunk azt mondta, hogy csak akkor vigyem hozzá, ha lázas lesz vagy 10 napnál tovább tart ez az állapot. kap sok c vitamint, és acc 100-at. félek, hogy megint a fülére megy. nagyon frusztrál, hogy majdnem 4 éves, és nem hajlandó kifújni az orrát, a csapra szerelhető orrszívónk meg nem tisztítja rendesen szerintem. (a kakilással is ez volt. hosszú hónapokig nem volt hajlandó kakilni, akár egy hétig is visszatartotta, minden féle kúp vagy gyermek hashajtó ellenére, csak hogy ne kelljen kakilnia, most meg az orrfújással makacskodik) mit tegyek? hogy tudnám rávenni eröltetés nélkül? vagy vegyünk inkább porszívóra szerelhetőt? félek, hogy minden egyes elhúzódó takonykór eredménye fülgyulladás lesz. a doktornő gyermek multivitamin tartós szedését javasolná? nátha megelőzőse érdekében. hogyan lehet megelőzni a náthát? vagy ez oviban sok gyerek között egyenlő a lehetetlennel?
doktornő, nagyon köszönöm válaszait. tiszteletre méltó az elhívatottsága, hogy munka melett még velünk is foglalkozik. :)
köszönettel andi

 © csabszi2006. ápr. 12. 18:26 | Válasz | #1862 
Kedves Doktornő!Segítségét szeretnénk kérni! Két hónapos kisfiunknak elhúzódó sárgasága van, megtörtént a vérvétel és hasi ultrahang( itt nem találtak semmit)megtörtént. A vérvizsgálat eredménye: magas bilirubinszint (141). A hemoglobin vizsgálat még nem történt meg. Mi baja lehet a kisfiunknak? Anyatejes kisbaba,jókedélyű, fejlett értelmileg mint fizikailag. Ezuton kérnénk segítségét!

 Ancsa2006. ápr. 13. 10:47 | Válasz | #1863 
Kedves doktornő!Sinoscopiára vagyok előjegyezve,érzéstelenítéssel csinálják.Azt mondták:kellemetlen,mit takar ez?Fájdalas a beavatkozás?Ha érzéstelenítve van miért kellemetlen, hiszen akkor nem érzünk semmit.Vagy mégi?Vagy csak maga a tudat ami miatt kellemetlen?
Válszát és segítségét előre is köszönöm!!

 kata2006. ápr. 13. 10:57 | Válasz | #1864 
Kedves Doktornő! Az én kérdésem az epekővel kapcsolatos.Nekem egy 20 és egy 14 mm-es, illetve sok apro kövem van, sokszor érzek -nem erős de valamiféle - fájdamat. Mütétet javasol? Köszönettel. kATA.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 13. 18:41 | Válasz | #1865 
Kedves Andi

Lehet, hogy az arcürege is be van a kicsinek gyulladva, azért nem szűnik a betegsége.

Mindenképpen javasolom a Broncho-Vaxom kúrát neki, vény nélkül kapható!

A porszívós orrszívó jó, használata előtt érdemes egy kis sós oldat bepermetezésével felhígítani az orrváladékot, hogy könnyebben eltávolítható legyen. Erre a célra kiválóan megfelel például a Salvus gyógyvíz.

Orrcseppet csak éjszakára használjunk mert túl gyakran alkalmazva egy idő után "megfordul" a hatásuk, illetve hatástalanok lesznek.

Fontos lenne valami nyákoldót és kálciumkészítményt is adni.

A legfontosabb a helyes orrfújási technika kialakítása:
először az egyik orlyukat befogjuk, és a másikat fújjuk, majd fordítva.

Talán húsvéti ajándékként lehetne valami orros állatkát venni neki (pl egy elefántot) - aminek a segítségével játékosan megtanulna orrot fújni -nézd, most kifújjuk az elefánt orr-mányát, majd a te orrodat is stb... :-)))))




 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 13. 18:47 | Válasz | #1866 
Kedves Csabszi

Elhúzódó sárgaság esetén több dolog fölmerülhet : vércsoport, vagy RH incompatibilitás, enzimopathiák,haemoglobinopathia, epeút hypoplasia, transferáz enzim csökkent működése, fertőzés stb.

Mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség az ok kiderítése céljából.

Ajánlanék egy jó kis cikket is, ahol ez részletesen le van írva:

http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=572

http://www.gyer1.sote.hu/ppt/szonyi_csecsemokori_icterus.ppt#262,7,Újszülöttkori sárgaság okai


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 13. 18:49 | Válasz | #1867 
Kedves Vica

Lehet egy méhszáj körüli polyp is ez pld.

Keresse föl nőgyógyászát és nézesse meg magát!

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 13. 18:55 | Válasz | #1868 
Kedves Ancsa

A sinoscopia az arcüreg állapotának tisztázására, illetve az arcüregben lévő polyp, cysta eltávolítására szolgáló kíméletes beavatkozás optikák és finom műszerek segítségével.

Az érzéstelenítés ellenére lehet érzékelni a beavatkozást, a feszegetést az arcüregben - szűkös a tér, a csonton lehet érzékelni a matatást



 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 13. 18:58 | Válasz | #1869 
Kedves Kata

Sok ez a kőmennyiség, húzza a vékonyfalú epehólyagot, gyulladást, majd hegesedést okozhat, illetve a kis kő beszorulhat az epecsatornába, de ki is repedhet az.

Az endoszkópos műtét kórházi benttartózkodási ideje három nap, ne féljen,essen gyorsan túl rajta!


 andi2006. ápr. 13. 20:44 | Válasz | #1870 
köszönöm doktornő, utánaolvastam az interneten a broncho vaxomnak. nagyon jókat írnak róla. de kicsit letörtem, amikor felhívtam a gyógyszertárat, mert azt mondták, hogy vényköteles, és hogy 3-4 ezer forint. tudom, hogy a gyerek egészsége mindenek felett, de ez azért túl sok. ezt most nem engedhetjük meg magunknak. sajnos. az acc 100-at kapja, meg adok neki kalciumot. valami más, kevésbé drága multivitamint nem tudna ajánlani? a béres csepp jó? komolyan nem tudom felfogni, hogy miért kell a gyógyszereknek ilyen magas árat szabni. tudom, üzlet meg minden, de mi a fontosabb, az üzlet gazdagsága, vagy hogy az emberek elérhető áron gyógyuláshoz jussanak? ne értsen félre nem önre vagyok mérges, csak úgy dügöngök, de feleslegesen, mert olcsóbb soha semmi nem lesz.
köszönöm segítségét,
durcis andi

 adriana2006. ápr. 14. 08:32 | Válasz | #1871 
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszait. Kellems ünnepeket kívánok! vissazvitte anya az eredményt az orvos azt mondta nagyon sokat csökkent a bilirubin és azon vannak, hogy ap is normalizálódjon. bár nem tudom, hogy hogy hiszen sem gyógyszrt sem vizsgálatot írt elő, 1 hónap múlva kell menie, de még labort sem írt elő. Nem tudom akkor miért. Anya jól van azt mondja, hogy javult az emésztése is amióta ezen túl van. Az az igazság, hogy amióta apukám daganatban meghalt, előtte soha sem volt beteg, nagyon félek a betegségektől, főlega ráktól. Nekem csak anya maradt,a magánéletem kaotikus, régóta nincs barátom, már nagyon vágyom egy igaz társra, gyerekre. Szóval nagyon féle, hogy anya is megbetegedhet. Scherrer Adriana Eger és Pest

 brigitta2006. ápr. 14. 08:57 | Válasz | #1872 
T. Doktornő! Mit jelent, hogy pruitus többszőr hallottam ezta szót, de nem értem.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 14. 13:23 | Válasz | #1873 
Kedves Andi

Valóban drága, de számolja össze, hogy egy hónapban egyéb gyógyszerekre mennyit költ, és közben még a gyermek is beteg.

Ezt a gyógyszert úgy kell szedni, hogy 1x1 1 hónapig, majd a következő 3 hónapban csak 1-10-ig, tehát egy téli szezont 2 dobozzal át lehet vészelni.

A gyógyszerárak állítólag nem emelkedtek (igaz 2-3 éve még egy ezres volt csak egy dobozzal)

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 14. 13:25 | Válasz | #1874 
Kedves Adriana

A szervezet saját maga újítja meg a májsejteket és javul az állapot egészséges életmód mellett!

További javulást kívánok édesanyjának és hasonlóan kellemes Ünnepeket!

Biztosan minden szépen kialakul majd magánéletében is !


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 14. 13:27 | Válasz | #1875 
Kedves Brigitta

A pruritus szó viszketést jelent.


 Imola2006. ápr. 14. 14:29 | Válasz | #1876 
Azt szeretném megtudni,hogy mit kell tenni az 5.3-as koleszterin szinttel?

 brigi2006. ápr. 14. 14:30 | Válasz | #1877 
A gyerekorvos kérdezte, hogy van-e ez a gyerkőcnél, mondtam nem tudom, de semmit nem mondott. nem eü.végzettségem van. Nem tudom viszket-e? nem mondta, 3 hónapos, de én jelét nem látom, szépa bőre,a védőnő is mondta. Boldog húsvétot! Köszönöm! :-)

 katalin2006. ápr. 14. 15:30 | Válasz | #1878 
Tisztelt Doktornő!

Mit jelent az exokrin pancreasinsuff.,és D.Wirsung tágulat? Válaszát előre is köszönöm.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 15. 20:35 | Válasz | #1879 
Kedves Imola

Szerintem ez nem rossz érték, zsírszegény diéta jelenleg elegendő!


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 15. 20:35 | Válasz | #1880 

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 15. 20:42 | Válasz | #1881 
Kedves Katalin

A pancreas insuff = hasnyálmirigy működési elégtelenséget jelent. Ductus Wirsung (Wirsung vezeték - a hasnyálmirigy fô kivezetô csöve) - tágulat előfordul pld idült hasnyálmrigy gyulladásban

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 15. 20:45 | Válasz | #1882 



 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. ápr. 16. 17:01 | Válasz | #1883 
Kedves Látogatóim!

Két hétig szabadságon vagyok, ezalatt a Fórum szünetel!

Legközelebb május 02-án tudom fogadni a kérdéseket.

 Szentes László2006. máj. 02. 19:03 | Válasz | #1884 
Tisztelt Doktor Nő(Úr)!

Én 1946.-ban született férfi vagyok.A végtagjaimban folyamatos zsibbadást érzek már jó ideje. Már a helyi orvoshoz fordultam a problémámmal, aki által elrendelt kezelés nem okozott észlelhető jaulást. A zsibbadást kezeim első ujjpercében, lábamban pedig lassan a lábszáram közepéig érzem.
autót már nem vezetek hiszen a talpam szinte érzéketlen.Kérem segítségét, kihez fordulhatok problémámmal.

 ildi2006. máj. 02. 20:05 | Válasz | #1885 
Tisztelt Doktornő!

Essentiális thrombocytémiám van.Ami aggaszt,hogy a csontvelőminta vizsgálata szerint"blastokat"is tartalmaz,5%alatt van.Ez akkor már rosszindulatú elváltozás?Litarilt szedek,ez ugye citosztatikum?
köszönöm válaszát!!!
Ildi

 Bea2006. máj. 03. 09:02 | Válasz | #1886 
Tisztelt Doktornő!
28 éves nő vagyok, éppen gyermekvállalásra készülve. A nőgyógyász endometriozis kezelésére 6 hónapos hormonkezelést írt elő, vagyis, mintegy szimulált terhesség volt, mivel le volt állítva a ciklus. A kezelés után, a ciklus visszaállásakor az arcomon, karomon, hátamon és mellkasomon piros foltok jelentek meg. Párhuzamosan ezzel lábszár zsibbadás, a vesék fájdalma, a szem gyulladása és sok kis ér jelent meg a szemen. Fáradékony vagyok, ideges, türelmetlen és depresszív hangulatom van. Mindezek a lupusz betegségre utalnak, legalábbis utána olvasásom szerint. Már 2 bőrgyógyásznál és 1 reumatológusnál jártam, de senki nem vett komolyan. Az egyik bőrgyógyász vérvételt írt elő, aminek holnapra lesz eredménye. Mit tanácsol a doktornő? Kihez forduljak diagnózisért? Előre is köszönöm válaszát.

 dia2006. máj. 03. 09:47 | Válasz | #1887 
JÓ Napot!

A barátomnak mellékhere gyulladása van ,és az lenne a kérdésem ,hogy lehet igy szexelni?

 Mirella2006. máj. 03. 11:49 | Válasz | #1888 
T. Doktornő! A minap szemészeten voltam, száraz szem miatt! időnként úgy látom, hogy sárgás egy kicsit a szemem, de nem az egész. aszemész nem mondott ilyet. Kérdezem, hogy mondta-e volna, ha sárgánk látja. Azt is szeretném tudni, hogy ezt bilirubin okozza, ha fennáll-e nálam, vagy leheta ggt-től vagy egyéb dologtól-e. Köszönettel.

 klau2006. máj. 03. 13:20 | Válasz | #1889 
azt szeretném megkérdezni hogy baj e az ha majd nem mindig van fehérfolyásom??a segítségét előre is köszönöm

 klau2006. máj. 03. 13:21 | Válasz | #1890 
baj e az ha mindig van fehérfolyásom?

 B.Eszter2006. máj. 03. 18:08 | Válasz | #1891 
Kedves Doktornő!

Néhány hónappal ezelőtt cystitis acuta-t állapítottak meg nálam, amire kaptam egy Ciprobay nevű antibiotikumot.Ez idáig jó is volt,de most megint ugyanaz a panaszom,vagyis gyakori vizelési inger,fájdalmas vizeletürítés.Azt kérdezném,hogy mitől van ez,mert felfázva biztos nem vagyok,mindig melegen öltözöm és nem ülök le hideg kőre sem, mégis előjön egyre gyakrabban.( Voltam ultrahangon,ott nem találtak semmit)Javasolja megint az antibiotikumos kezelést?

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 20:49 | Válasz | #1892 
Kedves László

Mindenképpen először belgyógyászati-labor kivizsgálás szükséges - belgyógyászati betegségek kizárására ( diabetes, érszűkület stb )- ha itt minden negatív - neurológiai vizsgálatokon kell átesnie a pontos diagnózis megállapítása céljából.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 21:23 | Válasz | #1893 
Kedves Ildi

Az essentialis thrombocythaemia 600 G/l feletti thrombocytaszámmal járó, multipotens őssejt eredetű klonális myeloproliferatív betegség.
A klonalis őssejtbetegségeknél, ritkán, a rokon kórképek átmehetnek egymásba igy blastok is megjelenhetnek, ezért kell rendszeresen ellnőrizni a betegeket.

Igen, a Litalir egy sejtosztódást gátló gyógyszer.

A haematológus, ahová ellenőrzésre jár bizonyára megoldja ezt a vérkép - problémát is.



 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 21:25 | Válasz | #1894 
Kedves Bea

A vérkép meg fogja mutatni, hogy mi az elváltozások oka, ne aggódjon.

Lehet, hogy egy egyszerű allergia van csak a háttérben!

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 21:29 | Válasz | #1895 
Kedves Dia

A mellékhere gyulladás komoly dolog.A heveny mellékhere-gyulladás kezelése általános tüneti és célzott terápiából áll. A beteg fektetése, a here felpolcolása, alátámasztása és hideg vizes borogatása hatásos. Lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és nem-steroid gyulladásgátlók mellett, az antibiotikumos kezelés mielôbbi elkezdése szükséges.

A gyulladás ráterjedhet a herére, idültté is válhat és sterilitást is okozhat.

Véleményem szerint kezeltesse ki magát a barátja, és utána jobban esik majd a szex is...

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 21:31 | Válasz | #1896 
Kedves Mirella

Igen, a bilirubin okozza a szemfehérje sárgás elszineződését, sokszor Gilbert-kór van a háttérben,és ez okozza ezt.

Csináltasson egy vérképet szerintem...

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 21:33 | Válasz | #1897 
Kedves Klau

Ha a fluor mennyisége nem túl nagy és nem tartalmaz kórokozó! baktériumokat - nem föltétlenül kóros.

Nézesse meg magát nőgyógyásszal és ő eldönti, van-e valami probléma.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 03. 21:38 | Válasz | #1898 
Kedves Eszter

A visszatérő cystitisek sokszor a sexuális élettel is kapcsolatosak.A nőknél a rövid húgycső miatt könnyen kialakulnak különböző fertőzések.

Mindenképpen nőgyógyászati bakteriológiai vizsgálat szükséges (klamydia?, stb) - vizelet baktériumtenyésztés, majd célzott kezelés, végül ha ezen is túl van, létezik egy gyógyszer, mely megelőzi a visszatérő hólyaghurutokat, mintegy növeli a szervrendszer ellenállását a fertőzésekkel szemben, ezt kellene megpróbálni kúraszerűen szedni ( Uro-Vaxom kapszula)

Jobbulást!

 B.Eszter2006. máj. 04. 09:26 | Válasz | #1899 
Köszönöm szépen a válaszát doktornő,felkeresem mindenképp a szakorvost.Üdvözlettel:B.Eszter

 Kulcsár Ferenc2006. máj. 04. 10:38 | Válasz | #1900 
Kedves Doktornő
Panaszaim: boka csont fájdalom pontosabban egy pontra terjedő talus fájdalom .
Nemrégiben vásároltam egy új cipőt ami talán előidézheti panaszaim persze ez csak találgatás kérem segítsen...

 © Tünde2006. máj. 04. 11:20 | Válasz | #1901 
Kedves Doktornő!
Azt szeretném megtudni, hogy a TSS tünetei egyszerre, együtt szoktak-e jeletkezni?Bármilyen k korban megkaphatjuk ezt a betegséget?
Mi lehet az oka, hogy néhány napja(2) sokat fáj a hasam, hirtelen leszek rosszul és estére mindig belázasádom(38-38,3 Celsius)?
Előre is köszönöm!

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 04. 15:25 | Válasz | #1902 
Kedves Ferenc

Nem írja, hogy esetleg balesete nem volt-e ezzel a lábával?

A talus tuberculum posterolateralisának törése után pontosan egy ponton fáj ez a csont (rgt -esetleg MR vizsgálat volt?), túlerőltetés, húrszerűen feszülő talpi lágyrészek a láb kórós szerkezeti- és funkcionális változásainak következtében is léphet itt föl fájdalom ( lúdtalp mellett), lehet izületi gyulladás, ficam is, csakhogy a leggyakoribb elváltozásokat említsem.

A képet azért mellékeltem, hogy biztosan ez a csont fáj?- mert a calcaneuson gyakoribbak az elváltozások és az ezzel járó panaszok.




 Anett2006. máj. 04. 15:30 | Válasz | #1903 
Kedden hazafelpé menet valami nagyon csavarta az orrom ,már már iszonytosan náthás lettem, könnyezik a szemem, ébredés után jól vagyok de amint kilépek az utcára a tünetek újra jelentkeznek. Allergiára gyanakszom viszont sajnos monsanában nem tudom magam kivizsgáltani nyakamon a ballagás és az érettségi.Sosem volt allergiám( vagy csak nem tudtam róla).
Orrcseppet és inhalálót használok de mit sem érnek. A kérdésem az lenne , hogy van olyan szer amit a patikában vény nélkül adnak és csillapítja a panaszokat? Nem szeretnék 300 papírzsepivel, össze-vissza hapcizva ballagni, sem érettségizni :(.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 04. 15:37 | Válasz | #1904 
Kedves Tünde

Gondolom a toxikus shock szindrómára gondol.

A TTS-t staphylococcus aureus nevű baktérium által kiválasztott toxin okozza, az emberek többségénél nem okoz megbetegedést, viszont van, aki nem immunis a baktériummal szemben - és ekkor megbetegedést okoz, melynek tünetei (influenzaszerű) magas láz (38,6 felett) ,hasmenés, hányás, leégéshez hasonló bőrtünet ,izomfájdalom, szédülés, ájulásérzet felálláskor.Nem minden tünet jelenik meg egyszerre.

Előfordul tipikusan műtétek vagy szülés után, illetve sérülések esetén és a menstruáció alatt, de leggyakrabban a tampont viselő nőknél fordul elő.
Fertőzés, rovarcsípés is kiválthatja.

Bármilyen korban meg lehet kapni.

Mivel hasi görcsök is vannak, kérem jelenkezzen vizsgálatra nőgyógyásznál, amennyiben tampont használ, úgy ezt függessze föl- tampont használó hölgyeknél leggyakoribb a betegség!!!

 erika2006. máj. 04. 15:40 | Válasz | #1905 
Tisztelt Doktornő!
30 éves sle beteg vagyok.szteroidot szyncumárt stb... szedek.AZ IMURÁNT ,MAJD később a methotreyátot decemberben vették el tőlem,mert éllando gombás hüvelyfertőzésem volt mindkettőtől.MOST A VIZELETEMBEBN,VTPSZ:0,168+G/DIE,AFVS:3.710+M/24h.Vélemény :M.prteiuria,ill leukocyturia.Szeretném tudni hogy mi ez,és ez sok ami van bent?Félek az imurántol,mert megint visszajön a gomba.Valoszinü hogy visszakapom?TISZTELETTEL,

ERIKA

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 04. 15:42 | Válasz | #1906 
Kedves Anett

Egészen biztosan valami pollen okozza a tüneteket.A vizsgák után, amikor már nem szed gyógyszert, bőrgyógyászaton vizsgáltassa majd ki magát.

Addig szabadon kapható gyógyszer a Claritine akut tabletta (1x1), a Ca-pezsgőtabletta (2x1), orr és szemcseppeket pedig szintén lehet kapni vény nélkül.

Jobbulást!


 Anett2006. máj. 04. 15:45 | Válasz | #1907 
Nagyon szépen köszönöm a választ!

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 04. 15:52 | Válasz | #1908 
Kedves Erika

Ez a betegség igen változatos tüneteket produkál, és az esetek kb felében számolni lehet vesegyulladással (nephrosis), amire a dagadt lábak és a magas vérnyomás hívhatja föl a figyelmet, sokszor ugyanis alattomosan, egyéb panasz nélkül kezdődik.
A vizeletben levő protein is ilyen jel lehet.

A jelenlevő leukocyta - gennysejtek gyulladásra utalnak.

Ilyen esetben vizelettenyésztés vizsgálat szükséges, mellyel az esetleges gyulladásért felelős kórokozókat lehet kimutatni, azonosítani, gyógyszer-érzékenységüket meghatározni. Ezután megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után eredményességének ellenőrzésére újabb vizeletvizsgálatot végeznek.

Ezek az eredmények nem mutatnak gombafertőzést.

 Moni2006. máj. 05. 08:05 | Válasz | #1909 
Kedves Doktornő
Tizennégy hetes terhes vagyok és a vércsoportom O negatív.Az ellenanyag vizsgálaton az eredményem:Coombs negatív, AT.szűrés pozitív.Szeretném tudni, hogy ez mit jelent.Köszönettel: Monika

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 05. 13:19 | Válasz | #1910 
Kedves Moni

Ha az anya Rh–negatív, az apa Rh-pozitív, lehet, hogy a magzat Rh-pozitív lesz. Ilyenkor — ha a magzati vértestek bejutnak a vérkeringésbe -, ellenanyag-termelés kezdődik a szervezetben.A vizsgálat ezt mutatja ki.

Ez a különböző magzati vizsgálatok és a szülés természetes velejárója lehet. A folyamat a magzat súlyos károsodását, sőt, elhalását is okozhatja, ezért a veszélyeztetett magzat édesanyja gyakori ellenanyagszint-vizsgálaton vesz részt. A magzat károsodása úgy előzhető meg, hogy a kismama első szülése, vagy a veszélyt kialakító vizsgálat után anti-D immunglobulin injekciót kap. Ez elpusztítja a vérbe jutott magzati vörösvértesteket, így nem indul meg az ellenanyag-termelődés, ami a következő várandósság esetén jelentene veszélyt a kistestvérre.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 05. 13:20 | Válasz | #1911 
Kellemes hétvégét, legközelebb a jövő héten várom a kérdéseket

 Csaba2006. máj. 08. 13:18 | Válasz | #1912 
Tisztelt Schröder Zsuzsa!

Én egy 22 éves férfi vagyok, és gyerekkorom óta gerincferdülésem van (jobb irányba illetve előre, beesett vállakkal). Az utóbbi pár évben, főleg életmód változásom miatt úgy érzem, ez sokat romlott. Nem okoz különösképpen fájdalmat, inkább rendkivüli mód kényelmetlenségérzetet ad: még ülni sem tudok rendesen, a járás is megerőltetést okoz, rossz az egyensúlyom és úgy általában kellemetlen érzés - nem érzem magam egészségesnek. Tehát mentálisan egyre jobban megvisel, rettentően zavar, a közérzetem egyfolytában rossz tőle - emellett az utóbbi időkben már légzési nehézségeket is okoz.
Noha ha akarom, egészen egyenesre kit tudom húzni magam, de sajnos rögzült ez a helytelen, hanyag testtartás. Valószinűleg nem annyira súlyos fokú, mivel ismerőseim sem vették észre rajtam, még akkor sem, ha felhivom rájuk a figyelmüket - engem azonban rettentően zavar, úgy érzem, ha nem sikerül legalább enyhiteni az elváltozást, sosem leszek egészséges ember.
Kérdése: van e rá bármilyen mód, hogy ebben a korban ezt korrigáljuk vagy legalább enyhitsük a ferdülés mértékét, hogy a testem szimetrikusabb, esztétikusabb legyen és jobban érezzem magam?
Válaszát előre is köszönöm.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 08. 13:59 | Válasz | #1913 
Kedves Csaba

A gerincferdülésnél (scoliosis) nem mindig sikerül csökkenteni a görbület fokát, de a tovább romlást meg lehet akadályozni, és a működés feltétlenül javítható, sőt, mivel 22 éves korban a csontosodás még nem fejeződött be, gyakorlatolag aktív eszközökkel még sokat lehet módosítani a testalkaton !

Nagyon fontos a pontosan elvégzett álló röntgenfelvétel, amit specialista értékel, megállapítja a pontos diagnózist és beállítja a gyógykezelést. Mint sok minden másnál, a korai diagnózis növeli a pozitív eredményt.

A tradicionális gyógymódokon kívül ( aktív therápia : -rendszeres mozgás, erősítés, úszás, életmódváltás, passzív th:-fűzők) már kedvező műtéti megoldások is vannak.

Léteznek kiropraktusok is, kik a scoliosis gyógyításával foglalkoznak (pl. a Biovital Egészség és Wellnessközpontban)

Van egy jó kis honlap is, kérem olvasgasson:

http://gyogytorna.net-tech.hu/?action=ItemDetail&id=19

 Gabriella2006. máj. 08. 14:19 | Válasz | #1914 
Kedves Doktornő!

-4-es szemüveget viselek és idén szeptemberben fogok szülni. Hallotam olyan rémhíreket, hogy ilyen magas dioptriánál már a császár javallott? Igaz ez vagy lehet rendes úton is szülni?

Választá előre is köszönöm

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 08. 14:37 | Válasz | #1915 
Kedves Gabriella

Ahány ház, annyi szokás - a szülészeknek a sectio kényelmesebb persze...

Amennyiben ép a szemfenék,ebben az esetben nincsen akadálya a normál szülésnek, max. kell egy epidurális érzéstelenítést kérni, és minden rendben lesz!



 krisztina2006. máj. 08. 19:18 | Válasz | #1916 
Kb5 hete bevérzett a szemem és körülötte vérömleny keltkezett. A problémák elmúltak 2 hét után, de azóta is változatlan elszíneződés (szürke, mintha erősen karikás lenne) található a szemem alatt. Mit tegyek?

 e.gdg2006. máj. 08. 20:56 | Válasz | #1917 
Kedves Doktornő!
Július elején 5 napra elutazom egy meglehetősen erdős területre.Emiatt és a kullancsok miatt már két részoltáson túlestem a FSME-IMMUN oltóanyagból.A harmadikat elvileg 9 hónap múlva kellene megkapjam de hallottam valami gyorsított eljárásról és azt kérdezném,hogy július elején be lehet adni a harmadik részoltást?Ha nem, akkor ad védettséget a kettő is megfelelően?Válaszát előre is köszönöm.Jó dolog,hogy van kihez fordulni,amikor valamiben bizonytalan az ember.

 Vera2006. máj. 09. 01:10 | Válasz | #1918 
Szeretném megkérdezni,hogy a Bioptron lámpa használható-é gyulladásos betegségeknél?
Pl.izület.
Köszonöm elöre is !

 évike2006. máj. 09. 10:05 | Válasz | #1919 
Kedves Doktornő!
25 éves vagyok és kb. 3 éve derült ki hogy alacsony a vércukrom. Általában 2.5 fölé nem nagyon megy. Jól érzem magam ritkán vagyok rosszul, de mégis az a kérdésem hogy a táplálkozáson kívül nincs más gyógymód? Előre köszönöm válaszát!

 b.róbert2006. máj. 09. 11:01 | Válasz | #1920 
Gyerekkoromban(3-4 évesen) kivették az egyik herémet mert begyulladt és későn vittek szakorvoshoz.

Jelenleg 28 éves vagyok, egyébként nincs semmilyen működési panaszom és abban a tudatban élek, hogy minden rendben van. Ezt orvosi szakvéleménnyel szeretném alátámasztani.

Kérem írja meg, hogy mik az esélyek arra, hogy gyereknemzésben gondjaim lehetnének, illetve milyen eljárással fordulhatok szakorvoshoz. Ajánlást is szívesen veszek.
Budapest.
Köszönöm.




 Kun Enikő2006. máj. 09. 11:30 | Válasz | #1921 
Tisztelt Doktornő!
10éves koromban eltört a jobb könyök csontom, a két rész elfordult egymástól(30fokos szögben),altatással helyretették, szerencsére nem kellett ujra eltörni, hisz a vizsgálatok azt mutatták összeforrt rendesen.Most 24 éves vagyok, és kb.1hete olyan erős, szúró fájdalmat éreztem a karomban, hogy 3napig aludni sem birtam.Azóta egyfolytában zsibbadást érzek a karomban, végig.Ha pihen, ha használom, bármit csinálok, zsibbad.Elmentem orvoshoz,aki azt mondta ő nem ezért ül itt.
Legyen szives segiteni,mi lehet a probléma.
Segitségét előre is köszönöm,Kun Enikő

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 09. 17:28 | Válasz | #1922 
Kedves Krisztina

Mindenképpen keressen föl egy szemész szakorvost, aki megállapítja az okot (gondolom nem magas a vérnyomása és nem cukorbeteg vagy allergiás?) - ezenkívül szedjen egy kúrányi Cvitamint ( 2x1 Cetebe)

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 09. 17:47 | Válasz | #1923 
Kedves gdg

Oltási sémák:

"A" séma (a 3 oltás ideje: 0nap, 1-3 hó, 9-12 hó )

"B" - gyorsított séma (a 3 oltás ideje 0 nap, 14 nap, 9-12 hó ) - ezt a sémát általában akkor alkalmazzuk ha a kullancscsípés 14 nappal az 1. oltás után fordult elő, a 2. oltást azonnal be kell adni!

Ha a kullancscsípés a 2. oltás után következett be, nincs teendő - már megfelelő a védettség- a harmadik oltást az előírt időpontban kell felvenni.


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 09. 17:50 | Válasz | #1924 
Kedves Vera

Nem vagyok igazán kompetens a kérdés megválaszolásában :-(.

Kérem olvasgasson itt

http://www.bioptron.hu/

sok hasznos információ található a honlapon!


 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 09. 17:54 | Válasz | #1925 
Kedves Évike

Nem igazán találkoztam praxisomban ilyen problémával - érdemes lenne a vese(funkció) - pajzsmirigy (hypothyreosis?) - mellékvese vizsgálatokat csináltatni - valami oknak kell lenni - és azt már lehet kezelni.

 © Dr. Schröder Zsuzsa2006. máj. 09. 17:59 | Válasz | #1926 
Kedves Róbert

Én sem gondolom, hogy a leírtak alapján bármiféle betegségtudata kellene hogy legyen.

Kérem nézzen be erre a honlapra, és írjon bátran a szakspecialistának!

http://www.potenciaklinika.hu/drfekete.htm




Első ... 21 22 23 [24] 25 26 27

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől