Fórum   >>   Az orvos válaszol
Kérdezzen Dr. Schröder Zsuzsanna háziorvostól
Figyelem! A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

Ez a téma le van zárva!

Listázás időrendben


 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 15. 11:42 | Válasz | #219 
Kedves Mariann!

Nagyon sok nő fordul meg hasonló panaszokkal különböző szakorvosoknál, és néha nem is olyan egyszerű megoldani a problémát.

Ezért előszőr általánosan válaszolok.

Az ok elsősorban a rövidebb húgycsőben és a hüvely közellétében keresendő. A rövidebb húgycső miatt gyakrabban, rövidebb idő alatt fertőződhet a hólyag, közös fürdő, strand, sex. A felfázás is nyilván gyakoribb így.

A javasolt vizsgálat : urológus mindenképpen zárja ki a szervi bajt , célszerű egy vérképvizsgálatot és egy laboratóriumi vizeletvizsgálatot csináltatni (üledék), vizelettenyésztés is szükséges kórokozó baktériumok irányában.

Ha itt minden rendben van, kövezkezik a nőgyógyász, hol partnerével együtt kellene megjelenni, javasolt a bakteriológiai vizsgálat Ureaplasma, Mycoplasma és Chlamydiára. Feltétlenül szükséges a partnerénél ejaculátum bakteriológiai vizsgálat.
Amennyiben kórokozó nem mutatható ki, akkor immunerősítő gyógszer szedése jöhet még szóba kb. 3 hónapig (Uro-Vaxom).

Ez a gyógyszer az immunrendszert stimulálja, a természetes ellenállóképességet erősíti, csökkenti a húgyutak visszatérő fertőzéseit, különösen a hólyaghurutot.

Az ön esetében majdnem biztosan az évekkel ezelőtt elvégzett műtét következtében kialakult női hormonhiány okozza a panaszokat.A hormontermelés megszűnése a nyálkahártyát meggyengíti, kiszárad, még a normális vizelet is csípi.Ha Ön szed hormonkészítményt, ez nem elegendő, helyileg is tartós kezelésre van szükség (pld Ovestin krém vagy/és hüvelykúp)

Ha nem szed gyógyszert, kérem beszélje meg problémáit ismét a nőgyógyászával!

 2005. máj. 15. 11:02 | Válasz | #218 
Tisztelt Doktornő!
Nagyon gyakran megfájdul a hasam, amihez állandó pisilési inger társul, sokszor csíp is a vizelet. A háziorvosomat több alkalommal felkerestem ezekben az esetekben, néhányszor fehérjét és vért talált a vizeletben, de volt úgy is, hogy teljesen negatív lett az eredmény.
Általában Cyprobay-t, Nitrofurantoin-t írt fel. A gyógyszerek hatására a probléma általában megszűnik, azonban 2-3 hét múlva ismét jelentkezik.
A méhemet és a petefészkemet kb. 10 éve eltávolították, véleményem szerint elképzelhető, hogy ezzel van összefüggésben a problémám, hiszen ezek a "felfázás" jellegű tünetek azóta jelentkeztek. A problémával a nőgyógyászomat is többször felkerestem, aki szerint egészséges vagyok.
(Egy érdekesség: Előfordult, hogy alkoholmentes sört fogyasztottam, amitől a tünetek enyhülni látszottak.)

Mi lehet a problémám oka? Kihez forduljak? Hogyan lehetne kezelni?

Előre is köszönöm!
Takácsné M. Mariann

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 14. 15:43 | Válasz | #217 
Kedves Eszter!

A gyógyszer néhány nap alatt kiürül a szervezetből, gyakorlatilag a gyógyszerszedési szünetnek megfelelő 1 hét még biztonságos (lehet).

 Kecskés Eszter2005. máj. 13. 17:09 | Válasz | #216 
Kedves Doktornő!
Kérdésem az lenne, hogy ha Lindynette fogamzásgátlót szedtem 3 hónapig, de utána abbahagyom, akkor védőhatása még mennyi ideig áll fenn olyan biztosan, mint amikor még szedtem ?

Köszönöm !

 robidio2005. máj. 12. 19:36 | Válasz | #215 
Köszönöm válaszaikat, türelmüket.
Jó egészséget kíván Önöknek
tisztelettel Robidio

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 12. 14:07 | Válasz | #214 
Kedves robidio

Nem tudom, milyen tipusú volt az epeműtét, hagyományos vagy laparaszkópos?

A műtét fajtájától függően néhány betegnél kialakuló késői problémát szakmai szóval posztkolecisztektómiás szindrómának (epehólyag-eltávolítást követő tünetegyüttesnek) nevezzük, amelyre jobbára görcs, fájdalom, emésztési zavar (puffadás) jellemző.
Amennyiben hasonló tünetei vannak, kérem jelenkezzen egy gastroenterológiai szakrendelésen.

Ez a szindróma nem függ össze a pánikbetegséggel.

Kérem olvassa el honlapomon a Betegségek-életmód címszó alatt a Laparaszkópos epekő műtét című cikket is.

 robidio2005. máj. 11. 21:44 | Válasz | #213 
Kedves Nemes Csilla!
Köszönöm gyors és kimerítõ válaszát. Valóban a légzési gyakorlatok (az esetek többségében) segítettek elkerülni a pánik rohamot. (Nekem sokat segít az is, ha abszolút mozdulatlanul, kinyújtózva, csukott szemmel pihenek néhány 10 percet a saját szobámban).
Nálam azzal komplikálódik a helyzet, hogy (ismét) "elõjött" az agorafóbiának nevezett betegségem is és mivel csak "erõltetem" (edzem?) magam, hogy ne féljek elmenni bizonyos helyekre, ilyenkor mutatkoznak a pánikroham kezdeti jelei, melyekre csak gondolva is már nyugalomba kell vonuljak, hogy elkerüljem a rohamot. Négy évvel ezelõtt töltöttem pér hetet kórházban, ahol megállapították, hogy depresszióm van, mely keveredik az agorafobiával és ez váltja ki a pánik rohamokat; ekkor kaptam gyógyszeres pszihiátriai kezelést is, melynek pozitív hatása volt.
Most az lenne a kérdésem, hogy a fennt említett betegségek lehetnek-e kapcsolatban emésztési problémákkal? Pontosabban: kiválthatják ezeket? Vagy az emésztési zavarok segítnek felszínre hozni a leki problémákat? (Két éve volt egy epemûtétem, azóta nem dohányzom és már vagy 18 éve alkoholt sem fogyasztok; kávézni nagyon mérsékletesen szoktam). Az emésztést elõsegítõ, serkentõ gyógszerek (készítmények) lehetnek-e kedvezõ hatással a pszihés problémáimra?
Tisztelettel üdvözli, Robidio.

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 11. 15:48 | Válasz | #212 
Kedves Csilla

Nem tudom, milyen panaszai vannak a kislánynak, miért történtek ezek a vérvételek. A lelet alapján arra biztatnám, hogy nézesse meg a kislány vérképét egy haematológussal, ön is akkor lesz nyugodt, ha ő is azt mondja, hogy minden rendben van!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 11. 15:28 | Válasz | #211 
Kedves Török Attiláné!

A lymhadenitis mesenterialis kórokozója az adenovírus, mely a szokványos légúti megbetegedések kórokozója gyermekkorban.A legtöbb ilyen vírus ferőzés felső légúti hurut képében jelentkezik, magas lázzal.A hasi nyirokcsomók megnagyobbodnak, a beleket is nyomhatják, hasi görcsöket okoznak, sokszor vakbélgyulladás tüneteit is utánozva.Ahogy megszűnik a fertőzés, a nyirokcsomók mérete is normálissá válik, és meggyógyul a beteg!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 11. 15:12 | Válasz | #210 
Kedves Robidio

A pánikbetegség pontos patomechanizmusa tisztázatlan. Csupán elméletekkel rendelkezünk. A noradrenerg elmélet szerint a pánikrohamot a fôként noradrenerg neuronokat tartalmazó locus coeruleus kisülése okozná. Ismertek pánikprovokáló anyagok: laktátinfúzió, CO2 belélegeztetés, alkalózis, koffein.

Ami viszont már igazolást nyert, hogy pánik gyógyítására a szerotonin visszavételt gátló antidepresszánsok és a nagy potenciálú benzodiazepinek alkalmasak. Így visszafelé következtethetünk csak a fokozott szerotonin receptor érzékenységre.

Ezért a serotonin receptorokra ható gyógyszerek szedése nagyon fontos! Ha egyik gyógyszer nem válik be, ki kell cseréltetni más mellékhatású gyógyszerre!

A gyógyszeres kezelést psychoterápiás kezeléssel lehet kiegészíteni, mely segítségével a pánikroham alatt kialakuló testi tünetek rögzültségét lehet feloldani.

Pánikroham alatt a légzés felgyorsulása - biofizikai és biokémiai változásokon keresztül - alkalmas a pániktünetek létrehozására. Gyakori, hogy a túl gyors, kapkodó légzés önmagában kivált pánik-tüneteket. Kétperces erőltetett kilégzés már elég ahhoz, hogy az erre érzékenyek pániktüneteket észleljenek testükben. A kognitív viselkedésterápia relaxációs gyakorlatokon keresztül megtanítja a betegeket egy olyan lassított légzéstechnikára, amely jól használható a tünetek visszaszorítására. Fokozatosan helyezi a beteget a korábbi félelmeket kiváltó helyzetekbe, védekezésül kezébe adva az új légzéstechnikát, amelynek segítségével uralni tudja helyzetét.
A pánikellenes légzőtechnika abból áll, hogy lelassítjuk a kilégzést, két belégzés között pedig hosszabb, legalább 6 másodperces szünetet tartunk. A optimális percenként 7 légzés. (Viszonyítás végett: nyugalomban percenként 12-szer veszünk levegőt.) A terápia része, hogy ezt a fajta légzést mindennap gyakorolni kell. Először nyugalomban, majd járás közben és végül azon a helyen, amelyhez félelmünk kapcsolódik.

 Nemes Csilla2005. máj. 11. 14:36 | Válasz | #209 

Tisztelt Doktornő!
3 éves kislányom véreredményét ma kaptam kézhez, az eredmények értelmezéséhez kérem szíves segítségét.
A három év alatt ez volt az ötödik vérvétele a kislánynak, a következőt ha lehetséges, szeretném elkerülni, mivel a leletek mindannyiszor ugyanazokat az eltéréseket mutatták.
Neutrophil/perox/: 31,50; ref.tart.: 50,00-65,00
Lymphocyta: 57,00; ref.tart.: 25,00-40,00.
Kérem szíves válaszát, hogy a jelzett eltérések hátterében állhat-e rendellennesség, vagy hallgassak a gyermekorvosra, és ne foglalkozzak vele.
Köszönettel:
Nemes Csilla

 Török Attiláné2005. máj. 11. 12:37 | Válasz | #208 
Kedves Doktornő?

A kérdésem a kislányommal kapcsolatos mivel nem tudtam meg pontosan a leletek alapján hogy az orvos által latinul leírt betegség mit is jelent. Ezért szeretném kérni öntöl hogy írja le nekem és adjon tanácsot mivel lehet elkerülni ennek visszatérését.
Diagnosisnak a következő van írva: Colica abdominalis, Lymphadenitis mesenterica.
Ide van írva még az is hogy a vérképen emelkedett fehérvérsejtszém, granulocytosis látszott és a rutin laborleletei közül az enyhén emelkedett CRP értéket emelnék ki.Az ultrahangos leleten azt írják hogy a mesenteriumban számos 10-12 mm nagyságú nyirokcsomó látható, vélemény lymphadenitis mesenterica. Gyulladásos jelek a colon területén.
A gyermekem most 8 éves és azóta sincs semmilyen panasza.
Várom válaszát:
Köszönettel: Török Attiláné

 robidio2005. máj. 10. 20:24 | Válasz | #207 
Több mint 12 éve szenvedek a pánik betegségtõl. Már kaptam kórházban gyógyszeres kezelést (két éve), amelynek nagyon jó hatása volt, de nem múlt el teljesen. Az utóbbi 3 hétben ismét nagyon zavar, akadályoz a munkámban. Létezik-e természetes gyógymód e betegség hatásainak mérséklésére?
Tisztelettel: robidio

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 10. 19:07 | Válasz | #206 
A gyógyszerekről ezen a honlapon szerezhet be információkat:

http://www.drinfo.eszcsm.hu/index.php?oldal=k_gyogyszer

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 10. 19:05 | Válasz | #205 
Kedves kibu

Igen a Genia92 vény nélkül kapható.
Kérlek tájékozódj a gyógyszertárban, nagyon sok hasonló készítmény van.

 kibu2005. máj. 10. 19:00 | Válasz | #204 
Az lenne a kérdésem hogy tud e olyan honlapról a neten, ahol a vényköteles gyógyszerekről tudnék tájékozódni?
Előre is köszönöm!

 kibu2005. máj. 10. 18:45 | Válasz | #203 
A Genia92 recept nélkül kapható? És ez eredményesen használható a hüvelyi folyásnál? Milyen recept nélküli készítményeket ajánlana még e téren?
Válastát előre köszönöm!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 10. 17:18 | Válasz | #202 
Kedves Zsuzsanna

Mint írja komplikációmentes volt a műtét, így nem kell semmi rosszra számítania.A méh belső része minden hónapban megújul, gyakorlatilag fél év eltelte után lehet újabb terhességre vállakozni.
Amennyiben Ön egy fiatal hölgy, nem dohányzik, egészségesen él és táplákozik, minden esélye meg van arra, hogy egy egészséges kisbaba boldog édesanyja lehessen!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 10. 17:12 | Válasz | #201 
Kedves Maja

Panaszai valószínüleg a reflux-betegségével függnek össze. Ez igen sokszínű panaszt okoz, rendszeres gyógyszerszedés, életmódváltás, étkezési szokások megváltoztatása után is van, hogy csak lassan válik tünetmentessé. Nem tudom, volt-e Helicobacter pylori vizsgálat tükrözéskor, ha nem, pótolni kellene.Nem tudom milyen gyógyszert szed, kapott-e tanácsokat az életmód változtatásához?Készült-e hasi UH vizsgálat, epeköve nincsen, ugye? ....és még nagyon sok kérdésem lenne....

Nehéz így látatlanban megválaszolni.Kérem olvassa el az olvasóteremben a Reflux betegség - az álarcos fojtogató című cikket, sok érdekes dolgot tud meg belőle.

Ha a tartós gyógyszeres kezelés és életmódváltás nem hoz enyhülést, ismét fel kell keresnie a gastroenterológiai gondozót, lehet, hogy gyógyszercserére lesz szüksége!


 Kis Zsuzsanna2005. máj. 10. 15:14 | Válasz | #200 
Tisztelt Doktornő!
1 éve volt egy művi terhességmegszakításom. Első terhesség volt. A műtét minden komplikáció nélkül zajlott le. A kérdésem arra vonatkozna, mennyi esélyem van ezután sikeres megtermékenyülésre (nem művi úton) illetve egészséges gyermek kihordására. Olvastam olyanokat ugyanis, hogy mikrosérülések gyakran csak a következő, kihordott terhességnél derülnek ki, és okoznak problémát. Illetve nem "érzi-e" úgy a testem, hogy nem akarunk gyereket, és inkább "elhárítja" a megtermékenyülést? ( Ez így lehet, hogy buta feltevésnek hangzik, de én nem értek hozzá. )
Köszönöm, hogy időt szakít az én aggályaimra is. Tisztelettel.

 maja2005. máj. 10. 14:04 | Válasz | #199 
Kedves Doktornő!
Nem tudom hova fordulhatnék panaszommal, mert gasztroenterológusnál már jártam.Szóval próbálom röviden megfogalmazni a problémát.Gyomorszájfájdalom, amit inkább szúrásnak mondanék, néha olyan érzet mintha megkeményedett volna az egész gyomrom, hogy a levegővétel és a mozgás is fájdalmas lesz.Gyomortükrözéssel megállapították a refluxot, gyógyszert szedem, amitől az étkezéssel kapcsolatos gondjaim többé-kevésbé megoldódtak, de ez a gyomortájéki szúrás kellemetlen fájdalom szinte egész nap elkísér.Kérem mondjon valamit, hogy mi lehet az oka kihez fordulhatnék, mi okozhat még ilyen tüneteket.vérvizsgálaton minden normális, uh-gon szintén.válaszát köszönöm.Rossz beidegződés is lehet esetleg?vegetatív idegrendszeri probléma?

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 09. 14:26 | Válasz | #198 
Kedves Katalin


Az Ön által leírt tüneteknek nagyon sok oka lehet: anyagcsereeltérések, gyógyszermellékhatások, gerincvelői betegségek, neuropathiák, sclerosis multiplex, psychiatriai betegségek, pld a pánikbetegség is! (mint Önnél) stb....


Tekintettel az előzményekre, beszélje meg kezelőorvosával a tüneteket, ki esetleg még egy neurológiai konziliumot is kér önnek,az egyéb betegségek kizárása céljából.

 Katalin2005. máj. 07. 12:35 | Válasz | #197 
Tisztelt Doktornő!
53 éves vagyok.Tavaly méh-és petefészek
eltávolitására került sor nálam, a szövettani /lelet negativ volt/Sajnos a mütét során vesigo-vaginális fistula keletkezett/1 cm-es/ melynek helyreállitására 6 hete került sor, s hál Istennek sikerült. Ezt megelőzően 5 hónapig állandó katétert ,utána pelenkát használtam. Az első mütét után a katéter levétele után kb. 4 hétre a börömön főleg a has,derék,fenék részen erős bizsergő érzést éreztem. Csináltal labor, ultrahang, Hasi MR. vizsgáaltot , az mind negativ lett, utána pelenkaallergiára gyanakodtak, de most már nem hordok 7 hete azt sem, voltam már bőrgyógyásznál is, aki B1 vitamint irt ki, az sem használt. Ez a
bizsergő érzés pedig most már ez egész testemen érezhető, de nincs semmiféle kiütés rajta.
20 évvel ezelőtt emlőmütétet végeztek nálam, orvosságot erre sohasem szedetem, mütét után 20 sugarat kaptam.
Tavaly márciusa óta miután a kontrol gépi vizsgálatok /csontcintigráfia, célzott csontröntgen,és gerinc MR/ ellentétes véleményt diagnizáltak lodronat tablettát szedek, aminek a szedésével ezidáig nem volt problémám.
Ezen tulmenően depressziós pánikbetegségre szedek naponta 1 szem paroxatot, valamint reggel negyed szem rivotrilt, s este 1 szem rivotrilt.
Szeretném megkérdezni okoz -e ilyen égő, csipő bizsergést/olyan mintha az egész testemen bizseregne, mászkálna valami/ a klimax, ha igen, mivel hormont nem szedhetek mivel lehetne ezen segiteni? Válaszát előre is köszönöm.

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 06. 18:43 | Válasz | #196 
Kedves Krisztina

Elképzelhetö, hogy valami gombás folyásod volt, mely a Genia92 kúp segítségével is ( Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, a hüvely normál, tejsavas flóráját állítja vissza) rendbejött!!!

Egyetértek: valóban nem mindíg a legdrágább a legjobb!

 B. Krisztina2005. máj. 06. 11:26 | Válasz | #195 
Tisztelt Doktornő!
Rengeteg bajom volt a hüvelyi folyásom miatt: túrós krémszerű folyások állandóan évekig, a nemi életem is majdnem tönkretéve. A nőgyógyászom állandóan felírt gyógyszert és hüvelykúpot,de szinte állandóan visszatért! Mignem az egyik fórumon olvastam, hogy egy lány ugyanilyen problémákra a fokhagyma-petrezselyem tablettát probálta ki és elmulasztotta neki!
Kiprobáltam én is elkeseredésemben és csodálatos dolog történt: 1-2 hét elteltével megszűnt a folyásom és újra "tiszta" vagyok!!!!!!!!!! A drága gyógyszerek semmit sem érnek! Viszon érdemes kiprobálni még (ha nincs tünet akkor is, az állapot fenntartására) a jó magyar Genia 92 hüvelykúpot is mely lényegesen olcsóbb a külföldinél, csak ezt nem írják fel a nőgyógyászok, mert a drágább után több pénzt kapnak! Pedig ez a rendkívül jó magyar termék sokkal jobb és eredményesebb, mint pld.: a florangyn!
Tisztelettel:
Krisztina

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 06. 08:35 | Válasz | #194 
Kedves Judit

Keresd föl a nőgyógyászod - meglévő ciklus mellett is fennállhat terhesség!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 06. 08:32 | Válasz | #193 
Kedves Regina

A műtét jellegétől függően válik le a fibrines lepedék. Ha nagy, gócos mandula volt, előfordul ilyen - több gyógyulásra van szükség az alatta levő szövetnek.Előfordulhat, hogy egy véna (arteria) is van ebben a lepedékben, ezért a leválást sietteni nem kell, mert utóvérzés következhet be !!!
Javaslatom: továbbra is folyékony pépes kosztot fogyassz.
Vásároljál Hyperol tablettát, tegyél egy deci meleg vízbe kettőt, és ezzel naponta néhányszor öblögess.Biztosan rendbejön, nem idegeskedj!

 Tóth Regina2005. máj. 05. 21:30 | Válasz | #192 
Kedves Doktornő!
20 éves vagyok. Mandulaműtéten estem át, és az orvosom nagy meglepetésére még ma, 2 hét után sem vált le a lepedék a sebről, a 20%-a még rajta van. Teljesen kétségbe estem. Ő csak annyit mondott, h valószínűleg rossz a sebgyógyulási készségem (ezek után én is erre gondoltam). Vajon mitől lehet ez? Meg fogok egyáltalán gyógyulni?
Előfordult ez már mással is rajtam kívül? Mert az orvosom arca alapján ő ilyet még nem látott. Lehet ennek köze a vérszegénységemhez?
Nagyon várom a válaszát és köszönöm.
Tóth Regina

 Judit2005. máj. 05. 21:09 | Válasz | #191 
Tisztelt Doktornő!
Az a problémám,hogy kb. 3 hete duzzadtam a melleim, és a jobb mellemből tejszerű váladék folyik néha. A mensesem már 2 hete elmúlt és ez a panasz még azóta is fennáll.

Köszönöm válaszát.

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 05. 16:00 | Válasz | #190 
Kedves Henrietta

Nem tudom, Ön hány éves, áll-e gondozás alatt idült betegséggel (például magasvérnyomás, stb), szed-e valami gyógyszert.

Elsö lépésben érdemes lenne a vérnyomását megméretni, egy rutin vérképet csináltatni illetve egy fül-orr- gégésszel a helyi okot (orrüreg eltérések, vénás tágulatok, gyulladás) kizáratni!

Kérem keresse föl háziorvosát, aki megvizsgálja, ellátja a szükséges további információkkal és beutalókkal.

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 05. 15:56 | Válasz | #189 
Kedves Rozália

A Gamma-GT(Gamma-glutamiltranszpeptidáz): a legfontosabb enzim a fehérje -anyagcserében. A túl magas érték a máj toxikus ártalmára (alkohol, gyógyszer) utalhat.

 Nagy Henrietta2005. máj. 05. 10:43 | Válasz | #188 
Tisztelt Doktornő!

Elég gyakran vérzik az orrom, de ez rövid időn belül el is áll. A minap azonban fé órán keresztül nagy mennyiségben vérzett, amíg ki nem köptem egy vércsomót. Ezután rögtön el is állt az orrvérzés. Szeretném megkérdezni,hogy ezt mi okozhatta, kell-e orvoshoz fordulni vele?
Válaszát előre köszönöm:

Henrietta

 Molnár Rozália2005. máj. 05. 09:50 | Válasz | #187 
Az a kérdésem, hogy a vérképemnél GGT 72 U/l? Ez mirre utal,

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 04. 12:13 | Válasz | #186 
Kedves Zsófia

Nem tudom milyen jellegű visszeres elváltozásod van, és hol?

Kicsi, pókhálószerű, vagy vastag kanyargós erek? A lábszáron, vagy combon van, esetleg mindkét helyen?

Ha kicsi, pókhálószerű, akkor nyugodtan mehet a magánorvoshoz, hol egyszerű szklerotizáló injekcióval a kozmetikai hiba helyrehozható.

Ha nagyobb erekről van szó, az én személyes véleményem az, hogy ezzel keressen fel egy érsebészeti szakrendelést egy klinikán, vagy egy megyeközponi kórházban, ott speciálisan képzett szakemberek műtenek, nagy gyakorlattal, és nem utolsósorban, nem súlyos százezrekért, hanem a TB finanszírozza a műtétet!

 df19842005. máj. 04. 09:40 | Válasz | #185 
Köszönöm szépen gyors válaszát!df1984

 Zsófia2005. máj. 03. 14:09 | Válasz | #184 
Tisztelt doktornő!

Fiatal korom ellenére (26) régóta visszérproblémáim vannak, már évekkel ezelőtt is a műtéti megoldást javasolták az SZTK-ban. Most végre rászántam magam az operációra. Az interneten mindössze 1 magán visszérklinikát találtam, ide el is mentem, megvizsgáltak. Elég komoly műtét van kilátásban, mégsem tudom, hol végeztessem el. Bizonyára korszerű módszerekkel dolgoznak a magánklinikán, rövid gyógyulási időt is ígérnek, de valóban biztonságosabb-e egy kis magánintézethez fordulni, ahol (úgy tűnik) csak egy orvos dolgozik, mint befeküdni egy kórházba? És vajon mekkora különbség lehet a kettő szolgáltatásának minősége között?

A visszérklinika, ahol jártam, sajnos nagyon drága hely, de ha valóban érdemes, akkor megfizetném. Továbbá nem tudom, hogy az ott dolgozó orvos (Dr. Boros László) nevét mennyire ajánlanák a szakmabeliek, és hogy hol lehetne érdeklődni eziránt.

Ha tudna nekem információt nyújtani a kérdéseimben, nagyon hálás volnék.

Zsófia

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 03. 13:15 | Válasz | #183 
Kedves Olvasóm

Leírása alapján egyrészt feltehető, hogy lezajlott egy kisebb gyulladás is, és valószínű az is, hogy hormonálisan még nem állt helyre minden.

A rendes vérzés a mütét utáni 4-6 héten jelentkezik, lehet, hogy nem teljesen megszokott formában.

Ha ebben az idöszakban van, bátran kezdje el a gyógyszer szedését - mert ismét terhes lehet!

Jelenleg a szolárium nem javasolt, vannak enyhén barnítós Nívea testápolók, inkább most ezt javasolnám!

 df19842005. máj. 03. 09:19 | Válasz | #182 
Tisztelt Doktornő!
Egy hónapja sajnos terheségmegszakításon estem át (elfelejtett tabletta, 7hét). Ennek szövődményei is
voltak (visszamaradás, melyet ultrahanggal is kimutatták), amit azonban kezeltek
(antibiotikum, ergan csepp), így a műtéét után 2 hétig tartó vérzéés is elmúlt. Ultrahanggal kimutatták, h kitiztult az a bizonyos visszamaradt valami. Most
viszont egy hete ismét pecsételő vérzés tapaztalható, illetve ma már talán rendes
menstruációnak mondható vérzés. Mikor tudom, hogy ez már a "rendes"
menstruáció? (Mivel még mindig gyengébb a szokottnál)? Ez azéért lenne fontos, mert
akkor elkezdenéém szedni a fogamzásgátló tablettát újra. Azt is szeretném még
megkérdezni, hogy használhatok-e tampont, vagy még mindig csak a betét javasolt, a
másik kérdésem pedig az lenne, h mi az esélye ilyenkor a teherbesésnek. Még egy
kérdéésem lenne: ártalmas-e a szolárium ilyenkor (a hő miatt).
Válaszát előre is köszönöm!
df1984


 Bekka2005. máj. 03. 08:06 | Válasz | #181 
Jó, ma hívjuk! Nagyon köszönöm szépen!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 02. 22:02 | Válasz | #180 
Igen Bekka, tud a problémáról, és várja a hívást!

 Bekka2005. máj. 02. 21:43 | Válasz | #179 
Kedves Doktornő!

Köszönöm az e-mailt és a választ is! Azt szeretném még kérdezni, hogy Dr Funk Sándor tud is a problémáról és várja is a hívást?

Bekka

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 02. 19:23 | Válasz | #178 
Kedves Eszter

Biztosan nem lesz semmi probléma, nem gondolnám , hogy terhes vagy!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. máj. 02. 19:22 | Válasz | #177 
Kedves Vicu

Ha bevált a gyógyszer, én nem cserélnék, lehet, hogy csak átmeneti mellékhatás a libidócsökkenés ! Táplálkozz vitamindúsan, próbálj egy kis könnyü gimnasztikát, gerinctornát is beállítani a napirendebe.

A Diéta adatbázis alatt található a Betegségek-életmód cimszó, itt van egy jó kis tornaprogram: "Gyógytorna - gerincbetegeknek!- próbáld ki!

 Kecskés Eszter2005. máj. 02. 13:38 | Válasz | #176 
Kedves Doktornő,
Lindynette fogamzásgátlót szedek március 12-e óta, a második levelet most fejeztem be, a szünet 3. napjánál tartok.
Mikor elkezdtem szedni, párhuzamosan kb. 2 hétig szedtem még izület erősítőt is; de áttöréses vérzés nem jelentkezett.
Április közepén (16án) volt sex a párommal, óvszert nem használtunk, bíztam a gyógyszerben, mert már az első hónap után (vagy még korábban) hat.
Az előző menzeszem a szünet második napján este jelentkezett, most viszont még jelét se érzem/látom annak, hogy várható a menzesz, pedig már a 3. napnál tartok !
Terhes lennék ? Vagy még várjak ?
köszönöm

 Vicu2005. máj. 02. 12:48 | Válasz | #175 
Kedves Doktornő,

egy év Mercilon szedés és két év szünet után újra Mercilont írtak fel nekem (21-évesen), mivel azt gondoltuk, nem volt vele probléma. Azonban egy év után váltani kényszerültem súlynövekedés és libidócsökkenés miatt. Azóta (egy éve) Lindynette 20-at szedek, és nem tapasztaltam mellékhatást azon kívül, hogy megint úgy érzem, egyáltalán nem kívánom az együttléteket. Ez nagyon zavaró, mégsem tudom, hogy csak emiatt érdemes-e váltanom. Vajon ez minden tablettánál így lesz? Gerincproblémám miatt csak olyan tablettát szeretnék, amitől nem hízom. Ön mit javasol?
Válaszát előre is köszönöm,
Vicu

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 29. 22:07 | Válasz | #174 
Kedves Kata

Nem tudom, szed-e most gyógyszert, esetleg kapott-e hormon injekció sorzatot, áll-e valami idült betegséggel gondozás alatt? -ezért csak a következőket tudom elmondani:

A premenstruális szindróma közvetlen kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük pontosan. Bár a ciklussal összefüggő hormonális változásokat azóta is a PMS egyik legfőbb okaként tartják számon, a tünetegyüttes kialakulásában és fenntartásában számos egyéb tényező is szerepet játszik.

A nemi hormonok ugyanakkor egy fontos idegi ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelését befolyásolva a központi idegrendszerre is hatnak, módosítva ezzel az érzelmi reakciókat és a kedélyállapotot.

A táplálkozási tényezők közül a szénhidrát-anyagcsere zavara, a vitaminhiány, elsősorban a B6-vitamin csökkent szintje járulhatnak hozzá a szindróma kialakulásához.

Jelentkezését befolyásolja a nem kívánt terhességtől való félelem éppúgy, mint a várt terhesség elmaradása.

Utóbbi esetben a jelentkező menzeszt minden alkalommal egy-egy újabb sikertelen próbálkozás jeleként éli meg a nő.

A felsoroltak bármelyike okozhatja a tüneteit - szükséges lenne a nőgyógyászati vizsgálaton túl újabb laborvizsgálat és hormonszint meghatározás, valamint hasi ultrahangvizsgálat is, tekintettel arra, hogy kivizsgálása 1 éve történt, panaszai viszont az utolsó három hónapban jelentkeztek.

 Kata2005. ápr. 29. 19:51 | Válasz | #173 
Tisztelt Doktornő!
3-4 hónapja olyan problémám van, hogy nem csak a menszesz előtti héten feszülnek, fájnak a melleim, hanem 3 héten keresztül, majd a menstruáció alatt elmúlik, s végeztével úrja érzékennyé válnak. Nem tudom, kiválthatja e az, hogy férjemmel 4 éve hiába várjuk a teherbeesést, engem kivizsgáltak 1 éve, nem találtak egészségügyi problémát, férjemnek herevisszér problémája volt, de márciusban megműtőtték.Szóval lehet ez esetleg lelki okból? Vagy menjek el mindenképp a nőgyógyászomhoz? Gyógyszereket nem szedek, tehát mellékhatásként nincs mi ártson. Kérem a Doktornőt válaszoljon kérdésemre. Köszönettel: Kasza Ervinné Kata Győr

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 29. 12:52 | Válasz | #172 
Kedves 19 éves Olvasóm!

Ne veszítsd el a türelmedet már az első doboz után, majd rendeződik ez a probléma is, csak a szervezetednek át kell hangolódnia az új hormonszinhez!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 29. 12:49 | Válasz | #171 
Kedves Bekka

Jól látod a helyzetet, sürgős segítségre van szüksége a testvérednek!
Ezen a címen számtalan budapesti és vidéki címet találsz (nem tudom merre laktok), kérlek válaszdt ki a legközelebb esőt, és menj el először csak te, mondd el mindazt, amit nekem leírtál!(Esetleg nyomtasd ki a levelet) A szakember biztosan fog megoldást találni a problémátokra!!!!

http://www.sulinet.hu/legyesz/2szam/drogambulancia.html

 19éves lány2005. ápr. 29. 11:33 | Válasz | #170 
Üdvözlöm Doktornő!Az a kérdésem lenne,hogy létezik-e az,hogy több mint egy hónapja szedem a lindynette20 fog.gátlót és ettől mondhatni teljesen elszáll a libidóm???Az agyam kívánja a szexet,de nem jut el az inger a szerveimhez.Ezelőtt soha ilyen problémám nem volt,és most kétségbe vagyok esve a barátommal,hogy mi lesz.Nehezen tudom neki bebízonyítani,hogy nincs senkim rajta kívűl és nem arról van szó,h nem kívánom.Nagyon szeretjük egymást és eddig nagyon jó együttléteink voltak.Egyszerűen nem értem,hogy ilyen hatással lenne rám a szer?Próbálkozzak sikosítóval,vagy hagyjam abba a szedését?Előre is köszönöm válaszát

 Bekka2005. ápr. 28. 19:16 | Válasz | #169 
Kedves Doktornő!

Van egy hatalmas nagy problémánk a családban. Bátyámról van szó,
aki most 20 éves. Rengeteg pszichológushoz és pszichiáterhez vittük
már, de teljesen eredménytelenül. Egy idő után nem hajlandóak vele
foglakozni, mert reménytelen eset - azt mondják.
Én nem hiszem, hogy nincs valami megoldás erre a problémára.
Bátyám, Feri, körülbelül 13-14 éves kora óta dohányzik, és kb 5 évvel
ezelőtt az is kiderült, hogy a barátaival füvezik. Ekkor lehetett kb 15
éves. Én jöttem rá erre az egészre, és persze azonnal szóltam
szüleimnek. Bátyám mindig is nehezen kezelhető volt, kora szülött lett,
és elvileg emiatt alakult ki ilyen depressziós betegsége. Anyukám
mindig nagyon figyelt rá, mert egyszer általános iskolába is úgy ment
el, hogy bevett egy csomó gyógyszert, úgy hozták haza, mert elaludt
órán. Ha ideges volt, vagy valami nem úgy volt, ahogy akarta, akkor
általában szétzúzott, széttépett valamit. Ezért is voltak vele
engedékenyek, mert féltek, hogy valami kárt csinál magában. Mindig is
furcsa gyerek volt. Amikor én kicsi voltam (2 év van köztünk), állandóan
szemmel kellett tartani, mert kárt akart tenni bennem, féltékeny volt.
Mindig rosszat csinált, az iskolában is. Gyújtogatott, petárdázott,
bombát készített és eljárt robbantani, szóval mindig mindenben benne
volt, ami rossz. Rendőrségi ügye is volt már emiatt.
Amikor tehát kiderült ez a füvezés dolog, akkor kellett volna lépnünk.
Én nem tudok sok mindent csinálni, mivel a huga vagyok, nem a
szülője. Sajnos apukám nem valami családcentrikus, szóval ő rá ebben
a kérdésben nem lehetett és most sem lehet számítani. Pedig egyedül
CSAK tőle tart bátyám, de apukám nem fegyelmezi, mindent ráhagy.
Anyunak nem fogad szót, nem tud mit csinálni. Középiskolában menni
akart érte suliba, és persze hozni, hogy ne találkozzon a haverjaival,
akiktől szerzi a füvet. De persze ehhez anyu nem elég, Feri nem
engedelmeskedik neki sehogy. Csak apukám tudta volna megfogni, de
ez nálunk képtelenség. Szóval minden ment a megszokott körülmények
mellett. Engem nagyon zavart ez a dolog, és állandóan "nyomoztam"
Feri után. Mindig megtudtam valamit és otthon el is mondtam. Anyuék
el is vitték drogtetsztre is, és ki is mutatta, hogy, már nem emlékszem
a hivatalos nevére, 3 betűből áll, de a füvet jelenti, és POZITÍV lett.
Eleinte mindig tagadta, de kihallgattuk őt is és a haverjait is, és akkor
elég egyertelmű lett. Lebukott. Elvettük tőle, ami volt, de azóta sem
változott semmi. Jobban titkolózott, de mindig kiderült valami.
Kezdett egyre furcsább lenni, már nem ment társaságba, lassabban
beszélt, túl merev volt, nem érdekelték a lányok...
A fű miatt is volt rendőrségi tárgyalása, de ez már hosszú történet
lenne. A lényeg, hogy ha egyszer elkapják, és találnak a vérében, már
leültetnék.
Itthon nagyon agresszív volt, és általában véresek voltak a szemei,
nem tudtuk miért kért napszemüveget, találtunk nála pipát,
szemcseppet (amitől állítólag kitisztul a szem). Elég érdekes egyedek a
barátai, nagyon sötétek.
Később bevallotta, ekkor már vagy 18 lehetett, hogy miket próbált ki,
milyen tablettát, port, mennyiért vette stb. Kezdte nyíltan kezelni
ezeket a dolgokat. Szerncsére a tűtől bozalmasan fél, szóval abban
biztos vagyok, hogy nem szúrja magát, ez 100%.
Anyu vitte nagyon sok orvoshoz, de ahogy az iskolában sem volt
hajlandó tanulni, ott sem volt hajlandó megcsinálni a számára kijelölt
feladatokat. Az orvosok azt mondták, hogy hogyha nem hajlandó
együtt működni velük, akkor nincs értelme az egésznek.
Feri most 20 éves elmúlt. Befejezte az ötödévet, és már 1 éve itthon
van. Nem hajlandó tovább tanulni, dolgozni, semmi. Semmit nem
hajlandó segíteni, vagy ha segít is, direkt úgy, hogy utána inkább ne
kérjük meg rá. Nem lehet neki parancsolni. Anyu már teljesen kikészült
tőle. Ha valamit megvon tőle, akkor fél, hogy nehogy megölje magát,
mert szokott ezzel is fenyegetőzni, meg azzal is, hogy elmegy itthonról,
elszökik.
Azt mondja, hogy abba akarja hagyni a füvezést, meg a cigizést is, de
ezzel ellentétben semmit nem hajlandó tenni az ügy érdekébe. Semmit.
Mára már teljesen depressziós, nem hajlandó társaságba menni, még
az utcára sem nagyon, se buszra, sehová. Még családi ebédre sem jön
el!! Ruhát nem hajlandó venni, nekünk kell a boltból neki vinni. Én úgy
érzem, hogy ezt direkt lustaságból csinálja, anyu szerint beteg. Nem
tudjuk. Senki sem tudja. Azt mondja, hogy nem kell neki barátnő, mert
már annyit csalódott. De nem tudjuk mibe? Nem mondja meg! De
szerintem még ő maga sem tudja. Most már azt mondja, kéne, de
persze az érdekében sem tesz semmit.
Naponta szerintem vagy 4-5-ször füvezik, és általában akkor is, mielőtt
lefekszik, hogy "jobbat" álmodjon tőle, hogy a dimenziókban
lépkedhessen! Egyszerűen nem normális a gondolkodása, olyanokat
beszél, hogy aki nem ismeri, azt gondolja, hogy bolond. Nagyon okos
egyébként, jó feje van, de szerintem sem normális, amiket beszél. A
példaképe a Mátrixból a főszereplő, és az a célja, hogy ő is meg tudja
ugyanazokat csinálni, hogy megy az időben meg mit tudom én, nem
láttam a filmet. Mondtuk neki, hogy ilyen nincs, de szerinte van! Azt
mondja, hogy 2 önmaga va, egyik pillanatban 13 éves, aztán meg 20.
De ezt én sem értem. Néha rányitok, és fekszik az ágyán, és "meditál",
azt mondja csak a szeme van csukva és közben megy valahová, de
nem tudom pontosan. Amit kérdezünk tőle, semmire sem tudja a
választ, teljesen lelassult, mindenen csak idétlenül vigyorog. Szerintem
már teljesen beteg. Néha csak ül, és néz maga elé, és látom, hogy
teljesen ki van készülve. De nem tudom miért. Ha mondoun valamit,
akkor a válasz rá általában (úgy néz ki, mintha elgondolkozna rajta, de
szerintem csak a látszatát kelti fent): igen?, nem tudom, talán, lehet,
biztos....
Azt is mondja, hogy nem akar füvezni, de akkor kell neki valami más
anyag. Van itthon internetünk, és éjjel-nappal előtte ült, nem tudtuk
mit csinált. Mikor egy nap hozta a postás a zsályát. Amit szintén meg
akar szárítani és elszívni. Meg valami magicmuhroom-ot akar még
(varázsgomba). Ez mind ilyen legális, hallucinogén anyagot tartalmazó
növény. És rendeli sorba, termeszi. Ki is próbálta, de azt mondja, hogy
neki nem jó, keres másikat. Nem tudjuk elvenni tőle, mert mikor el
akartuk, akkor elvitte egy haverjához. Kaktuszt is ettek, főztek belőle
teát... akikkel haverkodik tiszta idióták, kiskorukban megették a
daturát és eléggé meglátszik rajtuk.... nem tudunk mit csinálni. Itt
lakunk Makón. Vittük már itt is, Szegeden is, most Pedig Budapestre
hordja anyu 2 hetente egy pszichiáterhez, de ő sem tud csinálni
semmit. Nyugtatót is írtak fel neki, ha nem adunk neki, akkor követeli
és nem normális. De a ez a doki sem tud vele mit csinálni. Rengeteg
pénzbe kerül, és eredménytelenül. Feri azt mondja, hogy egyik
gyógyszer sem jó neki, mert rosszul van tőle, mit tudom én. Ezek olyan
gyógyszerek, amikre nem szabad cigizni meg füvezni. Gondolom ezért
nem jók.
Én úgy látom, hogy hogyha továbbra is ezt folytatja, akkor vagy le
fogják ületni, vagy pedig teljesen abnormális lesz. Véleményem szerint
már nincs mit tenni, szerintem valami elvonós intézetbe kelle vinni, mert
higgye el, nem lehet vele mit csinálni. Meghal rövid időn belül, ha ezt
így folytatja. Anyu szerint megőrülne, ha be lenne csukva, de szerintem
normális körülmények között semmi baja nem lenne. Nem akarom, hogy
ez továbbra is így folytatódjon, már ráment az egész család. Szerintem
feltétlenül és nagyon gyorsan intézetbe kellene helyezni, én így látom.
Nem tudom egyáltalán vannak ilyen helyek Magyarországon??? Hol
vannak ilyen helyek? Mit tanácsol?

Kérem válaszoljon, mert már én sem tudom mit kellen csinálni.
Előre is nagyon köszönöm Bekka

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 27. 16:14 | Válasz | #168 
Kedves Virág!

Az első 2-3 hónapban, arra érzékeny egyéneknél előfordulhatnak a leírt panaszok, majd elmúlnak!

A hasmenéssel keresse fel a háziorvosát, nem gondolom, hogy a tablettától van!

Viszont: a tabletta egy része ki is ürülhet a hasmenés alkalmával!!!, nem szívódik föl teljesen és bizony előfordulhat meglepetés...

Szerintem vegyél egy terhességi tesztet a gyógyszertárban!


 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 27. 16:06 | Válasz | #167 
Kedves Bekka

Nincs különbség! A 22.tabletta egy ráadás, ha véletlenül valami baj történik, elgurul a gyógyszer, kihányja valaki, elvész, legyen egy pótlás.

A Gracial tablettából van hét kék színü, és 15 fehér.A színkülönbség az eltérő hormonösszetételt jelzi.

 Szigeti Virág2005. ápr. 27. 13:58 | Válasz | #166 
Kedves Doktornő!

23 éves lány vagyok. Ápr.12-én ciklusom első napján elkezdtem szedni a Lindynette20 fog.gátlót. az első 1 hét iszonyú volt(hányinger, mellfeszülés, fejfájás stb...) ma tartok a 15-ik bogyómnál a tüneteknél már csak a mellfeszülés és tegnap óta fúrcsa szúrkálódás a szeméremdombom fölött(méhemből szerintem).
2 dolognagyon aggaszt:
1- mivel elösször kezdtem el szedni a 7,9,11,12 bogyónál nem védekeztünk lehetséges-e, hogy terhes lettem?
-2 dolog: 10 napja kb. folyamatosan megy a hasam ismeretlen okból, bár én a gyógyszerre gyanakszom és nem akar elmúlni, néha sárgás színű.
Válaszát előre is köszönöm.

 Bekka2005. ápr. 26. 20:14 | Válasz | #165 
Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Annyi lenne még a kérdésem, hogy mi a különbség a 21 és 22 szemes fogamzásgátlótabletták között?
A Gracial gyógyszernél az első 7 darab miért más összetételű?

Válaszát nagyon köszönöm Bekka

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 26. 13:00 | Válasz | #164 
Kedves Anikó

Kérem forduljon bizalommal háziorvosához, ki belgyógyászatilag megvizsgálja, majd ha szervi bajt nem talál, specialistához küldi Önt.
A leírt tünetek alapján Ön valószínűleg pánikbeteg, ez a betegség a tudomány mai állása szerint kiválóan kezelhető.

Kérem olvassa el az olvasóteremben levő
Pánikroham és pánikbetegség cimű cikket is!


 anikó2005. ápr. 26. 10:38 | Válasz | #163 
Kedves Doktornő!
Másfél hónapja lettem először rosszul, akkor még egy gyógyszer mellékhatásaként éltem meg a tüneteket(erős szivverés, hidegrázás, rettegtem attól h meghalok)aztán máig ez odáig fajult hogy tegnap rosszul lettem az iskolában is.Esténként már félve alszom el, hogy vajon mikor leszek ujra rosszul. Ön szerint mit tegyek,milyen orvoshoz forduljak? előre is köszönöm válaszát

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 25. 16:14 | Válasz | #162 
Kedves Péter!

PSA annyit jelent mint " prosztata specifikus antigén. Egy fehérje, amelyet a prosztata mirigyhámsejtjei termelnek.
FONTOS: Nem daganat, hanem prosztata specifikus, tehát megemelkedett szintje nemcsak daganatot jelezhet !

A PSA normal, egészséges prosztatából az ondóval több ezer, tizezerszeres koncentrációban ürül.
A prosztata bármilyen szerkezeti eltérése( gyulladás, jóindulatú megnagyobbodás, prosztatarák) esetében az érintett prosztata területről (illetve mirigysejtek váladéka) nem tud szabadon ürülni így az a prosztata mirigyekben pang. A PSA és más fehérjék is így felszívódnak a vérbe, innen különböző laboratoriumi módszerekkel a szintjük kimutatható.

A különböző betegségekben ( gyulladás, jóindulatú megnagyobbodás vagy daganat ) az emelkedés mértéke más- és más lehet illetve egyéb laboratoriumi módszerekkel mérhetőek a vérben lévő szabad és kötött PSA szintek, amelyek vizsgálatából tovább lehet következtetni a betegség természetére.

Ezért szükséges a végbél felőli prosztata vizsgálat is, mivel ha csak egy PSA vérvizsgálatot végeznénk szűrésént, az nem tudná megmondani, hogy prosztatarák, jóindulatú mirigynövekedés, vagy gyulladás van a háttérben.
Amennyiben a tűbiopszia negatív volt, nem gondolom, hogy rákbetegség fönnáll.

Ha prosztata megnagyobbodása van, vizelési zavarokkal, akkor azonban érdemes a műtéti megoldást választani, mely napjainkban már nem a régi, nyitott műtét, endoszkóppal is elvégezhető.
A laparoszkópia forradalmasította a sebészetet, így az urológiát is. Ezzel a módszerrel(kulcslyuksebészet) a beteg hasába vesetett eszközök segítségével a belső képet TV monitorra vetítve lehet a műtétet elvégezni.Tavaly junius közepe óta Debrecen mellett már Budapesten a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központ Urológiai Osztályán is végznek laparoszkópos prosztata eltávolítást.A műtét után a betegek már másnap felkelhetnek, panaszmentesek.

Esetleg érdemes lenne a Klinikán egy másik urológussal is konzultálni !

 Fodor Péter2005. ápr. 25. 15:14 | Válasz | #161 
T.Doktor Nő!
A véleményét szeretném kérni: Hat hónappal ezelőtti PSA szint mérésekor (ami 8 volt), mintavételes vizsgálatot is végeztek a végbélen keresztül. Ennek eredménye negatív lett.
3 hónappal ezelőtti kontrolon a PSA érték 6 volt. A mostani PSA érték pedig 10.
Azt olvastam, hogy ez a PSA szint nem egyértemű dolog a prosztatarák kimutatásában.
Ki lehet-e mondani, hogy ha a mintavétel negatív lesz most, de a PSA ilyen értékű, nincs szó rákról? Mivel lehetne konkrétan kizárni a betegséget? Mi van akkor, ha a mintavételkor nem éppen a rákos részről vesznek mintát? Ilyen könnyen születhet téves diagnózis.
Nem tudom mennyire fontos, de az utóbbi 2 hétben fájni kezdett a derekam . (lehet mástól is)
Fél évvel ezelőtt el kezdtem fogyni. Ez jelent valamit? Ezek tükrében kérem írja meg mit kellene csinálni? Nem szeretném ha hiába telne az idő.(68 éves vagyok.)
Válaszát előre is köszönöm.

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 25. 12:57 | Válasz | #160 
Kedves Dóra

Valószínűleg az a helyzet, amire Ön is gondol.Gyógyszert kell váltani, lehet, hogy a kombi-tabletták jobban beválnának? Beszéljen a nőgyógyászával

Az Olvasóteremben talál fogamzásgátlókról szóló cikkeket, kérem olvassa el azokat is, további kérdéseire ott választ kap.

 Matusz Dóra2005. ápr. 24. 22:28 | Válasz | #159 
Nos az a helyzet 1 éve szedek Mercilon fogamzásgátló tablettát de a menstruáciom rendszerességét meg zavarta állt 3 hétig menstruálok és 5-6 napig nem. Ilyenkor mi a teendő? Talán magasabb hormontartalmú tablettát irassak fel? És annak mik az előnyei hátrányai? Előre is köszönöm segítségét, válaszát.

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 24. 21:06 | Válasz | #158 
Kedves Eszter

Nem jelent problémát 1-2 óra csúszás!

 Kecskés Eszter2005. ápr. 24. 14:10 | Válasz | #157 
Kedves Doktornő !
Azt szeretném kérdezni, hogy az mennyire befolyásolja a tabletta hatását, ha hetente egyszer a megszokottól kb 1,5 - 2 órával később veszem be ?

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 23. 23:05 | Válasz | #156 
Kedves Bekka

Az első naptól kezdett tabletta elméletileg már az első naptól hat, de mivel a legelső dobozról van szó, nem lehet tudni, megfelelő lesz -e a hormonszint, ezért én biztonságból 1 hetet várnék, amig beáll a gyógyszerszint.

A modern, háromfázisú tabletták háromféle kombinációban tartalmazzák a tüsző- és sárgatesthormont, ezzel utánozzák a normális női ciklus során bekövetkező hormonális változásokat. Alacsony hormontartalmuk miatt kevés mellékhatásuk van, nem hizlalnak, nem okoznak szőrösödést, nem növelik a mellrák kockázatát, és nem veszélyeztetik a későbbi teherbe esést. Tizenéves korban elkezdhetők, és rendszeres ellenőrzés mellett évekig szedhetők. Azonban kizárólag rákszűrés és orvosi vizsgálat után. Aki trombózisra hajlamos, sokat dohányzik vagy iszik, jobb, ha más módszert választ.

 Bekka2005. ápr. 23. 19:31 | Válasz | #155 
Kedves Doktornő!

Most fogom elkezdeni a Gracial tabletta szedését. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő után nyújt védelmet? Mi az oka annak, hogy majdnem a duplájába kerül az egyéb fogamzásgátló tablettáknak? Ennyire jó a minősége vagy egyéb okai vannak? Hízlal-e?

Válaszát várom, és előre is köszönöm szépen.

Bekka

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 23. 17:18 | Válasz | #154 
Kedves Móni

Valóban így van, ahogy írod. Azért szedik olyan sokan, mert az orvostudomány mai állása szerint olyan nagyon sok lehetőség nem áll a rendelkezésünkre.

Vizsgálat, és a paraméterek áttekintése nélkül látatlanban senkinek sem szabad ilyen gyógyszert javasolni, és az én szakmai kompetenciámat is meghaladja, mert én háziorvos vagyok!
Kérlek, fordulj nőgyógyászodhoz!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 23. 17:13 | Válasz | #153 
Kedves Dávid

A laboratórium által szolgáltatott lelet azonban önmagában még nem sokat mond. Számtalanszor kerülhetett a kezünkbe csillagozott, referens tartományon kívül eső érték, azonban nindezeket azonban csak a klinikai képpel összevetve, a kezelőorvossal konzultálva szabad értékelni.
Haemoglobinszínt változása számtalan esetben fodul elő, ez szintén csak a vizsgálati és a többi laboreredménnyel összevetve értékelhető

A monocyta tipikus pusztító részecske, amely a baktériumokat és a betolakodó elemeket felemészti, és a hulladékanyagot továbbítja az immunrendszer további reagálásának megelőzése érdekében. Amennyiben a ritkán előforduló Pfeiffer-féle mirigyláza van valakinek (mononucleosis infectiosa), a számuk nagymértékű növekedése fordulhat elő. Átlagérték: 1 – 12%.

 Móni2005. ápr. 23. 15:39 | Válasz | #152 
Kedves Doktoornő!
Elolvastam a cikket amit tanácsolt, és köszönöm a válaszát is.
Úgy látom hogy rengeteg mellékhatása van, de akkor miért szedi mégis ilyen sok ember? Nem tudba vmi olyan fogamzásgátló módszert ajánlani ami ugyanilyen biztonságos, de nincs mellékhatása? Mert engem elrettentettek ezek a tények. Ön mit ajánlana? 21 éves vagyok, dohányzom, normális testalkatú vagyok.
Előre is köszönöm

 Bolián Dávid2005. ápr. 22. 21:29 | Válasz | #151 
Én azt szeretném megkérdezni hogy mi van akkor ha a hemoglobin és a monocyta magasabb mert azt mutatja a vérképem????

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 22. 20:05 | Válasz | #150 

Kedves Helga!

Nem tudom mi volt a bélelzáródásának az oka, melyik szakaszon volt, és lett-e bélszakasz eltávolítva, ezért csak megközelítően tudok válaszolni kérdésére

Idült hasmenés okai a következők lehetnek, a teljesség igénye nélkül:

A gyomor betegségei
A vékonybél betegségei
Hasnyálmirigy elégtelenség
A bél tartalom pangása, erjedése, tejcukor (laktóz) intolerancia
Vastagbélbetegségek. Irritabilis bél syndroma, malbsorbtio, lisztérzékenység, Crohn-betegség, colitis ulcerosa
Pajzsmirigytúlműködés
Cukorbetegséghez társuló hasmenés
Gyomor- bélrendszer krónikus fertőzései (TBC, AIDS, giardiasis, candidiasis)
Gyógyszerek: leggyakrabban savkötők, antibiotikumok, alkohol, egyes vérnyomáscsökkentők, de bármely gyógyszer okozhat mellékhatásként hasmenést
Gyomor- bélrendszer daganatai: ilyenkor a hasmenés célja, hogy a széklet átjusson a szűkületen ..stb.

Én mégis úgy gondolom a leírtak alapján, hogy Önnek irritabilis bél syndromája van, mely napjainkban már nagyon jól kezelhető, gyógyítható.

Kérem minél előbb forduljon egy gastroenterológiai szakrendelésen specialistához!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 22. 19:58 | Válasz | #149 
Kedves Móni!

A tablettának lehet ilyen hatása, főleg ha nem megfelelő a gyógyszer összetétele. Meg kellene a nőgyógyászával beszélni a problémát és a gyógyszerváltást.
Kérem olvassa el az Olvasóteremben a "Fogamzásgátló tabletta: Hogyan működik" címü cikket is.

 Pénzes Helga2005. ápr. 22. 15:57 | Válasz | #148 
Tisztelt Doktor Nő!
Engem 1992-ben bélelzáródással műtöttek, s azóta sem jött rendbe a gyomrom. Étkezés után 5-10 percel már mennem kell a vécére, hasmenésem van, így sokszor inkább nem is eszem. Jártam vele orvosnál, de nem találtak semmit, azt mondta a doktor úr, hogy így állt be az emésztésem. De hát én még csak 32 éves vagyok. Lehetne-e tenni valamit ez elle?

 Móni2005. ápr. 22. 14:29 | Válasz | #147 
Kedves Doktornő!
Olvastam az interneten, hogy egyes nőknél a fogamzásgátló tabletta szedésénél olyan mellékhatás is fellép, hogy csökken a nemi vágy. Nekem az a problémám, hogy egyszerűen nincs kedvem a szexhez néha, de ez nem a partnerem miatt van. Nem tudom mi lehet a baj, de félek hogy ez kapcsolatunk rovására fog menni, azt pedig nagyon neem szeretném. Kérem segítsen. Egy aggódó lány!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 21. 19:30 | Válasz | #146 
Kedves András

Nagyon nem értek a légtisztítókhoz :-), de véleményem ezért van.A kérdés csak az, hogy milyen célból szeretnének légtisztítót üzemeltetni? Poratka allergén pollen, penészgomba, baktériumok, vírusok, állati szőrök, illékony szerves anyagok, vagy por kivonására a levegőből?

Az elektrosztatikus elven működő berendezések (ionizátorok) elsősorban a szilárd szennyeződések (szálló por) hatékony kivonására képesek, más beltéri levegőszennyezők ellen kevéssé hatásosak, a készülékek működési elvük következtében pedig többnyire sajnos az egészségre igen káros ózonnal terhelik a levegőt.

Az ózon (O3) kitűnő hatásfokú fertőtlenítő gáz,de a felszabaduló oxigén ion nagyon erős egészségkárosító hatással bír (pl. roncsolja a tüdőszövetet). Szerencsére manapság már csak néhány modell kapható, a lelkiismeretes gyártók más típusú modellekre álltak át.

Az Ön által említett honlapon ezt olvastam, hát, nem tudom mi a jó ebben:

Hatása az emberi szervezetre

0,01-0,03 Szaga van
0,1 Serkentő szagot hoz létre az orrban és a torokban
0,2~0,5 Látásromlás 3-6 óra elteltével
0,5 Szemmel láthatóan serkenti a légutakat és a légzőszerveket
1~2 Fejfájást és egykedvűséget okoz. Ez a tünet krónikussá válhat ismételt esetekben
5~10 Gyors érvizenyőt és tüdővizenyőt okoz
15~20 Kisebb állatok 2 órán belül elpusztulnak

Alaposan meg kell gondolni a dolgot, szerintem többet ér egy kiadós séta pld a hegyekben, vagy egy zöldellő parkban, ha valaki dohányzik, a dohányzásról is lehet szokni....(ez mind olcsóbb és egészségesebb az ionizátornál)

 Dr. Schmidt András2005. ápr. 21. 19:07 | Válasz | #145 
Tisztelt Dr. Nő,

Szakmai véleményét kérem, egy levegő tisztító készülékkel kapcsolatban. A fiam kinézett magának egy ionizátor névre hallgató masinát ami friss negatív ionokkal dúsított levegőt teremt. És a kérdésem az, hogy mi a tapasztalatuk e levegőtisztítókról, ajánlanák-e, illetve hogy káros lehet-e az, hogy a gyártó szerint a maximális ózon kibocsátása az 0,005 ppm? Bővebben:http://www.dealtech.hu/chungpung.htm

Már sok helyen próbáltam megfelelő információhoz jutni, de szakértő reakcióig még nem jutott el a dolog.

Kérem megértését és útbaigazítását amennyiben nem a megfelelő helyre címzem az üzenetem.

Tsztelettel
Dr. Schmidt András



 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 20. 15:27 | Válasz | #144 
Kedves Olvasóm!

A hasmenés kiváltó okai:

Szorongás/stressz (pl. vizsgák, utazás).
Ételmérgezés (bakteriálisan fertôzött, vagy mérgezô vegyszerekkel szennyezett étel fogyasztása).
Az emésztôrendszer vírusfertôzése (pl. emésztôrendszeri influenza).
Bizonyos ételekkel szembeni allergia, pl. tejcukorérzékenység (azon embereknél, akiknél hiányzik a laktáz enzim, amely a tej emésztésében fontos szerepet tölt be).

Mit tehet Ön:

Várja meg, amíg a hasmenés magától elmúlik!
Vegyen be egyszerű "hasfogó" gyógyszereket (Bolus adstringens tabletta, széntabletta, esetleg Imodium kapszula- vény nélkül kaphatók)
Fontos: Ne adjon gyermekeknek ilyen gyógyszereket, az orvos utasítása nélkül!
Kerülje a szilárd állagú élelmiszereket, egyen lágy állagú ételeket (zabkása, sós vízben főtt burgonya, reszelt alma, banán) 1-2 napig!
Igyon sok folyadékot (víz, gyümölcslé, levesek)! Kerülje az alkoholos italokat, a kávét/teát, tejet és a szénsavas üdítôket! Csecsemôknél folytassa a tejjel való táplálást, de a tehéntejet hígítsa fel kétszeres adag forralt vízzel!

Ha nem javul, menjen orvoshoz!

Mit tehet az orvos:
Kizárja a hasmenés komolyabb lehetséges okait.
Erôshatású hasmenésgátlókat ír fel.
Szükség esetén kórházba utalja Önt, amennyiben kiszáradás fenyegeti a folyadékveszteségtöl.

Megelőzés:
Alaposan mosson kezet WC használat után és ételkészítés/fôzés elôtt! (A baktériumok/vírusok által okozott hasmenés ragályos.)
Fedje le az élelmiszereket, hogy megvédje a legyektôl, svábbogaraktól, egerektől és patkányoktól!
A nyers és kész formában tárolt élelmiszereket/ételeket egymástól elkülönítve raktározza! Tartsa a maradék ételeket hűtôszekrényben!


 anonymus2005. ápr. 20. 12:45 | Válasz | #143 
Kedves Doktornő!
Minden reggel kavarog a gyomrom, megy a hasam.Mitől lehet ez?

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 18. 19:23 | Válasz | #142 
Kedves Detty

Kérem keresse fel a nőgyógyászát, Önnél több probléma is összejött, melyet én, itt, nem tudok megoldani.


 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 18. 19:21 | Válasz | #141 
Kedves Balázs

Nem tudom Ön hány éves - mi a foglalkozása, milyen gyógyszert szed, áll-e valamilyen betegséggel gondozás alatt... stb. Igy látatlanban nehéz bármit is mondani, csak tippelni tudok.
Ha fiatal, esetleg megerőltette, tornaóra, házimunka, kertészkedés, az ínhüvely beduzzadt, és nyomja az idegszálat.... Esetleg megütöttte a kezét?

Ha idősebb, már bőségesebb a választék a betegségekből, degeneratív,keringési, autoimmunn, különbözö izületi betegségek, anyagcserebetegségek , alagút syndromák okozhatnak zsibbadást.
Kérem, keressen föl egy rheumatológust!

 Dr. Schröder Zsuzsanna2005. ápr. 18. 19:04 | Válasz | #140 
Kedves Gulácsy Miklósné!

Az akut mélyvénás trombózis lezajlása után fontos kérdés, mellyel naponta szembesülünk, hogy mennyi ideig javasolt az antikoaguláns (általában Syncumar) kezelés. A nagyszámú klinikai vizsgálat alapján az alábbi gyakorlat az általános:

Átmeneti rizikó esetén 6 hónapos antikoagulálás.

Permanens rizikó esetén legalább 12 hónap, de több szempontot mérlegelve, indokolt esetben egész életen át, illetve az esetleges ellenjavallat bekövetkeztéig tartó antikoagulálás (például thrombophiliás betegek).

A döntéshez feltétlenül figyelembe kell venni a beteg trombózis, illetve vérzés irányú félelmeit, az életkörülmények veszélyeztető tényezőit, a családi és a személyes anamnézist.

Háziorvosa nyilván az Ön rizikófaktorainak figyelembevételével döntött a leírt módon.Esetleg elmehetne egy érsebészeti konziliumra, hol megvizsgálnák a vénák működését, és konkrét javaslatot is kapna a gyógyszerszedést illetően.


Első ... 22 23 24 [25] 26 27

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől