A Závodszky Zoltán Zenebaráti Kör Honlapja   >>   Fórum   >>   Bartók Bélára emlékezve
Bartók Bélára emlékezve

Név:

E-mail cím:
 [ikonok]  [url]  [kép]
Hozzászólás:

Listázás időrendben


 B.I.2011. aug. 09. 23:00 | Válasz | #9 
Nagyon szeretem a régi "Szinházi Élet" folyóiratot. Szenvedélyes gyüjtője és olvasója vagyok a lapnak. Amikor módomban van, és valamelyik antikváriumban rábukkanok egy-egy számra azonnal megveszem. Igy történt nemrégen, hogy hozzájutottam néhány számhoz. Az egyikben (1935.22.számában, V.26-VI.1.) ritka "csemegére" leltem Bartók Bélával kapcsolatban. Ez idő eltelte alatt Serly Tibor szerzői estjét vezényelte a budapesti Filharmónikusok élén a Zeneakadémián. A hangverseny szünetében felkereste őt Bartók Béla.
Serly Tibor (l901-1978) mint korábban már említettem, Serly Lajos (1855-1939) zeneszerző és karmester fia volt, aki 1898-óta külföldön élt. Fia, Tibor szintén zeneszerző és karmester volt. Bartók Bélával szoros baráti kapcsolatokat ápolt.
A Szinházi Élet fényképet is mellékelt a találkozóról.

 © Búbánat2009. okt. 06. 22:00 | Válasz | #8 
Kedves Norbörg!

Csak csatlakozni tudok B.I. barátunk lelkes szavaihoz. Minden dicséretem azoké, akik a géniusz szellemét ilyen formában is megidézték, s ezzel ápolják nemcsak saját, hanem a nagy előd kultuszát. Köszönetem a csatolt zenemű-linkért! Elgondolkodtató, igen figyelemre méltó darab, zenéjére - szövegére tekintettel egyaránt!

 B.I.2009. okt. 03. 20:35 | Válasz | #7 
Kedves Norbörg !

Meghallgattam az általad jelzett zeneszámot, és azt kell mondjam, hogy igazat írtál. A dal valóban népies és jól szerkesztett. Igen figyelemre méltó a szövege is. Ügyes szerzemény. Mindent összevetve, nekem tetszett ez a zenedarab. Talán, olykor az elektronikai kíséretet túl-vezérelték, nekem egy kicsit "hangosabbnak" tünt. De ettől függetlenül, jól hangszerelt, dícséretes az együttes törekvése.
Meghallgatom majd többször is, mert elmentettem a kedvencek közé. Dícsérd meg nevemben is a barátaidat. Van még hasonló szerzeményük ? Az énekesnő-nek nagyon szép a hangja, a szövegkejtése pedig kiváló ! Csak így tovább !!
Üdv. BI.

Norbörg2009. okt. 03. 11:04 | Válasz | #6 
Kedves B.I.!
Ez csupán egy fórum, így ha kedvenc szerzőid témáit "előkelőbb" helyen szeretnéd látni, hozzá kell szólni csupán!
Egyúttal hadd ajánljak Kedves Zeneköri Barátaimnak egy dalt, kedves barátaim szerzeményét, akik ezzel a dallal megosztott fődíjat vittek el a Kultúrpart idei dalversenyén - a dal szerzője távolról a bartóki hagyományokból építkezik, érdemes megfigyelni a dallamszövés és a modulációk szerkezetét:
Red Pill zenekar: Ébredés - zene és szöveg!
Üdvözlettel: Norbörg
"A testet az orvoslás útján, a lelket a zene útján tisztították meg".
"Az emberi élet és az erkölcsök a zene útján megjavíthatók."

 B.I.2009. szept. 29. 10:08 | Válasz | #5 
Már régóta nem tudom elviselni, hogy Bartók Béla honlapunk utolsó sorában szerepel. Ő, aki nemcsak a magyar zenetörténet kimagasló alakja, hanem művészete és tudományos teljesítménye alapján az egész világ zene-kultúrájában is korszakalkotó a jelentősége.
Büszkék lehetünk rá !

Ezután, többször is megemlékezem majd róla.

 B.I.2006. szept. 01. 20:33 | Válasz | #4 
Volt Bartók Bélának az emigrációban egy közeli magyar barátja is. Ez, Serly Tibor zeneszerző és karmester volt. (Serly Lajos operett- és dalkomponista fia). Bartók vázlatai nyomán feldolgozta és hangszerelte posztumusz Brácsaversenyét, és a III.Zongoraverseny utolsó 17 ütemét. Jól sikerült zenekari átiratokat készített Bartók Mikrokoszmosz-sorozatának darabjaiból.

 © Búbánat2006. aug. 28. 20:39 | Válasz | #3 
Bartók Béla élete végéig jó barátságban maradt egykori osztálytársával, a később híres operettkomponistával, Kálmán Imrével. Érdekes, ő is az önkéntes emigrációt választotta, ott is halt meg. Ebben sorstársak voltak.

Norbörg2006. júl. 26. 09:08 | Válasz | #2 
Kedves B.I.!
Köszönjük az újfent remek történetet - nem győzök csodálkozni az általad eddig említett nagyszerű zeneszerzők finom humorán!
"A testet az orvoslás útján, a lelket a zene útján tisztították meg".
"Az emberi élet és az erkölcsök a zene útján megjavíthatók."

 B.I.2006. júl. 24. 19:13 | Válasz | #1 
Kedves Zenebarátaim ! Mint tudjátok, idén emlékeztünk meg Bartók Béla születésének 125-ik évfordulójáról. Sokan hallották és látták emlékműsorunkat. Az utolsónak elhangzott "Concerto"-val kapcsolatban (ami nagy élményt nyujtott mindannyiunknak), van egy érdekes történetem.
A történetet a világhírű magyar karmester Doráti Antal mesélte el később. " Az egyik olyan eset, amikor Bartók valami fontosat árult el egy művéről, a kis New York-i bérlakásában történt, nem sokkal azután, hogy befejezte a zenekari Concertót. Oldott hangulatban volt, a szokottnál sokkal közlékenyebb. A művéről beszélgettünk, kettesben.
Tudod, kinek a zenéjéből idézek (a mű negyedik tételében) az Intermezzo interrottó-ban ? - kérdezte tőlem. Azt hittem, tudom, de tévedtem. Bartók előbb megigértette velem, hogy amig él, nem árulom el senkinek - amit én megtettem és meg is tartottam. Aztán elmondta, hogy egy kifacsart Sosztakovics-dallamot használt fel megszakító elemként. Ezzel a vallomással alighanem fölszakadt benne egy gát, mert utánna megszabadult sok mindentől, ami már szemlátomást régóta nyomta a szivét. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy beszélt az érzéseiről, a csalódottságáról, amiért néhány zenemű - köztük Sosztakovics egyik-másik darabja - oly nagy és gyors elismerésben részesül, holott szerinte nem érdemli meg. Visszafogottan és önérzetesen fogalmazott, de nyilvánvaló volt, hogy fáj neki a műveit körülvevő érdektelenség. Az Intermezzo interrottóra visszatérve szomorkásan állapitotta meg : - Hát, itt eresztettem ki a dühömet."

A csodálatos mandarin ősbemutatója Köln-ben volt 1926-ban, és óriási botrányt kavart. A közönség ordibált, bűzbombákat dobált, a zenét alig lehetett hallani. A polgármster, Konrád Adenauer a helyi opera magyar karmestere, Szenkár Jenő lemondását követelte. A zavaros előadás után Bartók a karmester öltözőjébe ment.
- Jenő - mondta szeliden -, a harmincnegyedik oldalon a második klarinétnak mezzofortét írtam elö. Kevés. Kérlek, legyen forte.

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől