Custom Myspace Clock
A fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak.
Fórum indítása: 2005.április. 06.
margit2.hu   >>   Fórum   >>   Más nemzetek konyhájából.
Kipróbálásra érdemes ételek és"meghonosításuk!"

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © sasha2009. márc. 18. 15:21 | Válasz | #52 

 © sasha2009. márc. 18. 15:16 | Válasz | #51 
evőkanál:)

 © Edit2009. márc. 17. 21:53 | Válasz | #50 
Fleur de Sel and Hazelnut Brittle receptje:

24 dkg cukor
75 ml viz
1/8 teaskanal Cream of Tartar (nem tudom ezt lehet-e otthon kapni)
6 dkg finomra vagott dio vagy mogyoro
Fleur de sel (a legjobb minossegu tengeri sot jelenti)a megszorashoz

Melegisd elo a sutot (350F az nem tudom mennyi C-ban sajnos, de az a kozepes hofokot jelenti)
Zsirpapirral vagy parchment papirral belej ki egy tepsit,
Egy labosban forrald ossze a cukrot, vizet es cream of tartart,forrald addig amig a cukor el nem olvad, majd nagyobb langon kezdd fozni kavargatas nelkul amig szep karamell szinu nem lesz.Onsd a kibelelt tepsibe, hagyd kihulni. Tord ossze a karamellt kissebb darabokra es darald le olyan nagysagu szemcsesre mint a krstaly cukor, majd keverd bele a mogyoro vagy a diot. Ezutan kerek formaban szord egy zsirpapirral kibelet tepsibe, vagy amilyen format akarsz, es tedd be a sutobe megolvadni..amikor megolvadt vedd ki gyorsan, szord meg a soval. Ha akarod akkor meg formazhatsz belole kulonbozo alakokat amig meleg, pl rasimitani egy nyujtofara es hagyni kihulni.2 hetig lehet tarolni szaraz huvos helyen. Paras idoben nem jo tanacsos ezt a receptet megcsinalni.

Megjegyzes: a Cream of Tartar az nem mas mint:
Potassium bitartrate vagy potassium hydrogen tartrate.(KC4H5O6)vagy potassium acid salt.
A borkeszitesnel egy mellektermek amit fozeshez -suteshez jol lehet hasznalni kulonbozo eteleknel.
-A tojasfeherjehez keverve a feherje hab nem esik ossze
-meggatolja a cukorszirup kristalyosodasat
-nem engedi hogy a prolt vagy fozott zoldsegek elveszitsek a szinuket,
-szodabikarbonaval keverve sutoport kapunk,

 © Fruzsika2009. márc. 03. 13:03 | Válasz | #49 
milyen kanál? Kávés vagy evő?

margit22009. márc. 03. 13:00 | Válasz | #48 
Szia Sasha!
A kép nem jelent meg, mert csak az elejét másoltad ki a vége a jpg-vel lemaradt!

 © sasha2009. márc. 03. 12:33 | Válasz | #47 

 © sasha2009. márc. 03. 12:32 | Válasz | #46 
itt a kép róla sajna már nem sok maradt a sütiből:P

 © sasha2009. márc. 03. 12:22 | Válasz | #45 
sziasztok
ez a recept tulajdonképpenfélig saját recept mivel az elején madártejszeletnek indult.de elrontottam a krémet mert a fenéért sem akart megszilárdulni a krémje úgyhogy önthettem le a krémet a tésztáró és lett belóle ez a mennyei süti:)
ananászos őzgerinc

4 tojás fehérje
4 k cukor
4 k liszt
fahéj ízlés szerint ami nálam sokat jelent :)
Először a tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük majd folytatva a habverővel belekeverjük a lisztet is.Egy kizsírozott,kikisztezett vagy sütőpapíros formába egyengetjük és alacsony lángon sütjük tűpróbáig.
közben megfőzünk 1 1/2tasak vaníliás pudingot picit kevesebb tejjel mint előírt hogy sűrűbb legyen.
A kész tésztát 3 lapra vágjuk és a frissentartó fóliával kibélelt őzgerincforma aljára tesszük.Egy fél ananászt apró darabokra vágunk és a felét rászórjuk a tésztára erre ráöntjük a puding negyedét.jön a következő réteg tészta,ananász,puding majd megint tészta és végül puding.Majd tegyük be a hűtóbe és hagyjuk a pudingot megdermedni és a sütit lehűlni.

Ez egy könnyű és finom desszert:):)

margit22009. feb. 20. 07:53 | Válasz | #44 
Éva!

Köszi, akkor ezt a gesztenyemasszás recit is megcsinálom majd.
A mézes zserbód receptjét viszont jó lenne, ha a"Receptek" Topikba beírnád, mert az biztos, hogy nem az enyém!



 © Éva22009. feb. 20. 04:48 | Válasz | #43 
Margitka!
Megnéztem a PIRAMIS receptjét, és akkor ugrott be, hogy én a Te receptedet csinálom, már sokadszorra. A régebben csinált tésztákat száraznak találtam, és ezért keresgéltem, valami új receptet. Hát a Tiéd nagyon izlik, és ennél maradtam. Margitka, megismerted a PIRAMISOD? Úgy látszik lebuktam! De légy büszke a receptedre, mert egy alkalommal, a szomszédunkban lakó kedves görög házaspárnak küldtem át egy tányér süteményt, amin piramis is volt.Másnap jön a férjem, hogy van-e még a piramisból, mert megállította a szomszédbácsi, hogy finom volt minden süti , de az a csúcsós az aztán igen, az nagyon finom. Így a félretett piramist is a szomszédbácsi ette meg.Azóta ha csinálok, mindig kap a csúcsos süteményből.Hát utólag is köszi a receptet!
Én már kétféle töltelékkel csinálom, az 1. számú a Te recepted szerinti, de van egy 2.számút, ami a következő:25 dkg gesztenyemassza, 5 dkg porcukor, 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, rum, és meggy szemek.

margit22009. feb. 19. 08:36 | Válasz | #42 
Szia Éva!

Nekem is van piramis süti receptem. Láttad már, itt a linkje a recinek: PIRAMIS

.... Vagy talán Neked más recepted van? Ha igen, akkor várjuk a receptet!


 © Éva22009. feb. 19. 04:39 | Válasz | #41 
Szia Edit!
Úgy érzem, hogy a kumin témát rendesen kitárgyaltuk.A chilivel kapcsolatos véleményeddel, teljesen egyetértek. Szerintem mindenkinek megvan a maga receptje, de most már kifogom próbálni, hogy milyen ha kumint is teszek bel, mert idáig nem tettem. Biztos vagyok benne, hogy láttad már a TV-ben, vagy talán már voltál is, chili főző versenyen, ahol százával főzik a különböző chilit. Hát ott is tesznek bele mindent, és mindeni a sajátjára esküszik, és még versenyre is mernek menni vele.
A "gulas"-nak titulált akármi főzését szerencsére nem látják a fórumozó Lányok, mert azt hiszem a szívükhöz kapnának. Én is láttam, hogy főzik, és miket raknak bele. Hát!!!!!!!!
Különben nem lakunk messze egymástól, én Montreálban lakom.

 © Edit2009. feb. 19. 03:31 | Válasz | #40 
Szia Eva!
En nem vettem kioktatasnak azt amit irtal bocsanat ha ugy erzodott ki a valaszombol. Egyebkent en is egyetertek veled es jo ha figyelmeztetjuk azokat akik nem ismernek bizonyos fuszereket, hogy mire kell vigyazni.
Egyebkent lehet hogy te azt a korabbi reszt nem olvastad a tarsalgoban amikor chilirol volt szo es a kumint targyaltuk ki (kb 2 hete volt) Ott en is figyelmeztettem mindenkit hogy igaz a kumin ugy nez ki mint a komeny de meroben mas az ize is es az illata is. Nem szabad ossze keverni.
Azt a chili receptet pedig azert raktam fel arrol chilis web oldalrol, hogy bizonyitva legyen a mexikoi chilit hogyan fozik... mert otthon a magyarok teljesen maskepp fozik(pl tesznek bele kukoricat, meg mindenfele mas fuszert ami megvaltoztatja az eredeti izet, de ettol meg mexicoi chilis babnak mondjak. Ezt azert tudom mert 2 eve amikor otthon voltam volt alkalmam chilis dolgokat enni otthon es hidd el koze nincs az itteni chilihez, esetleg annyiban hogy bab, daralt hus es chili paprika van mindegyikben...de a mas fuszerezes miatt azonban teljesen mas izt kap. Az otthoni chili kb annyira hasonlit az ittenihez izben mint az itteni "gulas" az otthoni gulyas leveshez. Nekem legalabb is ez volt a benyomasom...de hat izlesek es pofonok kulonboznek, es mindenki fozze ugy ahogy neki tetszik.
(egyebkent en meglepodtem amikor itt a daralthusos, cukkinis,ketchupos, gombas akarmibe belefoztek a kagylotesztat es elneveztek "gulasnak")

 © Éva22009. feb. 19. 00:30 | Válasz | #39 
Margitka!
Nem tudok receptet írni, mert ezeket a férjem csinálta, a megmaradt piramis tésztából. Konyakos meggyet csomagolt be a tésztával, és az eper csokizásból maradt fehér csokival díszitette. Mindenki meglepődött mikor beleharapott, nagyon finom lett.
Az alatta lévő képen, pedig simán étcsokiba, és fehér csokiba van mártva az eper. Próbáljátok ki isteni finom! Így már nincs is szükség a csoki szökőkútra! Habár mi vittünk haza az unokáknak tavaly karácsonykor,de nem csak ők, mindenki nagyon élvezte. Még jól is esett, a kiadós vacsora után, torta helyett.
A piramis formába nyomkodott, tészta receptjét, ha nem ismeritek, beírom, de sajnos a fényképek felrakását még meg kell tanulnom, addig is Margitka segitségét fogom kérni.

 © Fruzsika2009. feb. 18. 17:11 | Válasz | #38 
nem is komolyan kérdeztem. Én is megvagyok nélküle... Valami nagy gasztrokiállításon volt, ott vette meg. Rám akarta sózni, hogy nekem 5 unokám van, én ki tudnám használni, neki csak egy ...:-) Dehogyis tudom, mondom. Vagy gyümölcsöt esznek, vagy édességet...Jó nekik a natur gyümölcs is mindenféle cukor nélkül.

margit22009. feb. 18. 17:07 | Válasz | #37 
Fruzsika!

Köszi, de azt hiszem, hogy én sem tudnám kihasználni... Próbálják meg kikölcsönözni rendezvényekre. Talán visszajönne az ára!

 © Fruzsika2009. feb. 18. 16:56 | Válasz | #36 
Csoki szökőkutat nem akarsz venni Margitka? Van 15-ért eladó az unokatesómnak (a múlt héten vette, de rájött ö nem tudja kihasználni)...Na abba mártogatják a gyümölcsöket...

margit22009. feb. 18. 16:32 | Válasz | #35 
Éva!

Ez már egy kicsit jobb hír, talán a vizsgálatok eredményei is segítenek a még jobb gyógyszerek beállításán!
Köszi, már nekem is jobb egy kicsit.

A múltkor láttam a képalbumodban a torták után 2 bonbonos képet is. Azoknak a receptjét, ha ráérsz, akkor légyszíves írjad be a receptesbe. Nagyon tetszenek! Ezekről lenne szó, előre is köszönöm szépen:





 © Fruzsika2009. feb. 18. 15:24 | Válasz | #34 
Szia Éva!
A kumin = római kömény, eddig egyikről sem tudtam, hogy léteznek, legalább tanultunk: nem mind kömény (a mi fogalmunk szerint) ami annak látszik, vagy amit annak hívnak :-), vagy ami "fényklik" :-)

Viszont Editünk, aki több mint 10 éve nem él itthon, honnan tudhatja, hogy nálunk (eu tagként) már milyen fűszereket kapni és egy általa amerikában is használt kumin nevű fűszernek mi a megfelelő magyar neve?
Sáfrányt sem termesztünk, mégis tudjuk mi az...Tehát, nem tudhatja a jószándékú receptfeltevő, hogy nálunk mostanság mi az ismert és mi az ismeretlen fűszer...

Majd az legyen a mi dolgunk, hogy rákérdezzünk... Vagy rákeressünk...

Éva, milyen fájdalmaid? Reuma?

 © Éva22009. feb. 18. 15:11 | Válasz | #33 
Szia Margitka!
Köszönöm kérdésed, már javulgatok, de még nem az igazi.Tegnap kezdték a különböző műszeres vizsgálatokat. A gyógyszerek segítenek, már nincsenek olyan nagy fájdalmaim.Remélem Te is gyógyúlsz!

 © Éva22009. feb. 18. 14:59 | Válasz | #32 
Szia Edit!
Most már én is tisztában vagyok azzal, hogy a két fűszer miben különbözik egymástól,és azzal is, hogy melyiket milyen ételbe kell tenni.Mivel otthon nem annyira ismert ez a füszer, bátorkodtam leírni jószándékkal, hogy én mit tapasztaltam. Érdekes Te sem vetted észre,hogy az általad otthon is használt római köménynek ua.az illata mint a kuminnak? Azt pedig, hogy mi a különbség a kettő között, Fruzsika írta be, amit nagyon jól tett, hiszen így okosodunk.
A chili receptben megadott mennyiségben nem kételkedem, csak elgondolkodtam, ismerve erős aromás ízét.
"Eredeti" chili recept, szerintem nem létezik.
Ahány ház annyi szokás. Másképp főzik a mexikóiak, akik babosan, és másképp a cowboy-ok, akik csak húsosan. Amint látom, Te sem az "eredeti" recept szerint csinálod.
Azt hiszem nagyon fontos dolog, ha feltesz valaki egy receptet, és ismeretlen füszer szerepel benne, hogy felhívjuk a többiek figyelmét arra, hogy mire számíthat. Engem nem a kioktatás szándéka vezérelt!

margit22009. feb. 18. 08:29 | Válasz | #31 
Szia Éva!

Remélem, hogy már jobban vagy!
Én ebben kumin kérdésben nem tudok állást foglalni mivel képről ismerem csak... De most már mindenképen szerzek kumint ha így ráirányítottátok a figyelmet!

 © Edit2009. feb. 18. 05:53 | Válasz | #30 
Ja es Eva ha azt nezed hogy ez a porkolt 2 kg husbol van fozve, akkor a 2 1/2 kanal kumin az nem sok szerintem.

 © Edit2009. feb. 18. 05:50 | Válasz | #29 
Szia Eva!
Igen a kuminnak semmi koze a magyar komenymaghoz amit otthon a kelkaposztaba teszunk,de ezt irtam is a kuminrol targyaltunk korabban, csak a kinezete hasonlo...de meg a szaga is teljesen mas...az nem tunt fel amikor a kaposztaba raktad, hogy teljesen mas az illata? De! a kumin ugyan olyan fontos a chiliben vagy az indiai konyha fuszereiben mint a komeny a magyar etelekben ezt hidd el. A 2 1/2 ev kanalnyi kumon pedig nem sok szerintem ,de ez mindenkinel izles dolga csak ugy mint hany ev. kanal pirospaprikat tegyen a porkoltbe...ettem mar nagyon fako izetlen paprikast is es olyat is ami szinte suru volt a sok paprikatol.A chili recept egyebkent egy dij nyertes chili receptje a 80-as evekbol, es egy kulon chilis website-rol szedtem le es csak azert raktam ide fel, hogy eredeti legyen. Te egyebkent merre laksz?

 © Éva22009. feb. 18. 03:27 | Válasz | #28 
Margitka!
A kuminnal nagyon vigyázzatok, teljesen más az íze mint az otthon használt köménynek. Életem legrosszabb kelkáposzta főzelékét főztem kuminnal, amikor kikerültem. Férjem azt adta a kezembe, hogy ez olyan mint az otthoni kömény. Éreztem, hogy valami nem OK. és minnél többet tettem,annál ehetetlenebb volt.Adódó alkalommal, otthonról hoztam annyi köményt, hogy a barátokat is én láttam el. Azóta kinyomoztam, hogy az angol neve "caraway". A kumint mint kömény, pedig száműztem a konyhámból.
Az Edit chilis receptjében a 2 és l/2 evőkanál kumin, hát nem tudom????

 © Edit2009. feb. 17. 21:39 | Válasz | #27 
igen Fruzsika ismerem, csak ritkan hasznalom informacio gyujtesre.

margit22009. feb. 17. 19:00 | Válasz | #26 
Fruzsika!

Bizony, egyre tájékozottabbak leszünk!
... Tanulni sosem késő...

 © Fruzsika2009. feb. 17. 18:57 | Válasz | #25 
Mi már a kumint is hallottuk :-))))

margit22009. feb. 17. 18:51 | Válasz | #24 

Igen, ebben egyetértünk... A római köményről már hallottam, de nem használtam... Szerintem sem közismert...

 © Fruzsika2009. feb. 17. 18:45 | Válasz | #23 
Én csak arra céloztam, hogy a római kömény elnevezés sem ismertebb nálunk, mint maga a kumin elnevezés, nem? :-)

 © Fruzsika2009. feb. 17. 18:44 | Válasz | #22 
Edit, ismered a Wikipédiát, ugye? Internetes lexikon. Nagyon jó.

margit22009. feb. 17. 18:31 | Válasz | #21 
Na itt a Kumin:



 © Edit2009. feb. 17. 18:26 | Válasz | #20 
En nem is tudtam hogy a Romai komeny az ugyan az mint a kumin...? pedig orolt romai komenyt otthon en is hasznaltam es azert mert Londonban egyutt laktam egy sraccal aki tutti chilis babot csinalt, de nem tudtam soha milyen fuszereket tett bele...es amikor hazakoltoztem Mo-ra akkor en is akartam fozni olyat, de nem tudtam hogyan kell elerni ugyan azt az iz hatast, es egyszer veletlenul a Nagy csarnokban Pesten az azsiai boltban vettem Romai komenyt es otthon el kezdtem kulonbozo etelekhez hasznalni es tettem a chilis babba is, es voala! ugyan azt az izt ereztem mint a Toby chilijeben...es azutan mindig azt raktam bele...itt meg tudom hogy kuminnal csinaljak, de soha eszembe sem jutott volna hogy a ket fuszer az ugyan az....! Hogy mik vannak

margit22009. feb. 17. 18:21 | Válasz | #19 

Igazad van Fruzsika, én is a Google-ban találtam meg...

 © Fruzsika2009. feb. 17. 18:16 | Válasz | #18 
Nem mintha azt jobban ismerné a nép itt, mint a kumint :-)))) Kb egyformán...

margit22009. feb. 17. 18:10 | Válasz | #17 
Fruzsika!

Az Edit Chlilis receptjébe már úgy is írtam, hogy római kömény, mert én is megkerestem közben a múltkor a kumint a Google-ban.

 © Fruzsika2009. feb. 17. 17:59 | Válasz | #16 
KUMIN a Wikipédiából:
A római kömény – más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény - Ázsiából származó fűszer. Botanikai neve Cuminum cyminum. Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél.

 © Edit2009. feb. 03. 22:19 | Válasz | #15 
1981-ben Dijgyoztes Chili recept: (bab nelkuli)
(A vita mar nagyon regota tart arrol, hogy a chilibe kell bab vagy sem, ez itt a bab nelkuli)

1.5 kg marha hus felkockazva (nem szaraz hus jo ehhez hanem jo kis szaftos)
50 dk daralt serteshus
1 nagy hagyma
2 evk. olaj
2 gerezd fokhagyma
2 evk.felkockazott zold chili paprika
22 dkg paradicsom szosz
so, bors
1 marhahusleves kocka
kb 4 dcl sor
3 dcl viz
6 evk. chili paprika por
2, 1/2 evk. orolt kumin (nagyon fontos fuszer a chiliben)
fel mokkaskanal orolt mustar por
fel mokkaskanal barna cukor
1 csipet oregano

Elkeszitese: mintha porkoltet foznenk. 3-4 ora at kell fozni lassu tuzon amig jo suru lesz.



A chilit en szoktam csak sima sertes vagy felkockazott marhahusbol is csinalni a megadott fuszerekkel, es 2 konzerv babot adok hozza.Nehany szal zeller szarat felapritva, es nem chili paprikat adok hozza hanem kaliforniait, legalabb 1 jo nagyot beleapritok+ nehany kockara vagott paradicsomot.A sor es a mustar szerintem elhagyhato.
En amikor keszen van teszek a tetejere tejfolt es megszorom cheddar sajttal. Neha csinalok hozza parolt rizst, vagy sutok kukorica muffint, es azzal esszuk mert itt az a szokas.

Agnes2009. jan. 18. 05:41 | Válasz | #14 
Fruzsika!

A diós-mézes változat nagyon tetszik! Biztos rászánom magam a sütésére!


margit22009. jan. 16. 16:12 | Válasz | #13 

Ha majd nekiállok, akkor feltétlenül átnézek Alízhoz!

 © Fruzsika2009. jan. 16. 16:03 | Válasz | #12 
Most már remek!
A linken magát a recit is láttad volna...és Aliz tanácsait.

margit22009. jan. 16. 16:00 | Válasz | #11 

De most már jó, ugye, kicseréltem!

 © Fruzsika2009. jan. 16. 15:59 | Válasz | #10 
Most meg én nem látom a képet :-) Téves Stevia tabletta doboza látszik:-)

margit22009. jan. 16. 15:55 | Válasz | #9 
Fruzsika!
Köszi a linket, le is mentettem... De látom, hogy most meg mégis látszódik a kép. Kitörtöm ezt a hosszú linket, mert nagyon széthúzza a fórumot. Ha eltűnne a kép, akkor már tudom pótolni!

 © Fruzsika2009. jan. 16. 15:44 | Válasz | #8 
Tényleg nem működik a fotó.
Itt a linkje, az viszont különlegesen hosszú, és legnagyobb csodálkozásomra bemásolva is működik!


 © Fruzsika2009. jan. 16. 15:13 | Válasz | #7 
Marlenka képek:
Alíz konyhájából pl.


A kakaós változata:

A diós-mézes változat:

 © Fruzsika2009. jan. 16. 14:38 | Válasz | #6 
Még itt van egy harmadik és negyedik elkészítési módozat máshonnan..

Marlenka III. hozzávalói


450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Kedvencnek jelölöm
Hasonló receptek:
· Francia almatorta
· Sachertorte
· Fűszeres torta gyümölcsökkel
· Fűszeres meggytorta
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)

1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostúl halmozza a kisűlt lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissentartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.

Marlenka IV.

Marlenka
A tészta hozzávalói: 3 tojás, 6 dkg Rama margarin, 1 bögre cukor, 2 evőkanál vodka, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 bögre liszt (1 bögre = 200 ml).
A liszt kivételével mindent összekeverünk, és gőzfürdő fölött főzzük. Amikor minden egyneművé válik, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Kikeverjük a tésztát, ha kell, teszünk még hozzá lisztet. Lágynak kell lennie, inkább legyen kevesbé kikeverve (nem fogja tartani a formáját, az asztalon szét fog folyni), akkor adjunk hozzá egy kis lisztet, amikor a lapokat sodorjuk. Sodorjunk rudat a tésztából, és kb. 12 részre vágjuk el. Sodorjuk ki a gombócokat 1-2 mm lapokra, a sütőlapot ne kenjük be semmivel, 1-2 perc alatt 200 fokon süssük. Ha a lap véletlenül elszakad, a forró sütőlapon ragasszuk össze, mielőtt betennénk a sütőbe. Ha minden lap megsült, készítsük el a krémet. A lapokat vágjuk egyformára, a levágott részeket törjük apróra mixerben.
Krém
Hozzávalók:1 doboz sűrített cukrozott tej, 300 g lágy vaj
A krémhez keverjük össze a sűrített tejet a vajjal. Válasszunk ki két jó lapot: egyet az alapjának és egyet a tetejének. Az első lapot kenjük meg krémmel, tegyük rá a következő lapot, krém, újra lap, enyhén nyomjuk le. Utána az oldalát és a tetejét is kenjünk be krémmel.A mixerben összetört tésztával szórjuk be a tetejét és az oldalát. Másnap fogyasztható.csokis változatnál a liszt 3 és 3/4 bögre és a kakaó 1/4 bögre

 © Fruzsika2009. jan. 16. 14:30 | Válasz | #5 
Marlenka

Örmény hatlapos tortaféle. Kétféle változatát leltem meg a neten, az egyik a csokis/kakaós, a másik a mézes, diós.


Csokis/kakaós MARLENKA

Hozzávalók a tésztához:

100 g vaj
2 evőkanál méz
250 g cukor
1 kiskanál ecet
1evőkanál szóda
2 tojás
700 g simaliszt

Először összekeverem a szódát és az ecetet. Majd kikeverem a puha vajat, a mézet - én erdeit használok - és a cukrot, majd hozzáadom az ecetes szódát. Simára kéne kevergetni az egészet. Aztán lángra teszem és állandó keverés mellett a két tojást hozzáadom. Habosra és barnára kell válnia a kevergetés közben. (Nos, erre kiváncsi vagyok...)
Azonnal leveszem a tűzről. Hűlni hagyom, ha langyos: a lisztet hozzáteszem és kidolgozom az egészet. Letakarva álldigálljon egy órát. Aztán hét-nyolc cipóra osztva, egyesével palacsintavékonyra kinyújtom és megsütöm a lapokat.

Hozzávalók a krémhez:
200 g vaj
2 dl sűrített tej
10 dkg mogyoró
1 dl konyakot

A sűrített tejet dobozzal együtt három órán át főzöm. A kihűlt dobozt kinyitjuk, és lám, és íme: barna és kásás benne a sűrített tej. (Rémes lehet, de a végeredmény megéri.) Ezt kikeverem a vajjal simára, homogénre. Ekkor vagy a mogyorót és a konyakot - ez az autentikus - vagy csokoládét keverek bele.
A lapokat rétegezve megkenem ezzel a kutymásszal, és állítólag másnapra tökély a végeredmény.

(a mézes diós változata lelhető fel leginkább)

Mézes-diós MARLENKA

Hozzávalók:

45-50 dkg liszt

10 dkg vaj (puha)

2-3 evőkanál méz

20 dkg cukor

1 evőkanál szódabikarbóna

1 kávéskanál ecet

2 egész tojás

2 evőkanál tejföl

A krémhez

5 dl sűrített tej (cukrozott)

35 dkg vaj

8 dkg dió (darált)

3 cl konyak



Elkészítés: 1. Öntsd a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavard rá a tetejét.

2. Tedd vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzd 3 órán keresztül.

3. Tedd egy edénybe a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat, és gőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsd be.

4. Vedd le a szirupot a tűzről, hagyd kicsit hűlni.

5. Keverd el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben, és add a meleg sziruphoz.

6. Dolgozd bele a lisztet is, ha szükség van rá, 1-2 kanál tejföllel gyúrd rugalmas tésztává.

7. Hagyd állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.

8. Keverd habosra a vajat, és lassan add hozzá a karamellizált sűrített tejet, majd a finomra darált diót és a konyakot. Keverd össze.

9. Oszd a tésztát 5-6 egyenlő részre, nyújtsd mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

10. Helyezz sütőlemezre sütőpapírt, tedd rá a kinyújtott tésztát, és süsd 5-7 percig, majd a sütőpapírral együtt tedd egy tálra a tésztát, és jöhet a következő lap, mindegyik alá kerüljön sütőpapír, és papírral helyezd a kisült lapokat egymásra. Hagyd kihűlni.

11. Rétegezd a tésztát és a krémet, a tetejére krém kerüljön, majd szórd meg darált dióval, és fedd le a süteményt.

12. Hagyd állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig. Akkor tálald, amikor kellően megpuhult.







Agnes2008. dec. 01. 05:17 | Válasz | #4 
Knédli: /Szlovák-Cseh/

Tulajdonképpen egy gőzben főzött kenyér!

25 dkg liszt
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
1 kkanál só
pici cukor
Összedolgozni, keleszteni,úgy bánni vele mint a kenyérrel!
Majd 25 perc alatt , gőz felett konyharuhán letakarva készre főzni!

Nagy átmérőjű edényben forraljuk a vizet,melyet konyharuhával szorosan lekötünk.
Ráhelyezzük a knédli tésztáját a konyharuhára,és letakarjuk egy alig kissebb edénnyel,mint amiben a víz forr! Elzárja a gőz útját és így készül el a tészta 25 perc alatt!

Szaftos ,mártásos húsok mellé szeletelve kitűnő köret! Mi esszük káposztával is,azért készítettem gombócokat is belőle!

3szoros adagból készült,lefagyasztottam!





Agnes2008. dec. 01. 04:58 | Válasz | #3 
Banános hús: /Svéd étel/

60 dkg pulykacomb ( lehet más hús is)
1 póréhagyma
1 db piros paprika (kaliforniai)
1 db banán
2 evőkanál margalin


Szósz:
1 evőkanál margalin
2 evőkanál liszt
1 darab paprikás kockasajt
2 dl tejszín
5 dl víz 1 db tyúkhúsleves kocka (ebből levest készíteni, csak összeforralni)
1 kkanál paprika
1 kkanál curry

Elkészítés: kb.1 cm x 4cm hosszú csíkokra vágjuk a húst, margarinon, átsütni kb. 5 percig, nem túl forró tűzön. Utána hozzáöntjük a fele (2,5dl) húslevest, és 30 percig lassan pároljuk.. Margarinnal kikent tepsibe tesszük a húst, rá a karikázott póréhagymát, majd a karikázott paprikát, végül a karikázott banánt.

Szósz: fel kell melegíteni a margarint, és hozzáadnia fűszereket, majd belekeverni a lisztet.
Öntsd fel a maradék (2,5 dl) húslevessel,a maradék húslével, tedd hozzá a tejszint, sajtot és várni, míg a sajt elolvad. Öntsd rá a húsra, és jó meleg sütőben 20-30 percig kell sütni.

Rizzsel tálaljuk, jó étvágyat hozzá!


Összerakva:



Szósszal együtt:



Tálalásra készen:




 © Fruzsika2008. nov. 24. 17:18 | Válasz | #2 
Szia Ági! Jól tetted, hogy megnyitottad a topicot.

Van egy javaslatom.
Minden új ételt, amit többen kipróbálunk, szerkesztő módban csatoljuk hozzá a saját véleményünket, tapasztalatunkat.
Így minden recepthez fűződő összes tanács a recept alatt egy hsz-ben együtt olvasható.
Így nem kell keresgélni...

Agnes2008. nov. 24. 11:18 | Válasz | #1 
Verdens beste /Norvég sütemény /

Hozzávalók:
12,5 dkg Ráma margarin
12,5 + 20 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
4 tojás
4 ek. tej
2 kk. sütőpor
vaníliakrém

A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét keményre verjük a 20 dkg cukorral.
A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük,( 38x28 cm-es tepsiben készítettem ) majd rá a cukros tojáshabot. 170 °C-os sütőben megsütjük.
Ha kihűlt,függőlegesen két részre vágjuk.Lehet hosszába,és keresztbe is. Az egyik lapra rákenjük a vaníliakrémet,majd ráhelyezzük a másik felét.

Vigyázni kell, mert ha magas a hőmérséklet, a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad.Majdnem hogy csak szárítjuk lassan, kb.50 perc! Nagyon finom Aranka krémporból készült vaníliakrémmel is, de a főzött vaníliakrémmel, amit egy kis rummal ízesítünk a legfinomabb.

Tanács: Először csak magában a tojás habját verjük fel keményre, vagyis cukor nélkül, majd háromszorra adagoljuk hozzá a cukrot, miközben tovább verjük. Így szép fényes, selymes,kemény habot kapunk!


Készítette: Fruzsika



Fruzsika észrevételei
Szeretném, ha mindenkinek sikerülne elsőre és a család kedvence lehetne (és a szakácsnőjé is, hiszen nem kell vele sokat vacakolni) Meg díszítgetni! Az a szép benne, hogy ronda! :-)
Tehát Fruzsika tanácsai:

1.A hab felverése:
A 4 tojás fehérjét egy csipet sóval (pici késhegynyi) megszórod és robotgéppel keményre vered. Fontos: csakis ezután kezded hozzá töltögetni a kimért porcukrot miközben tovább vered. (a 20 deka viszonylag sok cukor, de kell a habnak) Kb 3-4 adagban zuttyantom lépésenként hozzá. Még egy kicsit kevered, de nagyon hamar (3-5 perc) bársonyos, selyemfényű és kemény lesz. Ekkor kanalazod rá a már tepsiben levő sárga masszára.

2.Tepsi méret:
az eredeti recept 28 x 38-ast ír, na miért is lenne pont ekkorám? :-)
Az én tepsi méretem 25 x 35-ös un. közepes tepsi méret volt.

3. Sütés:
Hát bizony nagyon lényeges a sütése. Nem légkeverésesen kell sütni, mert az aljára kell koncentrálni.
Én alsó-felsőre tettem be az aljához közeli rostra. Előre 160-170 fokra bemelegíted a sütőt, és ezen sütöd kb 50-55 percig (nehezen sül át a hab alatt az alja) - ezért. De ha ezt betartod, akkor nem lehet elrontani. 160 foknál 55 perc, 170 foknál 50 perc. Erősebb tűz ne legyen.
Az első fél órában nem kell a sütőt nyitogatni.
A hab szépen feljön, halványra színesedik, széttöredezik (de az nem baj, legalább a nyíláson is kap hőt az alsó sárga sütije.
A gázsütőnél is lényeges, hogy egyenletes kis takarékon süljön sokáig, hogy legyen ideje a habpáncél alatti sárga masszának is átsülni. A hab ne barnuljon hirtelen. Jó bő fél óra alatt érje csak el ezt a világosbarna színt.
S i k e r ü l n i fog!
Ennél nem baj ha összeesik a hab, hiszen pl amikor kiborítod hogy levegyed róla az alsó sütőpapírt, úgyis a habra borítod :-)
Nem tudom, hogy jelent e valamit, nekem az aljában végig ott gőzölgött víz, mert bent felejtettem a sütőben a kenyérsütéskor használt vizes dobozkámat.
Lehet, nem kellett volna? Kipróbálom majd anélkül is.

4. Krém:
vanilia főzött puddingot tettem közé, de csak 4 dl tejjel főztem 3 evőkanál cukorral, s egy tojássárgával (volt kimaradott, csak el akartam használni) és egy kis vanilia rúddal feltúrbóztam. Lehet, kellett volna vagy 10 deka vajat habosra kevernem és közé kevernem a pudingot, de már késő volt, nem akartam zörögni... Mindenképpen megérdemli a süti, hogy jó fajta házi vanilia krémmel töltsed. Mondjuk, jó bele szerintem a képviselőfánk krémje is...
Mindenképpen valami tejes-lisztes vagy pudingos főzött krémet javaslok neki. Legközelebb kipróbálom sárgabaracklekvárral is megkenni a krém alá...Lehet az csoki, kávé, bármilyen ízesítésű...Szerintem a zsíros vajas krémek nem nagyon passzolnak hozzá. Olyan lenne, mintha a képviselő fánkba vajas tortakrémet tennél.






Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Google
Keresés az Interneten Keresés az SG fórumokban

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker