Hobby CNC Fórum   >>   Fórum   >>   Az AVR és lehetőségei...
Rekalaca kezeli! :))

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © tomtoled2015. júl. 27. 21:09 | Válasz | #931 
Mindenkinek!

 © tomtoled2015. júl. 27. 21:07 | Válasz | #930 
Ok köszönöm , jobban nem szeretnék belemenni , mert akkor meg kelleni tanulnom az egészet , de ez csak stepper motor hajtásához kell ,ezért megelégszem ennyivel.Köszönöm!
Említettem , hogy van belőle egy pár csak az egyik nem működött ezért próbáltam , helyrehozni.
Holnap mindenképpen megnézem , hhogy sikerül-e.
Mégegyszer Köszönöm!

 © elektron2015. júl. 27. 20:58 | Válasz | #929 
Ha az UNO-t beprogramozod egy programozó kóddal, utána azzal mindnet meg leht csinálni, mint programozóként hazsnálni, törölni is lehet, meg FUSE biteket is, vannak erre különböző programok, amik tudják kezelni.

AZ IDE segítségével ies lehet csinálni, mert az is egy programozó szoftvert hazsnál, ha az be van állítva neki, amit akarsz, FUSE bitek, stb, van egy külön file, ott lehet csinálni nem szokványos dolgokat is, csak az már eléggé hackelés.

 © RogerCo2015. júl. 27. 20:57 | Válasz | #928 
Törölni nem tudod. Ha nem az ARDUINO-val programozod, hanem direktben, pl ISP programozóval, vagy Az ATMEL Studio-val ISP-n, az eleve felül vágja a Bootloader-t így több helyed marad a hasznos kódnak.

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:57 | Válasz | #927 
Most már meg lesz köszönöm !
Szerencsére van pár darab

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:56 | Válasz | #926 
Akkor mégkétszer
Bocsánat!
Még annyi, ha így megcsinálom , akkor tudom törölni is a bootloader-t ?

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:54 | Válasz | #925 
Akkor mégegyszer.
Bocsánat!
Még annyi, ha így megcsinálom , akkor tudom törölni is a bootloader-t ?

 © RogerCo2015. júl. 27. 20:54 | Válasz | #924 
Egymagában nem lehet. kell egy másik Uno, vagy egy ISP programozó, és akkor 6 vezetéken fel tudod programozni.

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:53 | Válasz | #923 
Még annyi, ha így megcsinálom , akkor tudom törölni is a bootloader-t

 © elektron2015. júl. 27. 20:51 | Válasz | #922 
Jobboldalon a hozzászólás fejrészben a "Válasz " gombot, ha megnyomod, akkor lehet látni, hogy mire válaszolsz.

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:50 | Válasz | #921 
Értem , akkor eléggé elnéztem,
azt gondoltam , hogy 1magában is meg lehet csinálni

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:47 | Válasz | #920 
Igen sajátjába , a másikkal működik

 © elektron2015. júl. 27. 20:47 | Válasz | #919 
Ha a rajz szerint helyesen bekötöd az összes vezetéket, akkor kap tápot is a másik UNO, meg ha arajz nem hibás működni kell a módszernek. Vezetékek rendesen be legyenek dugva, LED-ek is helyes polaritással.

 © elektron2015. júl. 27. 20:44 | Válasz | #918 
Akkor egy UNO segítségével próbálsz beégetni egy máűsikba, amibe az üres chipet teszed ?

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:43 | Válasz | #917 
Tápot külön nem adtam neki csak USb

 © elektron2015. júl. 27. 20:38 | Válasz | #916 
Ha az ARDUINO IDE felülteről próbáltad, és rögtön ezt írja ki, akkor még nem romlott az el, ha egyéb más rosszat nem csináltéál, ott valami vezetéák nem érintkezik vagy nem akap tápot a processzor vagy egyéb okok lehetnek.

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:37 | Válasz | #915 
Én úgy értelmeztem , hogy maga az uno megcsinálja.
909-es hozzászólás , ha kimásolja és visszatölti.
Idézet:Ha arduino chipet akarunk létrehozni egy üres chipből, akkor a Tools->Burn Bootloader->/w Arduino as ISP menüt válaszzuk ki. Innen indítva a bootloader feltöltését, az arduino keretrendszer elvégzi a szükséges beállításokat és a feladatot végrehajtja.

 © elektron2015. júl. 27. 20:33 | Válasz | #914 
Ha el nem rontottad meg lehet az tgyógyítani, ha egyáltalán az a baja, milyen égetővel próbáltad, hogyan ?

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:22 | Válasz | #913 
Az is lehet , hogy kizártam.
Így jártam

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:04 | Válasz | #912 
Hogyan olvasom a tokot?

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:03 | Válasz | #911 
Ok , tudnál nyújtani segítséget , hogyan?

 © lazi2015. júl. 27. 20:01 | Válasz | #910 
AtMega macerás, ha nem jól állítod be az órajel jelzőbiteket, akkor akár örökre kizárhatod magad a tokból.

 © tomtoled2015. júl. 27. 20:01 | Válasz | #909 
E szerint!

http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=158

 © lazi2015. júl. 27. 20:00 | Válasz | #908 
Nem látja a programozót. Első körben olvasd a tokot, amíg nem látja a tok típusát, számát, addig nem fog égetni.

 © tomtoled2015. júl. 27. 19:54 | Válasz | #907 
Tudna valaki ehhez hozzászólni?
Rendeltem 2 db ATMEGA328-at az Arduino uno-hoz,
be akarom égetni a bootloader-t de ezt írja ki.
E szerint csináltam
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=104




 © elektron2015. júl. 08. 17:22 | Válasz | #906 
Elég jól használható C C++ nyelve van, más projectből is át tudod hozni a már megírt dolgaidat, én PC-re is megírt programjaimat is át szoktam tenni, vagy közösen használom a megírtakat, akár androidra is utána stb. Persze hosszú távon érdemes foglalkozni mindennel, akkor kezd a haszna visszajönni.

 © kisinas2015. júl. 08. 17:04 | Válasz | #905 
egy újabb, ezúttal hőmérő arduino


 © Csuhás2015. júl. 08. 10:14 | Válasz | #904 
Ha lehet elkérném. Ki tudja hátha valamikor váltok a most használt bascom helyett C-re.

 © lari2015. júl. 08. 10:13 | Válasz | #903 
Értem így már más...

 © kisinas2015. júl. 08. 10:06 | Válasz | #902 
Emmiatt nem tenném fel a tárba
igaz hogy ez nem ugyanaz (de lényegében mégis, mert a Robi által küldött tanfolyami leckéket mentettem le pdf-be)

 © lari2015. júl. 08. 09:54 | Válasz | #901 
Fel tudnád tenni esetleg a tárba?
Hátha mást is érdekel...
Engem pl. érdekelne. :-)

 © kisinas2015. júl. 08. 09:01 | Válasz | #900 
ha érdekel elküldöm az "Arduino 60 nap alatt" tanfolyam anyagát pdf ben (22 MByte 67 file)

 © kisinas2015. júl. 07. 21:51 | Válasz | #899 
Én meg az Arduino kezdőknek tanfolyam anyagát gyűjtöttem ki, és abból "tudok" amit tudok nagyrészt

 © VViktor2015. júl. 07. 20:34 | Válasz | #898 
Megtettem,sok okkoság van benne.

 © Csuhás2015. júl. 07. 20:25 | Válasz | #897 
Tudod mit! Katt az oldalra és nézz körül!

 © VViktor2015. júl. 07. 20:19 | Válasz | #896 
Szia. Engem speciel a avrstdio érdekelne,ha volna róla ott szó :)

 © Csuhás2015. júl. 07. 20:15 | Válasz | #895 
Pl az aduino C programozás fórumban 374 beszélgetés van. El lehet azon az oldalon böngészni. ( Mondjuk magam inkább a bascom részt nézegettem eddig )

 © VViktor2015. júl. 07. 19:53 | Válasz | #894 
Szia a Tavir-on csak bascommal foglalkozik?

 © svejk2015. júl. 07. 19:44 | Válasz | #893 
Nagyon jó, köszi!

 © svejk2015. júl. 07. 19:43 | Válasz | #892 
Hmmm, Tényleg, régen sokat olvasgattam az oldalt. Anno még ki is nyomtattam az kezdő AVR-es sorozatát Cseh Robinak.

 © Amatőr2015. júl. 07. 19:39 | Válasz | #891 
Ezt a kézikönyvet is érdemes átnézni.

 © Csuhás2015. júl. 07. 19:36 | Válasz | #890 
Itt sok cikket fórumot találsz avr, pic, arduino, bascom témákban, érdemes böngészgetni.

http://www.tavir.hu/

 © svejk2015. júl. 07. 19:31 | Válasz | #889 
Ha már arduino...
Totál kezdőknek tudtok pár hasznos MAGYAR oldalt ajánlani?


 © kisinas2015. júl. 07. 17:12 | Válasz | #888 
Egy kis Arduino projekt


 © kisinas2015. júl. 01. 11:44 | Válasz | #887 

 © Csuhás2015. jún. 30. 06:57 | Válasz | #886 
Jó lesz hozzá.

 © vjanos2015. jún. 29. 22:08 | Válasz | #885 
Arduino Pro Minihez jó az ilyen, olcsóbb fajta soros átalakító?

Vagy ha nem, milyne kell hozzá? :S

 © Kristály Árpád2015. jún. 13. 12:41 | Válasz | #884 
Béni!
Először is nagyon köszönjük!

Írtam Emailt...

Árpi

 © Béni2015. jún. 12. 21:28 | Válasz | #883 
Talán kapcsolódik a témához:
Ruzsinszki Gábor - Programozható elektronikák / 2014

(Ha "útban van" nyugodtan törölhető ...)

 © Csuhás2015. jún. 12. 21:13 | Válasz | #882 
Azt hiszem a lehetséges generáló polinomok egy részhalmaza ad maximális hosszúságú álvéletlen sorozatot. A különböző szabványok megalkotói ezek közül választottak hasraütéses alapon.

 © nyarfa2015. jún. 12. 21:07 | Válasz | #881 
Mitől 8005 vagy A001 az érték? Frekiváltó modbus rtu vezérlését szeretném megoldani, de nem értem mitől ennyi vagy annyi ez az érték.

 © nyarfa2015. jún. 12. 21:04 | Válasz | #880 
OK átnézem.

 © Csuhás2015. jún. 12. 21:01 | Válasz | #879 
Bascomban van rá univerzális függvény: crc

 © nyarfa2015. jún. 12. 20:49 | Válasz | #878 
Te vagy ismét az én emberem :) modbus rtu CRC16 előállítása a kérdés. Ilyet még soha nem csináltam.

 © Csuhás2015. jún. 12. 20:32 | Válasz | #877 
A bascomban írt most futó alkalmazásom egy magzati szívhang monitor (ctg) 7800 sor és kb meg is tölti az atmega 128 procit. Szóval magam is jól használható nyelvnek tartom még a nagyobb programokhoz is. Ugyanennek a programnak az xmegás változata valós időben dolgozza fel a hangot autokorrelációs módszerrel és rögtön a szívritmust számolja a hangból, az adatokat sd kártyán tárolja és gsm modemen küldi fel a központba.

 © GPeti2015. jún. 12. 20:04 | Válasz | #876 
Én BASCOM ot használok, basic szintaktikájú nyelv atmega és xmega mikrokontrollerekhez, igaz nem ingyenes. Rövid tanulással nagyon látványos eredményeket lehet vele elérni, nem kell bootloader szinte az összes avr csippet használhatod nem olyan korlátos mint az arduino, sok minden meg van hozzá írva:
Bascom

 © Csuhás2015. jún. 12. 18:51 | Válasz | #875 
Bocsi, nem, a bootloader az csak egy kicsivel kényelmesebbé teszi a programozást. Igazából a kezdetekhez nem kell. Elegendő a printer port és néhány rövid vezeték. Persze egy kicsivel stabilabb a dolog ha egy HC244 meghajtó ic is bedrótozol. De rövid vezetékekkel megy a nélkül is. Itt sok információt bascom könyvet programozó rajzokat stb találsz: tavir
A programozó változatai pedig itt: STK200

 © technixx2015. jún. 12. 15:53 | Válasz | #874 
Tehát akkor mindenképpen bootloader-rel kell kezdeni? Az mi is akarna lenni? Letölthető, vagy a beégetni kívánt programtól függ, esetleg a része?
Bocs, még nem volt közöm atmegához.

 © Csuhás2015. jún. 12. 15:01 | Válasz | #873 
Talán a legegyszerűbb egy printerportra pár dróttal csatlakozva beégetni egy bootloadert azután már soros porton programozni. Magam bascomban írogatok. Egyszerű nyelv és elég sok jó példaprogram van. A lefordított kód gyorsan fut, alig egy két helyen használok asm betétet.

 © san3982015. jún. 12. 15:01 | Válasz | #872 
Én AVRStudio-t és AVRISP mkII-t használok.

 © technixx2015. jún. 12. 14:05 | Válasz | #871 
Milyet hardvert és szoftvert ajánlotok Atmega644 programzására?

 © elektron2015. máj. 11. 22:21 | Válasz | #870 
Nem véletlen nem sokan írnak benne, csak nehezebb valamivel, bár ha rááll valaki, kihazsnálva makrókat, stb. amit lehet lehet abban is alkotni gyorsan ...

 © RogerCo2015. máj. 11. 22:12 | Válasz | #869 
Ez igaz, de az nem nőtt a szívemhez :)
Nem mondom, hogy sosem használtam C-ben C++-ban ASM kódot, de abban megírni az egész kódot :)

 © elektron2015. máj. 11. 21:48 | Válasz | #868 
Ugyanez ASM-ban van vagy 40 byte kb.

 © RogerCo2015. máj. 11. 20:54 | Válasz | #867 
Köszönöm,

Nem ismertem az oldalt.
De igazad van.
Lefordítva az Arduino IDE-vel, mindjárt csak 668byte.
De még mindig nem 164byte :)

AtmelStudio:
Program Memory Usage : 164 bytes 0,5 % Full

#ifndef F_CPU
#define F_CPU 16000000UL // 16 MHz clock speed
#endif

#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>

int main(void)
{
DDRB |= (1<< PORTB5);
PORTB &= ~(1 << PORTB5);

while(1)
{
_delay_ms(1000);
PORTB ^= (1 << PORTB5);
}
}


Ugyan ez a kód
Ardiono Ide:
Binary sketch size: 668 bytes (of a 32,256 byte maximum)

void setup()
{
DDRB |= (1<< PORTB5);
PORTB &= ~(1 << PORTB5);
}

void loop()
{
delay(1000);
PORTB ^= (1 << PORTB5);
}

És nekem itt jön az elhatározás, hogy ha ugyanazt letudom/letudnám programozni mennyi minden beleférne a megtakarított helybe :)

 © Tarhonyabogar2015. máj. 11. 20:33 | Válasz | #866 
Lehet, hogy ismered, szerintem elég jó oldal.
Aki nem kezdő, az is talál ötleteket..
http://tronixstuff.com/
Az ARDUINO IDE is megeszi az ASM-et is.
Nézd meg pl a fenti oldalon azt hiszem a port manipulation példát. :)

 © RogerCo2015. máj. 11. 19:59 | Válasz | #865 
Szia, köszönöm.
Próbálkozom.
Volt már olyan projektem, hogy az Arduino alatt a 32Kb kevés volt.
Igazából nem is a CodeVision-t erőltetnem, hanem az AtmelStudio-t.
Nem mindegy, hogy az egyszerű Blink 164byte, vagy 1024byte.
Kb ennyi a különbség... :(
És most szeretnék egy meglévő komplexebb projektemet átírni másik IDE-re, hogy mekkora a különbség.
De itt elakadtam.

 © Tarhonyabogar2015. máj. 11. 19:50 | Válasz | #864 
Szia!
Azt nem tudom, az Arduino környezet miért nem jó számodra. (Mondjuk nem tömör a kód, de ha eddig 2k-ban kellett elférned, a 328-ban a 32 bőven elég lesz.
Amit néztem, a CodeVision AVR 3.20-as már 4k-ig free. A leírás szerint.
A DS18B20-nak 12 biten a konverziós ideje 750ms. Azt hiszem.. (már rég volt). Ha ennél hamarabb olvastad ki az eredményeket, akkor adott hamis adatot.

 © RogerCo2015. máj. 11. 19:00 | Válasz | #863 
Sziasztok,
Valakinek sikerült már DS18S20 vagy DS18B20 hőmérőt Atmel studio, vagy CodeVision AVR alatt működésre bírnia?
Én csak odáig jutok el, hogy a CodeVision AVR alatt a standard library-vel az eszközt/eszközöket ki tudom listáztatni. szépen kiírja az azonosítójukat.
De a hőmérsékletre vagy 85-öt vagy 127-et vagy valami irreális számot pl:1020-at kapok.
Ja a mikrovezérlő Atmega328P (Arduino Uno).
Ami még érdekes, hogy az Arduino IDE-jével ugyanazon a lábon, ugyanazzal a 4.7K ellenállással működik..
Nem tudom hogy az időzítésekkel van-e baj, vagy mivel ?
(Sajnos a CodeVision AVR csak 2Kb-ig fordít, így jó lenne nem azzal tovább fejlesztenem )

 © RogerCo2015. máj. 11. 11:36 | Válasz | #862 
Sziasztok,
Valaki használ 2Kb-nál nagyobb kódmérethez CodeVision AVR V3-at? ;)

 © Csuhás2015. máj. 06. 14:40 | Válasz | #861 
Nem segít. Ez a kalkulátor nem is foglalkozik a lock bitekkel. A többi bit jelentésével pedig nincs gondom.

 © elektron2015. máj. 06. 14:25 | Válasz | #860 
Talán ez segít.

AVR fuse calculator

 © Csuhás2015. máj. 06. 13:32 | Válasz | #859 
Lehet hogy triviális dolgot kérdezek de nem boldogulok az atmega 128 lock bitjeinek értelmezésével. Amit szeretnék:
Boot loaderel szeretnék programozni. Szeretném ha a program és a boot loader sem lehetne kívülről olvasható, de a program önmagáról és bootloader területről tudjon crct generálni. Ez a felállás milyen lock biteket kíván. ( Eddig D4H volt a lock bit, de így nem működik a boot területre a crc számítás )

 © technixx2014. dec. 26. 20:05 | Válasz | #858 
Üdv.

Egy atmega8515-ös avr-be egyszercsak nem tudtam égetni, törölni, config biteket olvasni, mert jött a hibaüzenet: " Device missing or unknown device(-24)"
Most akkor megmakkant az avr?
Gép restart, program újraindít, avr reset .. és semmi változás.
Egyszer egyszer eljött a hiba, aztán mostmár csak a hibaüzenet mindig..
Eleinte csak programzássnál 25-30% -ig jut el, aztán Program failed, mostmár eddig sem jutok el.

Valaki tudna segíteni, hogy mitévő legyek?

 © GB352014. nov. 11. 12:59 | Válasz | #857 
Mi abban a szemetelés egy AVR-es topicban, hogy valaki AVR témában kérdez ?
Vannak itt kezdők is lehet, hogy tanulnának belőle.

 © metabo22014. nov. 09. 16:04 | Válasz | #856 
ment privát....

 © RogerCo2014. nov. 09. 15:50 | Válasz | #855 
Természetesen

 © metabo22014. nov. 09. 14:56 | Válasz | #854 
szia!
privátba kérdezhetnék?
ide nem szemetelnék.....

 © RogerCo2014. nov. 09. 09:51 | Válasz | #853 
Szia, mi a kérdés ezzel kapcsolatosan?

 © metabo22014. nov. 09. 08:40 | Válasz | #852 
Valaki jártas Arduino ide környezet alatti programozásban atmega328?

 © Fehér Viktor2014. okt. 10. 19:45 | Válasz | #851 
Üdv a csapatnak!

Szeretnék csinálni egy step/dir signált, stepperhez, valaki tudna valami támpontot adni...?
Előre is köszönöm..

 © elektron2014. aug. 13. 22:23 | Válasz | #850 
Kösz, egy kis kód sosem árt.

 © ebalint2014. aug. 13. 19:42 | Válasz | #849 
Itt : 38400 a baudrata. / és csak kb. 4 MHz -n jár

A forrás prg. is elérhető

 © elektron2014. aug. 13. 15:41 | Válasz | #848 
Nálam is hasonló a dolga az adatot kivenni és áttenni máshova kb. és az adatból kivenni az őhozzá érkezőt, mert egy rendszerben dolgozna, ahol sok eszköznek megy folyamatosan sok adat és abból kell kiszűrnie a sajátját, utána van ideje aránylag sok azzal mit kezdeni.

 © Libus2014. aug. 13. 15:30 | Válasz | #847 
Itt az adat mennyiséggel lehet gond, nem a sebességgel. A soros port buffere az ami leginkább behatárolja ezt, ami ha jól látom 2 byte méretű, tehát amig 1 byte megérkezik, fel kell tudnod dolgozni az adatokat vagy legalább elrakni a RAM-ba. Ami megint csak nem túl sok ( 1-2kbyte).
Tehát hiába gyors a soros port az adatokat nem biztos, hogy el is tudod rakni (+feldolgozni).

 © LZ2014. aug. 13. 15:17 | Válasz | #846 
Én használtam pár éve 1.8Mbs sebességet is. Gond nélkül vitte, de végül stabilitás miatt visszavettem 921 600-ra.
2 feladata volt a procinak:
1. soros adatok fogadása egy bufferbe megszakításból
2. (főprogram) az adatok alapján pontmátrix kijelzés egy 16x8 ledes kijelzőn.

 © elektron2014. aug. 13. 15:05 | Válasz | #845 
Az annyit jelent hogy pár apró műveletet azért el kell végezni a kapott adattal, hogy a helyére kerüljön. Ami még pár 10 asm kódú utasítást pl. követel minden kapott adat byte esetére.

 © ebalint2014. aug. 13. 13:10 | Válasz | #844 
A Mega 168 16 MHz -el is mehet.
Gondolom, hogy nem ront a helyzeten.

Nekem ez az ide-oda teszi nem igazán világos.

 © elektron2014. aug. 13. 12:58 | Válasz | #843 
Kösz, én is valami hasonlóra gondoltam vagy kicsit kevesebbre.

 © Csuhás2014. aug. 13. 12:15 | Válasz | #842 
Pontos értéket doksi alapján számolhatsz. De talán segít az hogy napi szinten használok 115.2kB kommunikációt 11Mhz órajel mellett. Stabilan megy. Saccra fél megabites vonalat szerintem még le lehet kezelni.

 © elektron2014. aug. 12. 23:54 | Válasz | #841 
Szerintetek egy AVR atmega168 féle procival mennyi az a maximális soros átviteli sebesség, amit még felbír dolgozni, ha elég minimális feladata van az érkező adattal, aránylag, csak be kell tenni egy tömbbe és mikor megjön egy csomag, akkor azt a kapott adatot kicsit ide oda teszi, az végül is mindegy, csak hogy fogadni tudja és eltenni egy memória területre, annak mennyi lehet a maximuma vajon ?

 © elektron2014. jún. 03. 21:15 | Válasz | #840 
Igen, utána mehet az 5V-ról PIC-ről is pl. mert akkor működik benne a 3V3 előállító stab IC és megjavul.

 © NyariG2014. jún. 03. 15:55 | Válasz | #839 
Elektron, ha ezt összekötöm és utánna rákötöm a gnd-t és az 5V-t akkor az SD csatlakozásokra (cs,miso,sck) mehet a picröl közvetlenül az 5 volt?

 © LZ2014. máj. 21. 16:42 | Válasz | #838 
Valószínű akkor bugos lesz a bascom.
Sok sok sok éve én is kipróbáltam, de találtam benne pár bugot és inkább hanyagoltam. Akkor tanultam meg a C-t.
Végig kéne nézni az asm fájlt tüzetesen, hogy ki lehessen egy ilyet deríteni...
Egy újrakonfig miatt nem dőlhet meg az biztos. HA lockolod a beállításokat akkor sem fagyhat meg a progi ha újra be akarod állítani, csak nem veszi figyelembe.

 © Csuhás2014. máj. 21. 15:53 | Válasz | #837 
Pedig ez okozza. Mármint ahogy ezt a bascom csinálja. Most úgy kerülöm ki hogy a bootloeder végén nem nullára ugrok hanem a felhasználói program óra configurálása mögé. Így nem kell két fordítási opciót kezelnem. Nem tudom te bascomot használsz-e de mellékelem a kérdéses kódot. Ebből a config osc.. sor fagyasztja le a procit. Lehet hogy más sorrendű beállításra működne, pl bootoláskor belső 32MHZ majd a főprogramban külső kvarc felszorozva. Majd ha lesz időm játszok vele egy kicsit.

$regfile = "xm256a3udef.dat"
$crystal = 44236800 'ext 11,0592 * 4
$hwstack = 240
$swstack = 100
$framesize = 100

$lib "xmega.lib"
Dim Bwd As Byte
Bwd = Getreg(r0)
Config Osc = Enabled , Extosc = Enabled , Range = 9mhz_12mhz , Startup = Xtal_256clk
Osc_pllctrl = &B11_0_00100
Do 'wait until Clock is stable
Loop Until Osc_status.3 = 1
Set Osc_ctrl.4 'PLL enable
Config Sysclock = Pll 'use PLL
.....


 © LZ2014. máj. 21. 14:39 | Válasz | #836 
Pedig az nem okozhatna gondot.
Én szinte minden programoban kétszer konfigurálom az órajel forrásokat. Van, olyan is hogy 32mhz frekit használok a loaderben de a főprogiban már csak 2Mhz ketyeg a proc.

 © Csuhás2014. máj. 21. 10:35 | Válasz | #835 
Megtaláltam a hiba okát:
Mind a programban mind a bootloader programjában a kód az órajel pll beállításával kezdődött. Ez külön külön rendben is volt, de a bootloder végén ha a főprogramba ugrott akkor újra lefutott volna a pll beállítás amit nem viselt el. Feltételes fordítással kiszedtem a loaderes verzióból ezt így működik a dolog. Mindjárt utána nézek hogy miért is nem viseli el a kétszeres óra konfigurálást.

 © LZ2014. máj. 21. 09:54 | Válasz | #834 
Akkor más lesz a baj.
Mivel a bootloader is egy teljes értékű progi, gondolok itt arra, hogy minden HW funkció és a teljes memória területet tudja használni ezért ha ott valamit bekapcsolsz az úgy is marad a 0x0000 címre ugrás után is.
Jártam már úgy, hogy használtam egy timer megszakítást a loaderben de a főprogiban nem. És úgy tűnt nem indul a progi. Pedig indult csak lefagyott, mert nem volt a timer megszakítás címen ugróutasítás és reti.
Szóval kapcsolj ki mindent mielőtt a loaderből kilépsz...

 © Csuhás2014. máj. 21. 09:21 | Válasz | #833 
Nos megnéztem avr studióban a loader kódját, annak rendje módja szerint ott a jmp 0000 ami a felhasználói programra ugrik. Az atmel prociknál külön boot memória tartomány van, külön protected bitekkel, és a fuse bitekkel állítod be hogy a reset a nullás címre vagy a loader terület elejére ugorjon. Ahogy írtam ha ezt a bitet átváltom akkor elindul és jól működik a loader által korábban betöltött program, azaz a loader jól működik, csak valamit nem állít alaphelyzetbe a jmp 0 előtt.
Itt tartok most....

 © nyarfa2014. máj. 21. 05:47 | Válasz | #832 
A bootloder miatt a program kezdő címe nem a 0x0000 lesz, hanem egy magasabb érték a PIC-nél ez 0x800 nálam. De az AVR is így működik. A fordítónak kell lennie egy ASM kimenetének is amiben tisztán és világosan kiolvasható a kezdő cím átdefiniálása és az arra való ugrás. Természetesen ha a fordító nem teszi ezt meg magától, akkor neked kell ezeket az értékeket definiálni az elején a programnak. Ha nincs ASM kimenet, vagy valami olvasható köztes fordítói kimenet ami alapján láthatod az ugrási címet, disassemler segítségével kitudod hámozni a szükséges információkat, bár ez nehezen olvasható és értelmezhető de kihámozható az infó. Ha nem boldogulsz a dologgal, küld el megnézem, hogy tudok-e valamit kihámozni a hex fájlból, bár köztes fájlok jobbak lennének :) a tuti meg a forrás, de ha nem akarod kiadni azt is megértem.


[1] 2 3 4 5 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Untitled Document Fórumtagok ftp könyvtára: cnctar.hunbay.com