hajóépítők.hu   >>   Fórum   >>   PD Racer építése
PD Racer - egyszerű vitorláshajó építőinek fóruma

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © Mezix2009. aug. 22. 19:11 | Válasz | #11 
Kedves Sándor!
Köszi a visszajelzést! Jó tudni, hogy nem csak engem fertőzött meg az amatőr hajóépítés "betegsége".
Üdvözlettel
Mezei Csaba
www.hajoepitok.hu

 © Vékony Sándor2009. aug. 21. 20:18 | Válasz | #10 
Üdvözlet mindenkinek!
Örömmel látom, hogy kis hazánkban nem én vagyok az egyetlen őrült, aki sajátkezű hajóépítésre adja a fejét!:) Én egy Stevenson's Weekender vitorlást építettem (www.stevproj.com)
A tanítványaim arcán egyértelműen látszott: "ennek elment az esze!", amikor meglátták az összehordott hajó-anyagot. Aztán, ahogy alakult a hajó, egyre inkább az látszott: "B...meg! Ez megcsinálja!!" Már sikeresen ki is próbáltam, bár ez a nyár némi betegeskedés miatt kimaradt a hajózásból:(
Próbálok valami honlapfélét összeütni, ahol esetleg a "hasonszőrűek" néhány ötletet elleshetnek, nekem is sokat segítettek a hasonló építési oldalak. Csak a honlap még nem igazán olyan, mint szeretném, de majd csak alakul valahogy! Egyelőre a www.hajos-sanyi.fw.hu oldalon lehet megnézni az 1.0 verziót...:)
Jó szelet, és pláne: jó építést!!
Sándor

 © Mezix2009. ápr. 20. 14:24 | Válasz | #9 
Szia!
Szerintem ha üvegszálas szövettel kombinálod az epoxit, akkor biztosan vizhatlanná tehető a test. Hasonlóan, mint az Eureka kenunál.

Itt

Üdv
Mezix

 © tarnagy2009. ápr. 19. 11:50 | Válasz | #8 
Az az igazság, hogy tavaly csináltam 2 db. 5 m-es katamarántestet, de nem úgy sikerült, ahogyan akartam - a fejemben továbbra is ott van a katamarán. (A testek mérete: 5 m. hossz., 0,45 m széles, 0,40 m magas egy-egy) 6 mm-es rét. lemez. A ragasztással voltak gondjaim, üvegszálas műgyantával csináltam, de sajnos, az éles sarkok miatt nem sikeresen. Most nézem az epoxis lehetőségeket: ezzel talán helyrehozhatók a hibák. De ezt a technológiát nem ismerem. A katamarán több szemponból is a "mániám": nagy fedélzet, afféle lakóhajó, ami egy ilyen hosszú úton fontos, márcsak azért is, mert én is, a feleségem is 60 évesek leszünk hamarosan, s egy kis kényelem már kell... :-)) Itthon sokat hajózgattunk az előző katamaránokkal. Mivel itt a nyugdíj, azt tervezzük, hogy hosszú időre itt hagyjuk az országot (ha a nyugdíjunk euróértéke nem romlik radikálisan...)
Szóval: az epoxival (megfelelő előkészítéssel - csiszolás stb.) szerinted kívülről vízhatlanná tehetők az élek?

 © Vadevezős2009. ápr. 18. 23:39 | Válasz | #7 
Helló tarnagy! Ha kis motorral akarsz meghajtani egy ilyen méretű hajót, szerintem mindenképpen valamilyen többtestű verziót kéne kiagyalni, mert azzal tudod csökkenteni a nedvesített felületet, azaz a közegellenállást. Ilyen szempontból jó, hogy van gyakorlatod a katamarán építésben, csak ebben az esetben az úszótesteket maga a láda köti majd össze.

 © tarnagy2009. ápr. 18. 17:22 | Válasz | #6 
Egy hosszabb folyami útra tervezett kb. 6 m. hosszú és legalább 1,7 m széles hajót szertnék építeni, valamiféle fedett résszel, ahol 2 személy el is alhat. A lehető legkisebb súlyra törekszem, mivel csak egy 6 LE-s motorom van (5-re címkézve). Azaz: nem akarom vizsgáztatni...
A rétegelt lemezes építés a legkézenfekvőbb. Van-e valakinek javaslata tervre, kivitelezésre, ötletre? (Már építettem pár éve egy katamaránt (6x2,8 m), de azt elvitte egy tiszai nagy víz tavalyelőtt. Most nem katamaránban gondolkodom, hanem egytestű hajócskában.

 © Chován Szilveszter2008. dec. 05. 19:37 | Válasz | #5 
Szervusz Mezix

Ma már nagyon fáradt vagyok, de holnap beszkennelem a rajzait és elküldöm.
Előzetesnek annyit, hogy a Spanyol tengerészeti akadémia politechnika műhelyében tervezték újjá, illetve építették meg, hogy felélesszék a régi hajók szeretetét, és használatát.
Ők tették elérhetővé a rajzait is, bár spanyol nyelvű, de annyira érthető, hogy gyerekjáték megépíteni belőle.

Üdv Szilveszter (Manópapa)

 © Mezix2008. dec. 03. 20:04 | Válasz | #4 

 © Mezix2008. dec. 02. 20:42 | Válasz | #3 
Szia! Gratulálok! Te vagy az első regisztrált tag a fórumon.
Szerintem később még sokan lesznek.
Hamarosan elérhető lesz az Eureka kenu magyar nyelvű építési útmutatója a hajoepitok.hu -n. Örülnék, ha majd feltennéd a tapasztalataidat az építésről. A latin vitorláshajó természetesen érdekel. Örülnék, ha elküldenéd!
Üdv
Mezix

 © Chován Szilveszter2008. nov. 29. 19:59 | Válasz | #2 
Kedves Mezix

A SRY Fórumon találtam ide, és mit ne mondjak, nem bántam meg.
Én kifejezetten hajó modellezéssel foglalkozom, így ha kicsiben is, de nagy tapasztalattal rendelkezem építésileg.
Engem a kenu fogott meg inkább, így fejembe vettem, hogy a nyáron megépítem fiaimmal itt Ráckevén.
A vitorlás is tetszik, de én inkább egy Spanyol parti vizekre tervezett latin vitorlás hajót szeretnék megépíteni, mert nagy a család.
(3, azaz három fiam van)
A hajó hossza 4,13 méter és 2 méter széles.
Ha érdekelnek a rajzai, nagyon szívesen elküldöm, mert úgy gondolom, ennek a megépítése sem lehet nehezebb, mint a PDR-é.
A Sry Fórumon, Manópapa néven vagyok fent.

Üdvözlettel, Szilveszter

 © Mezix2008. nov. 23. 13:02 | Válasz | #1 
Kedves fórumozók! Ezennel megnyitom a ezt a topicot a magyarországi (vagy inkább magyar nyelvű) PD Racer vitorláshajót építők számára. Jelenleg még nagyon kevesen vagyunk, de remélem, hamarosan egyre többen fogják úgy gondolni, érdemes belevágni ennek a kisméretű, kissé ronda, de mégis nagyszerű élményt nyújtó hajónak a megépítésébe. Élményen persze nem csak a vitorlázást értem, hanem az építési folyamatot magát! Nem titkolt szándékom, hogy egy amatőr hajóépítő közösséget szervezzek, hiszen kicsiny országunk és környéke bővelkedik nagyszerű vizekben, amelyek remekül hajózhatók akár vitorlással, akár más típusú sporthajókkal. Úgy érzem, sokan gondolják: a vitorlázás manapság úri sportnak számít - nos én pont az ellenkezőjét szeretném bebizonyítani. Kis pénzből, kevés tehetséggel remek hajókat építhetünk házilag is. A koncepcióm kísérleti alanya jómagam vagyok, mivel hogy pont megfelelek a fenti jellemzőknek. Egy Eureka 155 kenut már megépítettem egy poros kis udvaron 2008 nyarán. A PDR már nem lehet nagy gond. Hát lássuk.

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől