MEGHÍVÓ!
POLGÁRMESTER JELÖLTEK NYILVÁNOS VITÁJA!
Helye: Tárkányi Béla Könyvtár
Ideje: 2014. Szeptember 28. 15:00
Minden kedves érdeklődő állampolgárt szeretettel vár, az Egyekért Egyesület.
Az Egyekért Egyesület Honlapja   >>   Fórum   >>   "Pletyka rovat..."
Tracer kérésére megnyílt ezen rovat, ahova mindenféle általános dologról lehet írni, akár Egyekkel kapcsolatos, akár nem.

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © kovacs imre2013. feb. 14. 17:22 | Válasz | #1179 
A KÜLTERÜLETEKEN MÁR TAVALY KIVÉGEZTÉK A FASOROKAT MÁR CSAK EZ MARADT?
kovacs imre

 © kovacs imre2013. feb. 14. 17:21 | Válasz | #1178 
HELLÓ EGYEKIEK MA LÁTTAM HOGY ATÓPART UTCÁN SZINTE AZ ÖSSZES GYÖNYÖRŰ FÁT KIVÁGTÁK, KI TUD ERRŐL TÖBBET. MI FOLYIK ITT.PRÓBÁLTAM ÉRDEKLŐDNI A DOLGOZÓKTÓL DE A VÁLASZ MI KÖZÖM HOZZÁ IGAZ IS MI KÖZÖM HOZZÁ ÉN NEM IS AZON AZ UTCÁN LAKOM. NEM TUDOM TI HOGY LÁTJÁTOK?
kovacs imre

 © mirr-murr2013. feb. 13. 21:09 | Válasz | #1177 
nagyon helyes!!!!

 © tégé2013. feb. 13. 12:37 | Válasz | #1176 
Állítólag egyekiek is részt vettek az Éhségmenet szimpátia tüntetésen.
Tud valaki bővebbet?

 © tégé2013. feb. 11. 14:27 | Válasz | #1175 
XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.

A nehéz pápai feladatok ellátására nemcsak a lélek, hanem a test erejére is szükség van – fogalmazott hétfőn reggel XVI. Benedek, amikor bejelentette, hogy február 28-án leköszön a trónról.

A bíborosokból álló konzisztóriumon részt vevők előtt elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást. A szolgálat alapvetően spirituális jellege miatt azt nem csupán szavakkal és tettekkel kell végezni, hanem szenvedéssel és imádsággal is.

„Tudatában vagyok e lépés komolyságának" – hangsúlyozta a katolikus egyházfő, aki szerint a mai, gyorsan változó világban Szent Péter bárkájának az irányításához a lélek és a test erejére egyaránt szükség van.

A pápa áprilisban tölti be 86. évét. 2005. április 19-én lépett trónra a katolikus egyház 265. fejeként.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai – közép-európai idő szerint 20.00 órakor hatályba lépő – lemondás után kezdetét veszi a „sede vacante" (üres trón) ideje. Benedek kérte, hogy hívjanak össze konklávét a következő katolikus egyházfő megválasztására. Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze.


A pápa legszebb és legellentmondásosabb pillanatai – kattintson! (Fotó: AFP)

Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője hangsúlyozta, hogy a pápa bejelentése meglepetésként érte, ami azt jelzi, hogy XVI. Benedek szándékáról nem tájékoztatta a legközelebbi munkatársait sem.

A pápa lemondási beszéde
„Kedves Testvérek! Nemcsak a három szentté avatás miatt hívtalak össze benneteket erre a konzisztóriumra, hanem azért is, hogy közöljem veletek döntésemet, amely nagy jelentőségű az egyház élete számára. Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, eljutottam arra a bizonyosságra, hogy erőnlétem előrehaladott korom miatt már nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon gyakoroljam a péteri szolgálatot.

Nagyon jól tudom, hogy ezt a feladatot, spirituális lényege miatt, nem pusztán tettekkel és szavakkal, hanem szenvedéssel és imával is teljesíteni kell. Azonban a mai világban, amely gyors változásoknak van kitéve és a hitélet szempontjából nagy jelentőségű kérdések rázzák meg, Szent Péter hajójának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez szükség van mind a test, mind a lélek erejére. Ez az erő az utóbbi hónapokban olyan mértékben csökkent bennem, hogy el kell ismernem: képtelen vagyok jól megfelelni a rám bízott szolgálatnak.

Ezért, tudatában e tett súlyosságának, teljes szabadsággal kinyilatkoztatom, hogy lemondok szolgálatomról, mint Róma Püspöke, mint Szent Péter utóda, amelyre 2005. április 19-én a bíborosok révén kaptam megbízatást. 2013. február 28-án este 8 órától a római szék, Szent Péter széke üresnek nyilvánítandó. Az illetékeseknek konklávét kell összehívniuk az új pápa megválasztására.

Kedves Testvérek! Teljes szívemből köszönetet mondok nektek azért a szeretetért és munkáért, amellyel velem együtt hordoztátok szolgálatom súlyát, és bocsánatot kérek minden hibámért. Most ajánljuk az Anyaszentegyházat Legfőbb Pásztora, a mi Urunk, Jézus Krisztus gondjaiba. Fohászkodjunk Szent Anyjához, Máriához, hogy anyai jóságával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában. Ami engem illet, a jövőben is teljes szívvel kívánom szolgálni Isten Szent Egyházát imának szentelt életemmel."Tiszteletben kell tartani

Berlin tiszteletét és háláját fejezte ki a német születésű XVI. Benedek pápának lemondása bejelentése után – jelentette az AFP hétfőn.

A pápa megrendült egészsége miatt mondott le, érezte már élemedett korát – idézte a katolikus egyházfő bátyját, Georg Ratzingert a dpa.

„Különösebben nem tudok mit mondani erre a döntésre, azt tökéletesen tiszteletben kell tartani, és ennek az a következménye, hogy új pápát kell választani" – mondta François Hollande francia államfő.

7 éve választották meg

XVI. Benedek pápát, született Joseph Alois Ratzingert a bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő a nyolcadik német pápa, és a 265. az egyházfők sorában.

XVI. Benedek már korábban jelezte, önszántából lemond, ha „fizikailag, szellemileg vagy spirituálisan” alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására. Egy pápának joga, bizonyos esetekben kötelessége, hogy lemondjon tisztségéről – mondta az egyházfő egy könyvben. Akkor hozzátette, a lemondás kizárólag egy békés időszakban volna lehetséges, nem „futamodna meg” most, mikor az egyház a pedofilbotrányok miatt épp válságban van.

Lemondhat egy pápa?
A római pápa lemondásának kérdését a hatályos Kánonjogi Kódex (egyházi törvénykönyv) szabályozza. A pápa érvényes lemondásához arra van szükség, hogy szabadon, ne kényszer hatására hozza meg a döntését, illetve hogy megfelelően kinyilvánítsa azt.

A lemondást senkinek sem kell elfogadnia, hiszen a pápáé a fő hatalom, az egyházon belül nincsen felettese. A törvény arra nem ad választ, hogy milyen okokból mondhat le az egyház feje – mondta Érszegi Márk Vatikán-szakértő korábban a hirextra.hu-nak.XVI. Benedek lenne több mint 700 év után az első pápa, aki önként lemond az egyház vezetéséről. 1294-ben V. Celesztin pápa volt az első – és eddig az egyetlen – katolikus vallási vezető, aki önként visszavonult.

Nem számít ennyire egyértelmű esetnek XII. Gergely pápa lemondása 1415-ben. Akkor az egyházszakadás miatt épp három pápa is volt. XII. Gergely akkor azért mondott le tisztségéről, hogy két társa is ezt tegye, és megállapodás születhessen az új egyházfőről.

XVI. Benedeket hét éve választották pápává, miután hosszú betegség után, 2005. április 2-án este 85 évesen meghalt II. János Pál, aki az egyházat 27 éven át vezette.

Forrás: MTI/Hír24
Cimkék: pápa

 © tégé2013. feb. 10. 13:17 | Válasz | #1174 


BelföldKülföldBulvárGazdaságKultúraVéleménySportTudományAutóÉletmódUtazás
Orbánék hazugságai - a hatalomért mindent
MA | 12:12 MEGOSZT / NYOMTATA+ / A-

kapcsolódó cikkek
Mesterházy: a rezsicsökkentés üdvözlendő, de nem elegendő lépés
Orbán: Nemcsak a törökökben bízunk, hanem magunkban is
"Az Orbán-kormány nem képes, és nem is akar semmit tenni"
Orbánékat kidobták, az ország meg belerokkan
címlapsztori
Orbánék hazugságai - a hatalomért mindent Király Linda most nagyon izgul
1/10 ajánló
Mindenütt havazik - riasztás van érvényben
Meghalt Kézdy György
Neonáci "majális" Budapesten
Elválik a szépségtől a Forma-1 nagyágyúja
Oroszlántámadás Érden
Lerombolt oktatás: a világ fejlődik, mi nem?
Plasztikamentes test, természetes cicikkel
500 milliós autókkal bizniszel Anita, övé a pálma
Mégis Fidesz-tag? Zavarba jött a Békemenet főcivilje
Tényleg lenyúznak róla még egy bőrt?
Bajnai: Az Orbán-kormány mára a reménytelenség kormánya lett
"A lány, akinek süteményillata van"
Munka nélkül Tündérországban - "Miniszter Úr! Ezért tanuljunk?"
Teszt: Peugeot 3008 Hybrid4 - A legjobb, vagy csak a legolcsóbb családi hibrid?
Pofátlan védekezés a húsbotrányban: tudniuk kellett, mert más az íze
Ha már a szőr nem nő - Vastag Csaba rajong a ráncaiért
Orbán kudarca után: támogatja a kormányt az MSZP
A boldog emberek tovább élnek
Ha farsang, akkor fánk
Beyoncénak nem sikerült

Lassan annyit hazudik a kormány, mint ahány forintot kivon a felsőoktatásból - kezdi egy frappáns hasonlattal szokásos heti értékelőjét Mesterházy Attila.

"A 'nincs tandíj', 'nincs keretszám' szövegek egymás után buknak el a valóság próbáján. A kormány a legkeresettebb szakok ponthatárait az égbe emelte, azokon jóval kevesebb állami finanszírozású helyre van kilátás, mint eddig. Azt is megígérte, hogy ha mégis sok lenne a bejutó, akkor ad pénzt is, majd az egyik zsákból előhúzzák. Erre a mutatványra azonban nem kerül sor, mert visszanyesték az egyetemek kapacitásszámát. A felsőoktatásba kerülést egyszerre korlátozza a magas ponthatár és az alacsony kapacitáslimit.
Infinety network
Nincs pénz és a kormány nem is akar adni. Oktatásra biztosan nem. Idén 42 milliárd forintot von ki a Fidesz a felsőoktatásból. 2010 óta összesen 60 milliárdra rúg az elvonás. Ha van ebben logika, akkor az az, hogy a kormány az általa nem kedvelt szakokat, karokat teljesen kivérezteti. Mindez egyetemi állásokat veszélyeztet. Sok esetben kell azzal számolni, hogy tanárok, kutatók, na meg hallgatók fogják elhagyni az országot" - írja az MSZP első embere.

"Ezzel szemben a szocialisták a mindenki számára hozzáférhető tudást állítják a középpontba. Elutasítjuk a hallgatók röghöz kötését, mert az hátrányos a magyar fiatalok számára és az európai alapelvekkel is ütközik. Hatástanulmányt készítünk a tandíjmentes felsőoktatás megvalósításának vizsgálatára, továbbá civil szervezetekkel konzultálunk és elemezzük a legjobban működő külföldi oktatási rendszereket.

Közben, mint megszokhattuk, a kormány győzelmi jelentéseket ad ki. Nem is foglalkoznék most azzal, hogy Matolcsy György szerint az elmúlt 30 év legnagyobb gazdasági sikerének korát éljük. A legalább 1,5 százalékos recesszió, meg az ipari termelés decemberi 7,6 százalékos visszaesése éppúgy nem zavarja Matolcsy Györgyöt, ahogyan más tények sem szokták.

Maradjunk a kormányzati dicsekvés kapcsán csak a rezsicsökkentésnél. Év elejétől 10 százalékos a közüzemidíj-csökkentés, jövőre állítólag 30 százalékra emelkedik. Az odáig rendben is volna, hogy a háztartásoknak kevesebbet kelljen rezsire költeniük. Ezzel egyetértünk, üdvözöljük. Nem mehetünk el persze szó nélkül amellett sem, mi az oka annak, hogy az emberek minden negyedik forintjukat rezsire költik. Ez a kormány katasztrofális gazdaság- és szociálpolitikájának következménye. Miként az is, hogy 300 ezer fogyasztónál a fizetési elmaradás miatt már felfüggesztették a szolgáltatást.

Amit a kormány most kínál, az nem valódi rezsicsökkentés, hanem pusztán választási szemfényvesztés. A kormány fordítva politizál. Nincs növekedés, nincs befektetés, nincs hitelezés, nincs munkahely. Az egészségügy, a közoktatás, a felsőoktatás tízmilliárdszámra veszít forrásokat. A kormány adókkal és adminisztratív terhekkel sarcolja a vállalkozásokat és a háztartásokat. Ezen a politikán Orbán Viktor nem hajlandó változtatni. Egyetlen szempont vezeti: saját barátait és üzletfeleit akarja minél több pénzhez juttatni. Azon az áron is, hogy a társadalom kétharmada rosszul jár, amit pontosan jeleznek a riasztóan emelkedő szegénységi mutatók. A mostani rezsicsökkentés arra való, hogy ezt a töméntelen mennyiségű negatív hatást eltakarják a szemünk elől. Ki ne örülne, hogy csökken a rezsi? Csak közben minden más drágul, a banki átutalástól a kenyérig, a tanulástól a benzinig. A mostani rezsicsökkentésnek hosszú távon isszuk meg a levét: az energiarendszer karbantartása, fejlesztése sínyli meg. Többe kerül majd, mint gondolnánk. Nem szólva arról, hogy ugyanazok járnak igazán jól, akik az egykulcsos adóval és az adókedvezménnyel is a legtöbbet nyerték. A társadalom nyolcvan százaléka csak leheletnyi enyhülést érez majd" - teszi hozzá az ellenzéki politikus.

"A mi feladatunk lesz, hogy a fejéről a talpára állítsuk az országot. Az a cél, hogy a háztartások bevételének kisebb része menjen a rezsire? Akkor tegyük lehetővé, hogy az emberek, családok több pénzhez jussanak! Olyan gazdaságpolitikát kell folytatnunk, amely munkához és tisztességes keresethez juttat családonként legalább egy embert! Igazságos adórendszert kell bevezetnünk, amely az alacsony jövedelműektől arányosan is kevesebbet vesz el. Fejleszteni kell a környezetbarát, megújuló és nem utolsósorban olcsó energiaforrások felhasználását. Ezek előnyeit el kell vinni a legszegényebbekhez, akiknek a leginkább számít a megtakarítás.

Ezeket a megalapozott törekvéseket tartalmazzák az MSZP programjai is. Sőt, egy hónapon belül konkrét rezsicsökkentési javaslattal állunk elő, amely a fogyasztók és szolgáltatók költségeit egyaránt mérsékli, összesen 40-60 százalékkal. Kiindulópontunk az állam és a fogyasztók partnersége, a megújuló energiaforrások használata és az energiatakarékosság. Míg a Fidesz javaslata további sebeket ejt a gazdaságon, a mi tervünk egyidejűleg tartalmaz növekvő foglalkoztatást, energiabiztonságot, minőségjavulást és takarékosságot.

A Fidesz inkább a jövőt is lerombolja, hogy hatalomban maradhasson. Mi viszont a jövőért és a jelenért viselt felelősséggel készülünk a választásra. Új korszakot nyitunk" - zárja sorait Mesterházy Attila.

| STOP

 © mirr-murr2013. jan. 31. 16:15 | Válasz | #1173 
ZIZIKE

 © mirr-murr2013. jan. 31. 16:14 | Válasz | #1172 
Kezdődik a hadjárat???

 © mirr-murr2013. jan. 31. 16:13 | Válasz | #1171 
A kék szám eszembe se jutna, legfeljebb szólnék az igazgatónak. Ugyan ki ajánlotta , hogy a kék számot hívják?

 © mirr-murr2013. jan. 30. 21:11 | Válasz | #1170 
Szerintem ez nem igaz.Én nem hiszem el.Lehet hogy most kezdődik egy hadjárat egy olyan ember ellen,akit egyesek a megválasztáskor sem kedveltek. Hogy bántja, ne nevettess már?

 © zizike2013. jan. 22. 21:08 | Válasz | #1169 
Mi vár a gyerekeinkre Egyeken? Állítólag az a pletyka járja a falut hogy az iskolába járó gyerekek közül többen felhívtak valami kék telefonszámot, hogy a pap bántja őket, meg csúnyán beszél velük és innen szóltak ki egyekre hogy vizsgálják ki az ügyet, mer annyi hívás érkezett. Talán már vizsgálat alatt is van az ügy, mert több gyereket behívott az igazgató. Ha ez igaz, akor milyen jót tettek a kedves képviselők az iskolával hogy katolikus egyházi lett.

 © tégé2013. jan. 22. 14:46 | Válasz | #1168 
Még Venezuelában is szebb jövő vár a gyerekekre, mint hazánkban
2013. január 22. kedd 12:25:59


Mely ország gyermekei mondhatják el magukról felnőve, hogy jó időben, jó helyen születtem? Az Economist Intelligence Unit rangsorából kiderül.

hirdetés

Az Economist Intelligence Unit (EIU) igyekezett felmérni, hogy az elmúlt 25 évben mennyit változott a világ, és hol lesz idén a legjobb megszületni. Létezik ugyanis egy olyan kifejezés, melyet őszintén szólva nem túl gyakran lehet hallani: "a legjobb helyen, a legjobb időben születtem".

Az EIU éppen ezért most rangsorolta, hogy melyik ország biztosítja a legjobb lehetőséget az egészséges, biztonságos életre az elkövetkezendő években.

Az életminőség-index összekapcsolódik a szubjektív elégedettségi felmérésekkel, melyek arról árulkodnak, hogy az egyes országok lakói mennyire érzik magukat boldognak. Az, hogy egy ország mennyire gazdag, egyáltalán nem számít az EIU szerint, sokkal fontosabb ugyanis a bűnözés mértéke, a közintézményekbe vetett bizalom, illetve az egészségügyi és családpolitika. A rangsor összeállításakor 11 ilyen területre vonatkozó indexet vett figyelembe az EIU: vannak köztük olyan fix tényezők, mint például a földrajzi elhelyezkedés, ami nagyon lassan változik az idő múlásával, és vannak olyan tényezők is, melyek az aktuális politikától, a kormánytól és a világgazdaságtól függnek. Mindemellett kalkuláltak még egy 2030-ra vonatkozó egy főre jutó jövedelmet is, mely a most született felnőtt korára lehet érvényes.


Svájc a legjobb

Az EIU felmérése szerint a 2013-ban a legszerencsésebbnek mondhatja magát, aki Svájcban születik meg, míg a második helyen Ausztrália szerepel. Az első tízben egyébként inkább a kisebb gazdaságok dominanciája figyelhető meg, melyek fele európai ország, mégis csupán egy tartozik az euróövezethez, Hollandia. A skandináv országok szintén az élvonalban vannak, míg a dél-európai krízisekkel sújtott államok a kedvező éghajlat ellenére gyengén szerepelnek a rangsorban.

Az Egyesült Államok, ahol a születendő gyermekek jelentős (állam)adósságot örökölnek, a 16. helyre került. A legrosszabb ország, ahol idén egy baba megszülethet, az EIU listája szerint Nigéria.

És hol van Magyarország?

Hazánk az EIU listáján a 46. helyre került, amelyen ugyanannyi pontszámmal osztozunk Horvátországgal. A környező országokat nézve mind jelentősen előttünk állnak. Tehát a hazai helyzetnél ebből az aspektusból lényegesen jobb Szlovákiában (35.hely), Lengyelországban (33. hely) és Csehországban is (28. hely).

Érdekesség, hogy még Argentínába és úgy en block a dél-amerikai országokba is jobb idén születni, mint Magyarországra. Közvetlenül előttünk pedig Venezuela áll a sorban.

Ha az Ön cége vidéki mikrovállalkozás 5 ezer fő feletti településen, akár ingatlant is vehet pályázati pénzeken! Segítünk!
Az eltelt 25 évben egyébként hazánk 22 helyet rontott - 1988-ban a 24. legjobb ország voltunk -, pedig volt időközben egy rendszerváltás is, ami csak még inkább keseríti a szánk ízét, hiszen úgy tűnik, azzal mégsem váltottuk meg a jövőnket. Az irány egyébként Lengyelország esetében is ugyanaz, mint nálunk, mely az akkori 23. helyről csúszott vissza az idei évi 33. helyre. Csehország és Szlovákia - Csehszlovákiaként - nem szerepelt az akkor 48 országot rangsoroló listán, melynek legutolsó helyén Zimbabwe állt osztozva a helyezésen Iránnal és Irakkal.

1988-ban egyébként az Egyesült Államok volt az az ország, ahol a legjobb volt megszületni, második helyen Franciaország és Nyugat-Németország szerepelt. 25 év alatt a legnagyobb fejlődés a lista szerint Szingapúrban következett be: az 1988-as 36. helyről 2013-ra a 6. helyre került. Érdekesség még, hogy új szereplőként egyből a 14. helyre rangsorolták Taiwant, de friss szereplőként nem panaszkodhat Kuvait sem a maga 22., Chile és Ciprus sem a maguk 23. helyével.

mfor.hu

 © tégé2013. jan. 19. 15:26 | Válasz | #1167 

kapcsolódó cikkek
Lassan elfogy az építőipar
Soha ennyi építőcég nem dőlt még be Magyarországon
"Ismét csődöt mondtak" - levonulást javasolnak a Fidesznek
címlapsztori
Orbán utolérte Horthyt? "Mi fogjuk megnyerni" - Máris megvan a Voice győztese?
5/10 ajánló
Elfoglaltak egy házat a hajléktalan aktivisták
Mit csinál most az Orbán-kormány?
Nem érdemelt "halálbüntetést"?
Terry Black csak a gyerekeinek akar jót
Nagy segítség lenne a roma integrációban
Somló egy kis itallal simán kibírja
Változik az időjárás - az ország másik felén készülhetnek
Agyonszurkálta saját édesanyját a részeg
Nagyon pikáns jelenetre készültek
Belestünk Orosz Barbara ruhapróbájára - Fotók
Elhitte Matolcsynak és Selmeczinek? Ébresztő, ez a való világ
Kifogott egy újabb milliomos pasit
Figyelem, terelés! Kamionok százait kell elengedni
Még a dízel M5-nél is erősebb a B&B Audi Q5 TDI-je
Az FKF legyőzte a pár centi havat
Kivágták a színésznőt
Kiadós, hétvégére tökéletes
Fogyókúra? Egymás után akár kétszer is
Állatira szeretik: 10 éves a Fressnapf (x)
Németh Lajos jobban szereti

Orbán nagy álma teljesült, igaz, ez rémálom az építőiparnak, a munkahely teremtő vállalkozásoknak, a munkanélkülieknek és így az egész magyar társadalomnak - kezdi közleményét Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

"Építés helyett rombolás folyik, továbbra is padlón az építőipar.

Tavaly nagyjából annyi új lakást adtak át, mint 1921-ben az Orbán által úgy kedvelt Horthy-korszak idején. A nyolcezer új lakóingatlan vállalhatatlanul alacsony szám. És ahogy a KSH adatai is mutatják, az építőipar 11,7, a teljes ipari termelés pedig 6,9 százalékkal csökkent. Nem csoda, hogy ezek után a csupán 8043 új munkahelyet tudott teremteni önmagától a munkaerőpiac, a több mint 40 ezer megszűnése mellet.

Ezt tudja felmutatni az orbáni gazdaságpolitika, ennyire képes a piros pöttyös matolcsyzmus.

Elég ebből!

Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, hogy az ország a folyamatos pusztítás helyett, az építés korszakába lépjen!" - írja Józsa István.
Infinety network


| STOP

 © tégé2013. jan. 15. 14:10 | Válasz | #1166 
2013.01.15. 13:21
Roubiniék visszaszóltak: mégis Matolcsy miatt zuhant a forint
A forint gyengüléséért Magyarországra hárította a felelősséget a Roubini Global Economics (RGE) a Wall Street Journalban, a nemzetgazdasági minisztérium előző napi megállapításaira reagálva.
TwitterFacebookTumblrStartlap
Betkicsinye
Betnagya
E-mail kde
Nyomtat

r e k l á m
Biztosítsd síutad napi 450 Ft-ért az UNIQA-nál, videózz és nyerj ausztriai utazást!

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Ahogy beszámoltunk róla, a Nemzetgazdasági Minisztérium a forint gyengülésének hírére kiadott egy közleményt, melyben arról írnak, hogy múlt hét kedden Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: „Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk.” Matolcsyék szerint a szakember ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk. "A csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást. Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem – ahogy az a spekulánsokra oly jellemző – ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat"- áll a közleményben.

"Mi azonban úgy látjuk, hogy Matolcsy György miniszter legutóbbi nyilatkozata, melyben elhibázottnak nevezte a 2002 és 2010 között folytatott erősforint-politikát, volt a forint gyengülésének a legfőbb oka" - írta Jelena Vukotic, a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője az NGM közleményére adott válaszában. Jelena Vukotic szerint a piacok Matolcsy Györgyöt tekintik a jegybankelnöki poszt egyik esélyes várományosának, ezért kijelentését úgy értelmezték, hogy a kormány agresszív monetáris lazító programot kíván folytatni és gyengébb forintárfolyamot szorgalmaz, ami kedvezne az exportőröknek, de növelné a devizahitelesek törlesztési terheit.

Az RGE vezető elemzője rámutatott, hogy a forint árfolyama ugyan csökkent az elmúlt héten, de nem kiemelkedő mértékben. A kormány unortodox lépései ennél jóval nagyobb eladási hullámokat is kiváltottak már - tette hozzá.

Jelena Vukotic szerint az, hogy a kormányzó többség jelöli ki a távozó Simor András helyére az új jegybankelnököt fokozza a további kamatcsökkentések és nem szokványos monetáris eszközök alkalmazásának valószínűségét, ami pedig újabb nyomás alá helyezi majd a forint árfolyamát.

A magyar gazdaság további piaci zavarok veszélyének van kitéve magas eladósodottsága és bankrendszerén keresztül az euróövezeti válságnak való erős kitettsége miatt. "Olyan nem konvencionális lépések, mint a jegybank devizatartalékainak igénybe vétele nyugtalanságot okozhat a befektetők körében és a tőke menekülését idézheti elő" - fogalmazott a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője a Wall Street Journalban megjelent cikkben.

atv.hu / MTI


 © tégé2013. jan. 09. 18:39 | Válasz | #1165 
168 Óra Online írása
Címkék: Bayer Zsolt cigányok
„Elérkezett az ideje, hogy Európa határozottan cselekedjen”
Corriere: Rasszista csaholás Orbán személyes barátjától
Megosztás: Tetszik:
Bayer Zsoltnak a szombati Magyar Hírlapban megjelent írásával foglalkozott a Der Standard című osztrák, a Corriere della Sera című olasz és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap szerdán. A Corriere della Sera az Európai Unió fellépését szorgalmazta.
A Der Standard megállapította, hogy Bayer Zsolt publicista, Orbán Viktor barátja – a Fidesz alapítói körének „enfant terrible-je” – legújabb romaellenes cikkével még egyes fideszes politikusok részéről is felháborodást váltott ki. A liberális osztrák napilap tudósítója, Gregor Mayer idézi Deutsch Tamás és Navracsics Tibor megszólalását Bayer cikkével kapcsolatban. „Mindenesetre Deutsch és Navracsics nem tartoznak már az Orbán körüli belső hatalmi körhöz” – tette hozzá. Kevéssé tűnik valószínűnek – vélekedett –, hogy a miniszterelnök bukni hagyja barátját. Bayer ugyanis – írta – publikációival nemcsak azokat az Orbán-híveket tartja a Fidesz táborában, akik ideológiailag inkább a szélsőjobboldali Jobbiknál lennének otthon, de társszervezője az Orbán melletti, úgynevezett Békemeneteknek is – írta. A „Fidesz-legendárium” szerint ezek a tüntetések akadályozták meg, hogy az EU puccsal eltávolítsa a hatalomból Orbánt – állt a Der Standard cikkében.

A Corriere della Sera című olasz napilap az Európai Unió fellépését szorgalmazta Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikkét kommentálva. „Meddig él továbbra is vissza Magyarország az Európai Unió türelmével?” – írta a konzervatív Corriere della Sera Cicerónak Catilina elleni első beszédére emlékeztetve. A cikk a „Magyarország sokk: Cigányok állatok, semmisítsük meg őket” címmel, „Vita a kormánypárt egyik újságírójának, Orbán Viktor kormányfő személyes barátjának a cikke után” alcímmel jelent meg. A lap szerint „2012 a magyar parlament egyik tagjának émelyítő felhívásával zárult a zsidókról készített speciális listával. Az új év újabb baljós idegengyűlölő és rasszista csaholással nyílik a Budapesten hatalmon levő politikai osztály tekintélyes képviselője részéről”. „2010 áprilisa óta Orbán Viktor(...) az EU tagállamában félelmet, intoleranciát keltett az idegengyűlölet baljós visszhangjával. Talán elérkezett az ideje, hogy Európa határozottan cselekedjen” – írta a Corriere della Sera. Az olasz lap emlékeztetett arra, hogy a roma kisebbség a magyar lakosság 7 százalékát alkotja, és a romák a szegényebb és kevésbé iskolázott réteghez tartoznak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap Tétovázó eltávolodás címmel számolt be a Bayer Zsolt írása körül kialakult ügyről. A szerző, Stephan Löwenstein beszámolója alcímében kiemelte: Fideszes politikusok elhatárolódnak „a rasszista szövegeléstől”. Kifejtette: úgy tűnik, alig néhány héten belül már másodszor „kényszeríti egy oldalra a kormányt és az ellenzéket egy rasszista kirohanás”. Ez a mély politikai megosztottságot tekintve „figyelemre méltó” fejlemény lenne, a Fidesznek azonban jóval nehezebb a dolga, mint a Jobbikkal kapcsolatos legutóbbi hasonló esetben, mert ezúttal „a saját soraiból származik a botránykő”. Ugyanakkor a kormánypárt részéről is hallani egyértelmű elhatárolódó nyilatkozatokat, de ez az elhatárolódás nem egységes és nem érinti a vezetés csúcsát – tette hozzá az MTI szerint a FAZ Magyarországgal is foglalkozó bécsi tudósítója, megjegyezve, hogy Navracsics Tibor vonatkozó megnyilatkozásáról egyelőre nem tudni, hogy a miniszter a Fidesz álláspontját vagy csak a saját véleményét fejtette ki.

A Handelsblattban Stefan Menzel, az üzleti lap bécsi tudósítója a kelet-európai tőzsdék kilátásairól szóló elemzésében kifejtette: a befektetők sokáig tévesen értelmezték a térségbeli folyamatokat. Kelet-Európa „egyáltalán nem áll olyan rosszul”, mint ahogy azt 2012 elején sokan gondolták. A gazdasági növekedés gyorsabb, az államadósság pedig alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, ugyanakkor a térség országai eltérő gazdaságpolitikát folytatnak. A magyar kormány „gazdaságellenes politikát” folytat, Magyarország ezért kockázatosabb, mint Csehország vagy Lengyelország, de a magyar piac magasabb hozamokat ígér – írta M

 © mirr-murr2013. jan. 06. 10:54 | Válasz | #1164 
Jó pár ötleteikkel, már tele van a hócipőm, meg más is. Igazi ötletgazdák,remélem amit a nép már un , egyszer ők is megunják , és csöndben maradnak VÉGLEG!!!!!

 © tégé2013. jan. 06. 09:32 | Válasz | #1163 
ABCÚG
Ráció, regisztráció 2.
Mátyás Győző jegyzete
Megosztás: Tetszik:
Az Alkotmánybíróság döntése után pillanatok alatt egy érdekes kvízjáték vette kezdetét az országban. Kérdés: miért hátrált meg a Fidesz azok után, hogy elmeszelték a regisztrációs törvényt? A helyes megfejtők között turulban született Fekete György-portrét sorsol ki a Békemenet szervezőbizottsága. Csak hát nincsenek helyes megfejtők. Legfeljebb bősz találgatások vannak.
Bár adódott rögvest egy hivatalos magyarázat is. A Fidesz frakcióvezetője azonmód leszögezte: őket „az ész szava” és „a politikai felelősségérzet” vezérelte, mert „a Fidesz számára mindig is fontos volt, hogy a demokrácia nyugodtan, kiszámíthatóan és kiegyensúlyozottan működjön.”

facebook.comRengetegen kapták fel a fejüket ezekre a mondatokra, mert eddig nem tudtuk, hogy a Fidesznek van humorérzéke. Még ha ez a hivatkozás a vaskos, közönséges, túlzó tréfák közül való is. (Amúgy meg ha már ennél a pontnál tartunk: a nagy csinnadrattában elsikkadt az a hír, hogy a 4K! a Fidesz feloszlatását kérte az ügyészségtől. Ez persze nyilvánvaló médiahack, de azért nagyon tanulságos a hecc hivatkozási alapja. A Fidesz 2012-ben nem hívott össze kongresszust, holott erre a párttörvény kötelezi. Amely törvénymódosítást éppen a Fidesz hozta, ergo magas ívben tesznek még a saját maguk alkotta törvényekre is. Mindez ráadásul igen példázatosan mutatja, mennyire sajnálják le a saját párttagjaik véleményét. Hiszen még a látszatra sem adnak, hogy legalább valamiféle lakógyűlésfélét összerántanának, kitudakolni, szeretné-e a tagság, hogy a NER-köztársaság perszonálúnióra lépjen Azerbajdzsánnal.) Mindezt kis adalékként a Fidesz demokrácia-felfogásának tárgyában, már ha a „brontoszauruszok a demokrácia porcelánboltjában” típusú működésük két és fél év alatt nem kínált volna elég tanulságot.

Bár propagandafogásnak ez a verdikt most nem is jön olyan rosszul. Már döngetik is a mellüket a jobboldalon, hogy tessék, a ballib huhogók telerinyálták a hazai meg a nemzetközi sajtót (helyi dialektus szerint: árulták a hazát), hogy itten akkora diktatúra készül, hogy Kim Dzsong Un irigykedve lesi, és lám, dehogy. A Fidesz visszalépett, pedig közénk is lövethetett volna. Túl azon, hogy az Alkotmánybíróság bizonyos tagjai helyében én beszereznék golyóálló mellényt, mindez azonban tényleg csak propagandának jó, már annak, aki hinni is akarja.

Így hát legtöbben arra a következtetésre jutottak, hogy egyszerű politikai kalkuláció áll a retirálás mögött. Egyfelől nyilván sokakat riasztott volna, ha egy deklaráltan alkotmányellenes törvényt gátlástalanul belegyömöszölnek az Alkotmányba. Sokaknak szolgált volna bizonyítékul arra, hogy a Fidesz számára a demokrácia értelme az, hogy bármit megtehessenek, legfőként azt, amit az ellenfeleiknek tiltanak. De ez sem tartotta volna vissza őket, ha úgy ítélik meg, hogy a törvény keresztülbrusztolása jár nagyobb haszonnal, legfeljebb kicsit le kellett volna hülyézni az alkotmánybíróságot.

Csakhogy bármennyi konkrét választástechnológiai előnnyel kecsegtetett is a regisztráció bevezetése, mindig is népszerűtlen volt a lakosság körében. Még a Fidesz szimpatizánsok többsége is ésszerűtlennek és feleslegesnek tartotta. Itt még mindig adódott volna a lehetőség, hogy a kétharmad erejével a regisztrációt lecserélik a Kubatov-listára, de ennek meg a nemzetközi fogadtatása lett volna kétséges.

Így hát osztott-szorzott a kétharmad, és az jött ki, hogy miután hónapokig nyomták a kabaréba illő „szakmai érveket” a törvény mellett, végül veszni hagyják.

Ami egyben azt is jelzi, hogy a Fidesz-féle törvénykezési önkényt mégis csak meg lehet fékezni. Erre persze megint harsogja majd a kormánypropaganda, hogy lám mégsem pártkatonák az AB tagjai. Egyfelől: nyilván még nem eléggé. Másfelől: ez a regisztrációs idiotizmus annyira ellentmondott magának az Alaptörvénynek s a nemzetközi egyezményeknek, hogy szakmai integritását csak minimális mértékben őrző alkotmánybíró nem engedhette ezt át. (Volt persze, aki mégis.) Nem véletlenül fogalmazott éppen ezzel a törvénnyel kapcsolatban Sólyom László úgy, hogy „az utolsó határ, az Alkotmánybíróság vagy felvállalja az igazi hivatását, vagy nincs sok értelme a létezésének”.

De azért ne legyenek kétségeink: a Fidesznek lesz még pár jó ötlete.

 © mirr-murr2013. jan. 05. 10:34 | Válasz | #1162 
Debrecenben ,is volt egy késelés, és valahogy az ilyen késeléseket mindig "sötétek" teszik.

 © tégé2013. jan. 04. 10:34 | Válasz | #1161 
A Magyar Nemzet belföldi hírei

Késelés után fenyegetés
BuL
Forrás: Magyar Nemzet
2013. január 04., péntek 04:52 Nyomtatás
Küzdősportolók azok a fiatalok, akiknek társaságából kettőt kis híján halálra késeltek cigányok újévre virradóra Szigethalmon – a sértettek minden jel szerint csak ennek köszönhetik életüket. A támadók csütörtökön már megfenyegették az egyik sértett családját és azt a budapesti kórházat is, ahol a két fiút ápolják.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

3

Ismeretlen romák szerda este megjelentek az egyik sértett, Sávoly Gergő családjának otthonánál, és fenyegetően léptek fel, hogy ne merjenek vallomást tenni. A rendőrség csütörtökön lezárta annak a budapesti kórháznak az egyik részlegét, ahol a két összeszurkált sportolót ápolják. A személyi védelemre azért van szükség, mert a cigányok a gyógyintézményen keresztül is megfenyegették a sértetteket, hogy ne merjenek ellenük tanúvallomást tenni.

Az MTK fiatal bokszolója, Sávoly Gergő már túl van az életveszélyen, társa, a birkózó Bozsányi Gergő azonban csütörtökön még válságos állapotban volt. Előbbit a nyakán, fején, mellkasán és a combján érték a döfések, a birkózó fiúnak életveszélyesen károsodott egyebek mellett a mája és a veséje. A szigethalmi sörözőben az óévet búcsúztató fiatalok a jelek szerint csak azért maradtak életben, mert mindannyian küzdősportolók, így vissza tudták verni a körülbelül negyven fő brutális támadását.


A vérfürdő után készült felvétel
Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet
Csütörtökön a súlyosan megsebesített sportolókat ápoló budapesti kórházba több televíziós stáb is bejutott a rendőrségi lezárás ellenére, s ott Sávoly Gergő a kamerák előtt mondta el a riportereknek azt, amit a Magyar Nemzetnek edzője nyilatkozott. A lap hivatalos úton, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól (PMRFK) kért engedélyt az interjúra, de azt a hatóság a sértettek biztonságára és a nyomozás érdekeire hivatkozva megtagadta.

 © tégé2012. dec. 27. 07:51 | Válasz | #1160 
Az orbánizmus mint államvallás
2012. december 23., vasárnap, 17:50  Utolsó frissítés: 2012. december 23., vasárnap, 20:24
Szerző: Balavány György

Címkék: Orbán Viktor; kereszténység; egyházak; szekularizáció; államvallás;

Kinyomtatom  Elküldöm Hozzászólások (#117)
Így karácsony tájékán sokat fogunk hallani hazánk keresztény gyökereiről, annál kevesebbet az állam és egyházak viszonyáról, pedig a kereszténység szempontjából is ennek tisztázása volna fontosabb.


A kereszténység emlegetésétől zengett az elmúlt két év közélete, mély fájdalmára sokaknak, akik hívőnek vallják magukat. A Fidesz-KDNP alakulat Isten nevével az ajkán írt új, konszenzusmentes alkotmányt, hozott új, jogfosztó egyháztörvényt, borult össze keleti diktatúrákkal, és rohant ki a nyugati demokrácia ellen. A kormány Istent emlegetve szaggatta el a szociális háló maradékát, lehetetlenítette el a középosztályt; Isten nevében rendelte alá a magyar kultúrát politikai direktíváknak. A kereszténység nevében folyik a közpénzek lenyúlása, „keresztény” hírhamisítás zajlik a közmédiában, „keresztény” gyűlöletkampány folyik a másként gondolkodók ellen.


Fotó: MTI / Marjai János
A kormányfő a hatalmát egyenesen Istentől eredezteti, és az igazában a hívei nem is kételkednek. A szemükben Orbán Viktor a kiválasztott, aki átvezeti a nemzetet a sötét, liberál-globalista jelenből egy szebb, igazabb, magyarabb jövőbe. Aki Orbánnal fordul szembe, végső soron Isten akaratával fordul szembe. Aki a kurzust kritikával illeti, – horribile dictu, erkölcsi tisztaságát kétségbe vonja – az Krisztus katonáit „ócsárolja”. Ha történetesen egyháztag az istenadta, akkor „a Világossággal szemben a Sötétség oldalára állt”, és „elárulta az evangélium ügyét”. (E sorok szerzője is gyakran megkapja ezt egyháza tagjaitól, sok esetben vezetőitől.)

*

A problémának van teológiai és egyháztörténeti metszete is. Sokan úgy hiszik (helyesen), hogy a kereszténységnek kell, legyen átfogó immanens megnyilvánulása, mivel az üzenete nem csupán az egyháznak, hanem az egész világnak szól. A kereszténység Istene mindenható és mindenütt jelen lévő, aki többek közt a történelem aktív formálójaként mutatkozik be – mint ilyen, nem maradhat ki az élet egyetlen területéről sem.

Szent Ágoston nyomán Kálvin azt mondta: az államot és az egyházat lehetetlen szétválasztani, mert ezek ugyanannak a dolognak, az emberi közösségnek különböző aspektusai. Csakhogy ez a modern kor hajnalán volt, amikor a hitharcok még egyetlen valláson belül dúltak, egyöntetűnek lehetett mondani ezen társadalmak keresztény identitását, az egyháziasság kb. 1300 éve volt kihagyhatatlan része a hétköznapoknak.

Azóta enyhén szólva átrendeződtek a viszonyok. (Ha hívőként következetesek vagyunk, be kell látnunk: ez sem eshetett a Mindenható akaratán kívül.) A modern korban a szekularizáció, vagyis az egyházi és állami rend szétválasztása olyan helyzet, aminek a fenntartása alapvető és felülírhatatlan társadalmi igény. A szekularizáció igényét demokratikus keretek közt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Aki figyelmen kívül akarja hagyni, annak demokrácia helyett más rendszert kell bevezetnie.

Ugyanakkor nem szeretném, ha a szekularizáció összekeverődne azzal a fajta szekularizmussal, amely radikális egyház- és vallásellenességet jelentl. A követelés, hogy a vallásosság ne nyilvánulhasson meg a hétköznapokban vagy a közéletben, szintén demokratikus igényeket hagy figyelmen kívül, például a pluralizmust és a lelkiismereti szabadságot. E jelenséget a hívőnek nem nevezhető Jürgen Habermas is élesen kritizálja, pl. emígy: … A szekularizmus nem semlegesség, hanem egy világkép a többi között. A szekularizált gondolkodás nem magasabb rendű a vallásosnál, nem uralhatja a társadalmat.” Szó sincs arról, hogy a vallásos gondolkodásmódot és szimbólumrendszert a közéletből/kultúrából ki kéne űzni. Szó sincs arról, hogy le kéne tagadni: a vallási hagyomány máig erős kultúraformáló a nyugati civilizációban.

Jogtalan elvárás, hogy a vallásosság alacsonyabb rendűnek tartassék, mint az ateizmus (és ez fordítva is igaz). Nincs világnézetileg semleges ember, sem közösség, sem állam: ha a szekularizmus az állam vezérlő elve, az nem világnézeti semlegesség. Ha nem akarjuk – márpedig demokrataként nem akarhatjuk – az egyik fél megsemmisítő győzelmét a másik felett (legyen az arány aktuálisan bármekkora), akkor nem marad más, mint a pluralizmus. S ami ezzel jár: a konszenzuskereső párbeszéd a különféle világmagyarázó elméletek hívei közt.

Szerintem a fenti szekularizmus ellenszere épp a szekularizáció, vagyis az egyház és állam intézményi elválasztása. Ez az alapfeltétele a vallásosak és a nem-vallásosak közti tisztességes párbeszédnek. Feltétele az egyházak normális működésének és a vallásszabadságnak is. Ugyanis, ha nincs szekularizáció – Magyarországon most tkp. nincs – akkor abba a kérdésbe ütközünk, hogy melyik egyház lehet az állam kegyeltje, és melyik nem. (A siralmas egyházügyi törvény pontosan azért született, mert a hatalom érezte, hogy ezt tisztáznia kell.)

Ha nincs szekularizáció, akkor az állami és az egyházi struktúra egymásba épül, s ennek hatására fölerősödik a szekularizmus, az egyház iránti gyűlölet és megvetés. Aki nem vallásos, természetesen borzad attól, hogy az egyházias rend határozza meg az élete kereteit. És ha ezt erőltetik, a válasz az ingerült elutasítás lesz.

Egy keresztény identitású vezetésnek minden lehetséges eszközzel biztosítani kell az ateizmus szabadságát.

*

Azonban a mai Magyarországon nem is a kereszténység, hanem egy sajátos Fidesz-vallás szilárdult rendszerré: vannak kegyhelyei, papjai, prófétái, van dogmatikája. Közhely persze, hogy a vallási és a (doktriner) állami struktúrákat egymásra lehet tükrözni, például az egykori kommunista rendszert is le lehet írni „kvázi-vallási”-ként. Igen ám, de a Fidesz-rezsim vallási jellegének felismeréséhez nem kell „kvázi”. Ez önmagában az, ami, hiszen (a kommunizmussal ellentétben) metafizikai érveket használ, önmagát a transzcendensből eredezteti. Az intézményesült orbánizmus nem csupán egy a vallások között: ez Magyarország jelenlegi államvallása.

Ám az evangéliumi hit és a Fidesz-vallás teológialag összeférhetetetlen. A Fidesz-vallás szinkretista, a New Age világába tartozik; van benne valamennyi a törzsi istenségeket imádó hitvilágból; van valami a manicheizmusból, és van a totemizmusból (pl. turul vére kultusz). Akadt már ilyen a történelemben: a Harmadik Birodalom eszméje a New Age germán mitológiát újraélesztő változatára épült.

Azt, hogy ebben az államvallás-rendszerben egyes (lojális) egyházak hatalomhoz, kiemelt támogatáshoz és a társadalom életében irányító szerephez jussanak, a Krisztus-hitnek el kell utasítania. A modern kor nagy áldása, hogy megszüntette a triumfáló egyház képzetét, és ezzel helyreállította a hívek eredeti közösségét. Nincs olyan evangéliumi tanítás, hogy az egyháznak világi hatalomra kell törekednie. Az egyház az eredeti rendeltetése szerint az Úr „szenvedő szolgája”, mert annak a Krisztusnak titokzatos teste, akit kivet a világ, akit félreállít és kigúnyol, de aki mégis szolgál a világban. A jászol a megvetettek helye, az üldöztetés a megvetettek sorsa, a kereszt a megvetettek útjának a vége. Jézus azt mondta, hogy aki nem veszi fel naponta az ő keresztjét, semmiképpen sem lehet az ő tanítványa. A Krisztus-követés kereszthordozás, tehát nem arról szól, hogy másokra helyezzünk elviselhetetlen terheket. A történelem sokszorosan bizonyította: ha az egyház (mint egyház) és a vallás (mint vallás) politikai hatalomhoz jut, elveszti az arculatát, elárulja a küldetését, elhagyja a Lélek: kiürül és meghal.

*

Mindez messze nem jelenti azt, hogy ne létezhetne keresztény politizálás. A keresztény gondolat nyugodtan igényt tarthat arra, hogy jelen legyen az élet minden területén, az oktatásban, a kultúrában, a politikában. Ám a keresztény politikusnak nem az a dolga, hogy a dogmáit másokra próbálja erőszakolni; nem is az, hogy behajítsa a kereszténységet egy újpogány államvallás olvasztótégelyébe. (Számomra döbbenetes volt, ahogy református lelkészek vonultak a Békemeneten, sámándobok dübörgésére.) A keresztény politikus dolga nem az, hogy a vallását, hanem hogy azokat az alapvető értékeket képviselje, amire a vallása épül. Kövesse Krisztust – például abban, hogy befogadó és irgalmas, nem pedig hideg és kirekesztő módon gondolkozik, beszél és cselekszik. Mutassa fel a közéleti munkájában azokat az erényeket, amiket a Biblia a Szentlélek gyümölcseként (Gal 5,22) említ: a szeretetet, az örömet, a békességet, a béketűrést, a szívességet, a jóságot, a hűséget, a szelídséget, a mértékletességet. Ezek Jézus jellemvonásai. Jézusra pedig még mindig kíváncsi a világ, ha a lejáratódott vallási tradíciókra nem is.

Sok szempontból szomorú karácsony az idei. Nagy bánatom, hogy az ország vezetői teljes erőből aláznak szét mindent, amit fontosnak, sőt szentnek tartok. Ennél is nagyobb fájdalmam, hogy ebben Krisztus megtévesztett, elvakított szolgái sietnek a segítségére. De vigasztalásom is van: hogy a jászol mindig ugyanaz, a kereszt ugyanaz, Jézus Krisztus ugyanaz. A pszeudo-krisztusok és hamis próféták pedig el fognak tűnni a süllyesztőben. Isten irgalmazzon nekik. Isten irgalmazzon Magyaror

 © tégé2012. dec. 22. 18:45 | Válasz | #1159 
168 Óra Online írása
Címkék: Semjén Zsolt PhD plágium
Semjén PhD-je is veszélybe került: itt az újabb leleplezés
Megosztás: Tetszik:
Plágium – A miniszterelnök-helyettes nem végzett érdemi tudományos tevékenységet – Sántít Semjén Zsolt PhD-je is

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) eddigi kommunikációja a Semjén-ügyben arra épült, hogy nekik valójában nincs teendőjük, hiszen a kormánypárti politikus hittudományi doktoriját az összes szabályt betartva minősítették át annak idején PhD-vé. A vonatkozó előírások és a korabeli dokumentumok alapján azonban ez az állítás cáfolható – írta a Népszabadság.

„Az átminősítés eljárása minden tekintetben megfelelt a hatályos egyházi és állami előírásoknak” – ez a mondat a lényegi része annak a (Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest meg sem említő) november 20-i keltezésű közleménynek, amellyel Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora az egyetem részéről lezárhatónak vélte a Semjén-ügyet.

Az egyetem akkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy Semjénnek a jogelőd Pázmány Péter Hittudományi Akadémián 1991-ben megszerzett hittudományi doktoriját a jogszabályoknak megfelelően minősítették át 1997-ben PhD-vé, emiatt tehát nincs további vizsgálódnivalójuk a miniszterelnök-helyettes dolgozatával a Hvg.hu-n megfogalmazott, dokumentumokkal részletesen alátámasztott plágiumvádakkal kapcsolatban.

Ez a védekezés – jelesül az, hogy a címek, illetve az oklevelek kiadása szabályszerű volt, azt pedig utólag nem lehet vizsgálni, hogy fennálltak-e a diploma-, illetve fokozatszerzés „egyéb feltételei” (például az önálló kutatómunkával elkészített, korrekt idézéseket és hivatkozásokat tartalmazó dolgozat) – az ELTE érvelésében is felbukkan. A Pázmány helyzete azonban annyiban eltér az ELTE-étől, hogy a katolikus egyetem esetében már a kiindulópont is támadható: számos körülmény utal rá, hogy Semjén Zsolt doktorijának PhD-vé konvertálásakor nem a szabályoknak megfelelően jártak el.

Az egységes PhD-fokozatok kiadására – akár korábbi doktori címek átminősítésével is – kizárólag a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) adhatott jogot azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyeknek volt a MAB által elfogadott akkreditációval rendelkező doktori képzésük.

A PPKE 1997-ben szerezte meg ezt a jogot a MAB-tól, és abban az évben került sor Semjén doktorijának átminősítésére is. A vonatkozó jogszabályok szerint az átminősítés nem automatikusan történt – nem volt tehát elegendő hozzá egy korábban szerzett doktorátus, illetve az új fokozatot kiadó intézmény MAB-akkreditációja –, hanem minden esetben szükség volt a jelölt publikációinak, illetve tudományos munkásságának vizsgálatára is.

Ezt erősítette meg a Népszabadság kérdésére Balázs Ervin, a Magyar Akkreditációs Bizottság jelenlegi elnöke is, hangsúlyozva: nem formális, hanem érdemi, eseti döntésekről volt szó, amelyeknél azt kellett felmérni, hogy a tudományos fokozatra vágyók megfelelnek-e azoknak a feltételeknek, amelyekkel valaki az átminősítés időpontjában PhD-t szerezhet.

Erre történik utalás egyébként abban az 1997. december 19. keltezésű, Erdő Péter akkori PPKE-rektor által aláírt hivatalos levélben is, amelyben Semjént az átminősítésről értesítik: „A Magyar Akkreditációs Bizottság 1997/4/IX/5 sz. határozatában adott jogunknál fogva korábban szerzett hittudományi doktorátusát, tekintettel annak jó eredményére, valamint időközben végzett egyéb tanulmányaira és tudományos munkásságára, tudományos doktori fokozattá (PhD) minősítjük át vallástudomány tudományágban”.

A levélben szereplő indoklás egyébként pontatlan: az „egyéb tanulmányok” és a doktori eredménye a PhD szempontjából úgyszólván indifferens, a tudományos munkásság viszont perdöntő.

Semjén hivatalos életrajzából ugyanakkor nem derül ki, hogy érdemi tudományos tevékenységet végzett volna az átminősítés előtt. „Tudományos karrierje” egy évvel korábban, 1996-ban kezdődött, rögtön azzal, hogy címzetes egyetemi docens lett a PPKE-n. A címzetes oktatói címeket az egyetemek viszonylag kevés megkötéssel adhatják ki, ám számos intézmény szabályzatában szerepel a PhD-cím, illetve az, hogy az érintett az adott szakterület országosan ismert szaktekintélye legyen.

Semjén Zsoltra ezen kritériumok egyike sem illett rá akkoriban, a publikációs „listája” pedig meglehetősen rövid volt: a nyilvánosan hozzáférhető információk szerint azon egyetlen, a Teológia című folyóirat 1992. évi 2. számában megjelent cikk szerepelt Korunk kihívása: a New Age címmel, amely azonban nem új eredményeket tartalmazott, hanem Semjén teológiai doktoriját és az abból derivált szociológiai szakdolgozatát foglalta össze.

A PhD-fokozat megszerzésének feltétele továbbá, hogy a jelölt két idegen nyelven képes legyen a szakirodalom és a szaknyelvi terminológiák használatára – ha az életrajzából indulunk ki, akkor ez a feltétel sem teljesült, hiszen az Országgyűlés honlapján fellelhető CV-ben a nyelvtudás rovatban csupán egyetlen tétel (angol középfok) szerepel.

A jelzett időszakban egyébként sem a tudomány kötötte le Semjén Zsolt energiáját: kereszténydemokrata politikusként tevékenyen részt vett a vatikáni szerződésnek nevezett államközi megállapodás előkészítésében és az egyházi álláspont kommunikálásában – írta a Népszabadság.

Tőle származik például annak a megindoklása, hogy miért kell a világi államnak – az adófizetők közösségének – az egyházakat anyagilag támogatnia: szerinte az egyházak „a társadalom kiemelkedő fontosságú, értékhordozó és közösségteremtő tényezői, a hitélet körébe tartozó munkálkodásuk mellett kulturális, nevelési-oktatási, szociális-egészségügyi tevékenységükkel és a nemzeti tudat ápolásával is jelentős szerepet töltenek be az ország életében”, ezért a közpénzből történő fenntartásuk közügynek tekinthető.

Vagyis Semjén a látszat szerint nem a tudományos teljesítményével érdemelte ki a vallástudományi PhD-t. Ebből pedig az következik, hogy a PPKE vezetésének akkor is lenne vizsgálnivalója a kormányfőhelyettessel kapcsolatban, ha abból indul ki, hogy a plágiumgyanús dolgozatot nem, csak a PhD megszerzésének körülményeit kutathatja – vonta le a következtetést a NOL.

 © tégé2012. dec. 19. 10:20 | Válasz | #1158 
Akkor most ki is a komcsi???????????????????
Sorfallal fogadták a diákokat listázó igazgatót

15 komment|Megjelent: 2012.12.19. 09:40|Frissült: 2012.12.19. 10:12
Az egyik balatonalmádi középiskola diákjai azért háborodtak fel, mert igazgatónőjük jegyzőkönyvezte a tanulók keretszámokkal kapcsolatos nézeteit.

„A végzősök sorfallal fogadták reggel a tanárokat, köztük az igazgatót” - többek közt ez olvasható azon a tegnap este létrehozott Facebook-oldalon, melyet az balatonalmádi Magyar-Angol Két tannyelvű Gimnázium öregdiákjai hoztak létre.

Jegyzőkönyv a diákok nézeteiről

Mint arról kedd délután a hvg.hu beszámolt, egymás után hívták be az iskola végzős diákjait, és tanáraikat az igazgatói irodába és faggatták ki arról, hogy beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Mindezt felháborodott szülők osztották meg a lappal.

Azt is elmondták, hogy az igazgatónő a beszélgetésekről jegyzőkönyvet készített, amelyeket elvileg szerdán kellene elküldenie a helyi kormányhivatalba. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató nem cáfolta a lapnak a beszélgetéseket és a jegyzőkönyveket. A Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke azt kérte, hogy e-mailben továbbítsák neki a kérdéseket.

„Szégyelljük magunkat Ön helyett!”

A balatonalmádi tanulók, szülők és öregdiákok felháborodtak. A történések miatt petíciót írtak az igazgatónőnek az alábbi szöveggel:

„Tisztelt Igazgató Asszony!

Mi, mint a Balatondalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium volt diákjai mélységes felháborodással értesültünk arról, ami a gimnáziumban történt: diákokat és tanárokat hallgattak ki, jegyzőkönyvezték a szavaikat stb. Nem használjuk az "állítólag" kifejezést, mivel a beszámolók hitelesnek tűntek! Egyelőre 5 tanárról és 14 diákról lehet tudni!

Azt természetesen nem tudjuk eldönteni, hogy ténylegesen el is juttatják-e a Kormányhivatalba a felvett jegyzőkönyveket, de maga az eljárás olyan elképesztő, hogy alig találunk szavakat, pedig anno ebben a gimnáziumban igen szépen megtanítottak minket fogalmazni... megfogalmazni a gondolatainkat, kiállni magunkért egy közösség tagjaként viselkedni, boldogulni az életben. Felvérteztek minket tudással, élménnyel, szeretettel. Tanáraink mindenkor kiálltak mellettünk, befogadó, támogató volt a közeg, amiben tanulhattunk, élhettünk!

Hova lett mindez, kérdem Önt, Igazgató Asszony? Hogy sikerült odáig eljutni, hogy ez az elképesztő, méltatlan és a "kihallgatottakra" nézve megalázó eset megtörténhetett... Almádiban???

Hol volt Ön, amikor ez az iskola még virágzott? És hogy lett Önből Igazgató? Mit tud ennek az iskolának a múltjáról? Mert hogy a szellemiségéből semmi nem érintette meg Önt, azt ez az ominózus eset is jól példázza!

Maximálisan elutasítjuk azt, ami az iskolában történt! Nem lehet a diákokkal való beszélgetéseket jegyzőkönyvezni, előzetes hozzájárulásuk nélkül. Az Önök eljárása a fegyelmi, illetve a büntető eljárásokéra emlékeztet!

Ellenben lehet sztrájkolni, mert az MINDENKINEK ALAPVETŐ joga! És Önnek nincs felhatalmazása (?) arra, hogy ezt megakadályozza. Előzetes felmérést maximum bizonyos alapellátás biztosítása végett tehet(ett volna!)

Ez egy valódi politikai kultúrával rendelkező országban soha, de soha nem történhetett volna meg! Az illegálisan adatokat gyűjtő, a diákokat és tanárokat megalázó/megfélemlítő vezetőket leváltják, ha már maguktól nem mondanak le tisztükről! De nem történhetett volna meg a "régi almádi gimiben! sem”

Szívből reméljük, hogy a diákságnak és a tanári karnak az a része, aki még nincs megfélemlítve, kiáll és hallatja a hangját, tiltakozik minden fórumon, és ha kell, megkeresi az Oktatási Jogok Biztosát is!

Mi abban látjuk feladatunkat, hogy az öregdiákokat szólítsuk ugyanerre!

Addig is szégyelljük magunkat Ön helyett is!”

Sorfal

A végzős diákok szerda reggel tehát sorfallal fogadták a tanári kart és átadták petíciójukat az igazgatónőnek. Mint az a Facebookon olvasható, az egyik tanárt felhívták szülők, és mondták neki, hogy közölje az igazgatóval: „Ha a jegyzőkönyveket délig nem semmisítik meg, akkor feljelentik az igazgatót, az igazgatóhelyettest és Kovács Zoltánt (Veszprém megye kormánymegbízottja - a szerk.) a rendőrségen."

Forrás: Hír24
Cimkék: balatonalmádi, listázás, keretszámok, középiskola

 © tégé2012. dec. 14. 16:02 | Válasz | #1157 
Álságos és hitvány” – Kiakadtak Orbánék lépése miatt
Megosztás: Tetszik:
Az MSZP minden tagja válaszolni fog a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőknek küldött levelére. Válaszukban elutasítják majd a hallgatói keretszámok drasztikus csökkentését – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes.
A párt elnökségi tagja kijelentette, hogy a szocialisták szolidaritást vállalnak a hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal. A politikus ezt követően arról beszélt: nem igazak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének azok a nyilatkozatai, amelyek szerint az átalakítás több pénzhez juttatja a felsőoktatást és így több hallgatót tudnak majd finanszírozni. Felhívta a figyelmet, hogy kedden a parlament egy salátatörvényben újabb 11,1 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól.

Az oktatási rendszer átalakítása mindenkit érint – reagált Giró-Szász András azon kijelentéseire, amelyek során a kormányszóvivő azt mondta, nem érti, hogy a felsőoktatásban tanulók hétfőn és szerdán miért tüntettek. Az MSZP nem csodálkozik azon, hogy már a gimnazisták is több városban az utcára vonultak és sztrájkbizottságokat alakítottak – mondta. Kunhalmi Ágnes „álságosnak és hitványnak” nevezte azt a kormányzati kommunikációt, amelyik „arra épül, hogy egymásnak ugrassza” a hallgatói szervezeteket, az oktatókat és diákokat. Emellett feltette a kérdést, a kormányszóvivőnek honnan van arról információja, hogy a hallgatói vezetőknek hány éve van tanulói jogviszonyuk a felsőoktatási intézményekben – írja az MTI.

Az MSZP el fogja törölni a „röghöz kötést”, és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet – jelentette ki. Ezt követően pedig egy „nagyon érzékenyen beállított” tandíj és ösztöndíjrendszert vezetnek be, aminek részleteit az érintettekkel együtt dolgozzák ki. A párt meghagyja a diákhitel konstrukcióját, de megszünteti az országot „veszedelmes adósságspirálba” sodró Diákhitel 2-őt – közölte végül.

A HÖOK levelet küld a kormánytagoknak és az országgyűlési képviselőknek

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz választ várva arra, hogy egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. A hallgatói szervezet elnöke jövő szerdán – a kormányülés kezdetekor – békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, kérdésükre egyszerű választ várnak: igen vagy nem. Hozzátette: a megkérdezettek és a választ is adók névsorát, valamint a kérdésre adott válaszukat nyilvánosságra hozzák, még a soron következő országgyűlési választások előtt. Amennyiben egy képviselő nem válaszol, úgy neve mellett a „nem érdekli a felsőoktatás” megjegyzés szerepel majd – jelezte. Kitért arra is, hogy információik szerint a kormány december 19-én reggel 9 órakor kezdődő ülésén tárgyalja újra a „drasztikus keretszámcsökkentést” tartalmazó előterjesztést. Az elnök az ülés kezdetével egy időben békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél. A sztrájk addig tart, míg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról – közölte Nagy Dávid.

 © tégé2012. dec. 13. 06:34 | Válasz | #1156 
168 Óra Online írása
„A tandíjról hazudtál, szádból segget csináltál”
Kiszorítósdi a Parlamentnél
Megosztás: Tetszik:
Fél nyolckor a Parlament elé ért a diáktüntetés több ezer résztvevője. Este kilencre mintegy száz demonstráló maradt.
Este kilenckor, a Corvinuson zajló hallgató fórum hírére a maradék kb. 100 tüntető is elindul a Kossuth térről. „Visszajövünk még!" – ígérik, mire egy rendőr: „Szerintem itt leszünk”. Előzőleg a rendőrség a maradék bő száz tüntetőt kezdte kiszorítani ki a térről. Felszólították őket, hogy menjenek haza, a fáklyáikat eloltották. Sok demonstráló korábban távozott, a hétfői folytatásra biztatva a többieket. A tüntetés végig békés volt.

A több ezres tömeg fél nyolckor érkezett a Kossuth térre, miután a Műegyetemet elhagyva megálltak a Nemzetgazdasági Minisztérium épületénél. A tüntetők betörtek a Parlament előtti parkolóba, ahol rendőrsorfal várta őket.

„A tandíjról hazudtál, szádból segget csináltál” – ezt az Orbán Viktort ábrázoló táblát tartotta magasba a vonuló tömegben egy tüntető. Az este folyamán olyan szlogeneket lehetett hallani, melyek már nem csak a keretszámokról szóltak: „Gyáva Viktor”, „Viktátor”, „Erre kellett a kétharmad?”.

Korábban a diákok a Műegyetem aulájában tartottak fórumot. A 168 Óra helyszínen tartózkodó tudósítója szerint Nagy Dávid HÖOK-elnök megkérdezte jelenlévőket, hogy mindenki elég melegen öltözött-e egy kis sétához. Kijelentette: a kormány megtámadta a diákok jövőjét, az álmaikat, de ezt nem hagyják annyiban. „Hagyjuk-e, hogy az arcunkba hazudjanak? Hagyjuk-e, hogy átverjenek bennünket?” – kérdezte a jelenlévőket, akik „Nem hagyjuk!” – kiáltással válaszoltak. Hangsúlyozta: „Egységesnek kell maradunk, minket nem fognak megosztani”. „Ez itt a magyar felsőoktatás. A megoldást nem lehet plagizálni” – mondta Nagy.A Hallgatói Hálózat részéről a követelések között elhangzott: csak az érintettek bevonásával képzelhető el a felsőoktatás átalakítása. Továbbá követelik, hogy minden területen legyen államilag támogatott képzés, az egyetemektől megvont pénzt az intézmények kapják vissza, töröljék el a hallgatói szerződéseket, állítsák helyre az egyetemi autonómiát. (A tüntetés összehozta az eddig ellenséges viszonyban levő Hallgatói Hálózatot és a HÖOK-ot.)

„Hol van most Orbán Viktor? Fél, hogy találkozik saját fiatalságával és nem ismerik meg egymást?” – tette fel a kérdést Ábrahám Máté, a középiskolás diákellenállás tagja, aki szerint nem konzultációs leveleket kellene küldözgetnie a kormányfőnek, hanem lejönnie közéjük. „Neki sem tandíjat, sem diákhitelt nem kellett felvennie azért, hogy jogász lehessen” – mondta.

Solti László, a Szent István Egyetem rektora felolvasta a Magyar Rektori konferencia állásfoglalását. Eszerint az egyeztetés nélkül hozott intézkedések kiszámíthatatlanná teszik a jövőt, szociális igazságtalansághoz vezetnek, nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, ellentétesek a nemzetközi trendekkel. A rektorok támogatják a tüntető diákok célkitűzéseit.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: megemeli a kalapját a hallgatók előtt, akik képesek szerveződni és szolidárisak az utánuk következő nemzedékkel is.

A Humán Platform vezetője újabb tüntetésre hívta a hallgatókat: hétfőn öt órakor az emberi erőforrás minisztériuma előtt tartanak demonstrációt a HÖOK részvételével.

Az Oktatói Hálózat szónoka arról beszélt, hogy az egyetemek és a főiskolák nem csak egy papírt adnak, amivel a hallgatók elmehetnek Londonba mosogatni. A világra nyitott, kritikus gondolkodásra képes embereket adnak, akikre szüksége van az országnak. Nem csoda, tette hozzá, hogy Orbán tőlük fél, neki ugyanis bamba és lojális alattvalók kellenek.

Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzat elnökségi tagja beszédében elmondta, nem véletlen a helyszínválasztás: ez a hely már egyszer megmutatta, hogy a hallgatók készek és képesek kiállni a jövőjükért. Hozzátette: közösen kell megállítani az őrületet ami Magyarországon zajlik. Mint mondta: ha ma nem ér rá, egy következő fórumon is szívesen meghallgatják, mit mond Orbán Viktor a kormány felsőoktatási terveiről. Úgy tudjuk, mint hétfőn, a diákok ma is vonulni fognak.

A bejáratnál a szervezők azt kérték: minden zászlót és párt-transzparenst tegyenek el az érkezők. A fórum elején Orbán-videókat játszottak le 2008-ból, amikor a Fidesz elnöke a tandíj ellen emelt szót. A bejátszást füttyszó kísérte.

 © tégé2012. dec. 11. 06:57 | Válasz | #1155 
168 Óra Online írása
Címkék: Orbán Viktor felmérés miniszterlenök Tárki
Orbán az utóbbi 22 év legpocsékabb miniszterelnöke
Megosztás: Tetszik:
A Tárki közvélemény-kutatása szerint 1990 és 2012 között Orbán Viktor jelenlegi kormányzását ítélik a legrosszabbnak a válaszadók.
A rendszerváltás óta kormányzó összes miniszterelnök munkájának ötfokú skálán tett értékelése alapján a magyarok leginkább Antall József és Horn Gyula teljesítményét értékelték pozitívan – áll a Tárki kutatásában, amelyet a HVG idézett.

Az ötfokú skálán adott értékeléseket figyelembe véve a rendszerváltás óta egyetlen kormányfő munkáját sem osztályozták a válaszadók a közepesnél jobbnak. Az így kialakult rangsor alapján a legjobb minősítést Antall és Horn kapta, egyaránt átlagosan 2,89 ponttal.

A megosztott első hely mögött szintén lényegében holtverseny alakult ki Bajnai, illetve Orbán első kormányzása megítélésében, az ő teljesítményüket átlagosan 2,79, illetve 2,76 pontra értékelte a lakosság. Tőlük alig lemaradva Medgyessy és Boross következik, újra – statisztikai értelemben – holtversenyben, átlagosan 2,70 és 2,65 pontra értékelve munkájukat.

Az utolsó helyen is igen szoros az állás Gyurcsány és Orbán jelenlegi kormányzása között, előbbi átlagosan 2,39, utóbbi 2,35 pontot kapott. Ami tehát minden rangsor esetén egyértelmű, hogy a Gyurcsány- és a második Orbán-kormányzás tetszik a legkevésbé a magyaroknak – áll a Tárki kutatásának eredményeit ismertető közleményben. Ezek az eredmények arra is utalnak, hogy a kilencvenes éveket ma egy kicsit boldogabb évtizedként látjuk a miniszterelnökök munkáin keresztül, mint a következő évtizedet – írják.

Ami a pártpreferenciákat illeti, különösen figyelemre méltó Orbán Viktor első és második kormányzásának megítélése saját pártja tábora szerint, ugyanis tízből nyolc Fidesz-KDNP szavazó tartotta jónak Orbán első kormányzását, a második ciklust pedig már csak tízből hatan – mutat rá a Tárki. Nemcsak saját hátországában, de más szavazói csoportokban is látványos a veszteség, ami például a bizonytalanok esetében különösen fontos lehet: Orbán munkáját első kormányzása idején a ma bizonytalanok 18%-a osztályozta legalább jónak, jelenlegi kormányzását pedig már csak 8%-uk.

Az MSZP-szavazók értékeléseit tekintve pedig azt emeli ki a Tárki, hogy saját miniszterelnökeik közül a leginkább Horn Gyula, őt követően pedig Bajnai Gordon munkáját tartották jónak (70% és 64%), míg náluk jóval alacsonyabb arányban, saját szavazóiknak is csak kevesebb, mint a fele értékelte pozitívan Medgyessy és Gyurcsány teljesítményét (47% és 43%) – írta a HVG.

 © tégé2012. dec. 08. 08:53 | Válasz | #1154 
2012.12.08. 08:40
Súlyos számok: a magyar fiatalok fele külföldre menne
A fiatalok 49 százaléka szeretne külföldön dolgozni, de csak tizenkét százalékuk hagyná el végleg Magyarországot a jobb megélhetés reményében. Ma már kevesebben élnek házasságban, mint élettársi kapcsolatban. Ez két megállapítás abból a kutatásból, amelyet ma ismertettek az újságírókkal. Közben Vágó Gábor, az LMP képviselője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ifjúságpolitika teljes hiánya miatt a fiataloknak nincs jövőképük.
TwitterFacebookTumblrStartlap
Betkicsinye
Betnagya
E-mail kde
Nyomtat

r e k l á m
Allianz e-GFB 2013 – a díjszámításért kattintson!


Van egy generáció, amely másképp gondolkodik, mint mi. Egy ilyen kutatás – a jó diagnózis – hidat építhet két olyan nemzedék között, amelyik már nem érti egymást – mondta Balog Zoltán, miniszter, aki annak bizonyítására, hogy ez a jelenség létezik, egy blogból idézett: „Nincsenek hőseink, nincsenek nagy zenekaraink nincsenek generációs példaképeink. Emberek eszmék és termékek vannak csupán, akiket, és amiket észreveszünk és kiemelünk magunknak. Jelvények vannak, csupán amelyeket mellünkre tűzünk. Ha nem figyelsz, ránk magadra vess.”

Jó lenne, ha a döntéshozó politikusok is tudják ezt - mondta Balog Zoltán, az Emmi minisztere, a kutatás fővédnöke. A kutatásból az is kiderült, hogy a 15 és 29 éves korosztály majdnem fele azt tervezi, hogy valamikor külföldön vállal munkát, egy részük pedig ott szeretne tanulni.

A fiatalok több mint 1/3-a csak Magyarországon tudja elképzelni az életét, viszont több mint 12 százalékuk a jobb élet reményében elhagyná az országot is. Talán meglepő, de ennél a generációban is él a nosztalgia a Kádár-rendszer iránt.

Balog Zoltán szerint azért van ez így, mert a Kádár-rendszert nem ismerték. Ha csak a napi megélhetés a szociális biztonság, a munka, lehetőség és a lakáshoz jutást vesszük figyelembe akkor még riasztóbb az arány, Előrelépést csak a szabadságjogok és a szórakozási lehetőségek és felsőoktatásban való részvétel esélye miatt éreznek a fiatalok, de közülük még így is 80 százalék a régi rendszert tartja jobbnak. A kutatás nyolcezer fős mintán idén januárban kezdődött, amikor még nem voltak ismertek az egyetemi költségtérítések.

atv.hu

 © tégé2012. dec. 07. 11:49 | Válasz | #1153 
Súlyos etikai, szakmai vétséget követett el Semjén Zsolt, de az ELTE nem tud hivatalos lépéseket megtenni - ezt közölte Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja.


Angol- és némettanár
Álláshirdetés
Sajtótájékoztatón ismertette pénteken Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja annak a bizottsági jelentésnek a következtetéseit, amely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1992-es szociológia dolgozatának szövegegyezőségeit vizsgálta. A dékán november 29-én jelentette be, hogy az ELTE Társadalomtudományi Kara háromtagú bizottságot állít fel Semjén Zsolt szakdolgozatával kapcsolatos állítások miatt. Tausz Katalin azt mondta, hogy a hvg.hu által az első körben ismertetett dokumentumok, és az akkori szerzőjog alapján nincs szó önplágiumról, először ezért nem akartak vizsgálatot indítani. Lapunk azonban ezt követően arra mutatott rá, hogy Semjén szociológia dolgozatának a kormány honlapjára felkerült, második javított kiadása és a konzulense tanulmányai között jelentős átfedések mutatkoznak.

A bizottság megbízatása arról szólt, vizsgálják meg a szakdolgozat hiteles példányok alapján mutat-e szövegazonosságot 1992-es szakdolgozata Molnár Attila Károlynak, Semjén Zsolt egykori konzulensének munkáival. Átadták a tagoknak a könyvtárban talált eredeti példány fénymásolatát, illetve Molnár Attila Károly írásbeli nyilatkozatát. Ebben azt hangsúlyozta, soha sem plagizált más szerzőktől.

A bizottság jelentős szövegegyezőséget állapított meg, ugyanakkor az akkori felsőoktatási törvény alapján nincs jogi lehetőségük lépni az ügyben, mondta Tausz Katalin, hozzáfűzve, hogy megállapították: Semjén Zsolt súlyos szakmai, etikai vétséget követett el. "Sem az akkori, sem a most hatályos jogszabályok nem adnak eligazítást arra az esetre sem, ha az oklevél kiadását követően derül fény arra, hogy az oklevél kiadásának esetleges feltételei nem álltak fent”.

Az 1992-es tanulmányi és vizsgaszabályzat Tausz szerint nem rendelkezett részletesen a szakdolgozat készítésének szabályairól, és arra sem ad lehetőséget, hogy bármilyen hivatalos eljárás induljon ebben az ügyben. Viszont az idézőjelek nélküli hivatkozás sem 1992-ben sem ma nem volt megengedett súlyos tudományetikai vétségnek minősül.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a konzulens Molnár Attila Károlyra nézve, akinek a tanulmányával Semjén szövege egyezőséget mutatott, sincs következménye a vizsgálatnak.

„A hvg.hu kérdésére, hogy hogyan kerülhettek be az új szövegek a dolgozatba, Tausz Katalin azt mondta, nem tudja, hogyan kerültek bele, ezt szerinte az érintettek kellene tisztázni. A dékán elmondta azt is, hogy sok eljárásjogi szabályt megnézett, de az intézménynek utólagosan nincs lehetősége lépnie, ám szerinte az erkölcsi kérdések nem évülnek el.

A sajtótájékoztatót követően a hvg.hu megkérdezte a dékánt, hogy nyilvánosságra hozzák-e a jelentés szövegét, de szerinte erre nincs szükség, mert annak minden fontos megállapítását nyilvánosságra hozta a pénteki sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy a bizottság tagjainak névsora nyilvános lesz-e, azt mondta, hogy a bizottsági tagok vállalnák a nevüket, de egy héttel a vizsgaidőszak előtt az egyetem szeretné elkerülni azt, hogy őket a sajtó megkeresse és így nehéz helyzetbe hozza őket.

Tausz Katalin többször beszélt Molnár Attila Károllyal, de Semjén Zsoltot nem tudta meghallgatni.

Indokolatlanból indokolt

A hvg.hu kilenc nappal korábban számolt be arról, hogy a miniszterelnök-helyettesnek a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián 1991-ben megvédett teológiai disszertációjának közel 40 százalékban magyar, német és angol nyelvű források megfelelő forrásmegjelölés nélküli átvételén alapszik. Egy nappal később pedig arról írtunk, hogy Semjén az ELTE-n 1992-ben megvédett szociológiai szakdolgozata jelentős átfedést mutat az egy évvel korábbi teológiai értekezésével, továbbá olyan részeket is tartalmaz, amelyek megfelelő forrásmegjelölés nélküli szövegátvételek más, magyar és idegen nyelvű forrásokból.


Fotó: Stiller Ákos
A hvg.hu Semjén Zsolt dolgozataival foglalkozó első cikkeinek megjelenése után az ELTE Társadalomtudományi Kara nem akart vizsgálatot indítani. Tausz Katalin november 22-én közreadott közleményében indokolatlannak tartott bármilyen vizsgálatot. Pedig két nappal korábban a Népszabadság és a hvg.hu is beszámolt arról, hogy 1992-ben a bíráló tanárok véleménye megoszlott a kereszténydemokrata politikus szakdolgozatáról. Az egyik elismert szektakutató egyest adott a dolgozatra, a másik tanár – a diplomamunka születését nyomon követő konzulens, Molnár Attila – pedig jelest, végül egy harmadik bíráló felkérésével oldotta fel az intézmény az ellentmondást. Fokasz Nikosz, a szociológia tanszék jelenlegi vezetője a Népszabadságnak november 20-án még azt nyilatkozta, a dolgozatra azért adott egyest az egyik bíráló, mert „a mű nem szociológiai, hanem teológiai természetű”, vagyis nem kapcsolódott „szorosan ahhoz az ismeretanyaghoz, amelyből a jelölt oklevelet kíván szerezni”. Egy nappal később viszont már megváltoztatta a véleményét, és arról beszélt, hogy a Semjénnel szembeni "támadások" politikai jellegűek.

November 26-án a hvg.hu arról írt, hogy az ügy kirobbanását követően a kormány honlapján nyilvánosságra hozott szociológia dolgozaton a „második javított kiadás” felirat szerepel, ami arra utal, hogy a Pázmány Péter Egyetem könyvtárában található – vélhetően első – változatot Semjén kijavíthatta, kiegészíthette. A második kiadás közel 22 oldallal hosszabb, ráadásul 14-15 oldalnyi szöveg azonos Molnár Attila egy 1992-es és egy 1993-as tanulmányának szövegével.

Ezt követően jelentette be az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja, hogy vizsgálat indul. Tausz közleményében akkor arra írta: „Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának más szerzők által publikált tanulmányokkal való részleges azonosságára vonatkozó állítások láttak napvilágot a sajtóban, melyek az ELTE Társadalomtudományi Kart és intézményünk oktatóinak szakmai hitelességét is érintik”. Még a vizsgálat bejelentésének napján megszólalt Molnár Attila is, aki azt hangsúlyozta, a Valóság című folyóiratban 1993-ban megjelent tanulmány a saját szellemi terméke, illetve azt állította, „az egyetemi életben megszokott módon számtalan közös kutatást folytattam hallgatóimmal, a vallásszociológia terén is, így ebben az esetben is”.

Arra viszont akkor nem adott magyarázatot, hogy Semjén szociológia dolgozata és az ő írásai miért egyeznek meg szinte szó szerint, és ki a szerzője azoknak az új részeknek, melyek Semjén „második javított kiadású” diplomamunkájában találhatók. Illetve arra sem adott magyarázatot, hogy későbbi cikkeiben – ha valóban közös kutatásokról volt szó – miért nem tüntette fel társszerzőként Semjén Zsoltot.

 © tégé2012. dec. 05. 09:29 | Válasz | #1152 
Súlyos film külföldön a magyarokról: Orbán kemény kritikát kapott
Magyarországról sugárzott dokumentumfilmet az Arte televízió
MTI- vilag@hetivalasz.huUtolsó módosítás:2012.12.05. - 08:57Létrehozás:2012.12.05. - 08:15

Magyarországról sugárzott dokumentumfilmet kedden késő este az Arte német-francia televízió Magyarország - demokrácia vagy diktatúra? címmel.

hirdetés

Az NDR német közszolgálati műsorszóró társaság mintegy 50 perces filmjében egyebek között arra emlékeztettek, hogy a Kádár-rendszer nyugati hitelekből finanszírozta az életszínvonal emelkedését, ami csődhöz vezetett. A rendszerváltáshoz fűzött lakossági várakozások nem igazolódtak be és az ország továbbra is hitelből élt, emiatt pedig a 2008-ban világméretűvé vált pénzügyi válság során súlyos gazdasági és társadalmi válságba zuhant - mutatták be a 2010-es kormányváltásra kialakult helyzetet a dokumentumfilmben, amelyet Sugárka Sielaff rendezett.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a több magyar politikust és közéleti személyiséget megszólaltató filmben elmondta: az új kormánynak egyszerre kellett beindítania a növekedést és megőrizni a társadalom bizalmát. Ezért olyan intézkedéseket kellett hozni, amelyek sértették multinacionális nagyvállalatok érdekeit.

A gazdaságpolitikával kapcsolatban Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyar missziójának korábbi vezetője kiemelte: az ágazati különadók révén az a benyomás alakult ki, mintha Magyarország nem feltétlenül üdvözölné a külföldi beruházásokat, holott az ország éppen akkor tud fejlődni, ha külföldi beruházásokat tud vonzani.

A német-francia kulturális csatornán sugározott dokumentumfilmben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyebek mellett a válság következtében felerősödő társadalmi feszültségekkel összefüggésben, az úgynevezett érpataki modellel kapcsolatban kiemelte: a fegyelmezésen alapuló modell „nem megoldás a romakérdésre és a mélyszegélység problémájára".

A dokumentumfilm szerkesztői hangoztatták: az ország lakosságának harmada a létminimumon él, és a túlélésért folytatott napi küzdelem vetélytárssá teszi a romákat és a többségi társadalom szegényeit, ezt a helyzetet pedig kihasználja a Jobbik. A szélsőjobboldali párt továbbá a Fidesszel együtt olyan társadalmi hangulat kialakulásához járult hozzá, amelyben ismét lehetséges a nyílt antiszemitizmus - tették hozzá, megjegyezve, hogy a Fidesz „ellentmondásosan viselkedik" az ügyben.

„Orbán Viktor politikájának mérlege komor. Magyarország gazdasági hanyatlása folytatódik, és a folyamatot tovább erősíti a nemzetközi bizalom elvesztése. Mindez a kormány nacionalista politikájával együtt alig ellenőrizhető társadalmi feszültségekhez vezet" - állapították meg a német dokumentumfilm készítői. Hozzátették: „Budapesten dől el, hogy mit hoz a jövő Magyarországon, hiszen az EU lehetőségei korlátozottak".

A filmben megszólaltatott Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egyebek mellett kijelentette: Orbán „együttműködési stratégiája" abban áll, hogy korrigálja az uniós szabályokba ütköző intézkedéseket. A kormány így „jogilag kifogástalan" tevékenységet végez, ugyanakkor „úgy szervezi át Magyarországot, hogy Fidesz-ország lesz belőle". Hozzátette: kívülről nem lehet változtatni a magyarországi helyzeten, változást csak az ellenzék idézhet elő. A dokumentumfilm készítői szerint „komolyan vehető ellenzék csak az utcán formálódik".

A magyar parlamenti pártok részéről a dokumentumfilmben Gulyás Gergely és Balog Zoltán mellett Gyöngyösi Mártont, a Jobbik képviselőjét szólaltatták meg, a parlamenten kívüli mozgalmak, szervezetek részéről pedig Juhász Pétert, a Milla Egyesület elnökét. A dokumentumfilmben megszólaltak még művészek, köztük Fliegauf Bence filmrendező, és szakértők, mint például Kéri László politikai elemző.


 © tégé2012. dec. 02. 18:41 | Válasz | #1151 
Ő kapta a legnagyobb tapsot a Kossuth téri tüntetésen – Részletek
Rogán, Bajnai, Mesterházy a Kossuth téren
T. A.- itthon@hetivalasz.huUtolsó módosítás:2012.12.02. - 17:53Létrehozás:2012.12.02. - 17:38

Nem akarunk együtt élni alantas, rasszista megnyilvánulásokkal, nem fogadhatjuk el, hogy vétlen milliók halálát, szenvedését semmibe vegyék - mondta a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a Parlament előtti demonstráción, ahol kicsi és nagy nemzeti logókkal teli tömegben városnévtáblák, Respect Rogán vagy Hitler-bajuszos Gyöngyösi Márton tábla is látható volt.

hirdetésFotó: MTI/ Beliczay László
Rogán Antal első felszólalóként, a Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű rendezvényen a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalására utalva úgy fogalmazott: a népirtások minden esetben listákkal kezdődtek, ezért elfogadhatatlan, ha valaki nem tanul az elmúlt száz év történelméből.

Ahogy Rogán Antal érkezett a színpadra, többen bekiabáltak, hogy „fúj", „ti csináltátok a Jobbikot", de nem ez volt a jellemző. Sokan a bekiabálókat próbálják csitítani, sokan tapsoltak. Egyesek viszont háttal állnak, így tiltakoztak - írja az Index.

Gyöngyösi szavairól azt mondta, hogy nem elfogadható, ártatlan milliók halálát, szenvedését semmibe vegye. Méltóságában senkit sem szabad sérteni, listával fenyegetőzve megbélyegezni. Személyesen sem tűri, ezért is van a Kossuth téri rendezvényen.

„Nem fogadhatjuk el, hogy Magyarország bármely polgárát csak azért, mert más felekezethez tartozik vagy más nemzetiségből származik, más értékeket részesít előnyben, méltóságában megsértsék (...), listával fenyegetőzve megbélyegezzék" - jelentette ki.

„Ma a Kossuth téren mi akasztunk táblát a gonoszság nyakába. Rajta felirat: Nem engedjük!" „Hölgyeim és uraim, Magyarország megvédi polgárait!" - zárta beszédét a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antalt Bajnai Gordon követte a felszólalók sorában. Az Együtt 2014 Választói Mozgalom nevében, a volt miniszterelnök úgy fogalmazott: „A Duna a tanú rá, hogy nem felejtünk, és nem engedünk felejteni."

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott sokan azt kérték tőle, hogy használja ki a lehetőséget, és fogalmazzon meg kritikát a vasárnapi rendezvényen a kormánnyal szemben, de ő ennek nem akart eleget tenni. Inkább a különböző címkézés káros hatásairól beszélt, mint mondta, az legyengíti az országot. Éppúgy bűn a jobboldalt szembeállítani az antifasizmussal, mint a bal oldalt, a nemzeti értékekkel - fogalmazott.

Gondolatát így folytatta: „ma nem az egymásra mutogatás ideje van, ma a gyűlölet elleni összefogás ideje van. A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal. Magyarok vagyunk! Megvédjük egymást, és nem félünk! - zárta beszédét Bajnai.

A volt miniszterelnököt Mesterházy Attila követte. Az MSZP elnöke beszédében kiemelte: „ mai nap nem pusztán politikai rendezvény, a mai nap deklaráció, eskü."

Mint fogalmazott: „A fasizmus vírus, és a Jobbik a vírusgazda. Vírusgazda, aki a futball- lelátóról zsidózik, cigányozik, bizonyos írókat piedesztálra állít... Ez egy életveszélyes vírus, mely gyilkolja a társadalmat, de van ellenszer, mi mindannyian vagyunk az ellenszere - szólt a tömeghez Mesterházy, aki úgy fogalmazott, bárki felkerülhet a Jobbik listájára.

Az MSZP első embere kijelentette: Tisztelet Rogánnak. Majd hozzátette támogatja azt a DK-s javaslatot, hogy zárják karanténba a Jobbikot a Magyar Parlamentben, és ne látogassák a Külügyi Bizottság üléseit, addig míg Gyöngyösi ott pozíciót tölt be. „Mondjon le"- skandálták szavai után a demonstrálók.

Mesterházy beszéde végén, azt követelte, hogy hétfőn 13 órakor, amikor a Parlament összeül, Orbán Viktor mondjon beszédet és határolódjon el a Jobbiktól és ítélje el őket.

A három politikus közül Bajnai kapta legtöbb tapsot, Rogán is közel annyi tetszésnyilvánítást kapott. Mesterházy viszont annak ellenére, hogy többször próbálta skandálásra bírni a tömeget, alig kapott tapsot.

A vasárnap délutáni rendezvényen felszólalt még Ungváry Tamás, majd a demonstráció végén a színpadra hívta a szervezőket (Németh Sándor, Zoltai Gusztáv, Gordon Gábor) akik közül Németh Sándor a Hit Gyülekezetének lelkésze kapta a legnagyobb, percekig tartó tapsot és éljenzést.

Gordon Gábor, az Élet menete Alapítvány vezetője a rendezvény zárásaként a párizsi békeszerződés 4 cikkejét tartalmazó dokumentumot adta át Rogánnak, Bajnainak, és Mesterházynak. Majd Hernádi Judit egy Leonard Cohen dalt énekelt el.


 © tégé2012. dec. 01. 11:40 | Válasz | #1150 

2012.12.01. 06:20
Megmérgezett egyetemisták: Hogyan lett antiszemita párt a Jobbik?
Szakszervezetek, civil tömörülések és egyházak is csatlakoztak a vasárnapi neonácizmus elleni tüntetéshez, melyet a Jobbik hétfői, sokadik antiszemita megnyilvánulása generált. De vajon hogyan alakult ki az egykori ifjúsági mozgalom jelenlegi arculata?
TwitterFacebookTumblrStartlap
Betkicsinye
Betnagya
E-mail kde
Nyomtat

r e k l á m
BMW xDrive: Éljen át határtalan élményeket a BMW összkerékhajtású modelljeivelTöbb tucat szervezet csatlakozott a vasárnapra meghirdetett nácizmus elleni tüntetéshez. Gyöngyöi Márton jobbikos képviselő uszító kijelentése után egy pártokon és érdekeken átívelő egység alakult ki, hangsúlyozták a demonstráció szervezői.

A vasárnapi eseményen felszólal Rogán Antal, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is. A tüntetés mellett civilek, közéleti személyiségek, színészek és sportolók is kiálltak, a demonstráció támogatói között van a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége is.

Oroszország vs. USA

Mindeközben a Hetek című hetilap legfrissebb száma arról ír, miként jutott el az egykori egyetemi ifjúsági közösségből szerveződött, magát a nemzeti érdekek védelmezőjének beállító párt az antiszemitizmussal és anticionizmussal párhuzamos iszlámbarátságig.

A Jobbik külpolitikai irányvonalát egy tágabb koordinátarendszerben érthetjük meg, mondta a lapnak egy bennfentes, kiváló jobbikos kapcsolatokkal rendelkező politikai szereplő: mint állította, Magyarországon mind az orosz, mind az amerikai titkosszolgálat jelen van, és köztudottan ellenfelei egymásnak. Az Egyesült Államok Izrael legfőbb szövetségese, míg az oroszok – már csak azért is, hogy ezzel is gyengítsék Amerikát – Izrael ellenségeit támogatják, ez utóbbiak közül pedig kiemelkednek bizonyos arab országok, illetve Irán.

A Hetek informátora szerint a Jobbik tehát azért vállalta fel az iszlámbarátságot, mert az orosz vonalat erősíti. Természetesen az, hogy egy nagyhatalom egy adott országban milyen szervezetekkel próbál együttműködni, magától a szervezettől, annak eredeti beállítottságától is függ: mivel a Jobbik meghatározó alakjai ismert antiszemiták, ugyanakkor vannak orosz elkötelezettségű politikusai is, a párt alkalmas lehet a fenti rendszerbe való beilleszkedésre.

A párt életét belülről ismerő források ebből a szempontból Kovács Béla jobbikos EP-képviselőre, Gyöngyösi Mártonra és Vona Gábor pártelnökre hívták fel a figyelmet.

Nyomok a Szovjetunióba

A lap úgy tudja, 2006–2007 tájékán Kovács vetette fel először az iszlám és az arab országok felé való nyitás ötletét a pártban, sőt, egy idő után „erőltette” azt. A hat nyelven beszélő Kovács japán és amerikai tanulmányait követően, 1986-ban Moszkvában szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében. Erről az egyetemről köztudott, hogy a szovjet érában szorosan együttműködött a diktatúra állambiztonsági szervezetével, a KGB-vel. Kovács 1986-ban hazaköltözött, ám 1988-ban homályos okokból visszatért a Szovjetunióba, és csak 2003-ban jött haza Magyarországra. A Jobbikba két évvel később lépett be, ezt követően erősödött a párt oroszbarát politikája.

Vona eltűnt

Vona Gábor 2001-től a Fidesz tagja volt, ám 2003-ban szakított a párttal és Orbán Viktor polgári körével. 2003-ban az eredetileg ifjúsági szervezetként létrehozott Jobboldali Ifjúsági Közösségből párttá alakult Jobbik alelnöke lett. 2004 decemberében azonban „eltűnt”: magánéleti okokra hivatkozva nem vett részt az akkoriban legfeljebb 1500 fős párt munkájában, mondta lapunknak a Jobbik akkori korszakában meghatározó szerepet vivő politikus. Vona nem hagyott különösebb űrt maga után, társai nem keresték: a Jobbik vezetősége akkoriban még inkább mozgalmi jelleggel működött, „aki jött, az jött, aki nem, az nem” alapon. Vona kihagyta a súlyos vereséggel végződő 2006-os parlamenti és az őszi önkormányzati választást is, „egy gyufát nem tett keresztbe a párt sikeréért”. 2006 októberében azonban váratlanul visszatért, a novemberi tisztújításon a párt egyik elnökjelöltjeként indult, és nyert. Azóta is ő a Jobbik elnöke.

„Kiképzéselmélet”

Hogy mi történhetett 2004 decembere és 2006 októbere között, azt informátorunk nem tudta megmondani, ugyanakkor leszögezte: az „eltűnése” előtt gátlásos, akadozva beszélő „Zaza” – ez Vona beceneve, mivel eredetileg Zázrivecz Gábornak keresztelték – két évvel később médiaképesen, határozottan kikupálva tért vissza a párthoz. „Rebesgették akkoriban, hogy kiképezték”, de hogy kik és mire, az nem egyértelmű, tette hozzá a lap informátora. Egy másik egykori Jobbik-vezető viszont cáfolta a „kiképzéselméletet”. Vonát szerinte a párt két meghatározó politikusa, Kovács Dávid és Nagy Ervin támogatásával választották elnökké, és eredetileg azt tervezték, hogy Vona a Fidesz felé viszi a MIÉP-pel közösen indulva súlyos vereséget elszenvedett pártot. Vona azonban önjáróvá vált és elindult a szélsőjobb felé, amit a Magyar Gárda megalapításával tetőzött. Két mentora ennek hatására hagyta el a pártot.

A „kiképzéselméletet” erősítheti ugyanakkor, és Vona a saját könyvében is ír róla, hogy 2006-ban egy olyan biztonságtechnikai cég alkalmazásában dolgozott, melyről a pártelnök egyik személyes ismerőse a Heteknek azt mondta, a céget egykori rendőrök alapították. Egy másik forrás nem tartotta reálisnak ezt a felvetést, bár azt megerősítette, hogy exrendőrök alapították a céget. Ugyanő azt is elmondta, hogy a Jobbiknak a párttá alakulás után nem volt programja, és nem volt rá jellemző az antiszemitizmus, vagy legalábbis nem jobban, mint bármelyik más radikális pártra. Ennek bizonyítéka az is, hogy Szegedi Csanád csatlakozott a párthoz, noha tisztában volt saját származásával, mint ahogyan a Jobbik akkori vezetősége is. (Szegedi, „a boltos” kezdetben arra vállalkozott, hogy pártlogós pólókat gyárt és értékesít, a hasznon pedig osztoznak.)

Vona a kétezres évek elején Lovas István újságíró révén megismerkedett egy Magyarországon élő palesztin diákkal, akin keresztül 2003-ban meghívást kapott Jemenbe, egy antiimperialista és anticionista ifjúsági konferenciára. Elképzelhető, hogy az utazás felkeltette érdeklődését az arab kultúra és az iszlám iránt, de a Jobbik keleti nyitását nem ez határozta meg – állította az egyik informátor. Véleménye szerint is a néhány évvel később csatlakozó Kovács Béla hatására álltak rá az orosz vonalra, ebből fakadt az iszlám- és arabbarátság, illetve az Izrael-ellenesség és az antiszemitizmus, amit kezdetben talán érdekből képviselt Vona, menet közben azonban meggyőződésévé vált.

Kádergyerek

Gyöngyösi Márton gyerekkorában több arab országban is élt (Egyiptomban, Irakban és Afganisztánban), köszönhetően annak, hogy édesapja a Kádár-rendszerben sikeres külkeres volt, majd diplomata lett. A lap forrásai arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás előtt a külkereskedelem területén – az állambiztonsági szervezet kiemelkedő jelenlétének köszönhetően – nem ellenzéki figurák, hanem ellenőrzött, jó káderek tevékenykedhettek.

A párt 2010-es kampányában fontos szerepet betöltő másik informátor szerint a Jobbik legradikálisabb iszlámbarát politikusai közül Vona, illetve Morvai Krisztina is „speciális” személyiséggel rendelkeznek. Morvairól köztudott, hogy elvált férje révén – ahogy a pártban mondják – „félzsidó” gyermekei vannak, ennek ellenére nyíltan felvállalja Izrael-ellenességét. Morvai egy súlyos betegségből való gyógyulása után változott meg, állították többen is lapunknak a képviselőnő közeli ismerősei közül.

Vona Gábor magát hívő katolikus kereszténynek nevezve dicsőíti azt a vallást, melynek nevében sok iszlám országban fizikailag üldözik a keresztényeket. „Gábor komoly identitási problémákkal küzdött, erre utal az is, hogy huszonéves korában közel két évig egy kolostor padlásán élt ferences szerzetesekkel”, emlékeztetett egy, a pártelnök könyvében is szereplő részletre a fentebb már idézett informátor, és hozzátette: szerinte a pártelnök 2010-ben sem „átlagosan” gondolkodott, hiszen például a legszűkebb körben is őszinte meggyőződéssel képviselte, hogy a Magyar Gárda fogja helyreállítani és fenntartani a közrendet.

Olaj és politika

Hogy kitől mit kaphat a Jobbik az orosz- és iszlámbarátságért cserébe, azt szinte lehetetlen bizonyítani. A hetek egyik forrása erre a felvetésre azt mondta, az ezredforduló környékén a Jobbik egyik szellemi elődjeként is értelmezhető Magyar Érdek Pártja elnökéről derült ki, hogy hússzor járt Irakban Szaddám Husszein iraki diktátor pártjának meghívására. Az akkori vizsgálatok csak „megerősíteni látszottak”, egyértelműen bizonyítani azonban nem tudták, hogy a Király B. Izabella vezette formáció pénzt – akár több tízezer dollárt – vagy nyersolajat kapott volna. Hogy jelenleg mi a gyakorlat, azt szintén homály fedi.

atv.hu / Hetek

 © tégé2012. nov. 30. 15:21 | Válasz | #1149 
Első a pihenés: százezer embert hagyott magára a Fidesz
MA | 14:20 MEGOSZT / NYOMTATA+ / A-

címlapsztori
Első a pihenés: százezer embert hagyott magára a Fidesz

"Önök kártékonyak" - Válaszolt a Klubrádió a Médiatanácsnak


Százezer embert hagytak magára a Fidesz választott képviselői - jelentette be ma Simon Gábor, az MSZP elnök-helyettese. A főváros XVIII. kerületének minden politikai, vagyis döntéshozó funkcionáriusa egyszerre ment üdülni a szlovéniai Lendvára, nem gondoskodva az intézkedési jogosultsággal történő helyettesítésről.

Ughy Attila polgármester és mindhárom helyettese, Lévai István Zoltán, Kucsák László és Csomó Tamás csütörtökön, a testületi ülést követően egyszerre távoztak az országból. Mint az Simon Gábor Pesti Imre kománymegbízotthoz intézett leveléből kiderül: a választott városvezetők a kerületi általános iskolák igazgatóival együtt indultak a kirándulásra, amelyről nem tudni, mikor érkeznek vissza Magyarországra.
Infinety network
- A XVIII. kerület múltjában is sok olyan eset fordult elő, amikor a mindenkori városvezetők sürgős intézkedése vált szükségessé leégett házakból kimentett emberek elhelyezése, vagy viharok utáni kármentés megtétele kapcsán - mondta Simon Gábor. - Arcpirító, hogy az a városvezetés, amelynek jelmondata a "Jó kezekben" szlogen, Szlovéniában szórakozik, miközben felügyelet nélkül hagyják a kerületet, és annak 100 ezer lakóját.

Simon hozzátette: korábban, a városrészt 16 évig irányító Mester László polgármestersége alatt kialakítottak egy ügyeleti rendszert, amelynek hatására soha nem maradt döntéshozó nélkül a városháza. A szocialista politikus hozzátette: abban az időben az ügyeletes városvezetőnek nemhogy külföldre nem lehetett utaznia, de a mobiltelefonját sem kapcsolhatta ki egy percre sem.

Simon Gábor és Szaniszló Sándor, fővárosi szocialista képviselő Pesti Imre kormánymegbízottól szeretné megtudni: megfelel-e a fideszes városvezetők magatartása a hatályos jogszabályoknak, valamint a polgármester és helyettesei felelős politikusként jártak-e el az ügyben.

Szerző: trencséni | egyéb írások a szerzőtől » | STOP

 © tégé2012. nov. 28. 13:44 | Válasz | #1148 
Az Egyesült Államok elítéli a jobbikos Gyöngyösi antiszemita felszólalását
TEGNAP | 19:31 MEGOSZT / NYOMTATA+ / A-
kapcsolódó cikkek
"Németh Zsolt bebizonyította az alkalmatlanságát" - leváltatná az államtitkárt az MSZP
címlapsztori
"Németh Zsolt bebizonyította az alkalmatlanságát" - leváltatná az államtitkárt az MSZP Bálint Antónia: "Soha nem tennék ilyet!"
7/10 ajánló


Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az Amerikai Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elutasítja és elítéli a Jobbik országgyűlési képviselőjének a magyar parlamentben november 26-án elhangzott felháborító antiszemita megjegyzéseit - közölte az ország budapesti nagykövetsége kedden.

Közleményükben azt írták: elismerik és támogatják a kormány állásfoglalását, amelyben az elhangzottakat azonnal elutasította.

"Az ilyen gyalázatos és rendkívül sértő megnyilvánulásokat köteles minden demokráciában élő személy azonnal és keményen elítélni, s ez különösen vonatkozik a magyar kormány legmagasabb rangú képviselőire" - fogalmaztak. Hozzátették: az, hogy a magyar parlamentben elhangozhatnak antiszemita és rasszista felszólalások, ismét alátámasztja, hogy szükség van Magyarországon a tolerancia és a békés együttélés hangjainak felerősítésére.
Infinety network
Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány nem áll Palesztina oldalára a gázai konfliktus ügyében.

Úgy fogalmazott: a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

A politikus felszólalását kedden a kormány, a házelnök, illetve - a Jobbik kivételével - valamennyi parlamenti párt, továbbá több civil szervezet is elítélte.

Gyöngyösi Márton kedden azt mondta: kijelentése miatt "megköveti zsidó honfitársait", azt elismeri, hogy félreérthetően fogalmazott, amikor zsidó származásról beszélt, de "fel sem merült benne", hogy lemondjon, az ügyet pedig lezártnak tekinti.

Forrás: MTI | STOP

 © mirr-murr2012. nov. 19. 10:09 | Válasz | #1147 
"Plágiumgyanú semjén doktorija körül" elhiszem, ennek a fazonnak az orra sem áll jól.

 © tégé2012. nov. 19. 06:14 | Válasz | #1146 
HVG.HU \ ITTHON
1 új cikk érkezett.
Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül
2012. november 18., vasárnap, 18:50  Utolsó frissítés: 10 órája
Szerző: György Miklós

Címkék: Semjén Zsolt; plágium; miniszterelnök-helyettes; átminősítés; PhD; new age; Semjén Zsolt doktori; Semjén Zsolt plágium; Semjén Zsolt diploma; Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Akadémia; Az öt világvallás; Stadt Gottes; okkultizmus;

Kinyomtatom  Elküldöm Hozzászólások (#109)
Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A miniszterelnök-helyettes Az öt világvallás című, minden könyvtár szabadpolcán elérhető népszerű könyvből is jócskán merített. Bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, több német nyelvű műre is hivatkozik.


Angol- és némettanár
Álláshirdetés
A második Orbán-kormány első számú miniszterelnök-helyettese 1984 és 1990 között volt a budapesti Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémia civil hallgatója. A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége című laurea (szó szerint: babérkoszorús, vagyis doktori) dolgozatát 1990-ben fejezte be. Semjén Zsolt a doktori fokozatot 1991-ben summa cum laude, azaz kitűnő minősítéssel szerezte meg.

A 20. század második felében feltűnt spirituális és ezoterikus mozgalom, a New Age egyes irányzatairól, a kereszténységgel szemben támasztott kihívásra adandó katolikus válaszokról szóló dolgozat jelentős részben – a hvg.hu számításai szerint közel negyven százalékban – más munkák átvétele, átfogalmazása, illetve fordítása.

Semjén jelentős mértékben merített a német vallástörténész, Helmuth von Glasenapp Az öt világvallás című, magyarul is olvasható munkájából, a német Stefan Üblacknernek a Stadt Gottes című német nyelvű népszerű katolikus magazinban 1989-ben megjelent Der Traum vom „New Age” [A „New Age” álma] című háromrészes cikksorozatából, illetve a brit Lewis Spence The Encyclopedia of the Occult [Az okkultizmus enciklopédiája] című könyvéből.

Az idegen nyelvű források esetében legtöbbször idézőjelek nélküli, szó szerinti fordításról, illetve rövidítésről, Glasenapp vallástörténeti munkája esetében pedig legtöbbször ugyancsak idézőjelek nélküli, szó szerinti szövegátvételről, illetve átfogalmazásról van szó.

Másoló szerzetes

Semjén a legnagyobb terjedelemben Az öt világvallás című könyvből vett át részeket – ez a dolgozat valamivel több, mint egyhatoda.


Semjén Zsolt a parlamentben - másoló szerzetes

Fotó: Stiller Ákos
Glasenapp vallástörténeti alapműve – Pálvölgyi Endre fordításában – 1975-ben jelent meg először magyar nyelven, az irodalomjegyzék tanúsága szerint Semjén is ezt a kiadást használta. Az azóta több kiadást is megért kötet egyes részei a New Age számára ihletforrást jelentő nagy keleti vallások – a hinduizmus, a buddhizmus és a kínai univerzizmus – tanait bemutató fejezetekben köszönnek vissza Semjénnél. A két magyar szöveg egybevetéséből kiderül, hogy Semjén sok esetben egy az egyben vett át szövegrészleteket, máskor azonban kisebb változtatásokat hajtott végre az eredetin: elhagyott szavakat (azaz rövidített), szinonimájukkal cserélte fel azokat, megfordította a szórendet.

Semjén dolgozatában az 52–53. oldalon például a következő szövegrészlet található:

„A new age számára legdöntőbb jelentősége a lélekvándorlás tanának van. Eszerint végtelenül sok élőlény lakja a világot a növényektől és állatoktól kezdve az embereken, szellemeken, démonokon át az istenekig. A lélek időtlen idők óta létezik, és karmájának /jó és rossz tetteinek/ következményeként, a neki megfelelő testbe költözik újra és újra.
Némelyek közvetlen kapcsolatba hozzák a durva testtel, mások szerint pedig a lélek, miközben a meghalttól az újonnan kialakuló test felé vándorol, láthatatlan, finom anyagból való test veszi körül. Ez a finom test hordozza a képzeletet, a vágyat, a személyiség elvét, a szubjektiválást /én-csinálást, vagyis egy individuális énnel való kapcsolat létrehozó képességét/, és a fogalmi gondolkodás pszichikai funkcióit. Mindezek a finom, szubtilis anyaghoz tapadnak, mely tartálya azoknak a lappangó benyomásoknak, amelyeket a korábbi létezések idejéből származó akaratrezdülések keltenek, és amelyek hatóerőként szolgálnak az elkövetkezendő karmikus hatások kialakításában. Az a láthatatlan, finom test óriási lehetőségeket ad a new age spiritizmusának.”

Ugyanez Glasenapp művében így hangzik (62. o.):

„A világot végtelenül sok élőlény lakja: növények, állatok, emberek, szellemek, démonok, alvilági lények és istenek. Minden lény egyrészt a tisztán szellemi lélekből (dzsíva), másrészt itt jó és rossz cselekedetek (karma) következményeként mindig új és új a lét különféle formáinak megfelelő testbe költözik. Egyesek szerint a lélek közvetlen kapcsolatban áll a durva testtel, mások viszont úgy hiszik, hogy a lelket, miközben az elhalttól az újonnan kialakuló test felé vándorol, láthatatlan, finom anyagból való test veszi körül, amely az észlelés (látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás), a cselekvések (beszéd, érintés, járás, kiürülés, nemzés) és a pszichikai élet (manasz, ahankára, buddhí) finom szerveinek hordozója. A képzelet és vágy (manasz), a személyiség elve, a szubjektiválás (ahankára, „én-csináló”, azaz egy individuális énnel való kapcsolat létrehozója) és a fogalmi gondolkodás (buddhí) pszichikai funkciói azok a képességek, amelyeket mint a finom, szubtilis anyaghoz tapadókat képzelték el. Ez a finom test a hordozója az élet öt fuvallatának is, és tartálya azoknak a lappangó benyomásoknak (szanszkára), amelyeket a korábbi létezések idejéből származó akaratrezdülések keltenek, és amelyek hatóerőként szolgálnak az elkövetkezendő karmikus hatások kialakításában.”

A két részlet összehasonlításából látható, hogy Semjénnél az eredeti szövegrészlet két bekezdésbe került és a New Age-re vonatkozó utalások keretezik. Egy teljes mondat, valamint a zárójeles magyarázatok nagy része elmaradt. A „cselekedet” helyett egy szinonima, a „tett” szerepel, a „karma”, illetve a „jó és rossz cselekedetek/tettek” pedig egyszerűen helyet cseréltek. (Később egy-egy szövegrészlet átvétele és átfogalmazása során hiba is becsúszott: Semjén két helyen is a „panteista” szót használja, holott az eredeti szövegben „panenteista” szerepel. A két kifejezés bár hasonlít, jelentésük eltér.)

Az általános miniszterelnök-helyettes dolgozatában többször hivatkozott Glasenapp munkájára: van, hogy magától Glasenapptól idézett vagy egy-egy, Glasenapptól átvett idézetnél megadta a forrást. Más esetekben azonban mindez elmaradt, és az eredetiben szereplő hivatkozásokat a KDNP elnöke saját hivatkozásaiként mutatta be. A német vallástörténész idézett például Mahatma Gandhinak és Helmuth von Keyserlingnek az 1920-as évek elején megjelent egy-egy munkájából – Semjén ugyanezeket az idézeteket használta fel és tette bele a saját dolgozatába, azt jelezve, hogy az eredeti szövegeket ő maga is olvasta.

Olvasson további részleteket!


1. dokumentum - további részletekért kattintson a képre! ( http://bit.ly/semjen1 )

Fotó: hvg.hu
Babérkoszorús értekezés
A katolikus felsőoktatásban XI. Pius pápa 1931-es apostoli rendelkezése szabályozta a megszerezhető fokozatokat. II. János Pál pápa 1979-ben újabb apostoli rendelkezést hirdetett ki, de a fokozatokon nem változtatott. E szerint három akadémiai/tudományos fokozat nyerhető el: bakkalaureátus, licenciátus és doktorátus. Az 1979-es rendelkezés szerint: „A doktorátus megszerzésének feltétele olyan doktori disszertáció – tanár irányítása mellett történő – megírása, amely tényleges hozzájárulást jelent a tudomány fejlődéséhez, a disszertációt nyilvánosan kell megvédeni […] legalább a lényegi részét publikálni kell.” A publikált mű egy példányát a Katolikus Nevelés Kongregációjának is meg kell küldeni Rómába.

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a bakkalaureátus fokozatot „a filozófia, egyháztörténet és szentírástudomány szigorlatot követően kapják a hallgatók”. A licenciátus „elnyerésének föltételei: a megfelelő előadások lehallgatása és eredményes vizsgák; gyakorlaton való részvétel ('szeminárium'), egy rövid dolgozat, mely tanúskodik a jelölt tudományos munkára való képességéről; írás- és szóbeli vizsga”. Végül a doktorátust (laurea) „egy nagyobb terjedelmű dolgozat, disszertáció megvédésével lehet elnyerni”. A doktorátust a pápa vagy a pápa nevében az egyetem adományozza.

1997-es életrajza szerint Semjén „1989-ben megszerezte a baccalaureatus, 1990-ben a licentiatus, 1991-ben a laureatus tudományos fokozatot, mindhármat summa cum laude minősítéssel”.
A kereszténydemokrata politikus laurea dolgozata összesen 147 oldal, a tartalom- és az irodalomjegyzék, illetve a 16 oldalas angol nyelvű összefoglaló nélkül 122 oldal. (A bevezetésből és nyolc fejezetből álló disszertációban összesen 86 lapalji jegyzet található, melyek számozása fejezetenként újrakezdődik.)
„Az univerzum rendező mátrixa”

Stefan Üblacknernek Der Traum vom „New Age”, vagyis A „New Age” álma című ismeretterjesztő írása a Stadt Gottes 1989. januári, februári és márciusi számaiban jelent meg. A Stadt Gottes (magyarul: Az Isten városa) a Magyarországon verbitáknak nevezett katolikus szerzetesrend népszerű képes havilapja. A miniszterelnök-helyettes a háromrészes cikk mintegy háromnegyedét használta fel különböző formában: ez jelenthet hivatkozás nélküli szó szerinti fordítást, máskor rövidítést.

Semjén például a következőket írja a 30–31. oldalon:

„A new age nem szívesen beszél vallásról, sokkal inkább vallásiról, spirituális összefüggésekről. Marylin Ferguson adta könyve egy részének ezt a jellemző címet: 'Vallástól a spiritualitás felé'. A new age mindenekelőtt egységet és harmóniát akar hozni. Az egység itt szinkretizmust jelent. Emögött az a régi vágy áll, hogy egy világ-egység-vallás jöjjön létre, amelyben minden vallás részt kap. Isten ebben úgy szerepel, mint az univerzum rendező mátrixa /M. Ferguson/, mint önrendező mechanizmus /F. Capra/, vagy mint minden kozmikus energia összessége.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenki saját maga papja, mindenki saját vallásos autoritása. Az egyén a tanítások közül azt választja ki magának, és olyan kombinációban, ahogyan azt saját megváltására a legmegfelelőbbnek véli.”

Ugyanez a német eredetiben:

„Im New Age redet man nur ungern von 'Religion', viel lieber von 'religiös' oder 'spirituell' – Begriffe, die nicht so deutlich abgrenzbar sind. Marylin Ferguson betitelt einen Abschnitt in ihrem Buch mit: 'Von Religion zu Spiritualität'. Das New Age will vor allem Harmonie und Einheit bringen. [...] Dahinter scheint der alte Wunsch nach einer Art 'Welteinheitsreligion' zu stehen, in der alle bisherigen Religionen irgendwie Platz haben. Gott wird dann als 'organisierende Matrix' des Universums (Ferguson), als 'Selbstorganisationsdynamik' (Capra), als 'Summe aller kosmischen Energien' usw. angesehen.

Praktisch bedeutet das: Im New Age ist jeder sein eigener Papst, seine eigene religiöse Autorität. Er kann im reichhaltigen (Erlösungs-) Angebot verschiedenster Religionen und Traditionen munter auswählen oder 'einkaufen' – ohne Rücksicht auf Hintergründe und Zusammenhänge.”

Üblackner szövege és Glasenapp könyve esetében Semjén nem követi mindig az eredeti szövegfolyamot. Ez jelentheti azt, hogy néha az eredeti szöveg különböző pontjairól válogat össze részeket, felcserél mondatokat, vagy a cikksorozat esetében azt, hogy a doktori dolgozatban több helyen „elszórva” bukkannak fel annak részletei, hol hosszabb, hol rövidebb terjedelemben.

Sprechen Sie Deutsch?

A német nyelvű cikksorozat használata azért is furcsa, mert az általános miniszterelnök-helyettes hivatalos életrajzaiban nem tesz említést német nyelvtudásáról – ezekben kizárólag az angol nyelv ismeretéről számol be. „Közvetlenül felhasznált irodalom”-ként viszont a Stadt Gottesben megjelent cikkeken felül további öt német nyelvű munkát is feltüntetett.


Semjén miniszterelnök-helyettesi kinevezéséhez Sólyom László államfő gratulál 2010-ben

Fotó: Fazekas István
Semjén német nyelvű fordításokat használt például a New Age filozofikus irányzatának bemutatásakor is. Bár az általa tárgyalt három New Age-szerző munkái eredetileg angolul jelentek meg, Semjén a lábjegyzetek és az irodalomjegyzék tanúsága szerint mégis e kötetek német fordításaira támaszkodott.

A Semjén által hivatkozott öt német nyelvű forrás mindegyike felbukkan a Stadt Gottes-cikk egy keretes kiemelésében, amely felsorolja a New Age három alapművét és ennek keresztény ihletésű kritikai irodalmát.

Ha Ön tud németül, megbirkózik a további részletekkel is – kattintson!


2. dokumentum - további részletekért kattintson a képre! ( http://bit.ly/semjen2 )

Fotó: hvg.hu
Enciklopédikus műveltség

Semjén harmadik forrása Lewis Spence-nek az okkultizmussal foglalkozó, 1988-ban megjelent enciklopédiája: The Encyclopedia of the Occult – A compendium of information on the occult sciences, occult personalities, psychic science, magic, spiritism and mysticism [Az okkultizmus enciklopédiája – Az okkult tudományokról, okkult személyekről, pszichotudományokról, mágiáról, spiritizmusról és miszticizmusról szóló ismeretek gyűjteménye].

A dolgozatban az enciklopédia következő szócikkeinek magyar fordítása szerepel néhol rövidítve, máshol teljes egészében: Astrology (asztrológia), Bible of the Devil (az Ördög Bibliája), Black Magic (fekete mágia), Black Mass (fekete mise), Devil (ördög) és Witchcraft (boszorkányság).

Egyik szövegátvétel sem szerepel idézőjelek között, ugyanakkor tény, hogy egy kivétellel mindegyik szövegrészlet végén van egy-egy, Spence művére utaló lábjegyzet, ahogyan az ördög/Sátán, illetve a fekete mágia fogalmának bemutatásánál a szöveg közbeni hivatkozás is utal a forrásra.

Semjén több helyen is félrefordít. Ennek talán leglátványosabb példája, amikor az eredetiben szereplő „Lying Spirits” kifejezést „Fekvő Lelkek”-nek fordítja, holott a szövegkörnyezet alapján valószínűleg „Hazug Lelkekről/Szellemekről” van inkább szó.

Olvasson részleteket!


3. dokumentum - további részletekért kattintson a képre! ( http://bit.ly/semjen3 )

Fotó: hvg.hu
„Vezérfonal” és „gondolatmenet”

Semjén mindhárom művet szerepeltette a disszertáció végén, „A dolgozatban közvetlenül felhasznált irodalom” címszó alatt felsorolt munkák között. Emellett lábjegyzetben arra is felhívta az olvasó figyelmét, hogy dolgozatában merített ezekből a szövegekből. Üblackner cikkével kapcsolatban például a 12. oldalon megemlítette, hogy „Több helyütt is támaszkodom e tanulmány gondolatmenetére”. A 34. oldalon hasonlóképpen rámutatott arra is, hogy a New Age okkult hátterének ismertetésénél Spence okkultizmusról írott kötete volt számára a forrás: „Az okkultizmust érintő részben e mű információira támaszkodom”. A 35. oldalon pedig közli azt is, hogy a New Age vallási gyökereinek bemutatásánál, vagyis a nagy keleti vallások tárgyalásánál Glasenapp fent már megjelölt művét „használta vezérfonalul”.

A kereszténydemokrata politikus doktori dolgozatában azonban az eredeti szövegek felhasználása jóval túlmegy azon, amit ő „gondolatmenetre támaszkodás”-ként vagy „vezérfonalul használás”-ként írt le, hiszen különböző formában idézőjelek nélküli szövegátvételekről van szó.

Hosszúra nyúlt idézetek
A fent beazonosított részek a teológiai doktori dolgozat közel negyven százalékát teszik ki. A disszertációnak további kb. 25 százaléka a forrásul használt különböző művekből vett idézet. Ezek egyenként többnyire legalább egy teljes oldalt tesznek ki a dolgozatban, de előfordul, hogy egy-egy idézet több oldalra nyúlik. Ezek a szövegrészletek idézőjelek között, megfelelő forrásmegjelöléssel szerepelnek a szövegben. Problematikussá dolgozaton belüli terjedelmük miatt válhatnak.

Az idézetek egy jelentős hányada Karl Rahner és Herbert Vorglimer Teológiai kisszótárából (pl. 82–84., 89–92., 103–104., 110–111. o.), valamint Herbert Haag Bibliai lexikonából (l. 35–36., 69–71., 72–75. o.) származik. Semjén hosszan idéz még például Nyíri Tamás egyik könyvéből (107–109. o.) vagy egy Gyökössy Endrével készült interjúból (122–125. o.), és nagyobb terjedelemben idéz egy sátánista írásokat tartalmazó, először 1969-ben megjelent könyvből, a Sátán Bibliájából is (86–88. o.).
Átminősítve

A miniszterelnök-helyettesnek a parlament honlapján máig elérhető, 1997. december 31-i keltezésű életrajzában az szerepel, hogy „1997-ben PhD-t kapott”. A parlament honlapján található legfrissebb életrajza szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen „1997-ben PhD tudományos fokozatot szerzett”. A semjenzsolt.hu pedig a következőképpen fogalmaz: „vallásszociológiai tárgyú disszertációjával 1997-ben PhD tudományos fokozatot szerzett”.

A PPKE Hittudományi Karán 1995-ben indult a PhD-fokozatot adó doktori képzés, az itt védett disszertációknak a kari könyvtár honlapján elérhető listájában azonban a KDNP elnökének dolgozata nem található. Semjén eszerint 1997-ben nem írt újabb, PhD-fokozatot adó disszertációt.

Az 1993-as felsőoktatási törvény viszont 1997. december 31-ig lehetőséget biztosított arra, hogy az eredeti adományozó egyetemek – kérelemre és egyedi elbírálás alapján – a korábban szerzett hittudományi doktorátusokat új típusú doktorátussá minősítsék át. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság nyilvántartása szerint Semjén Zsolt a PhD-fokozatát az 1991-ben szerzett teológiai doktorátusának 1997. december 19-i átminősítésével szerezte meg.

(Közreműködött: M. László Ferenc)

 © tégé2012. nov. 17. 15:04 | Válasz | #1145 
Czeizel megerősítette Jeszenszky szavait

Forrás: Hír TV
2012. november 17., szombat 12:30 Nyomtatás
Az átlagnál jóval gyakoribb az unokatestvérek házassága és jóval több az értelmi fogyatékosnak diagnosztizált gyerek is a romák között – nyilatkozta a Célpontnak Czeizel Endre, megerősítve az oslói magyar nagykövet, Jeszenszky Géza korábbi tanulmányában leírtakat.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

0

A genetikus a Hír TV oknyomozó magazinjának elmondta: a Kádár-korszakban küldött hozzá az egészségügyi világszervezet egy kubai doktornőt, akinek az volt a feladata, hogy a vérrokon házasságokat vizsgálja a különböző népességekben. Végül engedélyt kaptak a kutatásra, és a 7 legnagyobb roma közösségben vizsgálódtak.

– Az derült ki, hogy ebben a hét roma közösségben 0 és 21 százalék között volt az unokatestvérek közötti házasság, az átlag 4,7 százalék volt. Azt tudtuk, hogy a magyar lakosságban 0,3 százalék, tehát ez esetben 16-szor nagyobb. Tehát ez tény, nem lehet vitatni. Ezzel nincs semmi baj, mert például a zsidó közösségekben is: kis közösségekben éltek, egymás között házasodtak – az antiszemitizmus miatt is, meg amiatt is, hogy egy zsidó anya csak zsidó férfival nemzhetett gyereket, a vallási szabályok betartásával – jelentette ki a Célpontnak Czeizel Endre genetikus.


Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Az oslói nagykövet korábban a Hír TV Rájátszás cím műsorának azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Jeszenszky Géza november 5-i, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

Az eset után a Professzorok Batthyány Köre mellett Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem professor emeritusa is kiállt Jeszenszky Géza mellett.

Jeszenszky Géza korábban a Rájátszás vendége volt.

 © tégé2012. nov. 11. 18:47 | Válasz | #1144 
Fellázadtak a kajászi gazdák a Fidesz-földosztás ellenHelyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették vasárnap egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón.


(Neményi Márton)
Az Őszi szántás elnevezésű akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte a kajászói gazdákkal együttműködésben.

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője elmondta, hogy a jelenleg érvényes földtörvény szerint magánszemély 300 hektárt vagy hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, ez a bérleti jogviszony esetében is érvényes. Ezzel szemben Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán 284 hektárt, 8194 aranykorona értékű területet kapott bérbe húsz évre.

A vasárnapi akcióban a "törvényes részen felüli területet", azaz 2194 aranykorona értékű, hozzávetőleg hetvenhektáros területet kerítettek körbe és szántottak be.

Boór Ferenc azt mondta: egy októberi, kajászói gazdatanácsi döntés alapján nem engedik törvénytelenül megművelni a területet. A terület feletti rendelkezést ezért a törvényesség helyreállításáért vonták a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba - tette hozzá.

Szerinte az országosan eddig 60 ezer hektárra meghirdetett földbérleti pályázatokat vissza kell vonni. Minden bérleti szerződést fel kell bontani, mert ellentétes a kormányprogrammal és az alaptörvénybe ütközik. Aki jogosan nyert földterületet, kárpótolni kell - mondta, hozzátéve, a helyi gazdabizottságoknak új feltételekkel kell meghirdetniük a pályázatokat, amelyeken a valóban helyi gazdák juthatnak földhöz.

A helyszínen megjelent Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki közölte: azért csatlakoztak a civil kezdeményezéshez, hogy még inkább felhívják a figyelmet a törvénytelenségekre, és példát szolgáltassanak az ország más területein élő gazdáknak, akik az ottani pályázatokon nem jutottak földhöz.

Forrás: MTI
Cimkék: földbérlet, földbérlet-pályázat, ángyán józsef

 © tégé2012. nov. 09. 18:43 | Válasz | #1143 
Kínában eléri a 7,5 százalékot a gazdasági növekedés
MTI
2012. november 9., péntek
Címkék: gazdaság infláció kína növekedés
Megosztás:
Az októberi adatokból ítélve Kína éves gazdasági növekedése el fogja érni a 7,5 százalékot, az infláció pedig nem sokkal 4 százalék alatt lesz - jelentette ki az országos statisztikai hivatal elnöke pénteken.
hirdetés
A harmadik negyedévben a GDP növekedése 7,4 százalékra mérséklődött a második negyedévi 7,6 százalékról. Kína a tavalyi 9,2 százalékos növekedést követően és nyolc egymást követő év 8 százalék körüli terve után először csökkentette ez alá, 7,5 százalékra éves előirányzatát.
A most nyilvánosságra hozott adatokból szakemberek egyértelműen arra következtetnek, hogy a gazdaság magához tért, és lassú egyenletes bővülésnek indult.
Az ipari termelés legutóbbi számai is ezt igazolják. Az ipari termelés októberben éves bázison 9,6 százalékkal bővült, míg az első tíz hónapban az emelkedés 10 százalékot mutat. Ez azonban még mindig elmarad az éves - 11 százalékos - központi tervtől.
Az álleszköz beruházások január és október között 20,7 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ingatlanfejlesztő beruházások 15,4 százalékkal bővültek.
A kiskereskedelmi eladások az első tíz hónapban 14,1 százalékkal, októberben 14,5 százalékkal nőttek 2012 azonos időszakához képest. Az októberi adat hét hónapja a legmagasabb.
Kínában októberben tovább mérséklődött az infláció, 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest. A kínai szakemberek szerint az árnövekedés alacsony szinten marad egészen a következő év első feléig.
A feltételezésekkel ellentétben, miszerint a lehetőséget kihasználva a központi gazdaságirányítás tovább lazít monetáris politikáján, szintén kínai elemzők úgy vélik, az idén már nem lehet további ösztönző intézkedésekre számítani. A központi bank az idén már két alkalommal is csökkentette a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját és az irányadó kamatlábakat is

 © tégé2012. nov. 07. 12:52 | Válasz | #1142 
Havas Henrik a Jeszenszky-ügyről
Stumpf András–Szőnyi Szilárd- itthon@hetivalasz.huUtolsó módosítás:2012.11.07. - 11:51Létrehozás:2012.11.07. - 11:22

Épp csak nem feszítették keresztre Jeszenszky Géza oslói nagykövetet, miután kiderült: évekkel ezelőtt utalást tett egyes romák szexuális szokásaira. A fogalmazás talán túl sommás volt, ám az állítás – ahogy Havas Henrik a csütörtöki Heti Válaszban megjelenő interjújában is elmondja – nem légből kapott.

hirdetés


„Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással” – olvasható Jeszenszky Géza oslói nagykövet egykori óráihoz készített angol nyelvű jegyzetében. Mivel állítását nem tudta tudományos forrással alátámasztani, idehaza többen lemondásra szólították fel a volt külügyminisztert, Norvégiában pedig nemkívánatos személy lett egy Wallenberg-emlékülésen.

Bár a kérdésben érdemes lett volna körültekintőbben fogalmaznia, éppenséggel találni olyan tudományos közleményeket és kutatásokat, amelyek alátámasztják Jeszenszky mondatát. „A genetikai betegségek száma – jobbára a vérfertőző kapcsolatok következtében – megnőtt a romák körében” – jelentette ki egy 2008-as konferencián a bulgáriai Albenában Ivo Kreminski, a szófiai Nemzeti Genetikai Laboratórium vezetője. A szakember hozzátette: az újszülöttek egészségügyi helyzete – főleg a cigányság körében – olyan súlyos, hogy országában 2009 és 2013 között genetikai programmal igyekeznek javítani a helyzeten.

A Heti Válasz ezen kívül is talált példákat a jelenség említésére például az Asylum Aid nevű brit jogvédő szervezet vagy az International AIDS Society dokumentumai között – anélkül, hogy szerzőjüket bárki is „vérváddal” illette volna.

Idehaza Moldova György Érik a vihar című, Miskolcról szóló 2009-es riportkötetében esik szó a „belkörű házasság” okozta egészségi ártalmakról, most pedig – sokak számára bizonyára váratlan módon – Havas Henrik, az ATV műsorvezetője adott interjút és védte meg Jeszenszkyt a Heti Válasznak.

„Azzal, amit Jeszenszky Géza írt, egyet lehet érteni, de a jelenlegi politikai viszonyok között felvállalni már nem. Jeszenszky azért került csapdába, mert olyan jelenségről beszélt, amiről minden érintett tud, csak éppen a politikailag korrekt beszédmód miatt nem bizonyítható” – mondja lapunknak az újságíró. Havas annak alapján beszél erről, hogy nemrég adta ki Könyörtelenek című könyvét, melyben a tényleges életfogytiglanra ítélt bűnözőkkel készített interjúkat. Mint mondja, az anyaggyűjtés során beszélgetett egy cigány férfival, aki megölte a feleségét és apósát. „Az apósom szívesen járt hozzánk, megtűrt személy volt nálunk, rendszeresen italozott, veszekedéseket provokált. Aztán én rájöttem valamire. Három lánya volt, kettő elköltözött. A harmadik lányt, az én élettársamat titokban a feleségeként tartotta... Az egész országban ez megy a cigányoknál” – mondta az újságírónak a férfi.

„Nem csak ő: sokan beszámoltak nekem ezekről a jelenségekről. A gond az, hogy nem tudhatjuk az igazságot. Nincsenek ilyen statisztikák. Ha nem szabad ilyeneket készíteni, ha nem szabad kiszámolni a tököli fiatalkorúak börtönében a roma elkövetők arányát és az árvaházban lévő roma csecsemőkét, akkor honnan tudnánk, mekkora a baj, és hogy mit, milyen eszközökkel kellene tenni ellene?” – üzen hadat Havas a politikai korrekt megfogalmazásnak.


Arról, hogy milyen más idézetek támasztják alá Jeszenszky Géza mondatát, és hogy Havas Henrik miért nem mert idézni a könyvéből ATV-s műsorában, további részletek a Heti Válasz november 8-i számában, mely a Digitalstandon is megvásárolható.


 © mirr-murr2012. nov. 03. 19:07 | Válasz | #1141 
Elkezdte az osztogatást, ad egy kis nyugdíjemelést, az egészségügyben dolgozóknak ,egy kis elmaradott bér visszamenőleges kifizetését fogja adni,majd elkezdi a hülye dumát a kúszafogú ,kiflis Barbie baba, akinél talán nincs is rondább a világon, hogy megvédi a nyugdíjakat/ igaz előbb lenyúlta a MNYP pénzt/ szóval két évvel a választások előtt elkezd egy kicsit osztogatni, és majd magasztalja saját magát, hogy ők a legjobb párt Magyarországon,/öndicséret büdös/ így próbál még több szavazót szerezni , de remélem az emberek nem lesznek még egyszer BIRKÁK!!!!!!!!

 © tégé2012. nov. 02. 18:45 | Válasz | #1140 
A cél szentesíti az eszközt.
A választásig még hoz olyan törvényeket a Fidesz ami felülmúl minden elképzelést.

 © mirr-murr2012. nov. 02. 17:29 | Válasz | #1139 
Csalással,IGEN!!!!!

 © tégé2012. nov. 02. 09:21 | Válasz | #1138 
"Szabad választásokon már nem nyerhetne a Fidesz"


A parlament nyilvánvalóan nem működik Magyarországon. Az csak egy spanyolfal, egy díszlet. Sokszor úgy visznek be egyéni javaslatokat képviselők, hogy lövésük sincs, miről szólnak azok. Ez nem demokratikus jogállam. Bródy János mondta ezeket a Klubrádió Reggeli Személy című műsorában.

A Kossuth-díjas előadóművésszel Pikó András készített interjút. Bródy a többi között elmondta, hogy zárt társaságban már sok fideszes érzelmű embertől is azt hallja, hogy elegük van mindabból, ami Magyarországon történik, csak nem merik ezt elmondani.

"A fortélyos félelem igazgatja őket, ezért hallgatnak. De ha egyszer elkezdenek beszélni, akkor nagyon nagy dolgok fognak kiderülni. Meggyőződésem, hogy szabad és demokratikus választásokon már nem nyerhetne a Fidesz. Mondhatnám azt is, hogy előre eltervezetten, tudatosan el akarják torzítani a népakaratot" - mondta Bródy, aki szerint ezt jelzi az új választási rendszer is. Sok más mellett az is probléma, hogy a voksok számolásánál szinte csak fideszesek lesznek, így nyilvánvalóan nem működhet az ellenzéki kontroll.

Pikó András: van remény?
A kérdésre, hogy van-e remény a változásra, visszautalt egy korábbi interjúra. Ebben azt állította, hogy megvalósulhat a nemzeti együttműködés rendszere, csak nem egészen úgy, ahogyan azt a Fidesz elképzeli.
Infinety network
"Ennek a jeleit már látom. Egyre több különböző gondolkodású ember ért egyet abban a minimumban, hogy ez így nem mehet tovább. Ez a kormány tényleg túlment minden határon. Katasztrófába sodorhatja a nemzetet. Teljesen felfoghatatlan az a fajta "nyomulás", amit ez a kormány minden téren véghez visz" - jelentette ki.

Bródy azt is elmondta, hogy legutóbbi lemezének dalait szívesen fogadják, már ott, ahol fogadják. Merthogy mostanában önkormányzati szervezésű rendezvényekre egyre ritkábban hívják meg. Utalt rá, hogy ennek oka vélhetően a zenéjében felvállalt politikai állásfoglalása. Persze így sem marad fellépések nélkül. "Néha úgy érzem magam, hogy megint alternatív művész lettem. Vonzódtam mindig ehhez, de azért érdekes, hogy sokszor olyan gyerekekkel vagyok egy színpadon, akik ezt még csak most kezdik" - mondta.(Részlet az ATV Hazai Turizmus című műsorából, 2011)

A művész szerint az is felfoghatatlan, hogy a kormány időnként az Európai Uniót tekinti a legfőbb ellenségének, holott István király óta célja a magyarságnak az Európához való tartozás. Csakhogy a "Koppányi Életérzés" még mindig átüt. Pedig nem kellene már a szabadságharc.

"Az emberek sokáig arra vágytak, hogy úgy éljünk, mint Ausztriában. De most már inkább arra, hogy úgy éljünk, mint Szlovákiában, vagy Csehországban. Én még emlékszem arra, amikor a hajdani Jugoszláviában az ott élő magyarok kis sajnálkozással beszéltek az anyaországban élő honfitársaikról. Nem szeretném megélni, hogy megint rajtunk sajnálkozzanak" - zárta Bródy János.

 © tégé2012. okt. 31. 12:52 | Válasz | #1137 
168 Óra Online írása - Forrás: LMP/MTI
Címkék: választási regisztráció
„Reméltük, hogy a Fidesz nem tud még alacsonyabbra süllyedni”
Megosztás: Tetszik:
Az LMP alávalónak tartja azt a módszert, ahogy a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén módosító javaslatokat nyújtott be a választási eljárási törvényhez. Karácsony Gergely szerint az eljárásnál már csak a módosítók tartalma alábbvaló, mert megkönnyítik, hogy a Fidesz visszaéljen kormányzati hatalmával.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: remélték, hogy a Fidesz nem tud még alacsonyabbra süllyedni annál, hogy beleírja az alaptörvénybe az előzetes regisztrációt, de újra csalódniuk kellett. Miután a parlament hétfőn éjjel lefolytatta a módosító indítványok részletes vitáját, a Fidesz bizottsági indítványként újabb módosítókat nyújtott be, hogy azokról az éjszaka leple alatt se lehessen vitatkozni.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: az eljárásnál már csak a módosító indítványok tartalmi elemeit lehetne alávalóbbnak nevezni, mert nem teszik könnyebbé, hogy az állampolgárok gyakorolhassák választójogukat. Felhívta a figyelmet a javaslatnak arra az előírására, amelyik szerint a regisztrációs időszakban a jegyzőnek minden állampolgárt fel kell keresnie. Ez fizikai képtelenség, de azt a veszélyt viszont nem lehet kizárni, hogy a jegyzők kormánypropagandát végeznek a személyes tájékoztatás ürügyén.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a módosító javaslatok is alátámasztják, hogy teljesen felesleges az előzetes regisztráció. A kedden benyújtott módosító javaslatok szerint azok is ajánlhatnak képviselőjelölteket, akik nem regisztráltak. Az ajánlók adatait viszont az országos lakcímnyilvántartás alapján ellenőrzik majd. Ez mutatja: a Napnál is világosabb, hogy az állam rendelkezik azokkal az adatokkal, amelyek alapján automatikusan regisztrálni tudná az állampolgárokat – mondta.

Apró momentumnak nevezte, hogy az előterjesztők arra is odafigyeltek: a csillagos égig emeljék a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak fizetését. Úgy tűnik, hogy a választókerületek határainak megrajzolásakor nem végeztek tökéletes munkát Kubatov Gábor munkatársai, ugyanis a javaslat úgy szabna át egy tucatnyi választókerületet, hogy annak semmi köze sincs a választási eljárási törvényhez – mondta Karácsony Gergely.

Az LMP a csomagnak csak egyetlen elemét tudja támogatni, azt amelyik alapján nem kell regisztrálni a támogató aláírásokat gyűjtő aktivistákat.

A fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén több mint hatvan oldalas, 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez. Az ülésen az MSZP és a Jobbik is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag áttanulmányozására. Végül a testület fideszes javaslatra úgy döntött, este folytatja ülését.

Papcsák Ferenc azt mondta, hogy a javaslattervezet, néhány érdemi módosítás mellett, 85-90 százalékban technikai pontosításokat tartalmaz. Kiemelte egyebek között azt az érdemi változást, hogy a Magyarországi lakcímmel rendelkező, de mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár kérheti, hogy az illetékes jegyzőt tartózkodási helyén keresse fel, így biztosítva számára a regisztrációt. Szintén változások között említette, hogy a választópolgár jogosult lesz megtiltani, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat kiadják.

Papcsák Ferenc a technikai pontosítások közé sorolta, hogy a javaslat-tervezet több helyen a választási körzetek határait is a módosítja.

A Fideszes politikus a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt is elmondta, hogy az egyesületek továbbra is indulhatnak a választáson, ha nyilatkoznak arról, hogy a pártokra vonatkozó szabályokat tekintik irányadónak. Ezt az információt Gulyás Gergely fideszes képviselő a köztelevízió Az Este című műsorának keddi adásában megerősítette.

 © tégé2012. okt. 28. 15:41 | Válasz | #1136 
Lengyel kommentár Bajnai szerepéről
Bajnainak rendkívüli előnye, hogy ért a gazdasághoz és normális
Megosztás: Tetszik:
Az 1956-os forradalom évfordulójának ünnepi eseményeiről nagy terjedelemben számolt be a lengyel sajtó. A Gazeta Wyborcza hasábjain is megjelent egy elemzés, amelyhez a Tamás Pál szociológus professzorral készült interjú adott hátteret. Most ugyanebben a lapban jelent meg Jacek Pawlicki kommentárja, amely Bajnai Gordon szerepét elemzi.

A cikk első mondata leszögezi: reméli, hogy Varsóban nem lesz Budapest. És amióta kedden, a Szabad Sajtó útján rendezett gyűlésen a volt miniszterelnök Bajnai Gordon felszólalt, a szerző kezd abban bízni, hogy éppen fordítva, Varsó lehet Budapesten. Mert az autoritárius kormányzással vádolt Orbán Viktornak végre vetélytársa akadt. Bajnai valódi kihívást jelent azzal, hogy széles társadalmi-politikai mozgalmat hirdetett vezetése alatt az Együtt 2014 mozgalomban, amelynek célja az orbáni állam visszaverése.

Orbántól eltérően, aki a szakadék felé tolja az országot, Bajnai, aki 2009-2010-ben miniszterelnök volt, egyszer már megmentette Magyarországot a csődtől. Az inkább technokrata, mint politikus Bajnai nem karizmatikus személy, és nem kezeli úgy a politikát, mintha az Istentől kapott misszió lenne, és Orbántól eltérően nem tud játszani a magyar lélek túláradó melankolikus patriotizmusával sem.


Jacek Pawlicki
Ugyanakkor van egy rendkívüli előnye – írja Pawlicki. Szakember. Ért a gazdasághoz, amit Orbánról nem lehet elmondani. És normális – hangsúlyozza a szerző. Sok magyar számára a jobboldali kormány két esztendeje után hiányzik a normalitás.

Bajnai utálja a gyűléseket. Ennek dacára kiállt, hogy 100 ezer emberrel együtt kiáltsa: Orbán, aki 2010-ben 3,3 millió magyar szavazatát elnyerte a változások ígéretével, a valóságban ezeket az embereket elárulta. A konzervatív Fidesz valóban megváltoztatta Magyarországot, hogy az államot intézményeivel kisajátítsa és a saját szükségleteire kivéreztesse a demokráciát. A magyarok – ahogy ezt Bajnai is észrevette – nem élnek jobban: „A gazdagok gazdagabbak, a szegények még szegényebbek”.

A kommentár megállapítja: Bajnai előtt hatalmas kihívás áll. Noha Orbán elvesztette 2010-es szavazóinak felét, továbbra is 1,6 millió hozzá hű magyar támogatására számíthat. Ezek az emberek nem szűnnek meg hinni benne az utolsó leheletig. Ráadásul a kormányfő elszánt pártgépezettel is rendelkezik, amivel Bajnai nem. És mellette áll a kormánypárti média, amely mindig rendelkezésére áll.

Orbán vetélytársa a baloldal szavazó táborára számíthat (ez kb.1,3 millió) és a bizonytalanok, fásultak és a politikára dühösek voksaira. Természetesen akkor, ha a Fidesz nem erőszakolja keresztül a parlamenten a szavazók regisztrációs kötelezettségéről szóló törvényt.

A politikai mérnökség eme remekműve szerint a 8 millió választásra jogosult magyar polgárnak a szavazáshoz legkésőbb a választások előtt 15 napig regisztráltatnia kell magát. Ez a feliratkozás érinti az ország határain kívül (Romániában és Szlovákiában) élő több mint 100 ezer magyart, akiknek Orbán kormánya megadta az állampolgárságot. Mindazok, akik nem regisztrálnak, nem vehetnek részt a választásokon.

A Fidesz arra számít – írja a szerző –, hogy csupán a baloldal és a jobboldal kemény szavazó tábora fog feliratkozni. Az ellenzék és a roma szervezetek megkongatták a vészharangot, mert előre lehet látni, hogy a bizonytalanok és a romák, akiknek tábora bőségesen egy millió felett van, nem fognak regisztrálni, s ezzel Orbán győzelmi esélyeit növelik.

Ennek mozgósítani kellene a ellenzéket az egyesülésre, az ellenzéken belüli zsörtölődés a Fidesz kezére játszik. Bajnai egy olyan esély, amelyet a baloldal és a liberálisok nem tékozolhatnak el – állapítja meg a cikk.

A 2014-es választásokig még majdnem két év van hátra, manapság ez majdnem örökkévalóságnak tűnik. Noha Orbán még erősen a nyeregben van és bizonyára nem mondta még ki az utolsó szót, a magyarokra keserves, válságos 2013 vár. Ha Bajnainak sikerül az ellenzéket egyesíteni és meggyőznie honfitársait, hogy vissza tudja állítani az országot a normális pályára, megnyerheti a választásokat. A magyarok rászolgáltak arra, hogy legyen választásuk – fejezi be Jacek Pawlicki.

 © tégé2012. okt. 16. 05:43 | Válasz | #1135 
Rendkívül durva szöveg Orbánról élő adásban: Kifakadt a műsorvezető
Rablóbandának nevezte az Orbán-kormányt a nyugatnémet rádió
T. P.- vilag@hetivalasz.huUtolsó módosítás:2012.10.16. - 02:38Létrehozás:2012.10.15. - 20:21

Stephan Ozsvath, a nyugatnémet WDR rádióban a 19. századi rablóbandákhoz hasonlította az Orbán-kormány ténykedését.

hirdetés

„A betyárt ma Orbán Viktornak hívják. Hivatalosan: miniszterelnök", kezdte kommentárját a WDR rádió ötös csatornájának esti politikai műsorában Stephan Ozsvath, a rádió újságírója Orbán Viktor múlt heti berlini látogatása kapcsán. Az egykori betyárok teheneket loptak csak, „Orbán és fideszes kompániája azonban egy egész országot nyúlt le". Példaként említette Ozsvath, hogy „a külföldi cégeknek külön adókat kell fizetniük a bandának". Emellett „a Fidesz-kamarilla nagyra hízott az állami megrendelésektől, Orbán neje pedig nagy földbirtokos lett. Egy pártbeli barát pénztárcája pedig, akinek reklámcége van nyolcszorosára nőtt - az állami megrendeléseknek köszönhetően", sorolta Ozsvath. „Fizetési nap ez. A hű vazallusok mind részesednek a zsákmányból".

„Ám a magyar költségvetés nem olyan nagy, mint az étvágy: a szocialisták üres kasszákat hagytak hátra", állapította meg a WDR kommentátora. „Az Európai Unió folyamatosan pumpálja a milliárdokat az országba", de „az IMF képviselőinek nincs kedvük olyasvalakinek pénzt adniuk, aki folyamatosan sértegeti őket".

Ozsvath szerint ez azonban „dühíti a rablóvezér Orbánt", ugyanis pénz híján a magyaroknak a kormány „csak piros-fehér-zöld pátoszt tud kínálni". De eljött az idő arra, hogy „tiszta vizet öntsön a pohárba: a nadrágszíjakat még szorosabbra kell húzni". Közben „magyarok százezrei, főleg a keleti részeken, szegényednek el. Fiatal, jól képzett magyarok pedig hátat fordítanak az országnak. Médiagengszterek, akik magukat publicistának nevezik, sértegetik a világformátumú értelmiségieket", jellemezte a helyzetet Ozsvath. „Utcai bandák stílusa uralkodik [a sajtóban]", idézte a WDR Ungváry Rudolf írót. „Hogy a választók azonban ne vegyék észre, miként hizlalja Orbán a Fidesz-bandát", a médiát folyamatos kontroll alatt tartja a kormány a WDR szerint. „Több száz újságírót cseréltek ki lakájokra. A Médiahatóság azonnal médiagyilkossá válhat. És ha egy lap irányvonala nem stimmel, a Fidesz-közeli vállalkozók azonnal törlik a hirdetéseket."

A kormány eközben az Európai Uniót, „amelytől Magyarország milliárdokat kap", „bűnbakká" nyilvánítja, hasonlóan az IMF-hez, „amelytől meg milliárdokat szeretne Orbán". A kormány eközben „a kül- és belföldi kritikusokat" „hazaárulónak", a zsidókat pedig „idegenszívűnek" tartja. „Az üzenet egyértelmű: fogd be a szád, csak a rablókapitány beszélhet".

„Az önmagát szabadságharcosnak tartó Orbán mindezt forradalomnak nevezi. Egy magyar közmondás szerint, aki közel ül a tűzhöz, jobban melegedik. És a tűz körül ma Orbán rablóvezér bandája ül", fejezi be Ozsvath Orbán berlini látogatásáról írt elemzését a nyugatnémet adóban, amelyet főleg a tizenhatmilliós Észak-Rajna-Vesztfáliában hallgatott.


 © Release2012. okt. 10. 19:23 | Válasz | #1134 
O.V. okt.23-ra Romániából hozat gyerekeket, és azokkal körbevéve önmagát mond beszédet(majd azok megvédik)

 © tégé2012. okt. 10. 15:01 | Válasz | #1133 

2012.10.10. 10:06
Kéri: Orbán „Dzsingisz-kán” paródia lett
A politológus arról is beszélt az Egyenes beszédben, hogy Orbán Viktor azért nem szereti a 68-as generációt, mert azok állandóan visszapofáznak, és kormányhatározat nélkül is gondolkodnak.
TwitterFacebookTumblrStartlap
Betkicsinye
Betnagya
E-mail kde
Nyomtat


r e k l á m
Nagyobb térre vágyik? Válasszon OTP lakáshitelt állami kamattámogatással!


"2010 tavaszán mindenki harsogott a korrupciós ügyekről, csak azóta sorban megbuknak ezek az ügyek" - véli Kéri László, aki szerint például a Nokiás-doboz története alapvetően hozzájárult a Fidesz kétharmados választási győzelméhez. Kéri értelmezése szerint a Hagyó-ügyben történt mostani fordulat mögött az áll, hogy 2010-ben olyan embereket vettek őrizetbe, akik magas életszínvonalhoz szoktak, ahogy a politológus fogalmazott, "járt nekik Juci, Sári, Audi, meg minden, és egyik pillanatról a másikra fogdában találják magukat, és nincs rá nekik modelljük, hogyan viselkedjenek ilyen helyzetben". A bizonyítási szakaszban azonban többségük ellen megszűnt az eljárás. "Jöttek ezek a Papcsákok, Budaik, és nem tudták szállítani az ügyeket" - állítja Kéri. A politológus szerint az elbukott eljárások ellenére "csomó embernek így is tönkretették az életét", igaz, Kéri azt is hozzátette, hogy "a másik oldalt sem imádtam, és sokukért nem emelnék szót", mert ismer köztük több olyan politikust is, aki "kulturális szempontból hihetetlen bunkó volt".

Az említett okokból Kéri úgy látja, hogy "2010-ben nem volt a választó az ítélőereje birtokában, amikor átterelték a politikai érzékét abba az irányba, hogy most leszámolhatsz a korrupt, nyolcéves, szemétláda tolvajbandával". Az elemző szerint "az érintettek lehet, hogy nem gondoltak bele abba, hogy egykor egy Nokiás-doboz is elég volt a botrányhoz, de az ő esetükben kamionok kellenek". Kéri szerint a politikához kötődő bírósági ügyek miatt a politikai klíma és az igazságszolgáltatási intézmények megítélése is jócskán megváltozott.

A politológus csupán azt nem tudja, hogy a napilapokban megjelenő "szabadságharcot" hogyan hozzák össze azzal, hogy "mindannyian a Turultojásból jöttünk. Akkor a komcsik is onnan jöttek? Szóval, hogy van ez a szabadságharcos turultojás, hogy a 10 millió szabadságharcosban benne vannak a komcsik is?"

Kéri emlékeztetett arra, hogy "Orbán kirohanásai '68 ellen nem ma kezdődtek, hanem már régen Tusnádfürdőn". A politológus szerint Orbánnak az a baja '68-cal, hogy "az a kultúra rohadtul ellenkezik azzal, amit most ő akar". Nem leszünk autoriter személyiségek, ez '68 fő üzenete. "Ezek állandóan visszapofáznak! Ezek maguktól is gondolkodnak, még akkor is, ha nincs arról kormányhatározat! Ez egy '68-as fakszni!" - Kéri szerint ez nem tetszik Orbánnak '68-ban. Ezzel pedig Orbán "egy európaivá válni akaró fiatalembertől eljutott egy Dzsingisz-kán paródiává, a nyugati képes magazinok, képregények parodisztikus változatává". "Édesapám, Te is egykor '68-as voltál" - zárta mondandóját Kéri László, aki a beszélgetés végén kijelentette, hogy nem tudja "komolyan venni ezt az egészet".

atv.hu

 © mirr-murr2012. okt. 05. 15:54 | Válasz | #1132 
Debrecennek huszonöt milliárd az adóssága, , ezt is rálehet fogni az elmúlt nyóóc évre.

 © mirr-murr2012. okt. 04. 13:03 | Válasz | #1131 
Nem tudom miért kell a zembereket hülyének nézni, és főleg miért kell hazudni, annak a népnek mely megválasztotta a fidesst,már látni sem bírom mikor próbálnak magyarázkodni a zembereknek, hogy mit miért, csinálnak próbálják a hülyeségeiket elhitetni , és vannak sajnos sokan akik még el is hiszik. a zemberek nyomoráról nem vesznek tudomást, egyszerűen nem akarják elhinni, hogy Magyarországon négymillió ember éhezik, hogy az életük kilátástalan, hogy nyomorba döntötték az országot." Anyám, én nem ilyen lovat akartam"

 © tégé2012. okt. 04. 11:29 | Válasz | #1130 
Megszólalt az IMF: mi nem akarunk további megszorításokat Magyarországon!


Nem vár el további megszorításokat a magyar kormánytól a Nemzetközi Valutaalap, kevésnek tartja viszont a növekedést ösztönző lépéseket.

Az IMF "kiegyensúlyozottabb" gazdaságpolitikai lépéseket vár el a magyar kormánytól, amelyek segítségével javíthatná a GDP-növekedési kilátásokat. A szervezet nem ajánl további megszorító lépéseket a recessziótól sújtott országtól - jelentette a Bloomberg Irina Ivascsenkóra, a Valutaalap magyarországi megbízottjára hivatkozva, aki e-mailban válaszolt a hírügynökség megkeresésére.


Kapcsolódó cikkek
Varga: ideje, hogy a hitelminősítők felülvizsgálják Magyarországot
Varga: még mindig a válaszokat várjuk
Elhúznak Magyarországtól a lengyelek is? Nem félnek az eurótól
Nem mindenhol tabu a nyugdíj
Orbán: szép jövő előtt áll a magyar informatikai szektor
Nincs kitűzve új időpont az IMF tárgyalásokra
Nem akarunk további fiskális kiigazításokat kérni a kormánytól azokon az intézkedéseken felül, amelyeket már most is tervez, javaslatainkban nincsenek újabb megszorítási javaslatok - fejtette ki Ivascsenko. Általánosságban azt szeretnénk, ha a gazdaságpolitika lendületet adna a GDP növekedésének - tette hozzá.

Orbán árnyéra vetődött?

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nyilatkozatában ismét kizárta egy olyan IMF-megállapodás lehetőségét, amely nyugdíjcsökkentéseket, bérlefaragásokat vagy elbocsátásokat tartalmaz, egy hónappal korábban azt állította, hogy a nemzetközi hitelezők ilyen lépéseket várnak el kormányától - emlékeztet a Bloomberg. A múlt hónapban a szociális juttatásokat korlátozó javaslatokat tartalmazó levelet juttattak el az IMF-nek.

A hírügynökség ezt követően elismétli az ismert körülményeket: Magyarország azért fordult egy éve a Valutaalaphoz, mert adósságait a bóvli kategóriába sorolták, 15 milliárd euró hitelt kér. Idén részben azért erősödött 10 százalékkal a forint az euróhoz képest, mert a befektetők bíznak az IMF-megállapodás megkötésében. 2011-ben még 15 százalékkal gyengült a magyar deviza.

Varga keveset ígért

A budapesti kormány kész megváltoztatni az áfaszabályokat, visszaszorítaná a feketegazdaságot, korlátozná a családoknak járó támogatásokat és a munkavállalók után fizetett tb-járulékokat, továbbá felülvizsgálná az uniós támogatások rendszerét - fejtette ki hétfőn Varga Mihály IMF-főtárgyaló. Ez kevés lehet az Valutaalapnak és az EU-nak, mivel nem sokat javít a gazdasági növekedési kilátásokon - értékelte a csomagot a Citigroup kedden.

Az IMF júniusi levelében a különadókra célozva jelezte, hogy a kormánynak fel kellene hagynia az ad hoc adók kivetésével és vállalkozásbarát környezetet kellene teremtenie. Ezzel erősíthetné a növekedést, ami a költségvetés finanszírozását is fenntarthatóbbá tenné.

Budapest elővigyázatossági hitelkeretet szeretne, amit nem kaphat. Az IMF legfeljebb készenléti megállapodást köthet, aminek végrehajtását négyhavonta ellenőrzik. A rendelkezésre bocsátott hitelrészleteket azonban nem feltétlenül kell lehívni, azaz kormány kezelheti úgy a helyzetet, mintha elővigyázatossági hitelről állapodott volna meg - emlékeztetett Irina Ivascsenko.

 © tégé2012. okt. 02. 11:30 | Válasz | #1129 

2012.10.02. 10:09
Majtényit sokkolta, hogy "ekkora bajt okoztak" Orbánék két év alatt
Egyetlen párt, és egyetlen politikai oldal nem tud megbirkózni azzal a kemény feladattal, ami a kormányváltás után vár az országra – erről Majtényi László beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
TwitterFacebookTumblrStartlap
Betkicsinye
Betnagya
E-mail kde
Nyomtat


r e k l á m
11.09-11. Márton napi ajánlat a Hotel Sopronban libavacsorával 10.950Ft/fő/éj

Az Eötvös Károly Intézet elnökét sokkolta, hogy ekkora bajt okozott két év alatt a kormányzat. Az intézet által készített tanulmány szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét fel kell számolni, az alkotmányt pedig helyre kell állítani. Az intézet elnöke azt mondja, az alkotmánytisztelő jobb- és baloldalnak össze kell fognia, hogy enyhíteni tudják az alkotmányos rendszeren esett sérelmeket. Elképesztő feladat előtt vannak a pártok, kétharmad nélkül nem tudják majd végrehajtani a rájuk váró feladatokat, vélekedett Majtényi, aki szerint a jelenlegi kormány a parlamentarizmust vonja kétségbe, olyan csapdákat állít a következő kormányoknak, amelyekből nem lehet kilépni.

atv.hu

 © mirr-murr2012. okt. 01. 18:40 | Válasz | #1128 
„Gazsi cigány szeretne belépni a FIDESZ-be.... és kik is ülnek a Fideszben?
Jelentkezik is szabályosan, ahogy kell. Tudja ezt az egész telep az alvégen.
Nagyon szurkolnak neki. Nem sokáig.
Gazsi szomorúan jön haza a felvételi meghallgatásról.
Mér lóg az orrod Gazsi? - kérdezték.
Jaj, hát nem vettek fel...
Há mé nem?
Azt mondták, hogy sok évig a komenistáknak hegedáltam...
Jaj, te tökfej! Há mér nem tagadtad le?
Hogyan tagadhattam vóna.... hiszen mindenik ott vót!
Íme:
Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
Járai Zsigmond : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
Matolcsy György : MSZMP tag, III/II együttműködő,
Martonyi János : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
Chikán Attila : MSZMP tag,
Pintér Sándor : MSZMP titkár,
Boross Péter : MSZMP tag, DÉLBUDA III/III
Ligetvári Ferenc: MSZMP tag,
Boros Imre MSZMP-titkár, III/II együttműködő D-008
Pozsgay Imre MSZMP PB tag,
Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
Már nem aktuális :Schmitt Pál : NOB tag, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg közt. elnök hazánk legnagyobb dicsőségére
Kerényi Imre : MSZMP alapszervezeti titkár,
Varga Mihály : KISZ titkár,
Deutsch Tamás : KISZ titkár,
Orbán Viktor : KISZ titkár, a papa párttitkár
Kövér László : KISZ-titkár, Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Párttörténeti Intézet tudományos munkatársa ( az egyetem elvégzése után azonnal, mivel a nagypapa 1919-es VÖRÖSKATONA VOLT , az egész Kövér család ebből élt a Kádár rendszerben )”

 © mirr-murr2012. szept. 30. 17:45 | Válasz | #1127 
szörnyű!!! szörnyű!!! belebetegedtem!!

 © tégé2012. szept. 30. 16:10 | Válasz | #1126 
Hát nem borzasztó ?18 hozzászólás
Összeomlott Keresztes Ildi
Nők Lapja Cafe / Sztárok
2012. 09. 30. - 13:00
Drámai pillanatokat éltek át a szombat esti X-Faktorban a mentorok. Amikor két testvér sorsáról kellett dönteni, Keresztes Ildikó összeomlott.

Nemcsak a versenyzők, de Keresztes Ildikó is elsírta magát, amikor „ítéletet” kellett hozni az X-Faktor egyik testvérpárja felett. Johanna és Gábor ugyanis külön-külön indultak az X-Faktorban, így bevállalták azt, hogy adott esetben egyikük kiesik, míg a másik továbbjut. Így is lett. A mentorok a fiatal lányban még nem láttak azt a pluszt, amit Gáborban már igen, így végül a fiút juttatták tovább a vasárnapi műsorba. Amikor elhangzott az ítélet, nemcsak az énekesek, de a mentorok is meghatódtak. „Amikor lejöttek a színpadról, és az egyik jobbra ment le, a másik pedig balra, ott én összeomlottam. Azt sem nézni, sem érezni nem volt jó” – mondta Keresztes.

 © tégé2012. szept. 28. 18:37 | Válasz | #1125 
Az ORÖ székháza előtt tüntettek roma fiatalok
TK
Forrás: Hír TV
2012. szeptember 28., péntek 18:17 Nyomtatás
Farkas Flórián ellen tüntettek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) székháza előtt. A kéttucatnyi roma fiatal azt követelte Farkastól, hogy mutassa be érettségi bizonyítványát és hozza nyilvánosságra az általa irányított szervezet elmúlt kétéves tevékenységének részleteit és hogy mire használta fel a több száz milliós állami támogatást.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

0

A tüntetők követelték azt is, hogy az arra illetékesek számoljanak be az ORÖ által indított programokról, azok eredményeiről, de azt „ne mossák össze a kormány és a szaktárca önálló romaprojektjeivel”. A Dohány utcai székház a demonstráció alatt végig zárva volt.

 © mirr-murr2012. szept. 25. 16:35 | Válasz | #1124 
ja! és van egy negyedik , a kis pisztolyszeműről elfeledkeztem.

 © mirr-murr2012. szept. 25. 16:33 | Válasz | #1123 
a három közül az egyik, baltás viki,szófosó peti, lézer jani.

 © tégé2012. szept. 24. 18:38 | Válasz | #1122 
Nem tudom.

 © mirr-murr2012. szept. 24. 15:47 | Válasz | #1121 
Na ki????

 © tégé2012. szept. 24. 09:15 | Válasz | #1120 
Ki ?

 © mirr-murr2012. szept. 24. 08:34 | Válasz | #1119 
Találós kérdés: Ki védi az újólag szerzett birtokát , baltával a kezében?

 © mirr-murr2012. szept. 22. 15:06 | Válasz | #1118 
megint okoskodik, egy kócos fogú, kiflitolvaj.

 © mirr-murr2012. szept. 22. 13:33 | Válasz | #1117 
a büdös francot!!!!!!!

 © tégé2012. szept. 21. 15:54 | Válasz | #1116 
Orbán: Magyarország gazdasági siker küszöbén áll

171 komment|Megjelent: 2012.09.21. 13:19|Frissült: 2012.09.21. 14:25
Orbán Viktor szerint Magyarország egy gazdasági és társadalmi siker küszöbén áll, mert egyszerre képes csökkenteni az államadósságot, növelni a versenyképességet, és egyre több a munkából élők száma.

A miniszterelnök erről pénteken a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén beszélt, Rómában.

A kormányfő beszédéről - amelyben ismertette a Magyarország által az elmúlt két évben elvégzett munkát - a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Szijjártó Péter tájékoztatta az MTI-t, aki elmondta: Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország a gazdasági válságot és az abból származó társadalmi kihívásokat jobban kezeli, mint sok más ország.

"Egy rendkívül széles társadalmi támogatás és nemzeti konzultáció után sikerült az ország keresztény hagyományaiból táplálkozó, modern, XXI. századi, új alaptörvényt elfogadnunk, amely az előttünk álló korszakokban biztos alapot ad Magyarország számára" - idézte a miniszterelnök szavait az államtitkár.

Forrás: MTI

 © mirr-murr2012. szept. 14. 17:04 | Válasz | #1115 
Zoli nem fáj a fejed , nem hallucinálsz?Minden rendben? Kétlem.

 © grendorf zoltan2012. szept. 13. 22:12 | Válasz | #1114 

 © tégé2012. szept. 11. 06:40 | Válasz | #1113 
Hülyézi Orbánt a bal

15 komment|Megjelent: 2012.09.10. 22:18|Frissült: 2012.09.11. 05:58
Új kommunikációs csapásirány van kibontakozóban: a miniszterelnök beszámíthatóságát kérdőjelezi meg az ellenzék. Üdv a t. Házból.

Bár zeng az ég Európa, sőt a világ fölött, a kétharmados fülkeforradalom és szabadságharc rendíthetetlenül menetel az orbáni úton. Amit egyre nehezebben visel az ellenzék. A minap egy tengerentúli ultrabalos portál épített a szélsőjobbos publicisztikák színvonalát idézően pszichiátriai kórképet abból, hogy a miniszterelnök egymás után többször is megnyalta a szája szélét az augusztus huszadikai állami kitüntetés átadáson. Hétfőn aztán a parlamenti ellenzék hülyézni kezdte a kormányfőt.

„Ez a pali megbolondult, de tök komolyan elment az esze. Hát milyen beszédet mondott?!” – fakadt ki egy balos képviselő Orbán napirend előttijét követően a parlamenti folyosón, majd feldúltan távozott a t. Házból. Eközben az ülésteremben is hasonlóan diagnosztikus szövegek hangzottak el, igaz, sztaniolba csomagolva.

Labanc a romkocsmában

Az LMP minap újraválasztott frakcióvezetője, Jávor Benedek a miniszterelnök szemébe nézve így fogalmazott: „Amit mond hazugság, amit csinál, őrültség.” Az MSZP-s Mesterházy Attila pedig így szólt: „Az önök politikája nem kiszámítható, kommunikációja nem beszámítható”. A szocik vezetője kifejtette, hogy 2012 a Fidesz-szlogennek megfelelően valóban „az elrugaszkodás éve… a valóságtól elrugaszkodásé”, majd intette Orbánt: „Nem csak erő, ész is kell” a politikához.


A szocik az IMF emberei, az LMP a labancoké!
Fotók: MTI / Kovács Attila

Ha jó formát fut Orbán, nála pengébb debattőr keveset találni a Parlamentben, ráadásul tőle sem áll távol a mélyütés műfaja, nem meglepő hát, hogy igyekezett törleszteni. Frakcióvezetője, Rogán Antal készítette elő a terepet azzal, hogy IMF-pártnak titulálta az MSZP-t és az LMP-t, így kellően előműtrágyázott talajra hullott az orbáni riposzt: „Önök mögött külföldiek állnak, ezért mi a Fideszben labancpártnak nevezzük önöket”, mármint a lehetmást. S hogy kompakt legyen az alázás, utóbb odavetette a „füstösromkocsmásoknak”: „Önök büszkék arra, hogy járják az országot, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy élünk benne.”

Szórakoztató.

Életigény és fajok harca

Ami pedig a lényeget illeti: nos, olyan nem volt. Egyedül tán az „átláthatatlan banki rendszer” miatt létrehozandó pénzügyi ombudsmani poszt ér meg egy hírt, meg tán azon rágódhatnak el tévés politológusaink, mit is jelent, hogy „a magyar világnemzet lett”.


Gyorsítottan épül a magyar életigényeknek megfelelő új államrendszer
Amúgy olyan, erősen redundáns, későkádári hangulatot árasztó szövegek hangzottak el, minthogy „a feladat nem kevés, az idő szűkös, de a munkát be fogjuk végezni”. A miniszterelnök felsorolta az őszi parlamenti menetrend remélt állomásait: még szeptemberben új választási törvényt alkot a kétharmad (erről hétfő délelőtt Lázár János beszélt szűk körben, cikkünk itt), megszületik az évek óta halogatott új polgári törvénykönyv, fölsír a földtörvény, lesz 2013-as költségvetés, még jó, befejezik a rendőrség és az igazságszolgáltatás átszervezését, reszkessenek a vizoviczkyk és a bakák, valamint továbbgördül az oktatás és az egészségügy átalakítása.

És ami Orbán szívének láthatóan a legfontosabb, amit még egy a Vidibe igazoló Messiért sem hagyna veszni: egyre zakatol az „új államrendszer” kiépítése. „Gyorsított államépítést végeztünk el – mondta Orbán egy mostanában gyakran, a fasizmust és az államszocializmust nem túl elegánsan összemosó képpel élve -, amely fajok és osztályok harca helyett a nemzeti együttműködés rendszerére épül.” Majd leheletnyi áthallást gerjesztve így folytatta: az ülésszak végére közel leszünk ahhoz, hogy olyan államunk legyen, amely „teljesen megfelel a magyar életigényeknek”.

Természetesen szóba került a válság is, melynek Magyarország nem okozója, sőt „az elmélyítésében sincs szerepünk”, mégis kárvallottjai vagyunk. „Az eurózóna rossz bőrben van, a válság nem enyhül. Értékes hónapok mennek el anélkül, hogy az unió vezetői rászánnák magukat az intézkedésre” – intett be vezetőnk a nekünk egyre gyakrabban visszaintő Brüsszelnek.

Orbán fontosnak nevezte az egyszer csak bekövetkező IMF-es megállapodást, de azért hangsúlyozta, nem magunk miatt van szükség a készenléti hitel biztosította „védőhálóra”, hanem „hogy az ország megvédje magát az Európát nyomasztó betegségtől”. Ha valaki nem tudná, „az unió inkább a probléma forrása, visszahúz bennünket az eurózóna válsága”.

Életszabály, erőtermészet

A miniszterelnök szerint erősebbek vagyunk, mint 2008-ban, így nem szorulunk rá arra, hogy a négy évvel ezelőtt, a szocik által tető alá hozotthoz hasonló "rossz megállapodást" kössünk a Valutalappal, vagyis nem kérünk a ránk erőszakolt „megszorításokból”.

Orbán szerint most az a kérdés, hogy „tudunk-e jó megállapodást kötni, van-e hozzá erőnk”. Azt javasolja, szakítsunk a „kicsik, gyöngék, alávetettek” vagyunk mentalitással, legyen az az új „politikai életszabályunk”, hogy „növeljük az autonómiánkat”, mert „erősnek kell lennünk, értenünk kell az erő természetét”.

„Hatalmas az, aki másokat legyőz, erős az, aki legyőzi önmagát” – ezt idézte a mások legyőzésén ügyködő kormányfő egy általunk ismeretlen bölcseletgyűjteményből.

Említést érdemel, hogy Orbán világszerte élelmiszer-árrobbanást prognosztizált a jövő tavaszra, amire a gazdasági és a vidékfejlesztési minisztérium frissen alakult (primőr) munkacsoportja készíti fel a nemzetgazdaságot, tehát megnyugodhatunk. Különös tekintettel arra, hogy pár napja az elszámoltatási kormánybiztossággal szakító az FVM-es Budai Gyula is kizárólag a tárca által rárótt váró feladatokra koncentrálhat.

A sorolt számos baj ellenére a kormányfő mégis sikeres országot lát, ha körülnéz: a devizahitel csapdájából kimentett családokat és vállalkozásokat, folyamatos munkahelyteremtést, arányos adórendszert, megvédett nyugdíjakat, csökkenő államadósságot, a válság előtti szintre korrigált munkanélküliséget és három százalék alatti államháztartási hiányt.

Éhségsztrájk

Némi disszonanciát kelt, hogy az ellenzék is körülnéz, és sikertelen országot lát. Az egyharmadból is idézünk pár gondolatot.


Felszámolás, ámokfutás, baltás gyilkos

Az LMP-s Jávor Benedek szerint nem államépítés zajlik, hanem a demokratikus intézményrendszer felszámolása, Orbán Viktor „gazdasági ámokfutásának köszönhetően az ország nagyobb bajban van, mint 2010-ben volt”, s a kormányfő a „romhalmazon” túl csupán „egy baltás gyilkost tud felmutatni”.

A korábbi tüsifrizuráját (előnyére válóan) kétcentis hajzatra növesztő Mesterházy Attila is felrótta a baltás elengedését, majd sérelmezte, hogy Orbán hazudott az IMF-feltételekről, s követelte, hogy a miniszterelnök hozza nyilvánosságra az állítólagos dokumentumot. (Utóbbira Orbán azt válaszolta, hogy ezzel tessék az IMF-hez fordulni. Na de hát a dokumentum tartalmát már lehozta a sajtó. Körbeértünk.)

„Elég nehéz helyzetben van az az ország, ahol még Gyurcsány Ferenc is sátorozik” – ez az elméncség a jobbikos Vona Gábortól származik. Párttársától, a lajbivilágbajnok Gaudi-Nagy Tamástót pedig azt jegyeztük föl: milyen szomorú, hogy „Gyurcsány Ferenc nem börtönből éhségsztrájkol”.

De az már egy másik történet.


Szerző: Nagy József
Forrás: FN24
Cimkék: Üdv a t. Házból

 © tégé2012. szept. 08. 12:57 | Válasz | #1112 
Nem kérnek a veszprémiek a Magyar Élet Menetéből

33 komment|Megjelent: 2012.09.08. 10:24|Frissült: 2012.09.08. 10:42
Tizenkét szervezet, közöttük pártok félpályás útlezárással tiltakoztak a Veszprémbe vezető utak mentén szombat délelőtt a Jobbik által a megyeszékhelyre aznapra meghirdetett Magyar Élet Menete című rendezvény ellen.


(Népszava)
A megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg. A szervezet - saját meghatározása szerint - "egy civil összefogás, mely városukat szerető, annak nyugalmát és békéjét féltő, demokratikus gondolkodású magyar emberek mozgalma". A forgalomlassító demonstráció kezdetén a szervezet szóvivője, Nagy Imre elmondta: az útlezárással arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "Veszprém nem kér a Jobbik meneteléséből, nem kér a megfélemlítésből, a betiltott egyenruhásokból, a paramilitáris szervezetekből, a békétlenkedésből". Szerintük a Magyar Élet Menete elnevezés "burkolt zsidózás". Megjegyezte: Veszprém békés város, ahol a véleménykülönbségeket párbeszéd útján mindig el tudták rendezni, nem kellett máshonnan embereket idevezényelni, hogy nyomatékot adjanak a véleményüknek.

A Veszprémbe vezető hét út mentén 200 gépjárművel mintegy 400 demonstráló lassította a forgalmat; a Budapest felől érkezők jelentős torlódásokkal szembesültek.

A tiltakozók fél tizenegykor fehér felsőruházatban a színházkertbe vonulnak, ahol az uniós köztársasági elnökök által ültetett fáknál és emléktáblánál egy-egy szál fehér szegfűvel és néma főhajtással "emlékeznek meg a köztársaságról".

A Világos Veszprémért Mozgalomhoz csatlakozott a Buhim-Völgyi Baráti Kör, a Buhim-völgyi Szalon Kulturális Egyesület, a Demokratikus Koalíció Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, a HIT Gyülekezete, a Józan Ész Társaság, a Kádártai Lakosok Egyesülete, a Lokálpatrióták a Városért Közhasznú Egyesület, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Veszprém megyei szervezete, az MSZP Veszprém, a Szövetségben Együtt Magyarországért Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, a Magyar Szolidaritás Mozgalom Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei és a Veszprémi Polgári Társaskör.

Forrás: MTI
Cimkék: jobbik, veszprém

 © mirr-murr2012. szept. 06. 18:18 | Válasz | #1111 
a fidess új törvény: kötelező lesz a génvizsgálat, akinek nincs fidesses génje, az nem voksolhat:)

 © mirr-murr2012. szept. 06. 14:23 | Válasz | #1110 
Nem jövedelmet, hanem nem kívánt leveleket kapunk orbántól, nem tudom kinek van nyomdája a környezetében, de biztos jól jövedelmez neki. Talán a sUmicskának????????

 © mirr-murr2012. szept. 06. 14:20 | Válasz | #1109 
Hazugság, és hazugság!!!!!!!! Az IMF progresszív adórendszert kér, és nem nyugdíjcsökkentést. A kormány akarja az utolsó filléreket is átrakni a gazdagok zsebébe , támogatja az un." nemzeti burzsoát"Kispénzű embereknek a nyomor, a kilátástalanság, a kecske, meg a 22 800-ft.éhbér, 47 000.-ft. megalázó bér, és ráadásul még a kifliért is fizetni kell.

 © mirr-murr2012. szept. 06. 14:04 | Válasz | #1108 
Mikor nem blöffölt???????

 © tégé2012. szept. 06. 13:49 | Válasz | #1107 
2012. szeptember 6., csütörtök 12:17 Gerőcs Tamás
Blöfföl a kormány, hamis a brutális IMF-kívánságlista?


Nem valószínű, hogy az IMF küldte a sajtóban megjelent kívánságlistát a magyar kormánytól elvárt gazdaságpolitikai kiigazításokról. Ilyen konkrét célokat a szervezet nem szokott megfogalmazni, ráadásul azok maradéktalan teljesítése több ezermilliárd forintos kiigazítást jelentene. Máshonnan szivárogtathatták ki a politikailag kényes pontokat tartalmazó, a korábban ismert feltételeknél terjedelmesebb felsorolást.
Blöff lehet a Magyar Nemzet és a Népszabadság által is megszellőztetett, a korábban ismerteknél jóval terjedelmesebb kívánságlista, amely az IMF által kért gazdaságpolitikai intézkedéseket veszi számba, és ami a kormánypárti országgyűlési képviselők sárvári összejövetelén szivárgott ki. Amint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jövő évi költségvetési kiigazításhoz az IMF a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár-emelését, a családi pótlék csökkentését, a személyi jövedelemadó emelést, privatizációt, az utazási kedvezmények csökkentését, bürokrácialeépítést és általános értékalapú ingatlanadó bevezetését javasolja. További elvárás a lapértesülések szerint, hogy az önkormányzati kiadásokat csökkentsék, valamint hogy a kormány vezesse ki a bankadót és a pénzügyi szektornak juttasson forrásokat.


Kapcsolódó cikkek
Nyugdíjasoknak is üzent Matolcsy
Javult a külkermérleg
Megvásárolná Demján erőművét az állam?
Vége a családi pótléknak, csökken a nyugdíj?
A kormány nagy terve is akadály az IMF-tárgyalások során
Kecskeméti beruházásokat nyilvánított kiemeltté a kormány
Ilyen részletes és összetett kívánságlistát a nemzetközi hitelező szinte soha nem szokott megfogalmazni, ráadásul az eddig kiszivárgott hírekhez képest rengeteg új politikailag nem csak kényes, de szinte vállalhatatlan területet is felölel. Ilyen például a nyugdíjak csökkentése, amiről Orbán Viktor kormányfő többször azt mondta, hogy a kormány meg fogja őrizni a nyugdíjak reálértékét. (Az Origo.hu-nak nyilatkozó résztvevők benyomása szerint a kormányfő sokkal inkább egy valamennyi eshetőséget számba vevő "horrorforgatókönyvet" vázolt fel, mintsem a szervezet konkrét kéréseit.)

Valószínűbbnek tűnik az a szcenárió, hogy kormányzati körök elsősorban kommunikációs célok miatt szivárogtatták ki a listát, ami vélhetően nem - legalábbis nem teljes egészében - a Valutaalaptól származik. A szivárogtatás célja egyrészt a lakosság, másrészt a frakció ijesztgetése lehet, amivel elérhető, hogy bármilyen, a felsoroltnál kevesebb, IMF-felé tett engedményt sikerként lehet majd kommunikálni.

Többszörös kiigazítás, de minek?

Brutális lenne Németh Dávid, az ING elemzője szerint ha ilyen listát küldött volna az IMF a kormánynak, hiszen egy ekkora csomag több ezermilliárd forintos kiigazítást ölelne fel, miközben legfeljebb 300-400 milliárd forintos egyenlegjavulásra szorul a jövő évi büdzsé, az esetleges élelmiszeráfa-csökkentés és a munkahelyvédelmi akcióterv miatt. Németh szerint általános ötletelések kerülhettek elő a sajtóban, vagyis a lista nem az IMF-től származik. A kiszivárogtatás politikai színezetére utal, hogy lényegében valamennyi listán szereplő pontot a kormány ellenez.

Egy-két tétel ugyanakkor valóban előkerülhet a tárgyalásokon, és jó eséllyel ezek opciók lesznek majd a jövő évi költségvetési kiigazításban. Elsősorban az állami szféra kiadásait vizsgálhatják át a nemzetközi szervezet és a kormány szakértői. Bár bércsökkentés egyelőre nem valószínű, bérbefagyasztás lényegében eddig is volt a közszférában. Hozzá tartozik ehhez - Németh szerint - hogy más országokban, például a Baltikumban, IMF programok hatására bércsökkentés is volt a szervezet kérésére.

A nyugdíjkorhatár emeléséről jelenleg is érvényben van egy tervezet, bár az elképzelhető, hogy itt a végrehajtás gyorsítását kérje az IMF. Az szja-rendszer megváltoztatása is lehet elvi opció, bár Németh szerint politikailag ez is kényes terület, ahogy az egységes és általános ingatlanadó bevezetése is. Burkoltan viszont létezik ingatlanadó, hiszen önkormányzati hatáskörben bevezethető, és az elemző szerint egyre szélesebb területen élni is fognak ezzel a joggal az önkormányzatok.

Gyanúsan új elemek vannak a listán

A listán szereplő néhány tételről különösen nehéz lenne megegyezni - véli Gárgyán Eszter, a Citigroup közgazdásza, aki elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban kiszivárgott néhány elemről eddig nem is lehetett hallani. Ha igaz a kiszivárogtatás, akkor különösen nehéz lesz megegyezni a nyugdíjak és a családi pótlék csökkentéséről, mivel ezek az eddigi gazdaságpolitika sarokpontjait képezték - emelte ki Gárgyán.

A szakértő szerint ugyanakkor vannak olyan tételek, amelyek könnyen egybecsenghetnek a kormányzati elképzeléssel, ilyen lehet akár a nyugdíjkorhatár emelése, az utazási kedvezmények megvonása, valamint a bürokrácia és az önkormányzati kiadások lefaragása. Ezért elképzelhetőnek tartja az elemző, hogy tárgyalásstratégiai célból - hogy könnyebb legyen a kompromisszumot megkötni - ezeken a területeken engedni fog a kormány.

Gárgyán Eszter szerint a privatizációs elképzelések is bonyolíthatják a tárgyalásokat, hiszen az ellenkezne a magyar kormány eddigi törekvéseivel, például a közművek államosításával.

A szakértő úgy látja, hogy a nehéz tárgyalásokat majd csak a jövő év elején sikerülhet lezárni, de a mostani felvetésekre a kormány egy-két héten belül reagálni fog. A továbbra is fennmaradó egyik legfontosabb vitapont a jegybankra kivetendő pénzügyi tranzakciós illeték kérdése, amellyel kapcsolatban várhatóan kötelezettségszegési eljárás is indul szeptember 27-én Magyarországgal szemben. Gárgyán elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a vegyes kormányzati kommunikáció ellenére, várhatóan előbb vagy utóbb meghátrál a kabinet, és nem veti ki az illetéket az MNB-re.

A tárgyalások gyors és sikerese lezárását továbbra is külső tényezők fogják nagyban befolyásolni, vagyis ahogy romlanak a hazai finanszírozással kapcsolatos kondíciók, úgy javulnak a megállapodás esélyei.

 © mirr-murr2012. szept. 05. 15:55 | Válasz | #1106 
Azt hallottam, hogy "valakiből "baltával akarnak embert faragni az örmények. Szerintem ép itt az ideje.

 © tégé2012. szept. 03. 19:29 | Válasz | #1105 
Bajnai: "Lemaradtunk történelmi lehetőségünkről"
2012. szeptember 3. hétfő 11:01:59
Információ
A cikkek nyomtatása csak regisztrált felhasználóink számára lehetséges. Amennyiben Ön már regisztrált, lépjen be a szolgáltatás eléréséhez!fórum hozzászólások ( 1 )
Magyarország több kormányon keresztül felelőtlen politikát folytatott, fedezetlen váltót állított ki. Ezzel fokozatosan, de biztosan letértünk a gyarapodás útjáról, lemaradtunk saját történelmi lehetőségünkről - mondta egy hétfői konferencián a volt kormányfő. Szerinte a legnagyobb probléma a társadalom szétszakítottsága, ezért korszakváltásra van szükség.Bajnai: Magyarország áhítja a gazdasági csodát

"Magyarország most is áhítja a gyors felzárkózás csodáját, és keserűen látjuk a leszakadásunkat. Ráadásul nem csak azokhoz képest szakadunk le, akik előttünk jártak, hanem azokhoz képest is, akik ugyanonnan indultak 20 éve, ahonnan mi" - mondta a Pénzügykutató és a XIII. kerület által szervezett konferencián hétfőn Bajnai Gordon.

Az egykori kormányfő szerint vannak manapság is gazdasági csodák, erre példaként a finnek vagy az írek, a régióban pedig Szlovákia vagy Lengyelország említhető. Ezekben az országokban voltak nagy közös társadalmi célok, melyek válságokon és kormányokon átíveltek. "Meg kell állapodni a kiindulópontban és a célban, ahova el akarunk jutni. Ezt követően pedig egy tartós, egyirányú politikai és gazdasági cselekvésre van szükség" - hangsúlyozta Bajnai.

A volt miniszterelnök kiemelte: a rendszerváltozáskor még megvolt a fent említett társadalmi konszenzus, mely négy fő téma körül csoportosult. Húsz éve demokráciát, szolidaritást, piacgazdaságot és nyugat-európai Magyarországot akartunk, mostanra azonban mind a négy közös cél megkérdőjeleződött.

"Több kormányon keresztül felelőtlen politikát folytatott Magyarország, fedezetlen váltókat állítottunk ki, miközben a valódi problémákat a szőnyeg alá söpörtük. Ezzel fokozatosan, de biztosan letértünk a gyarapodás útjáról, lemaradtunk saját történelmi lehetőségünkről" - emelte ki Bajnai.

Új munkavállalói után akár 70 százalékos támogatást is kaphat augusztus 1-től! Pályázzon a támogatásra!
A politikus szerint most az a legfontosabb, hogy az első adandó alkalommal lezárjuk a rendszerváltozás első szakaszát, megalkossuk azt a társadalmi konszenzust, mely a következő negyedszázad politikáját meghatározza. "Újra össze kell forrasztani Magyarországot, ehhez nem elég a kormányváltás, korszakváltás kell" - szögezte le.

Lengyel László: Budapest többet érdemelBajnai Gordon előtt az eredetileg Budapest modernizációjáról szóló konferenciát Lengyel László, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. Szerinte a modernizáció kérdése mára lekerült a napirendről, ma nem felzárkózásról, hanem leszakadásról van szó. "Budapest ma nem egy metropolisz, hanem egy porfészek, pedig ez a város többet érdemel" - emelte ki.

Lengyel szerint a főváros bukásával, hanyatlásával előkészíti Magyarország hanyatlását. A politológus azokkal a véleményekkel ért egyet, melyek szerint a főváros mostanra a fizetőképesség határára került, a város csődje pedig magával ránthatja az országot is. Ezek a problémák szerinte sem a kormány, sem pedig a közvélemény napirendjén nem jelentek meg, a magyar társadalom ma nincs felkészülve arra, hogy "a fővárossal valamit kezdenie kell".

"Ha Budapest motorja nem indul be, a város nem vonz befektetőket, akkor az állami közmunkákkal nem lehet tartós foglalkoztatást teremteni. Erre a problémára kell valamilyen megoldást találni, és nem olyat, amilyet a jelenlegi kormány talált" - hangsúlyozta Lengyel László.

Beke Károly
mfor.hu

 © tégé2012. szept. 01. 19:23 | Válasz | #1104 Hárommilliárd euróért veheti meg bárki Magyarországot az e-bay-en. A nemzetközi aukciós portálra hazánk az azeri baltás gyilkos, Ramil Sahib Safarov szabadon engedése miatt került fel. Az árverés leírása szerint "ha van néhány milliárd euród, bármit megtehetsz ebben az uniós országban."

A komoly fricskának szánt aukció augusztus 31-én 15 óra 21 perckor 99 centről indult, durván 24 órával később, szeptember elsején 80300 dolláron állt a licit. A Magyarországot áruló naira_pash nevő felhasználó pontosan megadott minden részletet: népességet, területet, elhelyezkedést.
A részletes termékleírásban az alábbi áll angolul: "A közelmúltban az azeri kormány magyar államkötvények vásárlására tett ígéretet mintegy 2-3 milliárd euró értékben. Néhány nappal később Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot, aki 2004-ben egy NATO-gyakorlat során Budapesten meggyilkolt egy örmény hadnagyot. A bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Amint (Safarov) hazaért, elnöki kegyelmet kapott. Így ha van néhány milliárd euród, bármit megtehetsz ebben az EU-tagállamban (Magyarországon - szerk.). Országunkra szeptember 10-ig lehet licitálni.

Az e-bay-re azután került fel a furcsa licit, miután augusztus 31-én megjelent a hír Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánba érkezéséről, aki 2006 óta Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy brutális gyilkosságért. Mint az ismert, Safarov 2004-ben Budapesten egy NATO-gyakorlaton baltával megölt egy alvó örmény hadnagyot. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börböntüntetésre ítélte, s a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett. Derült égből villámcsapásként érkezett így az a hír augusztus utolsó napján, miszerint a gyilkos Azerbajdzsánba szállítását engedélyezte a Közigazgatási És Igazságügyi Minisztérium (KIM), mivel az azeri minisztérium arról tájékoztatta a KIM-et, hogy Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján. Ennek ellenére Safarov hazatérése után azonnal köztársasági elnöki kegyelmet kapott. Safarov szabadon engedése miatt Örményország megszakította hazánkkal a diplomáciai kapcsolatot, Washington is magyarázatot vár.

Forrás: Pécsi Stop | STOP

 © tégé2012. aug. 30. 18:55 | Válasz | #1103 
Borzalom ami itt megy !!!!!!!!!!!!!!
Diplomáciai levél
A magyar konzul hazugsága
Megosztás: Tetszik:
A The Economist legutóbbi Magyarországgal foglalkozó cikkében, (melyről magunk is beszámoltunk) említést tesz Horthy Miklós – a cikk írója által “kínosnak” nevezett – szövetségéről Hitlerrel, mely végül közel félmillió magyar zsidó Auschwitzba deportálásával és megsemmisítésével végződött. A történelmet meghamisítva, olvasói levélben reagált Magyarország seattle-i tiszteletbeli konzulja.

Az angol lap fent említett cikke nem maradt reagálás nélkül, s a lassan az egész világot behálózó hivatalos magyar levelezők egyike azonnal tollat ragadott.

The Economist szerkesztőségének – bokros teendői közepette – nyilván nincs ideje és módja minden olvasói levél hitelességét ellenőrizni, ezért ebben szeretnénk őket segíteni és egyben korrigálni Szablya Helén seattle-i tiszteletbeli magyar konzul történelemhamisító olvasói levelét.


Az érved ragyogjon, ne a homlokod. /The Economist/
A jelenlegi magyar kormány gőzerővel dolgozik a Horthy-rendszer tisztára mosásán, restaurálásán és felélesztésén. Szobrokat állít a volt kormányzónak, tereket neveznek el róla. Ennek a folyamatnak lényegi része, hogy az országot külföldön képviselő diplomaták olvasói levelekkel bombázzák a külföldi lapok szerkesztőségeit, s ezzel nemzetközi szintre emelik a történelemhamisítást.

Idézünk a The Economist július végén megjelent cikkéből: “Kormánykörökben egyesek zavaró nosztalgiát éreznek az autoriter múlt iránt, beleértve a háború alatti vezető, Horthy Miklós iránt, aki heves antikommunista volt és kínos szövetségre lépett Hitlerrel, mely végül 430 000 zsidó Auschwitzba deportálásával végződött.”

A magyar kormányzat által a külképviseleteknek kiadott ukáz szerint reagálni kell a külföldi sajtóban Magyarországot rossz színben feltüntető cikkekre. Ennek az utasításnak tett szolgaian eleget a seattle-i tiszteletbeli magyar konzul, Szablya Helén, s a Magyarországon már megszokott és természetesnek vett történelmet átrajzoló olvasói levelet írt a The Economist szerkesztőségének. Íme, angol nyelvű levelének szó szerinti fordítása, amely augusztus 18-án jelent meg a The Economist levelezési rovatában:

“Történelmi pontosság
Tisztelt Uram, a (Magyarország dohos és avítt, július 28-i) cikkük utolsó bekezdésében azt írják: ‘Horthy Miklós, aki heves antikommunista volt kínos szövetségre lépett Hitlerrel, mely végül 430 000 zsidó Auschwitzba deportálásával végződött.’ A történelmi pontosság kedvéért Horthy Miklóst 1944. október 15-én a németek és a magyar nyilas párt lemondatták és letartóztatták. Horthy ideje alatt egyetlen zsidót sem vittek Magyarország határain túlra. Ez akkor kezdődött, amikor a nácik megszállták az országot, bár a magyarok ‘kínos szövetségesek voltak.’ – Szablya Helen, seattle-i tiszteletbeli magyar konzul.”


1941. Kamenyec-Podolszkij - kitoloncolt zsidók útban a kivégzés felé
Nos a történelmi pontosságot és hitelességet magunk is fontosnak tartjuk, ezért szeretnénk felhívni Szablya Helén és mások figyelmét Karsai László történész szavaira, aki egy nemrégiben tartott előadásán rávilágított arra, hogy a magyar történelemkönyvek nagy része nem emlékezik meg az 1941-es eseményekről. A magyar hatóságok fő célja ekkor Kárpátalja zsidótlanítása volt, amelynek „végeredménye” 23 ezer magyar zsidó áldozat lett.

1939 és 1941 között több tízezer menekült érkezett Magyarországra Németországból és a németek által elfoglalt csehszlovák, osztrák, lengyel területekről. Nagy részüknek menedéket nyújtott az ország, nem így jártak el azonban a menekülő zsidókkal. 1941 nyarán a magyar hatóságok közreműködésével 16-18 000 „hontalan”, „rendezetlen állampolgárságú” zsidó származású személyt a németek által megszállt Galíciába toloncoltak ki embertelen körülmények között (marhavagonokban, mindenféle ellátás nélkül szállítva őket). Az állítólagos cél a „hontalanoknak” a részben magyar csapatok által megszállt Ukrajnába való áttelepítése lett volna. A kitoloncoltak nagy részét 1941. augusztus végén a Kamenyec-Podolszkij mellett állomásozó SS-alakulatok és ukrán milicisták lemészárolták. Ez volt a Holokauszt első olyan tömeggyilkossága, amelyben az áldozatok száma ötszámjegyű volt.

Horthy 1920. március 1-től 1944. október 16-ig volt a Magyar Királyság kormányzója, tehát Szablya Helén ismereteivel ellentétben, az ő kormányzósága alatt (1941-ben) bizony több tízezer zsidó került Magyarország határain túlra, sőt, az SS és az ukrán milicisták hatékonyságának köszönhetően, egyenesen a túlvilágra.

Példálózhatnánk még az 1942-es újvidéki mészárlással is, melynek során a visszafoglalt Bácskában magyar katonai alakulatok etnikai alapú tömeggyilkosságot követtek el, főként szerb és zsidó nemzetiségű polgári személyek ellen.


Elie Wiesel
Idéznénk még Elie Wiesel Nobel-békedíjas író szavait: „Horthy Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt.”

Írhatnak akárhány olvasói levelet a Magyarországot külföldön képviselő diplomaták, meghamisíthatják a történelmet, de attól a tények tények maradnak.

További Nagy-Britanniához fűződő írásokat olvashat az angolosan.hu weboldalon.

 © tégé2012. aug. 28. 13:12 | Válasz | #1102 
Növekvő rasszizmus
Der Spiegel: erősödő cigányellenesség Magyarországon
Megosztás: Tetszik:
A cigányellenesség új hulláma jelentkezik Magyarországon, miután Pécsett megerőszakoltak és megöltek egy szőke rendőrségi pszichológusnőt - tudósít a spiegel legújabb száma Magyarországról. A cikk szerint a romaellenes gyűlöletről beszélhetünk, amely az egész kisebbséggel szemben kifejeződik és immár a középosztályt is hatalmába keríti. Újabban a Jobbik, de több Fidesz-politikus részéről is szóba kerül a halálbüntetés visszaállítása.

A Bándy-gyilkosság után a fékeit vesztett csőcselék az internetes fórumokon a cigánykérdés végső megoldását sürgette - írja Magyarországról a Spiegel.

A cikk idézi a "befolyásos szélsőjobboldali publicista, Bayer Zsoltot" is az eset kapcsán, aki azt írta, hogy ha a romák nem szakítanak fajuk bűnöző mentalitásával, akkor nem lehet velük együtt élni. A cikk megjegyzi: ritkán fordul elő, hogy egyetlen eset egy egész népcsoport megbélyegzésére szolgáltat alkalmat, amit főleg a szélsőjobb igyekezett kiaknázni.
Ismét felvonultak a betiltott Magyar Gárda tagjai: Devecseren, Cegléden, a hét végén pedig a Hősök terén ünnepeltek, ostorozva a cigányok tömeges elszaporodásának veszélyét.

A cikk ezután Setét Jenő roma aktivistát idézi, aki szörnyűnek tartja, hogy kollektíven bűnösnek nyilvánítják őket, és hogy az állam nem tesz semmit hatékonyabb védelmükre.

Tamás Pál szociológust is megszólaltatták, aki nem lepődött meg a Bándy-ügy hatalmas nyilvános visszhangján, mert az a véleménye, hogy az eredeti, szélsőjobboldali vita mindinkább hat az egyre jobban megfélemlített középosztályra. Ily módon olyasfajta faji ellentétek alakulnak ki, mint az USÁ-ban. Egyébként annak idején Olaszliszka és a Cosma-gyilkosság ugyanígy felkavarta a közvéleményt.

A cikk kiemeli: Szögi Lajos halála óta egyre erősödik a Jobbik, amely meghonosította a cigánybűnözés fogalmát. A cigányellenesség napjainkra már széles társadalmi rétegek gondolkodását befolyásolja. Pedig a statisztikák pl. nem támasztják alá azt a téves állítást, hogy a romák sok embert ölnének meg.
A Fidesz ugyanakkor ellentmondásosan viszonyul az egész témához. Orbán időről időre elítéli a cigányellenességet, ám többnyire hozzáfűzi, hogy a romáknak be kell illeszkedniük és dolgozniuk kell.

Hogy a gyűlölet légköre hová vezet, azt megmutatta Kiskunlacháza: az ottani, 2008-as gyilkosság után a polgármester és a közvélemény nagy része is azt hitte, hogy roma volt a tettes. Találtak is gyanúsítottakat, családjukat elüldözték a településről, míg csak el nem fogták az igazi tettest. Az érintett romák azóta is várnak, hogy a polgármester bocsánatot kérjen tőlük.

 © mirr-murr2012. aug. 26. 15:49 | Válasz | #1101 
"Áll a kétharmad mint a cövek"remélem sem a kétharmad, és más sem áll neki már soha többé, ebbe a kurva életbe.Szívemből kívánom.

 © mirr-murr2012. aug. 26. 15:45 | Válasz | #1100 
Ami azt illeti, kurva nagy arca van meg hízott mint Halász Debrecenbe, látszik ők tényleg jobban élnek, remélem nem sokáig.


[1] 2 3 4 5 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől


Ingyenes játék, nyerj hetente!Oldalstatisztikánk elérhető a

jóvoltából!

A statisztika mérés kezdete:
2009.09.08.


Oldal statisztika megtekintése.

Online látogatók az oldalon:>>Klikk Ugrás az oldal tetejére Klikk<<