Fórum   >>   Hogyan kerülheted el a tragikus eseményeket?
Hasznos tanácsok másoknak

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 Varga-Szarvas Zsuzsa2014. jún. 06. 10:43 | Válasz | #97 
Nem kizárt hogy agyvérzése van. Vidd el orvoshoz minél előbb!!

 Imike2014. jún. 06. 09:37 | Válasz | #96 
Valaki segítsen nekem a macsaka szédült és most nem ismer ránk valaki segítse!!!!

 Marina2014. máj. 20. 16:55 | Válasz | #95 
Sziasztok!

Nagy az esély arra, hogy toklász ment a gyermekem orrába... megyek vele dokihoz. Még sosem történt ilyen. Féltem...

 © Trixi2014. ápr. 09. 19:06 | Válasz | #94 
Soha ne adjatok embereknek való gyógyszert háziállataitoknak! Előbb mindig kérjétek ki az állatorvos javaslatát! Sajnos már pár szem is végzetes lehet számukra. Olvassátok el a következő cikket:

"Nekünk orvosság, nekik méreg! - Háziállatokra veszélyes gyógyszerek

Dr. Varga József állatorvos számolt be arról, hogy milyen humán gyógyszerek, mely hatóanyagok jelentik a legnagyobb veszélyt háziállataink számára:
Állatorvosi gyakorlatunkban gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor házi kedvenceink mérgezésre utaló tüneteket mutatnak. Ilyenkor, alapos kikérdezés után derül fény arra, hogy a tulajdonos, otthon, önkényesen, humán gyógyszerrel kezelte állatát. A kutyák esetében sokszor fordul elő az ott felejtett tabletták, kapszulák lenyelése, míg a macskák viszonylag ritkán szednek fel maguktól gyógyszereket. Azonban, mindkét állatfaj esetében gyakori, hogy a gazdák tájékozatlanságból olyan szereket adnak kedvenceiknek, túladagolva, amelyek maradandó károsodást, esetleg állatuk elhullását okozzák. Mivel háziállataink enzimkészlete nagyban különbözik az emberétől, a gyógyszerek lebontása során sokszor mérgező vegyületek keletkeznek a szervezetükben.

Leggyakoribb probléma a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító készítmények beadása. Sajnos rendelőnkben nem egy olyan esettel találkozunk, amikor a gazdi elkezdi gyógyszerezni kedvencét a maga által már régóta ismert, embereknek szánt lázcsillapítóval, mert az állat kissé bágyadt, esetleg étvágytalan, és amikor simogatja, úgy érzi, láza is van. Az első és legfontosabb megállapítás, hogy a kutya és macska testhőmérséklete jóval magasabb a miénknél, 39,5 fokig nincs hőemelkedés, sőt láz sincs, ennyi a normális testhőjük. Lázról csak 40 fok felett lehet beszélni, és az sem mindegy, hol, hogyan és mennyi ideig mérik a hőmérsékletet. Ezért érdemes már lázra utaló tünet esetén is állatorvoshoz fordulni. Hasonló a helyzet akkor is, ha az állat fájdalmat jelez, nyöszörög, vagy sántít, és a gazda bead egy kis fájdalomcsillapítót. Amikor az állapota nem javul vagy éppen rosszabbodik, akkor viszi csak el állatorvoshoz a kedvencét.
Fokozza a helyzet nehézségét, amikor véletlenül elfelejti megemlíteni, hogy az állat kapott már otthon gyógyszert. Ebben az esetben az orvos által beadott állatgyógyászati és humán készítmények egymás hatását illetve mellékhatását erősíthetik, és mérgezést okozhatnak. Műtéten átesett állatnak sem szabad otthon fájdalomcsillapítót adni az előbb említett okok miatt, inkább vissza kell vinni a rendelőbe, ahol ellátják megfelelő szerekkel a kis pácienst. Természetesen a műtét során az állat kap fájdalomcsillapítót, ezért normális körülmények között nincs is szükség a következő napig plusz gyógyszerek beadására. Az operáció utáni második napon, amikor is az orvos kontrollálja a beteget, ismételt gyógyszerezés történik, így nincs szükség az "otthoni terápiára".

Tapasztalataink alapján nagy probléma még, hogy jóval magasabb dózisban adják az orvosságot kedvencüknek a tulajdonosok, így az egyébként nem mérgező szer is toxikussá válik. Pár példán keresztül szeretnénk bemutatni a mérgező gyógyszereket, általuk okozott tüneteket és hatásukat az állati szervezetre.

A fájdalom-és lázcsillapítók közül a legveszélyesebb hatóanyagok a paracetamol, ibuprofen, acetilszalicilsav, naproxen, stb. A paracetamol (pl. Rubophen) tartalmú készítmények az emberben, a májban különböző enzimatikus utakon alakulnak át. Macskában ezek az utak csökkent kapacitásúak, így viszonylag csekély mennyiségű készítmény felvétele is súlyos májkárosodást, vörös-vérsejtszétesést okozhat. A mérgezés hamar, már 1-2 óra elteltével is szembetűnő, étvágytalanság, nyálzás, hányás tapasztalható, majd később vérvizelés is (barna vizelet). Fél, egy nappal később már súlyosak a tünetek, az elhullás 2 napon belül bekövetkezhet. Kutyáknál levertség, hasmenés és hányás, sárgaság, vérvizelés tapasztalható, majd 2-5 napon belül elpusztulhat. Ha időben észrevesszük, hogy kedvencünk gyógyszert evett, minél hamarabb (néhány óra) hánytatással, illetve aktív szén beadásával, megelőzhetjük a nagyobb mértékű felszívódást. A további kezelés az állatorvos feladata.
Az acetilszalicilsav (aspirin) is mérgező macskákra és kutyákra egyaránt, a tünetek is hasonlóak. Kezdetben hányás, bágyadtság jelentkezik, majd később vércsíkok mutatkoznak a hányadékban. Ennek oka nem más, minthogy a vegyület erősen izgatja a gyomornyálkahártyát, és fekély, perforáció képzését okozhatja. Előrehaladott állapotban az állat idegrendszeri tüneteket produkál, állapota menthetetlenné válik Mivel a hatóanyagnak nincsen ellenszere, és a kezelés tüneti, ha nem viszik az állatot időben orvoshoz, akkor bekövetkezhet a legrosszabb. Hánytatással itt is meg lehet akadályozni a gyomorban lévő gyógyszer felszívódását, mert a vegyület csak lassan szívódik fel, ezért a bevételt követően 8-12 órával sem késő a beavatkozást elvégezni.

A naproxen és ibuprofen (pl. Ibuprofen drazsé, Cataflam) hatóanyagú készítmények gyomor és vesekárosodást okozhatnak. A legjellemzőbb tünetek: a hányás, véres bélsárürítés, és a vese károsodására utaló jel: sokat iszik, sokat pisil kedvencük. A gyomorban fekélyképződés, vérzés és perforáció alakulhat ki. Ez elsősorban a kutyáknál jelentkezik, macskáknál a nehezített légzés a vezető tünet. Gyógykezelésként ebben az esetben is a hánytatás, aktív szén és sós-hashajtók adása a megfelelő, de ezeket is jobb, ha szakemberre bízza a tulajdonos."

 © Trixi2014. jan. 01. 11:38 | Válasz | #93 
Leveleztem Istvánnal, sajnos nem tudták megmenteni.

 © Trixi2014. jan. 01. 10:45 | Válasz | #92 
Szia!
Gyanú esetén is azonnal vidd orvoshoz a kutyát, minél előbb kezdik meg a gyógyszerezést, annál több esély van a gyógyulásra!
A fagyálló mérgezés első tünetei néhány órán belül jelentkeznek, de ekkor már általában károsodott a vese is. Sajnos nagyon rossz tapasztalataink vannak. Az ismeretségi körömben történt esetek alapján a gondos kórházi kezelés mellett sem tudok túlélőkről beszámolni. Főleg macskák az áldozatok. Nekik néhány csepp is halálos adagnak számít. :-(

"Fagyálló mérgezés

Az autók hűtőfolyadékát alkotó etilénglikol, másnéven fagyálló, nagyon erősen mérgező vegyszer. Az etilénglikolt ezért sosem szabad a természetben kiönteni, különösen azért mert édes íze miatt az állatok, elsősorban kutyák és macskák szívesen elfogyasztják, és már nagyon kis mennyiségben is súlyos-végzetes károsodáshoz vezet.

Miért mérgező a fagyálló?

A fagyálló károsítja az agyvelőt, és a vesét, mert a méreg felszívódását követően kálcium-oxalát kristályok keletkeznek, melyek a vese kis csatornáit elzárják. A vesekárosodás visszafordíthatatlan és életet veszélyeztető folyamat.

Mik a mérgezés tünetei?

A tünetek néhány óra alatt kialakulnak. Az állatok levertek, bizonytalan a mozgásuk, nyálzanak, görcsök jelentkezenek, gyakori a hányás. A száj jellegzetes vizeletre emlékeztető szagúvá válik, a súlyos vesekárosodás miatt.

Hogyan lehet megállapítani a mérgezést?

A tünetek már gyanút keltenek a mérgezésre, ezen kívül vérvizsgálattal a vesefunkciót jelző paraméterek romlása, illetve a vizeletben megjelenő kálcium-oxalát kristályok biztosan jelzik a mérgezést. A vese ultrahangos vizsgálata is utalhat rá.

Hogyan lehet kezelni a mérgezést?

Ha friss méregfelvétel történt, akkor mielőbb meg kell hánytatni az állatot, hogy a méreg felszívódásást megakadályozzuk. Szájon át adható aktív szén, ami megköti a méreg egy részét. Az első 24 órában van esély az életmentésre, ilyenkor etil-alkoholt kell intravénásan adni az állatnak, illetve otthoni gyorssegélyként tömény szeszesitalt kanalazni a szájába (az alkohol az ellenszere a méregnek). Ezek kívül folyadékpótlás, fájdalom és görcsoldás történhet. A betegek felépülése az intenzív kezelés mellett is ritka, és szövődményként vesekárosodás visszamarad."

Fagyálló folyadék okozta mérgezés

 Kovács István2014. jan. 01. 10:07 | Válasz | #91 
Szépnapot és BUÉK érdeklödnék hogy egy fagyálo mérgezésnek menyi a lapangási ideje ? Ha kutyus valahogy hozzá jutot véletlenül köszi választ erre az email cimre kov.ist@t-email.hu

 © Trixi2013. jan. 27. 17:24 | Válasz | #90 

 © Viki2012. jún. 12. 20:17 | Válasz | #89 
Nem tudom megnyitni, de már a cím is elég. Húúúú, a kezem közé kerülne egy ilyen csali gyártója....

 Niki2012. jún. 11. 12:24 | Válasz | #88 
A Kissvábhegyen gombostűkkel teleszurkált csalikat raktak ki... Link itt:

 Manó2012. máj. 23. 09:53 | Válasz | #87 
Mi megvettük a Forestot és eddig jol bevált :)

 © Bea2012. ápr. 22. 17:47 | Válasz | #86 
Nyitottunk egy új topic-ot Egészség, tanácsok, tippek néven.

 © Tünde2012. márc. 30. 13:06 | Válasz | #85 
Ez számomra új. Foresto a neve.

Cseppben én is advantixet adok a nyakörv a dilemmám mindig.

 © SzMoni2012. márc. 30. 12:51 | Válasz | #84 
Ez a scalibor lenne? Nem látok nevet.

Nekem az Advantix bevált és tavasztól őszig+Kiltix.

 © Tünde2012. márc. 30. 09:32 | Válasz | #83 
A Szent Bernátban: kicsi 5900ft nagy 7300Ft,ha ez a bevezető, akkor mennyi lesz később.:(((

 © Tünde2012. márc. 30. 09:06 | Válasz | #82 
Hatóanyagok:
4,5g imidakloprid, 2,03g flumetrin, segédanyagok: Titán-dioxid (E171), vasoxid (fekete, E 172)

Össze kell hasonlítani a többivel.

 © Tünde2012. márc. 30. 08:55 | Válasz | #81 
Az jó ár, mert én idáig a nagyra 7100..7500ft-ért találtam. 9től van a szt.bernát, felhívom majd őket, h náluk mennyi a bevezető ár.

 kitti22012. márc. 30. 08:43 | Válasz | #80 
A Zoohaus honlapon találtam árakat:

Kiszerelések:
38 cm, 5200.00 Ft.
66 cm, 6400.00 Ft.

 © Tünde2012. márc. 30. 08:18 | Válasz | #79 
Még nem, de ma fel akarom hívni, mert a 8 hónap jó, meg hogy vízálló. Ha bármit tudok, megírom.

 © Viki2012. márc. 30. 07:24 | Válasz | #78 
Jól hangzik? Árat tudsz mondani?

 © Tünde2012. márc. 30. 07:20 | Válasz | #77 
Nem tudom, hogy kaptatok e infót erről, új kullancsnyakörv. Valaki ismeri esetleg??

"Megérkezett Magyarországra a Bayer forradalmian új bolha és kullancs elleni nyakörve, amely egyedülállóan hosszú ideig- nyolc hónapon keresztül - nyújt hatékony védelmet. Innovatív vivöanyaga egyenletes hatóanyag felszabadulást biztosít a kezelés teljes idötartama alatt.

Vízálló, nyugodtan fürödhet, úszhat vele házikedvencünk.

Teljesen szagtalan, emiatt lakásban tartott állatokon is aggálymentesen alkalmazható.

Biztonságosan alkalmazható macskákon is, mert beépített biztonsági mechanizmusa révén nem tud fölakadni a cica kerítésen, faágakon.

Az egyetlen hatékony készítmény macskák számára jelenleg a kullancsok elleni harcban.
2lépcsős biztonsági záttal rendelkezik, így nem engedi, hogy az állat nyakára szoruljon a nyakörv.
Megvásárlásakor 3db fényvisszaverő prizmát adunk ajándékba, amely nyakörvre pattintva jól láthatóvá teszi kedvencünket a sötétben.
A ternmék bevezető áron megvásárolható a Szent BernátPestimrei ambulanciáján.

Üdvözlettel: a Szent Bernát csapat"


 © Tünde2012. márc. 23. 11:59 | Válasz | #76 
Lettykém is sajnos lyme-os lett és semmi bőrpírja nem volt, ezért nem is gyanakodtunk erre.:((

 peti2012. márc. 23. 09:45 | Válasz | #75 
A Lyme fertőzést sajnos nem mindig jelzi bőrpír, csak a szerencsés esetekben. Úgyhogy érdemes számon tartani ha volt bennünk kullancs, és megmagyarázhatatlannak tűnő tüneteknél Lyme-ra is tesztelni. Viszonylag egyszerű vérből kimutatni, ha keresik.

 © SzMoni2012. márc. 20. 17:14 | Válasz | #74 
Köszi minczi!
Én pedig ezt a mailt kaptam és szerintem ebben is nagyon fontos infók vannak.
"Mivel ismeretségi körömben eddig még senki nem tudta, gondoltam, megosztom
veletek is, amit befejezetlen állatorvosi tanulmányaim során tanultam
-(legalább ennyi haszna volt :) ):

A kullancs életciklusa alatt háromszor szív vért
(életciklusa:pete-lárva-nimfa-kifejlett egyed -ebből újra pete,...), majd a
petékkel (és vérrel) teli nőstény elpusztul és benne szépen kifejlődnek a
kicsikék (kb.2500-an). *Ha tehát a kifejlett, petékkel teli nőstényt
szétnyomjuk/széttapossuk, azzal csak az életciklusukat gyorsítjuk-a petéket
nem pusztítjuk el és nagyszerűen befertőzzük a területet...*a WC-n lehúzva
pedig azt, ahova a csatornarendszeren keresztül eljut...A biztos
megsemmisítést a kivett kullancs elégetésével (én alufóliára teszem és
alágyújtok gyufával -vigyázat, átforrósodik!), vagy pár napra paraffinba,
alkoholba téve és utána kiöntve érhetjük el.

Nekünk is vannak birkáink, de birkakullancs csak elvétve, évente 1-2-szer
fordul elő, az is inkább csak a kutyákban, macskákban:), emberbe ez
kifejlett állapotában nem megy. Kirándulás, stb. során évente kb. 20-25-öt
szedek be én is egyéb fajokból (Mo.-n kb. 40 faj létezik), egyszerűen
gyorsan kiszedem, az a lényeg, hogy nem szabad sokat bíbelődni vele, mert
így esetleg "visszaköpi" a már kiszívott vért az esetleges kórokozókkal
együtt, tehát minél gyorsabban ki kell szedni és az sem baj, ha a feje
bennmarad.

(-A Lyme kórral való fertőződés egyértelmű, szabályos piros kör (kokárda)
jelzi pár nappal a csípést követően, de eddig szerencsére még nem láttam
ilyet élőben, ill. agyhártyagyull. ellen is csak a gyerekek vannak beoltva.
-A kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy a zsírsavak közül egyedül a
kókuszzsírsav az, amelyiktől irtóznak a kullancsok.)

Üdv.: Nóra"

 © minczi2012. márc. 20. 15:20 | Válasz | #73 

A kullancsok elleni védekezés fontossága nem lehet vita tárgya. Az általuk okozott fertőzések elsősorban kutyánál, de ritkábban macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak. Ezekről ebben a cikkben nem szeretnék szót ejteni, hanem egyből a legfontosabb kérdéskör körbejárásával kezdjük: hogyan tudjuk állatunkat a kullancsoktól megvédeni.

Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata. Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellet is érdemes elvégezni.

Kereskedelmi forgalomban kaphatók még ultrahangos kullancsriasztók, ezek sajnos önmagukban nem tudják a kullancsokat távol tartani. Mivel viszont semmilyen káros hatásuk nincsen, így kiegészítő védekezésre ha nem is ajánlom, de semmiképpen nem ítélem el a használatát. Önmagában a védő hatása nem kielégítő. Viszont kifejezetten nem ajánlott azoknak a kullancs elleni készítményeknek a használata - spray, spot on, de leggyakrabban nyakörv -, melyeket szabadon lehet megvásárolni bevásárló áruházakban, állateledeles, állatkereskedésben vagy egyéb helyeken. Ezek a készítmények nem hatékonyak. Megfelelő szer csak állatorvostól kérhető vagy állatorvosi receptre állatgyógyászati szereket forgalmazó patikában kapható!

Fontos tudni azt is, hogy még a legmegbízhatóbb védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot. Vagyis kullancsokkal nagyon „szennyezett” környezetben sajnos egy-egy kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást az állatból. Emiatt a sétáltatást is azokra a helyekre korlátozzuk, ahol nincs nagyon sok kullancs.

Külön szeretném még hangsúlyozni, hogy nincsen „legjobb” készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje, így ezek kiválasztásakor kérje állatorvos tanácsát, így rendelőnkben is készségesen segítünk . Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készímény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra.

A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről. A spot-on rácseppentése után szintén várni kell legalább 48 órát a következő, újabb fürdetéssel.

Nagyon fontos, hogy csak az adott fajnak (kutya, macska) megfelelő szert használjuk! Ez különösen igaz a spot-on cseppekre. Véletlen sem szabad macskára cseppenteni kutyának való készítményt, súlyos mérgezést okozunk vele!Védekezés macskáknál

Bár macskák esetében a kullancs okozta megbetegedések jóval ritkábbak, mint kutyák esetében, a védekezés náluk is elengedhetetlen (már csak azért is, mert ha nem is betegednek meg, de közvetlen környezetünkbe hurcolják a ránk potenciálisan veszélyes kullancsokat). Macskák esetében a védekezésre a spot-on készítmények a legmegfelelőbbek. A nyakörveket nem ajánlom, ugyanis kullancs ellen igazán hatékony nyakörv cicának nincs forgalomban.

Spot-onból macskáknál a választék közel sem olyan gazdag, mint kutyák esetében. Számukra jelenleg egyetlen törzskönyvezett termékként a Frontline (Merial) spot-on ajánlható. Egy hónapig megvédi a kullancsoktól és a bolháktól a cicát, hatékonysága kielégítő. A Frontline Combo abban az esetben ajánlható, ha az elsődleges cél a bolhák elleni védelem, ugyanis kullancs elleni hatékonysága a sima Frontline-nal egyenértékű. Rendelőnkben mindkét készítmény kapható.Védekezés kutyáknál

Náluk a védekezés kiemelt fontosságú, elsődlegesen a Babesia canis által okozott, kutyás körökben csak „kullancsfertőzés”-ként emlegetett súlyos fertőzés, a babesiosis miatt. A védekezésre elsősorban a nyakörvek, és a nyakba csöppentős készítmények, a spot-onok váltak be legjobban. A nyakörv hosszabb 4-6 hónapos védettséget ad, míg a spot-onok általában 1 hónapig jók.

Közepesen, azaz átlagosan fertőzött területen a nyakörv kielégítő védelmet nyújt önmagában. Erősen fertőzött területen ez a védelem tapasztalataink szerint azonban sokszor kevés. A spot-onok hatékonyabb védettséget adnak, erősebben fertőzött területeken, de rövidebb hatásidejük miatt jobban oda kell figyelni, és szükség szerint a kutyát újra kezelni kell 3-4 hetente.

A készítmények kombinációkban is használhatók (spot-on és nyakörv együtt), így kölcsönössen erősítik egymás hatását, és erősen fertőzött területeken is megbízható védelmet jelentenek.

Erősen fertőzött környezetben az alábbiakat javaslom:

A kutyát egész évben védeni nyakörv használatával (idén már január közepén találkoztunk az első kullanccsal rendelőnkben)!
A kullancsok legaktívabb időszakában (március-június illetve augusztus vége-november) emellett spot-on készítményt is használjunk. A készítmény kiválasztásakor kérjük állatorvosunk segítségét.
Sétáltatás után az előbb említett időszakokban a kutyánk szőrét minden esetben keféljük át, a kullancs ugyanis vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még nem fúrja be magát az állat bőrébe, hanem a szőrében haladva keresi a megfelelő helyet. Ennyi odafigyeléssel tovább tudjuk csökkenteni a kullancs vérszívásának esélyét.
Lehetőség szerint kerüljük a bokros, gazos árokpartokat, vízpartokat, párás ligeteket, különösen azokat, ahol sok másik kutya fordul meg, ezeken a területeken a legmagasabb ugyanis a fertőzött kullancsok aránya (közelünkben ilyen például a Naplás-tó, a Szilas-patak, a Rákos-patak környéke, Mátyásföldi repülőtér).
forrás: http://parkallatorvos.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=57:a-kullancsok-elleni-vedekezes-lehetsegei&catid=1:latest-news

 © minczi2012. feb. 06. 11:03 | Válasz | #72 
Hogyan gondozzuk télen a kutyánkat? A legfontosabb tudnivalók
Kell-e a kutyára cipő?


A legtöbb kiskutya nem tűri meg tappancsain a kutyacipőt, pedig télen a jeges, sós aszfalt könnyen kikezdheti a kistestű fajták futóművét. Sőt, a legtöbb gazdi egyenesen kikéri magának, hogy cipőt húzzon a kutyája lábaira, mondván, az csak a celebek "elkényeztetett vakarcsainak" való, teljességgel funkciótlan, nevetséges divathóbort.

A kutyacipő véd a téli fagyoktól és a sólétől is


Pedig a kutyacipő nem csak aranyos és kényelmes (bár kutyáink eddig nem voltak hajlandóak emberi nyelven nyilatkozni ez ügyben...), de hasznos is!

A téli hideget a lakásban tartott, főként kistestű fajok nehezebben viselik, mint zord körülmények közt élő, edzettebb társaik. A sóval felszórt utak könnyen kimarják az alacsony termetű mezítlábas ebek puha, érzékeny tappancsát, ezért ők nem csak a meleg ruhákat, de speciálisan kialakított, puha kutyacipellőt is meghálálják. Már ha egyáltalán megtűrik magukon...

Ne csodálkozzunk, ha az orkánnal bevont, bélelt, vízhatlan cipőcskében kedvencünk szégyentől lesunyított fejjel egy tapodtat sem hajlandó mozdulni. Ilyenkor nincs más hátra, védőruha nélkül kell nekivágnunk a téli sétának. Ebben az esetben valamilyen zsíros, glicerin-, paraffin- vagy vazelin tartalmú kenőccsel kenjük be a kutya tappancsát, és ha hazaértünk, azonnal öblítsük le a rárakódott szennyeződést valamilyen kímélő kutyasamponnal!

 © minczi2012. feb. 06. 11:01 | Válasz | #71 
A tél veszélyei:

Hóevés, mandulagyulladás: Sok kutyának veszélyes szokása, hogy belekóstol a friss hóba. A hó és a jég miatt a kutyáknak mandula-, torok- és gyomornyálkahártya-gyulladásuk alakulhat ki, ami üveges vagy habos, gyakran sárga hányásban nyilvánul meg.

A mandulák gyulladásának oka lehet meghűlés, bakteriális vagy vírusos fertőzés. A gyulladás lehet elhúzódó vagy heveny. Az elhúzódó vagy gyakran visszatérő eseteknél a gócfertőzés fennmaradása miatt a mandulák műtéti eltávolítása indokolt. A kutyánál ilyenkor étvágytalanság, láz, köhögés, nyálzás, habos hányás tapasztalható. A nyirokcsomók megnagyobbodtak, a toroktájék fájdalmas. A gyógykezelés heveny esetekben a megfelelő tüneti kezelés mellett antibiotikumokkal általában eredményes.

Megfázás: Köhögés, tüsszögés, tiszta vagy sárga orrfolyás léphet fel a megfázás folyamán, amiért többnyire a vírusok és baktériumok a felelősek. Bizonyos tünetek esetén keressük fel az állatorvost: láz, erősebb, sárgás orrfolyás, légzési panaszok vagy erőltetett légzés, rossz közérzet, bágyadtság és étvágytalanság. Két, a kutyákra jellemző fertőző betegség létezik, amely a megfázáshoz hasonló tünetekkel jár: a szopornyica és a kennel-köhögés.

Téli hideg, kihűlés: Az idős kutyáknak gyakran van szükségük hideg elleni védelemre. Leginkább a vékony, ritka szőrű öreg ebek hűlnek ki nagyon könnyen, főleg ha karcsúak is. Az alattomos kihűlés így gyakran észrevétlen marad. Egyedül a megnövekedett izomtónus, a merevség a feltűnő. Ha a testhőmérséklet 30ŢC-ig csökken, hamar bekövetkeznek a belső szervek működési zavarai. A leggyakrabban a vese mondja fel a szolgálatot. A máj és a szívizom is igen érzékenyen reagálhat a hideg hatásra. A reumatikus megbetegedések is rosszabbodhatnak a hidegtől. A lehűlt állat gyors felmelegítésével nem lehet megszüntetni a károsodásokat. A heveny vesegyulladás gyakran válik krónikussá, ez pedig halálos is lehet. Nem szégyen a kabát egy gyengébb vagy idősebb kutyának.

Sózott utak: Lehetőleg kerüljük el a sóval felszórt utakat, vagy ha ez nem lehetséges, a séta előtt vastagon kenjük be a mancsokat vazelinnel vagy mancsvédő viasszal, hogy megelőzzük a talp bőrének berepedezését és távol tartsuk a sót. A berepedezett talppárnákon éget a só és ez rosszul gyógyuló sebekhez vezethet. Problémákat okozhatnak még a lábujjak közti szőrbe ragadt apró hógolyók, amik kényelmetlenek és fájdalmasak lehetnek. Ezért inkább idejében vágjuk le a lábujjak közti szőrt.

 © Viki2012. feb. 01. 18:55 | Válasz | #70 
Kullancsveszély!
Még ilyenkor is. Pedig röpködnek a mínuszok... Ági Kiltix nyakörvet használ Dorkánál, de még így is belement egy kullancs pár napja.

Soha ne feledkezz meg a megfelelő kullcsvédelemről!!! Nem csak tavasztól őszig kell használni, télen i. Sajnos. :-(

 © Bea2012. jan. 04. 00:33 | Válasz | #69 
‎7 gyakran használt gyógyszer, mely állataink számára méreg

Bár igyekszünk körültekintően elzárni háziállataink elől is a méreganyagokat, eltávolítani kertünkből a mérgező növényeket, néha a saját éjjeliszekrényünkön található gyógyszeres fiolák okozzák a baleseteket.
Ha arra gyanakszol, hogy házi kedvenced bevette valamelyik gyógyszeredet, azonnal hívd az állatorvosodat, vagy a legközelebbi állatorvosi ügyeletet. (Az elérhetőségeket megtalálod a honlapunkon).

Nem szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentők
A kisállatoknál például az ibuprofen, vagy a naproxen bármilyen kis adagja is nagy bajt okozhat. (Pl. Algoflex, Advil, Nurofen…) Ezek a gyógyszerek mindannyiunk otthonában előfordulhatnak, hiszen az egyszerű fejfájás-csillapító, vagy a nátha tüneteinek elnyomására használt vénynélküli szerek egy része is ilyen. És bár nekünk segíthetnek, háziállatainknál komoly gyomor-, vese-, bélpanaszokat okozhatnak.

Antidepresszánsok
Az antidepresszánsok hányást, letargiát, reszketést, alvászavart, szívpanaszokat (szívritmus- és vérnyomáspanaszokat), tájékozódási zavart, reszketést, nyálzást, nyugtalanságot, lázat idézhetnek elő.

D-vitamin származékok
A D-vitamin származékok (calcipotriol és calcitriol) még kis adagban is okozhatnak életveszélyes növekedést az állat vérkálcium-szintjében. A mérgezés klinikai tünetei: hányás, étvágytalanság, fokozott szomjúság és vizelés, veseelégtelenség.

Baclofen
Baclofen egy olyan izomlazító hatóanyag, ami károsítja a macskák és kutyák központi idegrendszerét. Néhány tünete annak, hogy az állat ehetett belőle: nagyfokú lehangoltság, tájékozódási zavar, vokalizáció, agyvérzés, kóma, melyek halálhoz vezethetnek.

Paracetamol
A főként lázcsillapítókban alkalmazott paracetamol roncsolja a vörösvértesteket, gátolja az oxigénszállító képességüket, melyre a macskák különösen érzékenyek. (Pl. Rubophen, Coldrex, Béres Febrilin, Neocitran, Saridon, Panadol.) Kutyáknál is vese-leállást, májkárosodást okozhat, illetve a vörösvértestek károsodását.

Pseudoephedrin
Az emberek megfázásra gyakran szednek pseudoephedrin hatóanyagú filmtablettát, mely recept nélkül is megvásárolható, így nem is tűnik veszélyesnek. (Pl. Rhinatiol Cold, Zyrtec D…) Ám a kutyáknál, macskáknál a pseudoephedrin szívritmuszavart, fejfájást, nehézlégzést, vérnyomásproblémákat, lázat okozhat.

Gyógyszerek cukorbetegségre
A cukorbetegségre szedett gyógyszerek némelyike a háziállatoknál azonnal olyan nagyfokú vércukorszint csökkenést okoz, hogy akár el is pusztulhat az állat. Ha kutyád vagy macs-kád lenyelt ilyen pirulát, a következő jelei lehetnek: tájékozódási zavar, a koordináció hiánya, szélütés.

 © minczi2011. nov. 28. 11:23 | Válasz | #68 
A FEHÉRJÉHEZ KAPCSOLÓDÓ TÉVHITEK: A szénhidrát a kutyának sem kell!

A múlt század húszas éveiben számos kísérletet végeztek patkányokon; magas fehérjetartalmú étrenddel etették az állatokat és vizsgálták a veseműködést. Mindenki sejtheti a kísérletek eredményét; a sok fehérjét (75 % száraz máj) tartalmazó táplálék káros hatással volt a rágcsálók (Rodentia) rendjébe tartozó állatok veséire. A tudósok azt gondolták, hogy ez így lehet más gerinces állatok esetében is. Igaz, akkor még nem tudhatták, hogy a kísérletbe vont patkányfajta veséje különösen érzékeny a fehérjékre. A harmincas majd negyvenes években a kutyusok következtek: némely vizsgálat során aminosavakat fecskendeztek be intravénásan, és megmérték a kiválasztó szerv paramétereit. Le is vonták a következtetést: a fehérje káros a vesékre! Le is gyártották az első csökkentett fehérjét tartalmazó száraztápokat, és elindult a hiedelem azóta is tartó karrierje. A vesével foglalkozó tudományág, a nefrológia, abban az időben még gyerekcipőben járt, manapság teljesen új alapokon áll. A fehérje káros hatását számtalan kísérlet cáfolta az elmúlt évtizedekben. Ellenben néhány szakember még mindig egy 50-60 éves (!) nézetet képvisel, és sajnos hirdet is. Talán Ők is elolvassák a következő írást!

Szinte bármilyen egészségügyi probléma illetve betegség tüneteit észleljük az állaton, előbb utóbb találkozunk a következő diagnózissal: a fehérje a bűnös. Mindegy milyen, állati vagy növényi eredetű, könnyen emészthető (tojás) vagy nehezen (csont), a tápanyag bűnössége megkérdőjelezhetetlen. Jogosan merül fel még a laikusokban is a gondolat: ha ilyen nyilvánvaló az egészségügy probléma gyökere, akkor csak módosítani kell a fehérje forrásán és / vagy a mennyiségén, és meggyógyul az állat? Sőt, a hazai tudományos élet egyes képviselői szerint, a kutya tápláléka nem tartalmazhat 25 százaléknál több fehérjét, amely a mindenevő ember maximális szükségleténél is jóval alacsonyabb.[1]Hát akkor mit egyen a kutya? A kérdésre már nem kapunk választ, csak az egyértelmű, „kevés fehérjét . A szénhidrátok egészségügyi hatásairól egyáltalán nem esik szó, mintha nem is létezne ez a tápanyag, pedig a hazai kutya-és macskapopuláció döntő részét gabonakeményítővel (összetett szénhidrát) etetik, és ez a tény valóban jelent egészségügyi kockázatokat, nem a jól emészthető és bőséges állati eredetű fehérje.

A múlt század húszas éveiben patkányokon végzett kísérletek megállapították azt, hogy a fehérjebevitel károsítja az állatok veséit. Igaz, később kiderült, a patkányok ezen fajtájának veséje különösen érzékeny reagál a fehérjére. A tudósok levonták a következtetést; elképzelhető más emlősállatoknál is okozhat problémát a protein. Kutyák az 1930-as években lettek első „fehérjebevitel-vese” kísérletek szereplői, és az eredmények hasonlóan elszomorítóak voltak. Fontos megjegyezni, abban az időben a nefrológia, a vesével foglalkozó tudományág, még gyerekcipőben járt.
Mindkét fajban megfigyelték, hogyha az állatok fehérjét kapnak, a vesében megnő a vér áramlása, emelkedik a vesén belüli vérnyomás és nő a GFR (glomerulációs filtrációs ráta), tehát a vese elkezd jobban dolgozni. Ha a fehérjebevitel tovább nő, több lesz a nitrogéntartalmú bomlástermék, akkor a vese még többet dolgozik, azaz az összes mérhető értéke nő, pl. a vesében található hajszálerek a vérnyomása. De ez még nem minden, hiszen a túlmunkára késztetett vese mérete is nőtt, mivel a sejtek megnagyobbodtak a megnövelt terhelés miatt. Erre a folyamatra használjuk a fentebb már említett hipertófia szót. Delmar R. Finco a tanulmányában ezt nevezi „munka”-elméletnek: a vese többet dolgozik, ezért nő a nefronok mérete, ennek köszönhetően a kiválasztó szerv is megnagyobbodik.

A teljesítmény adatok mellett természetesen vizsgálták a vér és vizelet kémiai jellemzőit is; mennyi salakanyag maradt a vérben, illetve mennyi ürült ki a vizelettel. A páros szerv alakját (morfológiáját) is tanulmányozták, pontosabban azt, hogy a mért teljesítmény értékek milyen kapcsolatban vannak a vese morfológiai változásaival. Nem voltak egyértelműek az összefüggések.

A megalapozatlan elmélet a fehérje káros hatásairól hamar átkerült a szakirodalomba, és széles körben javasolni kezdték az alacsony fehérjét tartalmazó étrend etetését. Pedig, az elváltozásokat kiváltó mechanizmusok pontosan nem voltak feltárva és leírva. Számos elmélet létezett a hipertófia és egyéb károsnak gondolt elváltozások megjelenésével kapcsolatban, néhány kutató nem a fehérjebevitel hatását emelte ki. Ennek ellenére a fehérje maradt a bűnös.

Igen ám, de nehezen választhatóak el az étrend más alkotóelemei a fehérje hatásaitól. Befolyásolhatja a vesékben tapasztalható elváltozásokat a táplálék kalória-és zsírtartalma, továbbá más szervetlen komponensek; pl. a legfrissebb kutatások eredményei szerint a magas foszformennyiség is problémákat okozhat. A vesefunkció fokozódása, azaz pl. a GFR emelkedése, nem biztos, hogy káros, hiszen azt is mutatja, hogy jól működik a vese. Rengeteg tisztázatlan kérdés maradt a témakörben, ezért számos kísérletet végeztek kutyákkal.

Mindennapos tapasztalat, hogy a kutyák táplálásánál az állatbarátok kizárólag a fehérjét veszik figyelembe, mintha a zsír és a szénhidrát nem is létezne! Pedig, pl. egy száraztáp illetve étrend minőségét alapvetően a három energiát szolgáltató tápanyag (fehérje, zsír,és szénhidrát) mennyisége és minősége határozza meg. Mivel csak a fehérjéről lehet hallani, ezért ha bármilyen egészségügyi gond merül fel, a bűnös nem lehet más csak a fehérje, mintha mást nem is enne a kutya. Ezt a gondolkodásmódot csak erősíti az oly jellemző „ránézéses diagnózis”; sokan nem képesek kimondani, hogy „nem tudom az okát”, amikor pl. egy allergiás vagy ortopédiai problémával találkoznak. Az univerzális válasz mindig kézenfekvő: a sok vagy egy bizonyos fajta fehérje.

A fehérjéhez kötődő hamis mítoszokon kívül még számos kering a kedvenceink táplálásával kapcsolatban, melyek szorosan kötődnek az alap dogmához (és szintén szorosan kötődnek az Afrikában forgatott természetfilmekhez!); a ragadozók az elejtett zsákmányállat gyomrát is elfogyasztják – szól a jó régi érvelés, ezért kell a bőséges szénhidrát a kutyának, de az elméletből kimarad az, hogy télen vagy szárazság idején mi és milyen mennyiségben található a növényevő gyomrában. És gabonát sem találhatott benne a ragadozó, hiszen a zsákmányállat nem ehetett szemestakarmányt! Továbbá, a kedvenceink ragadozó ősei nemcsak jóllakott kérődzőket ejtettek el, hanem étrendjük jóval változatosabb volt; tojás, apró vadak, szárnyasok, hal, rovarok és sok minden más. Egyik sem egy szénhidrátbomba! De ha rangsorolnánk a mítoszokat, az első helyezést a „vegetáriánus kutya” teóriája kapná, amelyet egy hazai szaklap is leközölt, és még sorolhatnám az alaptalan szellemi termékeket.

A táplálék-kiegészítők nagyon népszerűek[29], a gazdik csodákat várnak a különféle mesterséges készítményektől, jó néhányan úgy akarják táplálni kedvencüket, mint egy űrhajóst. Mialatt a kutyákat a bőséges hústól, így a magas fehérjétől féltik, addig nem firtatják a csodatabletták beltartalmát, eredetét és hatásosságát.

Elgondolkoztató az is, hogy ugyanez az egyoldalú szemlélet nem jellemző a humán vonalon; az emberi táplálkozással foglalkozó szakirodalom, újságok, reklámok és a csodatevő fogyókúra receptek stb. részletesen említik mind a három energiát biztosító tápanyagot. Az ajánlott emberi étrendben nem a fehérje a főbűnös, hanem számosan a szénhidrátok kedvezőtlen hatását említik. A köztudatban markánsan jelenlévő információk miért nem érvényesek a kedvenceink étrendjével kapcsolatban? Nem tudható, remélhetőleg ez az írás is hozzájárul a korszerűbb gondolkodás térnyeréséhez!

Csak egy rövid megjegyzés a végére: az európai és amerikai állateledel-gyártók szövetsége a kutyák és macskák minimális tápanyagszükségletére vonatkozó ajánlásaiban, csak a fehérje és a zsír szerepel a három energiát biztosító tápanyag közül. Az NRC 2006-ban kiadott könyvében, melyet a témakör meghatározó kiadványának tekintenek világszerte, sem található adat arról, hogy mennyi a kutya és a macska minimális a szénhidrátszükséglete. Mert nincs!
forrás: http://forum.allatvilag.net/index.php?/topic/32-allateledel/

Piri2011. nov. 26. 15:51 | Válasz | #67 
Sziasztok!
Gondoltam, megosztom tegnapi orvoslátogatásunk eredményét, nehogy egy aprónak tűnő bajból nagyobb baj legyen.
Szóval, mivel kutyánknak már több mint egy hete ment a hasa, és diéta, koplalás ellenére sem múlt el (noha időnként kicsit javult), elvittük orvoshoz, aki a tüneteket hallva (eleinte hányás, aztán híg, barna széklet, hatalmas gyomorkorgások) azt mondta, fölnyalt valamit, amiben most nagyon sok kutya szenved a környéken, DE NEM NAGYON KEZELTETIK ŐKET. Valszeg azért, mert mi sem gondoltunk nagyobb bajra, miután a kutya egyáltalán nem levert, sőt... Viszont a doki elmondta, HA NEM KEZELIK KI, HASNYÁLMIRIGY-GYULLADÁST OKOZ, amibe akár bele is halhat a kedvenc (ilyenkor már elesett, mindent kihány).
Kapott két szurit, elvileg ez meg kell, hogy szüntesse, plusz mától pektin-dús diéta (sütőtök, főtt répa, rizs, belsőség). Most jó kis gyógyszerszaga van, mintha egy nagy tál főtt kukorica mellett ülnék.
Tehát ha régóta megy a kutya hasa, ne bagatellizáljátok el, hiába tűnik amúgy egészségesnek!
További szép napokat mindenkinek!

 © Bajkoviki2011. okt. 02. 11:27 | Válasz | #66 
Bocsánat, a zavarásért!
http://www.allatdoki.hu/taplalkozas/klinikai-diatetika/gyomor-belrendszer

 © minczi2011. aug. 24. 11:25 | Válasz | #65 
Hogyan gondoskodhat kedvencéről
Idősödő kedvencünk

A közfelfogás szerint a kutya egy éve hét emberévnek felel meg. Ám nem minden kutyafajta öregszik egyformán: a kistestű fajták általában tovább élnek mint a nagytestűek, és a keverékek hosszabb életűek, mint a fajtatiszta kutyák. Az, hogy mikor tekinthetjük a kutyát idősnek a testtömegtől függ. A kistestű, 10 kg alatti fajták 9-13 évesen számítanak idősödőnek, a közepes méretűek (10-25 kg) 9-11 évesen, a nagytestűek (25-45 kg) 7-10 évesen, míg az óriás fajták (45 kg fölött) már 6-9 évesen.
Az idősödő kutya egészségének megóvása szempontjából elsősorban a megelőző szűrővizsgálatoknak van jelentőségük. Az esetlegesen fennálló betegség kimenetelét nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen stádiumban diagnosztizálták. Éppen ezért minden kutyát célszerű évente egyszer állatorvoshoz vinni és kivizsgáltatni.
Az, hogy a kivizsgálás mire terjedjen ki, azt a legtöbb esetben a kutya állapota határozza meg, de 10 éves kor felett erősen ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat elvégzése, függetlenül attól hogy kedvencünk mutat-e tüneteket vagy sem. Mindez döntő jelentőségű a lappangó betegségek idejekorán történő felismerésében (pl.: anyagcsere-probléák, endokrinológiai elváltozások, daganatos megbetegedések).
Szűrővizsgálatok
-teljes vérkép (mennyiségi, minőségi vérkép): alkalmas arra, hogy látszólag egészséges állatokban is kimutassa a betegségeket, illetve klinikailag beteg állatokban a vérkép segíthet meghatározni, hogy milyen típusú betegség okozza a bajt.
-vér biokémia: felméri a létfontosságú szervek (mint pl.: máj, vese, hasnyálmirigy) állapotát, kiszűri a különböző anyagcserezavarokat (pl.: cukorbetegség). Az idős emberekhez hasonlóan korosodó kutyákban is javasolt a vérvizsgálat az egészség megőrzésének érdekében.
-UH-vizsgálat
-EKG
-röntgenvizsgálat

A leggyakoribb időskori problémák
-elhízás
-fogászati problémák
-ízületi megbetegedések
-szívbetegségek
-a vese megbetegedései
-daganatos megbetegedések

Állatgyógyászati készítmények, melyek az idősödő kutyák életminőségét javítják
-Immunrendszer-erősítés:
-Immunovet por alakú táplálék-kiegészítő ásványi anyagokkal és vitaminokkal
-Béres minera cseppek
-VMP tabletta vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével
-Karsivan tabletta (értágító, kedvezően hat az anyagcserére, ideg- izomrendszerre, szívre, agyi folyamatokra)
-Ízületi megbetegedések megelőzése:
-zöldkagyló-kivonatot tartalmazó készítmények:
-GF-600 tabletta
-Flexivet go tabletta
-Nutradyl tabletta
-Korvimin arthro por
-Daganatos megbetegedések támogatására, megelőzésére:
-Vetri DMG Liquid
-Cor Pet immunmoduláló hatású tabletta
-Vetera DDW-25 csökkentett deutériumtartalmú víz
-Fogászati problémák megelőzésére:
-Vet Aquadent foglepedék és fogkőképződés elleni víz
-PlaqueOff Animal fogpor
-Orozyme fogápoló gél és rágócsík
-Royal Canin Dental S/O gyógytáp a foglepedék és fogkőképződés megakadályozására

Mint látható van miből válogatni kedvencünk számára, hogy idős korára is képesek legyünk biztosítani számára a lehető legjobb ápolást, gondozást és így minél tovább maradhasson társunk, barátunk.
forrás: http://www.kisallatorvosgyor.hu/index.php?kezd=0&kod=16&modul=hogyangondoskodhatkedvencerol

 Goziadri2011. júl. 14. 12:45 | Válasz | #64 
tegnapelőtt pusztult el a szomszéd kutyus egy gyönyörű 10 éves ónémetjuhász...reggel csak azt látták, hogy furcsán liheg, habzik a szája, fel vam puffadva és a 8-10 literes vödörből az összes vizet megitta...átfordult a gyomra.. reggel mire beértek a kórházba menthetetlen volt...vigyázni kell a nagytestű idősebb kutyákkal főleg németjuhászokkal...

 © minczi2011. ápr. 09. 15:13 | Válasz | #63 
Kullancsveszélyben a négylábúak

A Kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
és az ellenük való védekezés

A Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat (és az embert), kettő pedig kutyáinkat.
A fertőző betegségek kórokozóinak terjesztésében játszott szerepük:

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Kutya esetében a babéziák és a Lyme-kór kórokozói a borrelliák jelentősége elsődleges fontosságú. Ezek közül vannak olyan mikroorganizmusok melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

A különféle euryxen kullancsfajok egyedfejlődési alakjai a vadállatokból a szívott vérrel veszik magukba a kórokozókat (vírusokat, rickettsiákat, baktériumokat, egy- vagy többsejtu parazitákat) és "oltják" tovább a következő csípett áldozatukba.

Az ember és a háziállat megfertőzése azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját "oltják" tovább az emberbe vagy a kedvencállatba.

Hogyan terjesztenek fertőzést?

A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban szúrással (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertőzhet. A kullancs székletében is lehetnek kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő ember vagy háziállat légúti fertőzést szenvedhet. A bőrsebbe került széklet is fertőzhet. Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége. A széklet és a tetem porladás után az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során fertőződhetünk. A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének jóleső kortyolásakor is fertőződhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérődzőkbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is fertőződhetünk. A fertőzött kullancs vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kisgyermek és kutya esetében.Lyme-kór.

A Lyme borreliosis baktériumok által okozott betegség, amelyet Borrelia burgdorferi-vel fertőzött kullancsok terjesztenek. A szervezetben kezelés nélkül évekig-évtizedekig megbújhat. Ez rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhető. A Lyme borreliosist a kullancsokból, a kullancscsípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok okozzák. Emberről emberre semmilyen formában sem terjed. Beteg állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át. A Lyme borreliosis az egész világon mindenütt, és hazánk egész területén is a leggyakoribb zoonózis (állatról emberre terjedő betegség).

Tünetei: Kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrterületek váltakoznak. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a központi gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőr-sáv választja el. Lehet egyöntetűen és intenzíven lobos, vöröses folt is. Napról-napra terjed. Átmérője öt cm-től akár száz cm-ig is terjedhet, gyakorlatilag fájdalmatlan, néha a bőrfelszín fölé emelkedik. Emellett az egész szervezet megbetegszik, amit az azonnal vagy csak később jelentkező és szinte megszámlálhatatlan, miriád tünet jelez. Gyanús, ha "nyári influenzát" vagy meghűlést észlelünk (láz, fej-, izom- és izületi fájdalmak, fáradtság) természetben tartózkodással összefüggésben.

A Lyme kór gyógyítható betegség, Fentiek alapján látjuk, hogy kevésbé akut lefolyású, és nem olyan kifejezett tünetekkel járó betegség mint a babesiosis. Előfordulása is lényegesen ritkább.

A betegség védőoltással megelőzhető, először két, majd évente egy emlékeztető oltást adunk a kutyáknak. Rendszeresen kiránduló kutyáknál javasoljuk az oltást, és az alapimmunizálást célszerű már kölyökkorban kezdeni!

Babézia.

A babézia, magyarul vérvizelés a kullancsfertőzések újabban egyre terjedő veszélye a Lyme-kór mellett. Egyenlőre a kutyáknál fordul elő leggyakrabban. Latin neve is erre utal: Babesia canis. A sokszor halálos kimenetelű betegség okozója egy aprócska körte alakú véglény, ami a vörösvértesteket károsítja, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

Az enyhe telek után megszaporodó kullancsok az – egyelőre kutyák számára – igen veszélyes, úgynevezett babesiosis kórokozóját is nagyobb számban terjesztik. Egyre több halálos végű babéziás kutyafertőzéssel találkozunk. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt a vérvizelést okozó korokozó jelenléte a lovakban, esetleg szarvasmarhában volt tetten érhető, ám úgy látszik, hogy az utóbbi években kialakult egy olyan törzse, ami a kutyákra specializálta magát. Évente növekvő számú babéziás kutya kerül be hozzánk is. A betegség meglehetősen gyors lefolyású, és a kezdeti tünetei nem rendkívüliek. A babézia első jeleként – a fertőzést követő három-öt nap múltán – az állat levert és étvágytalan, ami nyaranta a hőségben gyakorta előfordul. A láz magas: 40 fok feletti. Ehhez aztán társul a sötét vizelés és a „sárgaság” megjelenése, amelyet szervi problémák megjelenése – lép-, máj- és veseelváltozások követnek. A betegség idejében elkapva gyógyítható, ezért ha a kedvenc bundája kullancsokkal teli, érdemes beugrani az állatorvoshoz minimum egy tanácsért. Jó hatású a Killtix kullancsnyakörv, és akadnak olyan nyakra csöpögtető szerek, – a kutyát kell velük bekenni –, ami több héten át jótékony védelmet biztosít, de csak a rövid szőrű egyedeknél.

Mindenképpen a megelőzés sokkal fontosabb, mint a kedvencünket kitenni egy esetleges fertőzésveszélynek. A megelőzés fontos része, hogy a szobakutyákkal a sétáltatás idején érdemes elkerülni az erdőket, városi parkokat, egyéb kutyás kirándulóhelyeket illetve hazatérve jól át kell nézni a bundáját és rendszeresen használni a kullancs elleni szereket.

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás): Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és izületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz): Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

Q-láz (kérdőjeles láz): A tünetek az emberben és a háziállatban aszerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

Tularemia (nyúlpestis): E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. Kullancscsípéssel, "bőrtularemia", légúti fertőzéssel: "tüdő-tularemia" stb.)

Mediterrán foltos láz: Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

TIBOLA: Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.


 © Viki2011. ápr. 05. 07:33 | Válasz | #62 
FONTOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Köszi Minczi!

 © minczi2011. ápr. 04. 12:49 | Válasz | #61 
Kérem, engedje meg, hogy a tavasz közeledtével emlékeztessem a kullancs és a bolha-ellenes kezelés fontosságáról.
A kullancsok aktivitása a a tél végén, a melegebb időben fokozódik.
Ha erdőbe, vízpartra, ligetbe, parkokba mennek, feltétlenül használjanak kullancsirtót.
Javaslatunk: bőrre csepegtetős szerek: Advantix, Duowin, Practic,Exspot, Frontline,
nyakörvek: Kiltix, Preventic, Scalibor (szagtalan)
Spray-k: Douwin permet, Frontline spray, Insecticid spray
(Macskáknak a Bolfo nyakörv és a Frontline csepp és spray javasolható.
A Practic csepp még nincs macskákra törzskönyvezve, de sokan használják kiváló
eredménnyel cicákon.)
Ellenőrizzék, hogy nem járt-e le a Lyme-kór elleni védőoltás (vakcina neve: Merilyme vagy Biocan B).
Ha két vagy több kutyát hoz, akkor 10% engedményt adunk a Lyme -kór oltás árából!
Az oltást az első évben kétszer kell beadatni (2 hét különbséggel), majd évente egyszer. A Lyme-kór elleni oltás ára idén is 6200 Ft.
Idén forgalomba került hazánkban is a Babezia elleni oltás! (Nobi vac Piro )
A bolhák aktivitása is fokozódik a meleg időjárás beköszöntévelA bolhák sokszor az emberre is átmennek, és kellemetlen csípéseket okoznak. A kutya a bolha szétrágásával és megevésével galandféreg lárvával fertőződhet . (A galandféreg neve: uborkamagképű galandféreg, Dipilidium caninum, mely a kutya belében 20-30 cm hosszú lapos féreggé nő, a bélsárral rizsszemnyi, uborkamag-szerű féreg-ízek ürülnek.)
Megelőzés: Frontline spray és Frontline (combo) bőrre csepegtető, illetve a többi, kullancsírtóknál leírt szerek.
Néhány jótanács:
- sokan rosszul használják a bőrre cseppentős szereket. Helyes használatuk:
A spot on (rácsöpögtető oldat használata) ( frontline, adventix stb.): a készítményt a kutyának szört széthajtva
farka tövétől a feje búbjáig, ( macskának csak a nyakán ) a gerinc mentén kell a bőrre végigcsepegtetni.
Csepegtetés után rögzíteni a kutyát, hogy ne rázza le magáról a szert. Kezelés előtt 2 nappal samponnal nem
fürödhet, kezelés után 2-3 napig nem ázhat meg és nem is fürödhet. A spot on készítmények hatása
maximum 4-hét. Ha kullancs ellen használják, a "kirándulás" előtt legalább 2-3 nappal kell a kezelést
elvégezni.
- ha Scalibor nyakőrvet használnak (mely kiváló kullancs-, szúnyog- és bolha ellenes hatású, és teljesen szagtalan),
- tudni kell, hogy a felhelyezés után 1-2 hétig még nem ad teljes védelmet, ezért ha gyors védettség elérésére
- van szükség, akkor egyidejűleg adott
Advantix, vagy Duowin bőrre csepegtetős szer segíthet.
- A nyakörvekről néhány információ:
Kiltix nyakörv, 7 hónap (bolha, kullancs ellen) , ára kb. 4600-5060 Ft,
Scalibor nyakörv, 5-6 hónap (bolha, kullancs és szúnyog ellen), ára kb. 4045-4490 Ft,
Bolfo nyakörv, bolha ellen 4 hónap, kullancs ellen 10 hét , ára kb. 2455-2655Ft.

Mit kell tudni a kullancsokról?
Támadásukra két irányból számíthatunk. Egyrészt fűszálak hegyéről, másrészt fák és bokrok leveleiről másznak a kutyánkra.
A kullancs bőrből való eltávolítására nem jó a „hagyományos" zsírral bekenés, mert a kullancs fuldoklását okozza, aminek következtében kórokozó-tartalmú nyálat köp áldozatába. A kullancsok eltávolításának legjobb módja az emberen és állaton egyaránt alkalmazható eszköz a kullancs-eltávolító kanál, vagy csipesz.
Ha nincs eszközünk, a legjobb módszer az eltávolításukra a cérna, amelyet körültekerünk a kullancs fejénél, és szép lassan kihúzzuk. Ha nincs cérna sem, próbáljuk meg a bőrhöz minél közelebb körömmel megfogni. Csavarhatjuk is jobbra vagy balra, de általában azt javasolják, hogy függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ha nem tépjük ki, akkor a húzásra a kullancs maga ereszti el a kutya bőrét anélkül, hogy a feje beszakadna. Ezután alaposan fertőtlenítsük le a csípés helyét. Ha a kullancs feje bennmarad, az már nem akkora gond, de mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak. A fej kitinpáncélból van és ha netán beszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint az apró szálka. Megelőzés: Nyírassuk le kutyánk szőrzetét, cseppentsünk rá kullancsriasztó készítményt, és/vagy kullancsirtó nyakörvet tegyünk rá. A Polybé tabletta kullancsriasztó hatása nem bizonyított.
Összefoglaló a kullancsok okozta Babeziózisról
A babeziósis a kutyáknál a leggyakrabban előforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet.
A tulajdonos legelőször az állat levertségét és étvágytalanságát veszi általában észre először. Ha lázat mér, akkor sokszor 39-40 fokos hőmérsékletet tapasztal. Feltétlenül babeziózisra kell gondolni, ha 3-10 napja kullancsot találtak a kutyában, illetve erdőben, telken, vízparton voltak. Ma már nem ritka, hogy a kullancsok olyan helyen is előfordulnak, ahol azelőtt sohasem (zárt kertek, Pesten kisebb parkokban). Későbbi, igazán látványos tünet a hányás, nagyfokú bágyadtság és a véres vizelés lesz, ilyenkor a vizelet kávébarnára színezű. (Természetesen ez csak aszfalton, kövön látszik, fűben nem!) Később, kezeletlen esetben a széteső vörövérsejtekből kiszabaduló festékanyag (hemoglobin) tönkreteszi a vese szűrő szerkezetét. Az állat hamarosan komatózus állapotba kerül, és a betegség gyakran halállal végződik. Ha időben felismeri a gazdi, hogy a kutya beteg, és orvoshoz fordul, a fertőzés súlyos következményei megelőzhetők gyógyszeres és erőteljes infúziós-vizelethajtó terápiával! A vesék tartós károsodása, vagy a szövődményként jelentkező autoimmun hemolitikus anémia a szakszerű kezelés ellenére is halálhoz vezethet.
Összefglalva: parkban, erdőben, telken levő séta után pár nappal ha a kutyánk bágyadt, étvágytalan , később hány, véreset vizel, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minden óra késlekedés kedvencük életben maradási esélyeit rontja!
A megelozés a Nobi vac Piro vakcinával vagy az Imizol nevű injekciós készítmény beadásával lehetséges. Ez utóbbi nem csak a betegség kezelésében, de a fertozés elleni védelemben is kiválóan alkalmazható. Az Imizol injekció 1 hónapig véd a babeziózis ellen. Hátránya, hogy a beadás fájdalmas, helyén gyakran duzzanat keletkezik, illetve érzékenyebb állatoknál hányás, hasmenés fordulhat elo. Csak azoknál a kutyáknál javasolom, "akik" - maximum 4 hétig - erősen fertozött területre mennek nyaralni (Vas, Zala, Gyor-Sopron,Veszprém, Somogy, Baranya megye, Balaton, Ráckevei Dunaág, középhegységeink erdoségei, stb).

Összefoglaló a kullancsok okozta
Lyme-borreliosis (Lyme-kór)ról
Az egyik kullancs által terjesztett betegség a Lyme-borreliosis (Lyme-kór), amelynek kórokozója egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák , és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik.
A Lyme kór tünetei
: láz, nyirokcsomó duzzanat, sántaság - ízület gyulladás
idegrendszeri tünetek (arcideg bénulás, epilepszia, végtagbénulás)
szívbelhártya gyulladás, szív ritmuszavarok, szőrhullás
A betegséget csak költséges laboratóriumi vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni. A gyógyítás is költséges, hosszan tartó (legalább 6 hét), és sokszor nem kellően hatékony.

Megelőzés:
Elsődleges fontosságú a kutya megóvása a kullancsok csípésétől, de a készítmények hatása
nem 100 %-os, így tanácsos kutyájukat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ez is 1 hónapos különbséggel 2 oltás beadását jelenti, majd a védettséget évente egyszeri oltással kell fenntartatni. Célszerű az oltást február-március tájékán (a kullancsszezon előtt) ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk. Az oltóanyag rendelőnkben állandóan rendelkezésre áll.


Üdvözlettel: Állatorvosi rendelő, Bp. 32-esek tere 2.
dr Kátai Zoltán, dr Sike Nikolett, dr Bánhidy Johanna,
Tel. 3-132-682. Nyitvatartás: hétköznap 9-19-ig

 Goziadri2011. ápr. 01. 10:38 | Válasz | #60 
egy kis rövid betegség összefoglaló...nagyrészt hányás-hasmenés a fő tünetek...nem egyszerű állatorvosnak lenni...

forás: kutyatippek.hu

Betegségekről röviden
Következő cikkünkben a kutyákat fenyegető egyes betegségekről, legjellemzőbb tüneteikről, veszélyességi fokukról, megelőzésükről olvashatsz.


Szopornyica: a legjellemzőbb tünetek az orr és a szem gennyes váladékozása, köhögés, hányás, étvágytalanság, láz hasmenés. Lappangási ideje általában 3-7 nap. Szájon át belégzéssel terjed, súlyos betegség, halálhoz vezethet.

- A betegség ellen létezik védőoltás, melyet a kutyának beadva megelőzhető a állat megbetegedése.

Parvo vírusos fertőzés: hasi fájdalommal, véres hasmenéssel, hányással és lázzal járó súlyos betegség. Lappangási ideje általában 2-4 nap. A kutya halálához vezethet 1-2 napon belül. Ürüléken keresztül terjed.

- Védőoltással megelőzhető!

Májgyulladás: a legjellemzőbb tünetek a láz, levertség, étvágytalanság, hányás. Lappangási ideje általában 2-5 nap. Vizelettel és egyéb váladékkal terjed. Kölyökkutyák számára nagyon veszélyes. A meggyógyult állat 4-6 hónapig vírushordozó marad.

- Védőoltással megelőzhető!

Coronavirus: hasmenéssel és hányással járó betegség, önmagában nem súlyos, de más betegségekkel együtt súlyosbodhat.

- A betegség ellen létezik védőoltás, melyet a kutyának beadva megelőzhető a állat megbetegedése.

Leptospirosis: baktérium okozza, vizelettel terjed. A májra és a vesére is káros, az állatok tünetmentesek lehetnek, ha nem erős a fertőzöttség szintje. Ha nagyon erős a megbetegedés hirtelen halálhoz vezethet. Az ember is elkaphatja! Tünetei hasonlóak, láz hasmenés, hányás.

- Védőoltással megelőzhető!

Diszplázia: nagyobb testű kutyák esetén gyakoribb az előfordulása. Ezt a mozgásszervi megbetegedést az ízületeket alkotó csontvégek rendellenes fejlődése okozza. Csípőizületi, vállizületi, könyökizületi diszplázia.

- Ha folyamatosan figyeled az állat mozgását, és tudsz a betegségről, ha időben felfedezed és elviszed állatorvoshoz, elkerülhető a betegség súlyosbodása.

Kennel köhögés: légúti megbetegedés, sokféle baktérium okozza, több kutya egy helyen való tartása esetén jelentkezhet.

- Veszélyeztetettség (több kutya egy helyen való tartása) esetén védőoltás javasolt.

Lyme kor: kullancsok által terjesztett bakteriális megbetegedés, hosszú ideig tünetmentes lehet. Láz és étvágytalanság mellett, idegrendszeri illetve egyéb súlyos területeket is megtámadhat. Gyógyítása hosszú időt vesz igénybe.

Allergia: egyre gyakoribb a kutyák esetén is az allergiás megbetegedések száma.

Bélcsavarodás: nagyon veszélyes, akár 15 perc alatt halált okozhat! Étkezés előtt és után ne mozgassuk aktívan a kutyát, napi 2-szer kapjon enni, ne egyszerre terheljük a gyomrát.

Férgek által okozott betegségek

Bélférgek: a legjellemzőbb tünetek a hasmenés, bélgyulladás. A kölyökkutyákat, amikor megkapják a szükséges oltásaikat, féregtelenítsük. A bélféreg elleni kezeléseket a kutya kölyök korában, igen korán kell elkezdeni, és rendszeresen ismételni. Az embereket is megfertőzhetik.

Szívféreg: a kutya szívében élő élősködő, mely állatról állatra szúnyog által terjed. A beteg kutyát megcsípő szúnyog az egészséges állatba átterjeszti a szúnyog lárváját. A lárva ezután megnő, és a kutya szívébe ágyazódik. A betegség először tünetmentes. Később az alábbi tünetek jelentkezhetnek: változás a kutya viselkedésében, a korábban lelkesedéssel végzett feladatok elvégzését elutasítja, légzése nem egyenletes, gyorsabb, kisebb levegővételt vesz egy alkalommal. Ez a betegség elég általános a kutyák körében, és megelőzhető havonta egyszer adott gyógyszer formájában. Gyógyításuk költséges.

Ez az összefoglaló nem tartalmazza az összes kutyabetegséget.


 © minczi2011. feb. 06. 21:26 | Válasz | #59 
Tisztelt Kutya Tulajdonosok!

Értesítjük Önöket, hogy idén forgalomba került egy új, a kullancs terjesztette babeziózis tüneteinek enyhítésére szolgáló, 6 hónapos védettséget nyújtó vakcina, a Nobivac Piro.

A babeziósis a kutyáknál a leggyakrabban előforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. A gondos kezelés ellenére is nemritkán halállal végződik.
Az új vakcina a tüneteket, és a halálos szövődményeket kivédi, azonban a fertőződést nem akadályozza meg. A vakcina csak fél évig hatásos, kissé drága, és beadása után kellemetlen mellékhatásokra lehet számítani. Az oltás természetesen nem véd a másik kullancs által terjesztett betegségtől, a lyme-kórtól, arra külön vakcina áll rendelkezésre. A vakcina ellenére kullancsok elleni szerek (csepegtetős készítmények, illetve nyakörvek) használata nem mellőzhetők a kullancs szezonban.

Kérem tanulmányozzák át az alábbi összefoglalót a babezia elleni oltásról.

Tudnivalók az oltásról:
1. fél évesnél idősebb kutyák olthatók.
2. az első oltást a kullancsszezon előtt legalább 2 hónappal javasolt végezni, majd 3-6 hét múlva kell megismételni. A védettség időtartama az utolsó vakcinázást követő 6 hónapig tart. Fontos kiemelni, hogy amennyiben fél évente nem kap kutyánk emlékeztető oltást, az alapimmunizálást előről kell kezdenünk!
3. A védettség az oltás beadatása után 3 héttel alakul ki.
4. A vakcina a babezia fertőzéstől nem véd meg, de a babezia által okozott tüneteket jelentősen csökkenti, és így kivédi a kutya halálát okozható vérszegénységet, vérvizelést és vese károsodást.
5. Amennyiben az oltás ellenére a babeziózis enyhébb formája alakul ki (bágyadtság, hőemelkedés,) és 2 napnál hosszabb ideig fennáll, állatorvoshoz kell fordulni. Értelem szerint láz, véres vizelet esetén azonnal jelentkezni kell!
6. Lehetséges, hogy a vakcinázott kutyák más babézia fajokkal történő fertőződése esetén megbetegszenek és kezelést igényelnek. (Az oltóanyag Babesia canis és Babesia rossi kombinációjából tevődik össze.)
7. Mellékhatások (gyakorisága és súlyossága)
Vakcinázási reakcióként leggyakrabban az injekció beadási helyén, a vakcinázást követő 4 napon belül előtűnő diffúz duzzanat illetve megkeményedett csomó és a vele együtt járó fájdalom jelentkezhet. A vakcina második adagjának beadása után a reakció ritkán 14 napig fennmaradhat. Ezeken túl általános tünetek, mint például bágyadtság, csökkent étvágy szintén gyakran előfordulhatnak, amelyeket esetenként láz és feszes testtartás kísérhet. Ezeknek a reakcióknak 2-3 nap alatt el kell múlniuk. A tünetek enyhítésére erre az időszakra fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő tablettát (pl. Algopyrin, Rimadyl, Carprox, Norocarp) adhatunk a vakcina mellé.
8. Az oltás várható ára 12000 Ft (járulékos költségként ehhez adódhat az ajánlott pár napos fájdalomcsillapító tabletták ill. injekció költsége)


Amennyiben a vakcina felkeltette az érdeklődését, várjuk emailben vagy telefonon a jelentkezését, hogy időben meg tudjuk rendelni.

Üdvözlettel:

Állatorvosi rendelő, Bp. 32-esek tere 2. dr Kátai Zoltán, dr Sike Nikolett, dr Bánhidy Johanna. Tel. 3-132-682.

Nyitvatartás: hétköznap 9-19-ig.

 Goziadri2011. feb. 03. 16:20 | Válasz | #58 
A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Kutya esetében a babéziák és a Lyme-kór kórokozói a borrelliák jelentősége elsődleges fontosságú.

A Lyme borreliosis baktériumok által okozott betegség, amelyet Borrelia burgdorferi-vel fertőzött kullancsok terjesztenek. A szervezetben kezelés nélkül évekig-évtizedekig megbújhat.Tünetei: Kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrterületek váltakoznak. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a központi gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőr-sáv választja el. Lehet egyöntetűen és intenzíven lobos, vöröses folt is. Napról-napra terjed. Átmérője öt cm-től akár száz cm-ig is terjedhet, gyakorlatilag fájdalmatlan, néha a bőrfelszín fölé emelkedik. Emellett az egész szervezet megbetegszik, amit az azonnal vagy csak később jelentkező és szinte megszámlálhatatlan, miriád tünet jelez. Gyanús, ha "nyári influenzát" vagy meghűlést észlelünk (láz, fej-, izom- és izületi fájdalmak, fáradtság) természetben tartózkodással összefüggésben.

A Lyme kór gyógyítható betegség, Fentiek alapján látjuk, hogy kevésbé akut lefolyású, és nem olyan kifejezett tünetekkel járó betegség mint a babesiosis. Előfordulása is lényegesen ritkább.

A babézia első jeleként – a fertőzést követő három-öt nap múltán – az állat levert és étvágytalan, ami nyaranta a hőségben gyakorta előfordul. A láz magas: 40 fok feletti. Ehhez aztán társul a sötét vizelés és a „sárgaság” megjelenése, amelyet szervi problémák megjelenése – lép-, máj- és veseelváltozások követnek. A betegség idejében elkapva gyógyítható,

 © Bogi2011. feb. 03. 08:34 | Válasz | #57 
Ezt nem hiszem el! Rohadék kullancsok!

Mielőbbi gyógyulást mindkét kutyinak!

 © Viki2011. feb. 03. 08:23 | Válasz | #56 
Ebben a pillanatban írtak Franky gazdik, Franky is babéziás lett. Nyakörv van rajta...

 © Viki2011. feb. 03. 08:06 | Válasz | #55 
Barátnőm kutyája pár napja, mikor az enyhe idő volt, babéziás lett!!!!

NAGYON FONTOS A KULLANCS ELLENI VÉDELEM MÉG ILYENKOR IS!!!!

 Goziadri2011. jan. 04. 15:49 | Válasz | #54 
lett egy állatorvos illetve több is a kollégáim között....megkérdeztem pontosabban a bélcsavarodásról, főleg, hogy Gozókám is nagytestű kutya. Annyira nagyon könnyen azért nem alakul ki szerencsére és különbséget kell tenni a bél- és a gyomorcsavarodás között is. Étkezés után nagyobb az esélye a gyomorcsavarodás kialakulásának ha:

- az étel nagyrészben (pl. fele arányban) tartalmazott folyadékot - a különböző térfogat kitöltés a különböző fázisok (folyadék-szilárd) miatt
- persze meglehetősen aktív mozgás végzése (inkább ugrálás vagy pl. háton való dörgölődzés)
- felnőtt, idősebb nagytestű kutyáknál gyakoribb előfordulás

Piri2011. jan. 03. 23:53 | Válasz | #53 
Annyit elfelejtettem megírni, hogy a cucc szerencsére vízben jól oldódik, így ajánlatos séta után lábat mosni (már a kutyának )

Piri2011. jan. 03. 20:35 | Válasz | #52 
Ma elvittem Lizit ismét a dokihoz, miután negyedszer hasadoztak szét a körmei. Igaz, rengeteget fut, és nagy a hó/jég, de tavaly nem volt ilyen probléma.
A doki viszont mondta, hogy habár tilos sózni az utakat, a helyette használt kalcium-klorid sokkal jobban korrodál és árt. "Ágyú helyett rakétával lőnek..."
A kalcium-klorid erősen irritáló szer, használata során kesztyű és védőszemüveg viselése ajánlott, valamint kerülni kell a közvetlen belélegzést.

"Bár kezelése különösebb körültekintést nem igényel, a szervezetbe légzés folyamán vagy a szájon át bekerülve égési sérüléseket okozhat."

Hurrá.

 © Bogi2010. dec. 21. 10:48 | Válasz | #51 
Ezeket én sem, de az enyémek nem is szeretik, csak a mandulát. Nelson azt sem.
Ellenben a májas kekszet ...

 Goziadri2010. dec. 21. 10:46 | Válasz | #50 
van egy-két meglepő dolog...a sárgabarackot nem tudtam...

tehát ami kiemelkedik a csatolt oldalon:

- csokoládé, kávé
- hagyma, gomba
- mazsola/szőlő, alma szára és levele
- sárgabarack, cseresznye, mandula

leggyakoribb tünet a hasmenés és hányás, érdemes tehát a környezetre figyelni

maradjunk a jól bevált kutyanasiknál, Bogi féle isteni májas keksznél, almánál és banánnál és persze sok-sok siminél:))))

 nusicica2010. dec. 21. 10:13 | Válasz | #49 
nem csak a csoki!

http://deakkutyak.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1083328


 Goziadri2010. dec. 21. 10:07 | Válasz | #48 
Újabb hasznos infó, és tudom az ember nem gondolná,valahogy nehéáz elfogadni, én is adtam már a kutyámnak csokitortát, de a CSOKI MÉREG a kutyáknak!!!!!

Idézek a webkutyától:

Sziasztok!Közelednek az ünnepek, ahol mindig előkerülnek az édességek, de nem árt vigyázni ezekkel!

A csokoládémérgezés a kutyák 20 leggyakoribb mérgezése között van. Különösen az ünnepek környékén fordul elő, leggyakoribb a városi, lakásban tartott, kistestű kölyök és fiatal kutyák körében. A Kedvencünkre veszélyes anyag a csokoládéban található teobromin illetve koffein, mert a kutyák szervezete csak nagyon lassan képes lebontani ezeket a vegyületeket.

Minél magasabb egy csokoládé kakótartalma és minél kisebb a kutya testsúlya, annál kevesebb elég a mérgezéshez: *egy 7 kg-os kutya mindössze 110 gramm sütésnél használt (keserű) csokoládé* elfogyasztása után elpusztul.

A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés, röviddel a csokoládé elfogyasztása után. Ezt nyugtalanság, izgatottság, sokat vizelés, majd remegés és görcsrohamok, túlérzékenység követik, később nagyfokú elesettség, ájulás, kóma.

Csokoládémérgezés esetén haladéktalanul vidd állatorvoshoz Kedvenced!


 © Bea2010. dec. 10. 17:35 | Válasz | #47 
Kedves Mindenki!

Kérünk szépen minden állattartót, hogy ebben az időszakban figyeljen jobban oda kutyájára, cicájára (elsősorban rájuk leselkedő veszély)! Nagyon sokan felelőtlenül, vagy szándékosan kiöntögetik utcára/kertekbe az autóból lecserélt fagyálló folyadékot. Ez a cicák és kutyák számára finom, édes folyadék, azonban már kis mennyiségben is HALÁLOS lehet!
Súlyosan, és sajnos visszafordíthatatlanul károsítja a vesét, az esetek túlnyomó többségében menthetetlenek az áldozatok. Minél hamarabb elkezdik a kezelését, annál nagyobb az esély az életben maradásra (kb. 3-4 óra áll rendelkezésre arra, hogy megkezdjék a specifikus gyógykezelést). Ha az állat akkor kerül állatorvoshoz, amikor már a veseelégtelenség tüneteit mutatja (kezdetben sokat iszik, sokat pisil, majd a vesék fokozatos leállásával ez átfordul az ellenkezőjére), nagyon rossz a betegség kimenetele, csak nagyon ritka a felépülés.
Kérünk tehát mindenkit, hogy aki kutyáját vagy cicáját fagyállóra hasonlító, vagy gyanús folyadékból látta lefetyelni, majd utána bágyadtságot, esetleg hányást, nyálzást, dülöngélést tapasztal, minél előbb jelentkezzen állatorvosánál. Inkább legyen pár "felesleges" látogatás, mint az, hogy arra vár az ember, hogy "majd elviszem holnap, ha akkor sem lesz jobban"...ebben a "betegségben" ugyanis kevésszer van holnap.

 © Bogi2010. nov. 04. 07:32 | Válasz | #46 
Mielőbbi gyógyulást kívánok Neki!

 © Viki2010. nov. 03. 14:55 | Válasz | #45 
Megkérdezem, de állítólag már a műtét után ment volna egy nagy kutyához játszani, aki épp morgott rá. Lökött. :-)

 © SzMoni2010. nov. 03. 10:11 | Válasz | #44 
Lehet tudni valamit a kiskutyáról? Gyógyulgat?

Piri2010. nov. 03. 09:50 | Válasz | #43 
Sziasztok!
Nem reklámnak szánom, de tegnap megakadt a szemem az újságosnál a legújabb Kutya-magazinon. Sok olyan témát érint, ami a közelmúltban - sajnos - érintett néhányunkat. Nem is szólva a kirakott kutyákról... Szerintem amúgy példaértékű, hogy ilyen cikkek szerepelnek a címlapon, és nem ilyen-olyan kiállítások... Ja, és már a Facebookon is fönt vannak!
(Bocs a nagy képért...)


Piri2010. okt. 31. 21:25 | Válasz | #42 
A gőz olyankor borítja el az agyamat, amikor újabb staffi-kölyköt látok, akit már 3 hónaposan(!) arra akarnak rávenni, hogy kötélen lógjon. Meg amikor a kedves gazdi azt hiszi, a kutyó még mindig édi-bédi kölyök, holott már ivarérett kan. Egy ilyen múltkor "csak úgy" letámadott egy ölebet, mire a gazda röhögve mondta, valamiért nem bírja a kiskutyákat...

 Goziadri2010. okt. 31. 17:39 | Válasz | #41 
szerintem még a borsspray a legjobb ötlet...nekem is egy nagydarab kankutyim van kb. 45 kilós németjuhász és mindig figyelek, hogyha másik kan akár csak fél kilométeres távolságban közeleg...előző kutyámmal is így tettem. Nemcsak a másik kutya hanem a sajátom érdekében is főleg. Annyira sok hülye ember van ráadásul felötlik bennem a kérdés hogy te jó ég ...a saját gyerekét hogy nevelheti???

 © picihajni2010. okt. 31. 16:40 | Válasz | #40 
Az a rib....

Piri2010. okt. 31. 15:36 | Válasz | #39 
Az emberi hülyeség ellen sajnos nem kapható legális szer... A környékünkön is van egy nő, nagy masztiffal, akit odaenged a kanokhoz. Picihajni pl. már majdnem fölakasztja Bobókát, a nő meg 50 méterről odakiált, hogy "Bántja?", mindamellett, hogy az ő kutyáján is áll a szőr, morog és ugat...
Ma láttam amúgy, hogy lehet verekedő grizzlyket szétválasztani:
1. erős hangeffektus
2. tűzoltó hab
3. borsspray...
...de rokonom anno egy nagy husánggal járt kutyát sétáltatni...

 © Bogi2010. okt. 29. 08:27 | Válasz | #38 
Mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Szegénynek hogy fájhat.

A másik kutya gazdáját pedig "meglátogatnám" az tutti.

 © Gergő2010. okt. 29. 08:24 | Válasz | #37 
Gyönyörű!
Ha a kutyáimat megtámadnak és nem menne szép szóval, akkor brutális eszközöket alkalmaznék.
Ilyenkor sajnos mást nem lehet!

 © SzMoni2010. okt. 29. 01:29 | Válasz | #36 
Jesszus...milyen fájdalmai lehetnek.... :((( Szegénykém.....

 Goziadri2010. okt. 28. 13:18 | Válasz | #35 
te jó ég!!!! Én is múltkor kikötöttem egy rövid időre a kutyámat erre egy másik fiatal kan odament és nekiállt verekedni...szerencsére semmi sem történt komolyabb...de többször is látom, hogy egyes gazdák simán hagyják flangálni nagyobb termetű kankutyáikat...és ha agresszívabb természetű az sem számít ha meg van műtve...

 © Chili2010. okt. 28. 12:42 | Válasz | #34 
Minket is kerülget egy, a Bogi által már emlegetett "önsétáltató" kan kutty... Egyszerűen nem értem az embereket!!! Az sem érdekli a gazdáját, ha mondjuk az én kutyám tépi meg, pedig én mindig pórázra veszem a sajátomat és még így is támadja a másik... Nagy ívben elkerüljük, de célszerűbb lenne, ha ezek a gazdák inkább figyelnének a kutyáikra

 © Chili2010. okt. 28. 12:03 | Válasz | #33 
:-((( Atyaég!!!! Szerencsétlenek! Mindezt sajnos büntetlenül!

 © Tünde2010. okt. 28. 12:01 | Válasz | #32 
Jó kicsi képIstenem, szegénykém!!! Jobbulást a picikének és Anikó anyujának is!

 © Viki2010. okt. 28. 11:49 | Válasz | #31 

 © Viki2010. okt. 28. 11:03 | Válasz | #30 
Mindjárt rakok fel képet a kutyáról. Borzasztóbb látvány, mint gondolnátok. Kicsi lesz a kép, mert MMS. Talán jobb is.

 © Bogi2010. okt. 28. 08:58 | Válasz | #29 
Az egyik fiatal staff kan a kutyafuttatóban tépett meg egy kis kutyát, de nagyon. Több mint 40000-be került a műtét és még kifizetni sem akarják.

 © Bogi2010. okt. 28. 08:56 | Válasz | #28 
Szegény kutyus. Jobbulást neki.

 © Bogi2010. okt. 28. 08:55 | Válasz | #27 
Nálunk meg rengeteg önsétáltató kutya van, az egyik velem meg a kutyáimmal kedves, viszont a kanokkal nagyon agresszív. Annyira felelőtlenek az emberek hogy nem vigyáznak a kutyáikra!

 © Pankagazdi2010. okt. 27. 22:44 | Válasz | #26 
És hány ilyen eszement van!!!
Egyik nap Foltinak rontott egy kissrác kutyája... rekedtre üvöltöttem magam a gyerekkel, mert nem először fordult elő. Azóta kicsit jobban figyel és megfogja a kutyáját, ha meglát minket.

Anikó anyukájának és a kutyusnak is mielőbbi gyógyulást!

 © SzMoni2010. okt. 27. 21:54 | Válasz | #25 
Jobbulást Anikó anyukájának és kiskutyájának. :((((

Igazából a gázsprayt a gazda érdemelné mert az Ő hibája....mennyi felelőtlen ember van.... :(((

 Goziadri2010. okt. 27. 20:04 | Válasz | #24 
mármint ha a kutyára értetted a sprayt lefújni amikor támad

 Goziadri2010. okt. 27. 20:03 | Válasz | #23 
Egyszerűen emberundoritiszem csak egyre nő...persze különleges tisztelet a kivételeknek...jobbulást mielőbb!!!! Szerintem sima embereknek való borsspray tökéletes...sok helyen kapható military boltban is szerintem.

 © Viki2010. okt. 27. 17:44 | Válasz | #22 
Feljelentést megtették, de szerintem semmire nem mennek vele...

 © Viki2010. okt. 27. 17:43 | Válasz | #21 
Anikó szüleinek kutyáját tegnap egy póráz nélkül sétáltatott 60kg-os kutya megtámadta. Anyukáját ma műtötték (ujja maradandóan sérült), a kutyát éjjel.... Gyakorlatilag letépte róla a bőrt.
Nálunk is van egy nemnormális nő, aki az 50 kilós agresszív kan kutyáját szabadon sétáltaja, mert szerinte nem bánt... Az út közepén sétál, miközben a nő balettozik... Én akkor csak arra jutottam, hogy van egy spray, amit a Fressiben lehet kapni. Tud valaki tanácsot adni, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Anikó anyukája pórázon sétáltatta a saját kutyáját, tehát nem ő ment oda.

 © Viki2010. szept. 19. 08:48 | Válasz | #20 
Köszönöm Piri.

 Piri2010. szept. 18. 23:35 | Válasz | #19 
Na, megtaláltam!
Dr. Szabó Mariannak hívják, a Csörsz utcában van a rendelője (Hegyaljai út).
http://vetera.uw.hu/index.html

"Betegeinknél a gyógyulását nem kizárólag a klinikai eredmény igazolja, hanem a kezelés végén elvégzett szövettani vizsgálat is. A betegek jelentős részében elkerülhető az operáció! Azoknál az állatoknál, akiknél a műtét elkerülhetetlen, a D-vizes előkezelés lehetővé teszi, hogy a tumor biztosan, korrekt határokkal eltávolítható legyen. Az utókezelés a kiújulások előfordulását akadályozza meg."

 Piri2010. szept. 18. 23:30 | Válasz | #18 
Persze, tudok elérhetőséget, valahol megvan!
Anno én azért kerestem rá anno a neten, mert patika-újságokban olvastam arról, hogy milyen jó hatása van pl. tüdőrák esetében, és az állatok esetében már TÖRZSKÖNYVEZETT GYÓGYSZER lett, csak embereknél nem tart ott a dolog, egyelőre élelmiszerként van bejegyezve a víz. A doktornő, akihez mentünk, részt vett a kutatásban, és azóta kezel állatokat. Mivel úgy tudtuk, Butch állapota súlyos, ezért ő már injekció kúrát javasolt, hetente kétszer, ez akkor kb. 2500 forint volt alkalmanként. (Vagy két deci szert nyomtak a hasába.) Viszont a nő mondta azt is, hogy vizsgáltassuk meg, tehát nem a pénzre utazott. Utána még javasolt egy tumormarker és egy vesefunkció vizsgálatot is, hogy lássuk, biztosan nem rákosodott el a veséje, ill. működik a másik rendesen. Szóval alapos volt.
A kutatócég honlapja:
http://www.hyd.hu/
Egy MÁSIK rendelő:
http://vetera.mindenkilapja.hu
Egy linkgyűjtemény:
http://allatdaganat.lap.hu/
Egy kezelési leírás:
http://www.allatpatika.hu/dviz.html


[1] 2

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől


Free Hit Counters
websas.hu

A honlap indulási ideje: